Vluchter Tim Wellens zet succes van UAE-Emirates voort in Ruta del Sol
Foto: Cor Vos
vrijdag 17 februari 2023 om 14:55

Vluchter Tim Wellens zet succes van UAE-Emirates voort in Ruta del Sol

Tim Wellens heeft zijn ritzege in de Ruta del Sol beet. De Limburger schoof mee in een omvangrijke kopgroep, waarin hij zich afgetekend de beste toonde. Ploegmaat Tadej Pogacar blijft leider.

Oorspronkelijk stonden vanochtend 161 kilometer op de planning voor deze derde rit van de Ruta del Sol, met aankomst bovenop de Alcalá de los Gazules. Die finish heeft alles om spektakel te bieden, maar daar staken de verwachte ongunstige weersomstandigheden in het finishgebied een stokje voor. Er werden windstoten tot meer dan 75 kilometer per uur verwacht, waardoor de aankomst naar de Plaza Alameda de la Cruz werd verlegd. Géén volledige slotklim dus.

21-koppige leidersgroep
Vrijwel meteen na de start ontstond een grote kopgroep, waarbij zowat alle grote ploegen waren vertegenwoordigd. Leider Tadej Pogacar stuurde ploegmaat Tim Wellens mee vooruit, terwijl ook Samuele Battistella, Gorka Izagirre, Hugo Houle, Pierre Latour en Stefano Oldani op papier gevaarlijke klanten leken. Verder voorin te vinden: Edoardo Zambanini, Connor Swift, Salvatore Puccio, Felix Engelhardt, Dries De Bondt, Sam Gaze, Laurenz Rex, Davide Bais, Liam Slock, Eric Fetter, Joel Nicolau, Ibai Azurmendi, Geoffrey Soume, Cyril Barthe en José Manuel Diaz.

Voor de troepen van UAE Emirates was dit een ideale situatie. De best geplaatste renners in het klassement voorin waren Gorka Izagirre en José Diaz, elk op zo’n zes minuten van Pogacar. Dat was het sein voor de leidersploeg om de teugels te laten vieren, en de kopgroep vijf minuten voorsprong te laten nemen.

Foto: Cor Vos

Onderweg werd het peloton enkele keren opgeschrikt door de stevige wind. Een eerste poging tot waaiervorming kwam er op honderd kilometer van de aankomst, maar zonder succes. Team Movistar en Bahrain Victorious probeerden het in volle finale nog eens, maar grote breuken in het peloton werden er niet gemaakt. Wel vlogen in de kopgroep enkele renners van hun fiets door de stevige windstoten. Echter kwam ook daar alles weer bij elkaar in de laatste twintig kilometer.

Tactische strijd voorin
Voorin kwam steeds meer het besef dat de 21-koppige leidersgroep vandaag voor de overwinning zou strijden, en dat Pogacar dus niét zijn vierde seizoenszege op rij zou pakken. Dat inspireerde de altijd tactisch sterke Dries De Bondt om zijn vluchtgenoten te proberen verrassen. De zeer stevige tegenwind in de finale maakte het echter lastig om een kloofje te versieren, waardoor ook de pogingen van Oldani, Swift en Barthe weinig succes kenden.

Op zo’n vier kilometer van de aankomst sloegen landgenoten Rex en De Bondt de handen in elkaar. Hun voorsprong van zo’n tien seconden was even snel weer weg, toen Tim Wellens de kloof in één ruk dichtte. Ook Houle, Barthe en Diaz reden nog een kloofje bij elkaar, maar dan moest de steile slotkilometer nog komen. Geen probleem voor Tim Wellens, die op en over het drietal ging en ook alle andere vluchtgenoten gemakkelijk uit het wiel reed.

De leiderspositie van Tadej Pogacar werd verder niet meer bedreigd. Meer nog, Pogacar won al bij al gemakkelijk het sprintje van de groep der favorieten, zo’n drie minuten na de juichende Wellens.

RIDE Magazine
30 Reacties
Sorteer op:
17 februari 2023 14:59
Rex is goed. Schrijf die maar op voor de klassiekers!

