Walls en Levy pakken goud op EK baan, Voinova wint sprint bij de vrouwen
foto: Cor Vos
vrijdag 13 november 2020 om 20:29

Walls en Levy pakken goud op EK baan, Voinova wint sprint bij de vrouwen

De vierde dag van het EK baanwielrennen in Plovdiv (Bulgarije) heeft bij de mannen gouden medailles opgeleverd voor Matthew Walls en Maximilian Levy. Zij waren de besten op respectievelijk het omnium en de sprint. Bij de vrouwen heerste Rusland op de sprint, won Elisa Balsamo het omnium en ging de individuele achtervolging naar een Britse.

De winst op het omnium voor mannen ging naar Matthew Walls. De Brit, die volgend jaar uitkomt voor BORA-hansgrohe, begon als leider aan de puntenkoers en wist daarin zijn koppositie vast te houden. Het zilver ging zonder problemen naar de Wit-Rus Yauheni Karaliok. De felbetwiste strijd om het brons werd gewonnen door Iúri Leitão uit Portugal, die donderdag goud won op de scratch.

Maximilian Levy wist het sprinttoernooi bij de mannen te winnen. De Duitser versloeg Denis Dmitriev in twee heats en veroverde zo voor het eerst in zijn carrière de Europese sprinttitel. De strijd om het brons werd beslist in het voordeel van Vasilijus Lendel uit Litouwen. Er was een decider nodig om de winnaar van de laatste podiumplek aan te wijzen.

Rusland boven op de sprint
De sprint bij de vrouwen werd pas beslist in een derde heat. Daria Shmeleva won de eerste krachtmeting, waarna Anastasiia Voinova de tweede strijd won. Voinova wist het vervolgens in de beslissende heat af te maken. Het brons ging naar Olena Starikova, die in twee heats eenvoudig Migle Marozaite versloeg.

Elisa Balsamo veroverde op haar beurt de Europese titel op het omnium voor vrouwen. De Italiaanse, vorige week nog succesvol in de Madrid Challenge op de weg, stond na de afsluitende puntenkoers op 135 punten en daarmee bleef ze Lauren Kenny (126 punten) en Maria Novolodoskaya (114 punten) voor in de vierkamp.

Op de individuele achtervolging was de Britse Neah Evans in de finale haar Italiaanse opponente Martina Alzini drie seconden te snel af. Evans was met een eindtijd van 3.29 minuut alleen niet de snelste, want Silvia Valsecchi wist in de strijd om het brons 3.28 minuut op de borden te zetten in Plovdiv. Ze hield daarmee Josie Knight buiten de medailles.

Uitslagen EK baanwielrennen 2020

Vrijdag 13 november
Individuele achtervolging – vrouwen
flag-nr1 flag-gb Neah Evans
flag-nr2 flag-it Martina Alzini
flag-nr3 flag-it Silvia Valsecchi

Omnium – vrouwen
flag-nr1 flag-it Elisa Balsamo
flag-nr2 flag-gb Lauren Kenny
flag-nr3 flag-ru Maria Novolodoskaya

Sprint – vrouwen
flag-nr1 flag-ru Anastasiia Voinova
flag-nr2 flag-ru Daria Shmeleva
flag-nr3 flag-ua Olena Starikova

Sprint – mannen
flag-nr1 flag-de Maximilian Levy
flag-nr2 flag-ru Denis Dmitriev
flag-nr3 flag-lt Vasilijus Lendel

Omnium – mannen
flag-nr1 flag-gb Matthew Walls
flag-nr2 flag-by Yauheni Karaliok
flag-nr3 flag-pt Iúri Leitão