Wereldkampioen Van Vleuten over besluit om te stoppen: “Soms begin ik wel te twijfelen”
foto: Cor Vos
dinsdag 27 september 2022 om 09:48

Wereldkampioen Van Vleuten over besluit om te stoppen: “Soms begin ik wel te twijfelen”

Annemiek van Vleuten werd zaterdag wereldkampioen op de weg bij de elite vrouwen. Zorgt dit nieuwe succes er niet voor dat ze haar eerdere besluit om na 2023 de fiets aan te haak te hangen zal herzien? “Soms begin ik wel te twijfelen, ja”, zei de Nederlandse aan tafel bij de talkshow Jinek.

“Het liefst zou ik stoppen als ik denk: ik begin nu wel minder te worden. Maar dit is echt mijn beste jaar ooit”, vervolgt Van Vleuten, die eerder dit seizoen al de Giro, Tour én Vuelta won. Ook was de 39-jarige renster van Movistar onder andere de beste in de Omloop Het Nieuwsblad en Luik-Bastenaken-Luik. “Ik word volgende week veertig, dat is echt ongelofelijk eigenlijk. Maar het is wel mijn drijvende kracht om beter te worden.”

“Winnen is niet mijn drijvende kracht”, reageerde Van Vleuten, toen haar tafelgenoot Marijn de Vries stelde dat ze alles al had gewonnen wat er te winnen is. “Dat is wel fijn. Er is nog wel echt die drang om mezelf te verbeteren.” Dat neemt echter niet weg dat Van Vleuten vooralsnog uitsluitend bezig is met 2023. “Voor dit ene jaar zijn er toch nog wel wat details waar ik wat aan wil werken, zodat ik volgend jaar nog zeker dit niveau kan halen.”

Nieuwe uitdagingen
Volgens Van Vleuten wordt het wel een uitdaging om na haar wielercarrière, als ze begint aan een andere loopbaan, nog dezelfde piekervaringen op te doen als tegenwoordig. “Dat is wel mijn angst wat betreft stoppen. Maar het is ook de reden dat ik wel vrede mee heb om te stoppen, omdat ik denk dat er wel meer mooie uitdagingen op me te wachten liggen vanwege de kennis en ervaring die ik heb opgedaan.”

“Het lijkt me heel leuk om met jonge atleten iets te doen, in de begeleiding. Of met jonge professionals in het bedrijfsleven, daar zit ook veel overeenkomsten in. Ik denk dat het me wel gaat lukken om de uitdaging aan te gaan zonder fiets.”

 
12 Reacties
Sorteer op:
27 september 2022
Prachtige kampioene, uniek mens. Als je nog ZO goed bent is het zonde om te stoppen. Mocht ze ook volgend jaar weer dit niveau halen, dan hoop ik dat ze er een jaartje achteraan plakt. Een beetje zoals dat laatste biertje in het cafe... dat uiteindelijk wordt gevolgd door nog een laatste, en nog een laatste (totdat het achteraf "de laatste teveel" blijkt te zijn)
27 september 2022
Waarom zou ze stoppen als ze er zelf nog zoveel plezier in heeft? Ik denk dat ze spijt krijgt als ze volgend jaar stopt.
27 september 2022
Un año más, no?
27 september 2022
Nog een jaar doorgaan om mee te kunnen doen aan de OS zou niet gek zijn. Ik ga haar ontzettend missen als ze gaat stoppen. Wat een voorbeeld van doorzettingsvermogen, positiviteit en plezier in je sport hebben.
27 september 2022
Van Vleuten heeft natuurlijk met ploeggenoot Valverde gesproken ;)
27 september 2022
Het zou wel eens heel abrupt kunnen gaan wanneer ze niet stopt. Eerlijk gezegd, haar lichaam is nu al behoorlijk afgetakeld, dat ziet toch iedereen die eerlijk is. Ze zit schots en scheef op haar fiets. De panache die ze enkele jaren geleden nog liet bewonderen in haar historische battles met Vanderbreggen is ook weg. De tijdrit was al een serieus teken aan de wand, de titel nu eerder een lucky punch gestoeld op ervaring, niet op atletische overmacht. Als je ziet hoe Valverde nu rondtoert, nog een schim van zichzelf, is dat hoe je wil stoppen ? Nog langer doorgaan op de manier en het niveau waarop zij de sport beoefent is serieuze roofbouw. Als ze nog een leven wil na de sport is het nu het moment om te stoppen. Ze heeft alles al bereikt waar ze ooit maar van durven dromen heeft in de sport, ze heeft geld zat, en ze staat hoog op de sociale maatschappelijke ladder. Iemand moet het haar zeggen, maar blijkbaar lukt dat niet in haar entourage, bij deze ...
  27 september 2022
  Nee, zo lukt het je niet Demi.
28 september 2022
Is er al iets bekend over het parcours van OS? Kan me voorstellen dat ze het daar vanaf laat hangen, toch een omissie op haar palmares.
Als Annemiek nog 1 jaar doorgaat blijf ik kijken naar het vrouwenwielrennen. Anders stopt het ook voor mij. Die anderen stralen zo weinig plezier uit...
  27 september 2022
  Dat dacht ik zaterdag ook toen ik Kopecky zag.
  27 september 2022
  Wat een rare conclusie zeg. Een Cecilie Uttrup Ludwig straalt dus geen plezier uit?

Reacties zijn gesloten.