(c) Bas Tietema
  17 februari 2023 15:21
  Ik mag hopen dat Teunissen straks ook gaat vliegen toch?
  17 februari 2023 15:58
  Wie weet, maar die rijdt ergens anders en is ook geen tip van Tietema.
  17 februari 2023 16:29
  Nieuwe rubriek?

  "De tip van de Tiet!"
  17 februari 2023 16:52
  Met alle gevolgen vandien:
  https://sporza.be/nl/2023/02/08/laurenz-rex-werd-bijna-evenveel-gekozen-als-wout-van-aert-in-wielermanager-tof-dat-ik-dan-toch-1-keer-naast-hem-sta~1675852724099/
  De Tiet vindt het vast hilarisch ;-)
17 februari 2023 15:07
De UAE Tour in Spanje.
17 februari 2023 15:00
Nou, daar weerlegt Wellens al snel mijn scepsis tov zijn overstap. Knap gedaan.

UAE gaat als Jumbo joh, het hele jaar domineren?
  17 februari 2023 15:03
  Hoe bedoel je die wint wlk jaar in februari
  17 februari 2023 15:09
  Ik vond dit wel een iets ander elan hebben. Meer van ‘vandaag jij jongen’, alsof het sowieso kan maar nu ook mocht.

  Wellens herinner ik me als een ferm tegenstander van randgevallen en koordbalanceren, het is journalistiek interessant om hem eens te vragen wat er precies anders is bij een topteam als UAE en hoe hij deze omschakeling fysiek en mentaal beleeft.

  Sla je slag redactie. Hij spreekt Nederlands, is snugger en bepaald niet op zijn mondje gevallen.
  17 februari 2023 15:29
  Wellens heeft eind vorig jaar een interview gegeven en zei daarin dat er qua werkwijze en begeleiding heel weinig verschil was met Lotto. Enkel UAE heeft een groter budget, dus meer van alles!

  (ik zoek even het interview terug) Verschillen? Hij heeft ze nog niet echt gemerkt. 'Lotto Soudal was geen slechte ploeg. Misschien dat ik over zes maanden ga zeggen dat het amateurs zijn, maar op dit moment kan ik niet zeggen dat het bij UAE veel beter is. De kwaliteit van renners is alleen veel hoger, omdat we een dubbel budget hebben.'
  https://www.indeleiderstrui.nl/wielrennen/interview-wellens-werkt-bij-ploeg-pogacar-helemaal-anders-anderen-willen-niet-meer-met-mij-trainen


  17 februari 2023 15:38
  Hij legde er hier ooit Fugslang, Landa en andere Froomes op in het eindklassement...
  17 februari 2023 16:28
  Zoals andere hier al zeggen, wint Wellens elk jaar vroeg op het seizoen. Volgens hen bijna 35% van al zijn overwinning. Vervolgens wordt er dan veel verwacht van hem in het voorjaar, waar hij het dan vaak volledig laat afweten. Kijken of dit bij UAE anders is.
  17 februari 2023 16:29
  Volgens HLN*
  17 februari 2023 16:35
  Wellens heeft vaak last van hooikoorts oid toch later in het seizoen? Daarom leeft hij ook vaak op in de regen meen ik.
  17 februari 2023 20:57
  @Thoin, van dat artikel klopt niet veel. Staat vol met tegenstrijdige bericht wat volgens mij voortkomt uit een redactie die met steekwoorden een artikel maakt zonder te snappen wat er wordt bedoelt. Zone 2 in het "3 Zone model" of Zone 2 in het "5 Zone model" worden hier naar mijn mening door elkaar gehaald. Er wordt gezegd dat er niet veel mensen graag met hem trainen en hij altijd aan de harde kant moet rijden, wat op Zone2 in het drie Zone model kan duiden. (Tussen LT1 en LT2) Maar de trainer bij UAE is the "godfather" van polarisatie en Z1 in het 3-zone model of Z2 in het 5-zone model. Een goede Z2 training voelt voor een renner juist tergend langzaam. Nergens mag je eens de benen stil houden of een dijkje op sprinten. Nee monotoom in de wattage en uren malen. Toegegeven na 4 uur voelt de Z2 al niet meer zo makkelijk. Het lijkt mij sterk dat ze Wellens continue hard laten trainen in de vorm van tempoduur. Dat is een ideaal recept om snel overtraining te raken en zal een kleine piek opleveren.

