Vuelta 2013: Voorbeschouwing etappe 9

Door , zaterdag 31 augustus 2013 om 18:53
Peloton Vuelta

foto: Sirotti

Na het gevecht tussen de klimmers op de Alto de Peñas Blancas, staat er de dag nadien opnieuw een lastige etappe op het programma. Ondanks dat er geen serieuze berg in het parcours is opgenomen, heeft de slotkilometer alles in zich om opnieuw een spetterende finale op te leveren. Zullen de klassementsmannen vandaag voor de zege strijden, of krijgt een vluchter de vrijgeleide om naar de zege te rijden? Wielerflits blikt vooruit.


Parcours

Vuelta Espana 2013

De renners zullen in gang worden geschoten in Antequera. Negentig Spaans ‘vlakke’ kilometers wacht de renners vervolgens, om nadien de heuvelachtige zone aan te snijden. Op goed 22 kilometer van de streep ligt de enige officiële beklimming van de dag. De Alto de los Frailes (2e cat) is zes kilometer lang aan een gemiddeld percentage van boven de 6%, en kan dus dienen als ideaal jachtterrein voor zowel aanvallers als klassementsrenners die gisteren een flinke tik hebben gehad. Op de top zijn er nog 16 kilometer af te leggen.

Vuelta Espana 2013

Het venijn zit hem echter in de staart. De renners zonder explosiviteit zullen met angst en beven rijden naar de voet van de muur van Valdepeñas de Jaen. Deze klim is al twee keer eerder opgenomen als finish in de Vuelta. In 2010 wist Igor Anton de tegenstand te verslaan, en in 2011 was specialist Joaquim Rodriguez de man met dienst. Deze korte slotklim is op maat gemaakt van de springveren, met duizelingwekkende percentages van 28%. De weg vlakt af in de laatste 200 meter, en dit kan nog belangrijk zijn bij een eventuele spurt voor ritwinst.

Favorieten

Joaquin Rodriguez

De rit naar Valdepeñas kan op meerdere manieren verlopen. De kans bestaat dat de klassementsrenners om de zege zullen strijden, maar een sterke vluchter is ook verre van kansloos. De steile laatste kilometer is echter uitermate geschikt voor de twee springveren uit de Katusha ploeg. Zowel Joaquim Rodriguez als Daniel Moreno kunnen aan het einde van de rit de bloemen ophalen. Purito geldt al jaren als de beste ter wereld op korte steile aankomsten. Bovendien won de Spanjaard hier in 2011. Ook Moreno is een kraan in dit werk, getuige zijn derde plaats in datzelfde jaar. Bovendien lijkt de meesterknecht op dit moment in betere vorm te verkeren.

Alejandro Valverde

Een andere gevaarlijke klant is Alejandro Valverde. De kopman van Movistar beschikt van de klassementsmannen over de snelste sprint, maar hallucinante stijgingspercentages zijn voor de eindwinnaar van 2009 iets minder spek voor zijn bek. Mocht Valverde overleven op de steile stroken, dan zal hij zeer moeilijk te verslaan zijn in de sprint.

Nicolas Roche

Een renner die duidelijk aan een revival bezig is, is Nicolas Roche. De Ier won al op knappe wijze een etappe, en eindigde in de eerste echte bergrit op een mooie derde stek. Roche heeft een goede sprint, en dit kan van pas komen in de finale. Bij Sky zijn Rigoberto Uran en Sergio Henao twee renners om in de gaten te houden.

Chris Horner

De ploeg die in de rit naar de Peñas Blancas zeer bedrijvig was, Radioshack-Leopard, zal vandaag opnieuw in de gaten moeten worden gehouden. Kopman Chris Horner kon het werk van zijn ploegmakkers niet afmaken, en zal daarom gebrand zijn vandaag wel te winnen. En kunnen we een aanval verwachten van Fabian Cancellara? Spartacus maakt een ijzersterke indruk de afgelopen dagen, en is misschien wat van plan in deze rit.

igor anton

In 2010 werd voor de eerste keer een aankomst georganiseerd op de steile klim naar Valdepenas de Jaen. Igor Anton was toen de eerste winnaar. De Baskische klimmer versloeg toen onder meer Vincenzo Nibali en Joaquim Rodriguez. Na enkele mindere jaren maakte de renner van Euskaltel-Euskadi vandaag een betere indruk. Een sterke Leopold König moest er aan te pas komen om Anton van de zege af te houden. Misschien kan de Spanjaard op de steile rampen wel de concurrentie voorblijven. Het is ook uitkijken of de eerder genoemde König een vervolg kan breien aan zijn fantastische ritwinst.

thibaut pinot

Voor de twee Italianen in koers, Vincenzo Nibali en Ivan Basso, zal schade beperken het devies zijn. Nibali verloor vandaag aan de streep al enkele seconden op zijn belangrijkste belagers, en zal er alles aan moeten doen om een herhaling van zetten te voorkomen. Basso daarentegen maakt een sterke indruk, maar de steile slotkilometer zal niet in het voordeel zijn van de tweevoudige Giro-winnaar. Fransman Thibaut Pinot beschikt momenteel ook over een goed stel benen, en moet met zijn capaciteiten mee kunnen strijden om de hoogste plaatsen.

Indien de favorieten voor eindwinst vooral naar elkaar zullen kijken, dan is het woord aan de vluchters. Een naam die dan meteen opkomt is die van Luis Leon Sanchez. De klim van tweede categorie moet Sanchez op het lijf geschreven te zijn. Misschien dat Diego Ulissi voor een verrassing kan zorgen, en wat kunnen renners als Rafal Majka, Ivan Santaromita, Domenico Pozzovivo en de jonge Warren Barguil? Kunnen de Nederlanders Bauke Mollema en Laurens Ten Dam zich tot slot opnieuw oprichten?

Favorieten volgens Wielerflits
**** Joaquim Rodriguez
*** Alejandro Valverde, Daniel Moreno
** Nicolas Roche, Rigoberto Uran, Chris Horner
* Thibaut Pinot, Igor Anton, Vincenzo Nibali, Luis Leon Sanchez

Dit artikel delen:

Reactie plaatsen

Je moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.