Vuelta 2023: Jumbo-Visma pakt (veruit) het meeste prijzengeld
foto: Cor Vos
maandag 18 september 2023 om 13:14

Vuelta 2023: Jumbo-Visma pakt (veruit) het meeste prijzengeld

Het zal niet verrassen: Jumbo-Visma heeft van alle ploegen het meeste prijzengeld binnengeharkt in de Vuelta a España. Na drie weken stond de teller van de Nederlandse ploeg op 364.985 euro. Het verschil met de nummer twee op de ranglijst, Soudal Quick-Step, was groot. De Belgische ploeg maakte 98.965 euro aan buit.

De nieuwe najaars-editie van RIDE is nu verkrijgbaar! In ons najaarsnummer kijken we vooruit naar de periode waarin ploeteren door regen & modder centraal staan. Met o.a. een uitgebreide reportage met gravelaar Niki Terpstra. Bestel nu jouw exemplaar online voor slechts € 9,95. Wil je RIDE extra voordelig ontvangen? Neem dan nu een abonnement en ontvang 20% korting! 

Jumbo-Visma eindigde natuurlijk op de eerst, tweede en derde plaats in het algemeen klassement, maar won in totaal ook vijf etappes. Primoz Roglic en Jonas Vingegaard waren beiden twee keer aan het feest, Sepp Kuss kwam eenmaal juichend over de streep. Bij Soudal Quick-Step was Remco Evenepoel – drie ritzeges, de bergtrui, de Prijs van de Strijdlust en een tweede plaats in het puntenklassement – uiteraard de absolute grootverdiener.

Net achter Soudal Quick-Step zien we UAE Emirates, dat 95.530 euro overhield aan de Ronde van Spanje. Helemaal onderaan zien we Astana Qazaqstan. De ploeg uit Kazachstan moet het met 4485 euro aan prijzengeld doen.

 
8 Reacties
Sorteer op:
18 september 2023
Dat prijzengeld is inderdaad niet meer van deze tijd. Maar die discussie is natuurlijk al dertig jaar bezig en daar zal ook niets aan veranderen zolang een Amaury Sport Organisation machtiger is als de UCI. Ik blijf m'n wenkbrauwen toch altijd maar weer fronsen als ik hoor hoeveel geld deze organisatie binnen strijkt aan televisiegelden en aan geld dat betaald wordt door de diverse start en finishplaatsen. Tel daar de extra sponsor inkomsten nog bij die zo'n organisatie haalt uit reclameborden en dergelijke, en je schrikt je rot hoeveel de ASO hieraan overhoudt. En natuurlijk is dit in de Vuelta allemaal net wat minder als tijdens de Tour. Maar het is nu niet dat de ASO geen geld heeft om het belachelijk lage prijzengeld wat op te krikken tot bedragen die thuishoren in dit tijdperk. Het feit dat iedere wielerploeg anno 2023 nog steeds voor 100% afhankelijk is van sponsors, zegt al hoeveel er nog steeds mis is in de wielersport op dit vlak. 1.1 miljoen aan totaal prijzengeld is natuurlijk ridicuul laag. Het zou mooi zijn als Wielerflits eens inzage kon geven wat de gemiddelde ploeg kwijt is per grote ronde aan personeelskosten, brandstofkosten, invliegen van materiaal, het bijhouden van het wagenpark enz enz enz enz.
18 september 2023
Mekaniekers en co hebben een erg leuke bonus dit jaar bij TJV. Aan de 3 grote rondes zal een 1,2 miljoen aan prijzengeld zijn verdient. Fiscus snoept flink mee, maar toch.
18 september 2023
Schrale bedoening die wielrennerij. Ieder voetbalster die meedeed aan het WK kreeg 30.000. Veeel meer dan bv een Gesink overhoudt aan dit rondje door Spanje.
  18 september 2023
  Precies. Een balletje gooien, trappen of slaan is financieel veel aantrekkelijker dan drie weken afzien op de fiets. Dat prijzengeld betekent $2200 per dag voor een JV renner en iets meer dan $30 per dag voor de Astana mannen,
  19 september 2023
  Wk is eens per 4 jaar. Je hebt 3 grote rondes per jaar. Maar ben het met je eens dat voetballers meest overbetaalde sport is. Maar Sepp zal dit jaar niet klagen denk ik met 3 grote rondes
  19 september 2023
  En die premie is ook bonus geen loon.
18 september 2023
Jumbo Visma maakt hier meer dan 16 teams samen (vanaf DSM)
18 september 2023
Foar de leafhawwer: https://www.cyclist.co.uk/in-depth/vuelta-espana-prize-money#:~:text=The%20most%20significant%20single%20chunk,getting%20a%20handy%20%E2%82%AC30%2C000. Eindbergklassement levert meer op dan bij de punten.

Geef een reactie