Vuelta 2023: Rui Costa beste vluchter na bizarre slotfase in Lekunberri, Remco Evenepoel vierde
foto: Cor Vos
zondag 10 september 2023 om 17:08

Vuelta 2023: Rui Costa beste vluchter na bizarre slotfase in Lekunberri, Remco Evenepoel vierde

De vijftiende etappe van de Vuelta a España 2023 is gewonnen door Rui Costa. Na bijna 160 kilometer was de Portugees van Intermarché-Circus-Wanty de beste vluchter van een kopgroep met daarin opnieuw Remco Evenepoel. Costa won na de overgangsrit naar Lekunberri de sprint van Lennard Kämna en Santiago Buitrago, al werd het door gepoker – en een val van Kämna – nog erg spannend in de slotkilometer. Het peloton volgde een kleine drie minuten later.

De gloednieuwe winter-editie van RIDE Magazine is vanaf nu verkrijgbaar! Mathieu van der Poel staat op de cover. In ons magazine lees je een uitgebreid verhaal van 10 pagina's met dé smaakmaker van 2023. Bestel nu jouw exemplaar online voor slechts € 9,95. Wil je RIDE extra voordelig ontvangen? Neem dan nu een abonnement en ontvang 20% korting!

De eerste 50 kilometer van de etappe gingen vies op en af, waarna de Puerto de Lizarraga (19,3 km aan 2,6%) de eerste klim van de dag was. Daarna gingen de renners richting een lokaal parcours rond Lekunberri met daarin de Puerto de Zuarrarrate (7,3 km aan 4,8%). Die omloop en de klim moesten twee keer afgelegd worden, met de laatste top op acht kilometer van de meet.

foto: Cor Vos

Klassementsploegen mengen zich
Remco Evenepoel had zoveel vertrouwen getankt met zijn overwinning van gisteren, dat hij het vandaag opnieuw wilde proberen. Hij was in de openingsfase erg actief, maar geraakte niet weg. Ook Andreas Kron, Egan Bernal en Filippo Ganna kregen geen ruimte. Iedereen wist dat dit een overgangsrit was met kansen voor de vluchters, en dus lag het tempo erg hoog in het eerste uur.

Aan de voet van de Puerto de Lizarraga was er daardoor nog altijd geen kopgroep weggereden. Opnieuw was het daar bergkoning Evenepoel die met zijn krachten smeet en de aanstichter was van een grote kopgroep. UAE Emirates liet het daar niet bij zitten, die ploeg wilde deze loodzware start gebruiken om ook in het klassement een slag te slaan.

Onder meer Marc Soler sprong weg en werd gecounterd door Jonas Vingegaard en Aleksandr Vlasov. Zij sloten aan bij de kopgroep, maar Jumbo-Visma stond dat niet toe en haalde de vlucht met de nodige moeite terug. Wie ook veel moeite had, was Cian Uijtdebroeks. Hij zat achter een breuk in het peloton, moest in zijn eentje achtervolgen en kwam terug toen het peloton even stilviel.

foto: Cor Vos

Evenepoel aanstichter van de vlucht
Daardoor kon een nieuwe kopgroep gevormd worden op de steilste stroken van de Puerto de Lizarraga. Opnieuw was het Evenepoel die aan de boom schudde. Hij kreeg Santiago Buitrago, Lennard Kämna, Rui Costa, Cristián Rodríguez mee en niet veel later sloten ook Jonathan Caicedo, Chris Hamilton, Kenny Elissonde, Rudy Molard, Nico Denz, Jimmy Janssens, Andreas Kron, Geoffrey Bouchard en Einer Rubio aan.

Jumbo-Visma hield in het peloton het verschil onder de drie minuten, omdat Buitrago (op 13 minuten van rode trui Sepp Kuss), Rodríguez (op 17 minuten) en Evenepoel (op 19 minuten) nog relatief dichtbij stonden. Op de eerste keer Zuarrarrate liep die voorsprong op, aangezien in de kopgroep slag om slinger aangevallen werd en in het peloton Alpecin-Deceuninck mee het commando overnam in dienst van sprinter Kaden Groves.

Een tiental koplopers, van wie Evenepoel, Buitrago en Hamilton de meest actieve waren, kwam ruim drie minuten voor het peloton over de top en begon zo aan de laatste 30 kilometer. De voorsprong liep langzaam op, waardoor de ritwinnaar vooraan gezocht moest worden. Op de Puerto de Zuarrarrate was het vooral iedereen tegen Evenepoel, die moegestreden was en het verschil niet meer kon maken.

foto: Cor Vos

Concurrentie verslaat Evenepoel, Kämna keert terug na val
Buitrago en Costa besloten om al vroeg op de klim voor de aanval te kiezen. Zij sloegen een gat van 15 seconden en onder aanvoering van de Colombiaan groeide dat verschil met de groep-Evenepoel tot 25 seconden. Kämna zwom daar nog tussen en wist vlak onder de top aan te sluiten bij de twee koplopers. Buitrago dook echter door een ferme sprint met lichte voorsprong de acht kilometer lange afdaling in, maar hij werd snel teruggepakt.

