Volta ao Algarve eindigt dit jaar met bergrit naar Malhão

dinsdag 4 januari 2022 om 10:26
Volta ao Algarve eindigt dit jaar met bergrit naar Malhão

Ter Illustratie - foto: Cor Vos

De Volta ao Algarve, traditiegetrouw een van de eerste meetpunten voor de klassementsrenners in het seizoen, kent ook dit jaar weer de klassieke bergetappes naar Fóia en de Alto do Malhão. Ook krijgen de renners weer een individuele tijdrit voorgeschoteld, dit keer op de voorlaatste dag.

De strijd om de eindzege in de Portugese rittenkoers, die deel uitmaakt van de nieuwe UCI ProSeries, belooft er opnieuw eentje te worden tussen de klassementsrenners met twee etappes met aankomst bergop en een individuele tijdrit over ruim dertig kilometer. De overige ritten zijn de sprinters op het lijf geschreven.

De eerste etappe speelt zich af tussen Portimão en Lagos en is, net als de voorgaande jaren, op maat van de sprinters. Ook in 2017, 2018, 2019 én 2020 kwam er een etappe aan in Lagos en ging de zege naar Fernando Gaviria, Dylan Groenewegen en (twee keer) Fabio Jakobsen.

Sleuteletappes 
Rit twee is dan weer iets voor de klimmers met een finish op Fóia (7,1 km aan 6,8%), het hoogste punt van de Algarve. De organisatie kiest dit keer wel voor een andere aanloop richting de slotklim, met onderweg de beklimmingen van Pomba en Picota. Luis León Sánchez (2016), Daniel Martin (2017), Michal Kwiatkowski (2018), Tadej Pogačar (2019), Remco Evenepoel (2020) en Ethan Hayter (2021) wonnen in het verleden op de klim van Fóia.

De betere klimmers op de flanken van de Alto do Malhão – foto: Cor Vos

Na een eerste krachtmeting tussen de klassementsrenners, is het op dag drie van de Volta ao Algarve weer sprinten geblazen tussen de rappe mannen in het peloton, in een etappe van Almodôvar naar Faro. Vervolgens staan er nog twee sleuteletappes op het programma, met eerst een relatief vlakke tijdrit van ruim dertig kilometer naar Tavira en de klassieke bergrit naar de Alto do Malhão (2,5 km aan 9,9%).

Op de top van de Malhão kennen we de opvolger van João Rodrigues, die vorig jaar de beste was in het eindklassement. De Volta ao Algarve duurt van 16 februari tot en met 20 februari. Er staan in totaal 25 ploegen aan de start, met tien WorldTeams, vijf ProTeams en tien continentale formaties.

Rittenschema flag-pt Volta ao Algarve 2022 (16-20 februari)
16/02 – Etappe 1: Portimão – Lagos (199,1 km)
17/02 – Etappe 2: Albufeira – Fóia/Monchique (182,4 km)
18/02 – Etappe 3: Almodôvar – Faro (209,1 km)
19/02 – Etappe 4: Vila Real de Santo António – Tavira (32.2 km, ITT)
20/02 – Etappe 5: Lagoa – Malhão/Loulé (173 km)

Dit artikel delen:

9 Reacties

LaDoyenne 4 januari 2022 om 10:36

"De strijd om de eindzege in de Portugese rittenkoers […] belooft er opnieuw eentje te worden tussen de klassementsrenners met twee etappes met aankomst bergop en een individuele tijdrit over ruim dertig kilometer."

Zoals Lefevere het gisteren al aangaf: in "een tijdrit en twee aankomsten bergop" is het voor Remco enkel een kwestie van conditie -niemand anders heeft dan nog een schijn van kans.

Kannibaal van Schepdaal 4 januari 2022 om 11:38

Pogacar, Roglic en Almeida hebben ook een aardige tijdrit en zijn explosiever, dus in een ronde van een week met bonificatieseconden en een klein verschil in de tijdrit hoeft het geen gespeelde zaak te zijn. Of na een echt zware bergrit, of indien pech, valpartij of waaiers. Die vier renners lijken mij wel een streepje voor te hebben op renners als Bernal en Adam Yates, die op papier ook niet kansloos zijn voor eindwinst in het klassement in een kleine ronde.

LaDoyenne 4 januari 2022 om 11:47

@Kannibaal van Schepdaal

Indien Pogacar, Roglic of Bernal voor eindwinst gaan, dan zullen ze steeds voor Remco eindigen. Maar, in tegenstelling tot Evenepoel, gebruiken die renners een ronde als deze louter als voorbereiding op hun doelstellingen.

lo squalo dello Stretto 4 januari 2022 om 11:13

Wel een heel stevige tijdrit. Algarve is altijd een mooi rondje, benieuwd wie mee doet. Duel Almeida-Evenepoel zou schitterend zijn.

Landeirovic 4 januari 2022 om 12:05

Almeida start in de Uae Tour dus dan zal hij niet kunnen deelnemen in de Algarve.

lo squalo dello Stretto 4 januari 2022 om 13:13

Dat weet ik. Maar het zou evenzeer schitterend zijn om de twee oude ploegmaats op dit parcours (en een halve thuismatch voor Almeida) te zien strijden.

Seppie 4 januari 2022 om 12:12

Ik woon tegenwoordig in de buurt van Tavira en het is echt een mooie tijdrit. Na Corte Antonio is het een bijtrap afdaling met veel mooie snelle pittige bochten, echt iets voor Remco!

xistnc 4 januari 2022 om 12:38

Binnensmonds wordt flink gefoeterd bij de ploegen. Malhao is nogal ongunstig gelegen om op tijd de vlieger terug vanaf Faro te kunnen halen. Met de huidige extra Corona-procedures wordt dat een uitdaging.

Leuk dat Tavira nu de plek is voor de tijdrit. Een keer wat anders dan de sprintersaankomst van de afgelopen jaren.

Overigens is het wegdek de afgelopen twee jaar in de Algarve aanzienlijk verslechterd. Veel verbrokkeld asfalt met enorme kieren en kuilen. Daarnaast veel kunststof drempels, waarvan ik me afvraag of ze voor zo’n wielerrondje verwijderd zullen worden.

Wim Kruithof 4 januari 2022 om 19:45

Algarve volg ik altijd met grote interesse. Mooi en herkenbaar parcours, prachtige omgeving, aantrekkelijk deelnemersveld en een heerlijk aperitiefje, na een lange hongerwinter.

Headlines

Materiaalzone

Populair