  Nee een gedegen Polarized of Pyramidal programma met veel Z2 trainingen in het 5-zone model met een gezonde mix van tempoduur en interval is wat ze bij UAE succesvol maken.
17 februari 2023 15:11
UAE, schoon ploegske he
  17 februari 2023 15:15
  Niks schoner of viezer dan hun even draagkrachtige tegenstrevers Ineos en Jumbo lijkt me. Wellicht wel wat geavanceerder dan pakweg Ag2r en Sunweb.
  17 februari 2023 15:18
  UAE lijkt me toch een stuk schoner zonder crossers in dienst
Hield zich relatief rustig in Mallorca, was sterk in de eerste etappe van dit rondje en vandaag mocht ie zelf en maakt ie het af vanuit de aanval. Hopelijk kan ie nu iets later pieken en is ie in topvorm in de voorjaarsklassiekers.
17 februari 2023 17:28
Opvallend dat Wellens altijd scoort in februari. Hopelijk voor hem kan die lijn een keer worden doorgetrokken naar maart en april.
  17 februari 2023 17:38
  Heeft wel ooit de Brabantse Pijl gewonnen en werd vervolgens 6e in de Amstel en 7e de Waalse Pijl.
  18 februari 2023 01:08
  3e in Omloop, 3e Strade, Brabantse pijl gewonnen, rit in Parijs-Nice gewonnen, 5e in Parijs Nice GC+puntentrui, nog andere top 10’s in Waalse Pijl/Brabantse Pijl/Strade/ParijsNice; volgens mij allemaal koersen in Maart en April
17 februari 2023 15:51
De eerste pannenkoeken zijn voor de kinderen.
  17 februari 2023 16:52
  De grote Steven Kruijswijk heeft ooit eens een pannenkoek geproefd. Hij vond die duidelijk niet lekker.
17 februari 2023 15:21
Tim mocht n keer los fietsen van de baas. Goed gedaan. Dries de bondt weer sportief bezig geweest. Alleen maar profiteren en ook dat hielp niet.
17 februari 2023 15:02
Het voelt echt weer alsof ik terug in de tijd ben en me in 1998 bevind als ik de seizoensstart bekijk. Heerlijk hoe schaamteloos sommige ploegen vandaag de dag alle remmen hebben los gegooid. Je word bedrogen waar je bij staat en krijgt de ene na de andere freakshow voorgeschoteld. En dan moeten de jongens van Jumbo nog van hun vulkaan af komen, dus het wordt nog veel leuker straks.

Genieten!
  17 februari 2023 15:10
  Dit was alweer de vijfde ritwinst van Wellens in de Ruta del Sol - altijd top in februari - en vandaag heeft hij ook nog eens de hele tijd in de wielen kunnen zitten vanwege Pogacar in de leiderstrui. Eigenlijk zou het dus verrassender geweest als hij hier níét had gewonnen.
  17 februari 2023 15:20
  Voor de gemoedsrust moeten ze zich nu maar eens een weekje gedeisd houden.
  17 februari 2023 15:58
  Renners die in de klassiekers willen scoren, mogen wel stilaan in vorm zijn lijkt me. Nog niet de absolute piek, maar toch al in goede doen. Strade is al binnen 2 weken.

  Alsof het nieuw is dat goede renners en ploegen in de 2de helft van februari al mooie dingen laten zien.
  17 februari 2023 21:15
  Federico,
  Je reageert overal met dezelfde insinuaties en bent overal negatief over.
  Misschien een andere hobby zoeken? Zal goed voor je gemoedsrust zijn.

Reacties zijn gesloten.