Op een wat vlakkere strook probeerde Kämna zijn tijdrijderskwaliteiten in te zetten. Hij sloeg een klein gat en nam veel risico, met alle gevolgen van dien. De Duitser dook het gras in en kwam ten val, waardoor Costa en Buitrago plots in winnende positie kwamen. Zij konden het alleen niet eens worden en gingen bijna sur place naar beneden, waardoor Kämna onder de vod tóch kon terugkeren.

De groep-Evenepoel kon in de laatste kilometer ook nog dichtbij komen, maar in de sprint van de voorste drie was het Costa die met ruim verschil de zege pakte voor Kämna en Buitrago. Evenepoel sprintte niet ver daarachter naar de vierde plek. Het peloton kwam een kleine drie minuten over de meet; tussen de favorieten veranderde er niets in het klassement.

RIDE Magazine
42 Reacties
Sorteer op:
10 september 2023 17:24
Rui Costa, die oude sluwe vos, heeft het toch mooi geflikt. Wielrennen zoals het ook hoort te zijn.
10 september 2023 17:35
De Belgische pers blijft benadrukken dat Evenepoel bij zichzelf te rade moet gaan wat er nu precies is fout gelopen bij hem afgelopen vrijdag. Misschien moeten ze dat echter ook eens bij zichzelf doen. Het constante bewieroken en alles vereren wat die jongen doet zorgt ervoor dat de status van hem Messias-achtige vormen begint aan te nemen, wat ook zorgt voor een onmenselijke druk op zijn nog altijd jonge schouders.

Maak eens niet van elke mug een olifant, laat hem eens met rust en geef hem, zoals bv wanneer hij Bardet als een klein kind behandelt door hem koekjes te geven omdat hij zo goed luisterde, ook eens een draai om de oren.
  10 september 2023 18:02
  De koekjes voor 'het als een klein kind behandelde' Bardet waren zo zoet dat de Fransman vandaag Evenepoel 'de meest complete' van alle renners noemt en het een eer vond om 'met een legende' op pad te zijn (zijn woorden). Daarvoor verdient die arme Remco echt een draai om de oren, zo een stoute jongen.
  10 september 2023 20:21
  En vandaag zag je Kron al een schouderklopje geven op de meet, als teken van appreciatie.
10 september 2023 18:10
Waarom weer die totaal onnodige toevoeging in de titel over Evenepoel.

Dat er in België een Evenepoel mania heerst is prima, maar dat hoeft hier niet.
  10 september 2023 18:37
  Omdat mensen er op klikken het is een garantie voor meer views
  11 september 2023 07:04
  Jij doet toch lekker mee met die Evenepoel mania Harry, door telkens te reageren. Evenepoel doet je blijkbaar toch iets.....
10 september 2023 18:41
Zo verdienen zij gewoon geld hier. Artikel Evenepoel = 20 Nederlanders die nog eens moeten herhalen wat een k*tjong het is, 10 Belgen die het daar niet mee eens zijn, wat gebekvecht en hop je gaat vlotjes over de 100 reacties. Nog eens een 25-tal die het niet eens zijn met de kop, en de centjes zijn weer binnen.

Interview met Arensman: 4 reacties.

Je hebt als lezerspubliek hier gewoon zelf volledig in de hand welke content je krijgt. Zelf meer tijd steken in inhoudelijke reacties over verschillende topics heen en je krijgt ook een ander aanbod. Zo’n Handige Harry: van de laatste 50 reacties van hem waren er pakweg 48 om te klagen over 1 of andere Belg. En dan janken dat je hier te veel over Belgen leest op de site. De snuggerste thuis ben je dan toch ook niet…
  10 september 2023 19:08
  Je woorden zijn nog niet koud of er is alweer een nieuw tendentieus artikel met bijhorende titel, waarin Evenepoel 'hekelt'. Uiteraard krijg je dan weer een massale waslijst aan negatieve reacties. Zucht.
10 september 2023 19:26
Ik vind het best bijzonder hoeveel complimenten Rui Costa krijgt voor zijn manier van rijden bij deze reacties, terwijl vele andere renners met de vloer gelijk worden gemaakt als ze ook maar één keer 'sluw' koersen zoals Rui Costa doet.
10 september 2023 17:15
Rijgt zo wel een mooie erelijst aan elkaar. Een linkmiegel hoe zich vandaag manifesteerde maar met resultaat. Intermarché heeft Rui Costa niet voor niets aangetrokken.
Waar is Grote Plateau eigenlijk gebleven?
10 september 2023 17:16
Kennieklimmen…
10 september 2023 17:18
Evenepoel lekker smijten met krachten vandaag. Hij moet beter kijken naar Valverde, dat kan hij ook allemaal.
10 september 2023 17:28
Knap werk van Visbeek en Pivo. Dat ze die oude vos dit jaar toch weer aan het winnen hebben gekregen.
10 september 2023 17:37
Aan wie zal Remco vandaag zn vaantje schenken
10 september 2023 17:43
Knap gadaan van Buitrago. Veel beroerder kun je een finale niet fietsen. En over Costa nog maar te zwijgen. Jammer dat Kamna uiteindelijk niet won. Ik houd nu eenmaal meer van types die wél rijden. Dit is imo een van de lelijkste zeges ooit in de Vuelta.
10 september 2023 18:17
@Redactie, Evenepoel is uitgeschakeld voor het klassement. Waarom moet zijn naam dan in de titel vernoemd worden? Waarom niet een kamna? Die na een val nog tweede werd? Ik snap echt niet waar die ziekelijke adoratie voor Remco vandaan komt.
10 september 2023 18:31
@handige Harry: volledig mee eens maar WF is de afgelopen tijd erg veranderd. clicks boven alles.
10 september 2023 17:10
Had het Kämna gegund. Costa minst verdiend. Altijd een sleper geweest.
Wat was nu eigenlijk de tactiek van REV ?
10 september 2023 17:19
Misschien niet de mooiste manier om te winnen, maar als je op pad bent met betere (jongere) klimmers, dan moet je eerst het bord leegeten van een ander. Rui Costa is altijd een sluwe vos geweest. Trots als Portugees om dit na 10 jaar nogmaals mee te maken met Costa!
10 september 2023 17:32
Als je slepen zo tot kunst verheft, dan verdien je de zege. Maar zal geen applaus krijgen van Kamna en Buitrago.

En REV? Tja, Moncoutie won ook niet altijd.
10 september 2023 18:01
Als dit alles een renner van JV was overkomen dan zou hij met pek en veren zijn besmeurd.. Maar bij Evenepoel wordt alles met de mantel der liefde bedekt. Niet doen! Zo wordt hij nooit een grote vent. Geef hem het volle pond als hij dat VERDIE
10 september 2023 18:08
@Dr.Pozzo, komisch, je laat het lijken of iemand uit keuze eventjes een paar etappes wint in een grote ronde i.p.v een top 5 plek. Dat je hem toeschrijft dat hij die keuze heeft, bewijst dus dat hij absurd goed is en zich nergens achter hoeft te verschuilen. Maar goed hij is al 23 en heeft nog maar een enkele grote ronde gewonnen plus nog wat dingetjes (50 overwinningen), terwijl Roglic toen hij 27 was al vierde werd in de Tour. Zeer zorgwekkend.
10 september 2023 18:59
Goed van Costa, bijna elke renner die vrolijk gaat meerijden met de Grote Vijf of Zes laat zich naar de slachtbank leiden. Hij mag dit doen en wint gewoon.
10 september 2023 17:16
Hele fraaie etappe met de meest sluwe Portugees ever. Costa kun je van genieten zo een rit. Dankzij Remco weer een dag met een verhaal maar ook zijn reserves leken wat op.
10 september 2023 17:43
@Monsieur Bendy
Werkelijk? Gaf hij hem koekjes? Kan leuk bedoeld zijn maar als zichzelf respecterende prof zou ik me dan achter de oren krabben. Voor de rest deel ik je mening, ook de media moet bij zichzelf te rade gaan. Neem nu bijvoorbeeld Vandegoor, die schrijft op Sporza.be dat een mentale oorzaak voor de off-day op vrijdag tegenstrijdig is met de wederopstanding de dag erna. Juist niet, kan prima zijn dat de druk er af was en dat dat bevrijdend werkte. Overigens is die overwinning van gisteren juist weer de reden dat de verwachtingen torenhoog kunnen blijven. De enige met een afwijkende mening is Hans Vandeweghe en die durft wel de vinger op de zere plek te leggen bij renner en ook media.
10 september 2023 19:35
Pohhh De ouwe Costa mooi voor die man .

Alweer een teleurstellende etappe voor de nederlanders geen rol van betekenis gespeeld . Denk dat wij echt enorm jaloers mogen zijn op de belgen die talent na talent ontwikkelen . Waarbij wij enorm stilstaan komt geen talent door die gemaakt is voor het klimwerk bij de beste, of het heuvelwerk bij de beste . En ja we hebbem mvdp maar onze hoop kan niet altijd op hem gevestigd zijn
10 september 2023 21:48
@Hanaaf… LOL, welke verdienste hebben Visbeek of Piva hier aan ? Als Kamna niet het decor in gaat komt hij alleen binnen…
10 september 2023 23:07
De bedenkers van deze website lijken ervan uit te gaan dat het woord "evenepoel" een grote aantrekkingskracht op potentiele lezers heeft. Bij deze daarom gratis advies: opzeggen die domeinnaam "wielerflits" en begin een nieuwe site onder de naam "evenepoelflits". Dan zullen nog meer evenepoel-verliefden de weg hierheen vinden, en voormalige lezers bij wie een allergie tegen het woord "evenepoel" is onstaan zullen minder vaak per ongeluk nog op deze site klikken.
10 september 2023 17:10
Vooral wel fijn dat evenepoel deze niet pakt.

Precies wat Karsten net zegt.

Reacties zijn gesloten.