Vluchter Colin Joyce wint vierde etappe in Denemarken, Remco Evenepoel blijft leider

vrijdag 13 augustus 2021 om 17:58
Vluchter Colin Joyce wint vierde etappe in Denemarken, Remco Evenepoel blijft leider

foto: Cor Vos

Colin Joyce heeft de vierde etappe van de PostNord Danmark Rundt gewonnen. De Amerikaan van Rally Cycling was de beste van een kopgroep die standhield tot op de finish in Kalundborg. Hij versloeg Sebastian Nielsen en Martin Salmon. Het peloton met daarin alle favorieten kwam in de finale tekort en sprintte op zes seconden achterstand om de ereplaatsen. Remco Evenepoel was present en blijft leider.

Na tien kilometer ontstond de vlucht van de dag al, met daarbij Aaron Van Poucke van Sport Vlaanderen-Baloise. Hij had zeven renners met zich mee, te weten Martin Salmon (Team DSM), Colin Joyce, Nickolas Zukowsky (Rally), Mads Kristensen (ColoQuick), Sebastian Nielsen (Restaurant Suri-Carl Ras), Emil Toudal (BHS-PL Beton Bornholm) en Anders Foldager (Deense selectie). De acht kregen ongeveer drie minuten voorsprong van het peloton, dat een tegenaanval van Sam Brand (Novo Nordisk) en Fabio Mazzucco (Bardiani-CSF-Faizanè) nog wist te pareren.

De wind waaide stevig – foto: Cor Vos

Valpartij in het peloton
Magnus Bak Klaris ging later in de rit wel met succes in de tegenaanval. De renner van de Deense selectie sloot op zestig kilometer van de meet aan bij de kopgroep. In het peloton was het wat onrustig, mede door een flinke valpartij met daarbij onder meer Timo Roosen, Mike Teunissen en Matteo Moschetti als betrokkenen. Zij konden allemaal hun weg vervolgen. Deceuninck-Quick-Step trok zich daar niets van aan en bleef het tempo bepalen. Het verschil met de kopgroep schommelde rond de twee minuten.

De uit de kopgroep geloste Foldager ging met de nog frisse Pawel Bernas nog in de tegenaanval, maar dat draaide uit op een chasse patate. Nog altijd bepaalden de troepen van Remco Evenepoel het tempo in het door de wind stevig uitgedunde peloton. Twaalf kilometer voor het einde plaatste Søren Kragh Andersen een demarrage waardoor het peloton op een lint ging. Met zijn inspanning werd het gat tot de kopgroep verkleind, maar dat het vervolgens stilviel in het peloton was dan weer in het voordeel van de kopgroep.

Remco Evenepoel in de leiderstrui – foto: Cor Vos

Peloton komt te laat
Mads Pedersen probeerde op het laatste heuveltje op vijf kilometer van de finish nog weg te springen, maar dat was niet genoeg om de koplopers in te halen. Martin Salmon en Colin Joyce probeerden daar in volle finale de kopgroep nog uit elkaar te rijden, maar dat lukte niet. Met 18 seconden voorsprong gingen de vluchters de laatste twee kilometer in, en die hielden zij vast.

Mads Kristensen ging in de laatste rechte lijn de sprint vroeg aan, maar kreeg te maken met pech. Hij werd overvleugeld door Joyce, die met een sterke sprint de rest van zijn medevluchters voor wist te blijven. Nielsen werd tweede, voor Salmon. Voor Aaron Van Poucke werd het de vijfde plek. De favorietengroep kwam tekort en mocht zes seconden later sprinten voor de zevende plaats: Giacomo Nizzolo bleef Mads Pedersen en Mark Cavendish voor. Remco Evenepoel blijft de leider in het klassement.

Dit artikel delen:

10 Reacties

LeoR 16 13 augustus 2021 om 18:02

Niet om negatief te doen (heb ook enkel de laatste 5 km gezien), maar waarom reed Remco vandaag niet in dienst van Cav?

0
Reiger 13 augustus 2021 om 18:09

Ook niet om lullig te doen: Eergisteren reed REV zo hard op kop dat hij sowieso Cavendish helemaal verrot reed. Daar heeft hij 2 jaar geleden al een keertje woorden over gehad met Fabio Jakobsen. En vandaag leek het mij dat REV het wel kon maar idd niet deed. Wellicht had CAV aangegeven dat hij niet goed was. Maar een sprint voorbereiden is ook een specialisme. Daarom zijn de renners die dat heel goed kunnen zo waardevol voor een topsprinter.

0
Marik 13 augustus 2021 om 18:22

Heerlijk als het zo uitpakt in zo’n rondje als dit. Zo’n jongen pakt een mooie zege, top toch.

0
Rutgerj81 13 augustus 2021 om 18:42

Edit redactie: Niet doen.

0
TeamNL 13 augustus 2021 om 18:58

Duidelijk dat Mads bij het laatste heuveltje de achtervolging naar de klote reed.

Ongelooflijk die REV. Gisteren rijdt die een dol peloton op een ronde, vandaag verliest die van een stel renners die nauwelijks nog wat gewonnen hebben in hun carrière.

0
wimvl 13 augustus 2021 om 19:23

Team NL. Groenewegen, julli top sprinter ook niet gezien. Wat hebben jullie toch altijd een commentaar.

0
Sjonge Jonge 13 augustus 2021 om 19:57

Wim,
Even een tip: er is ook Wielerflits.be, daar heb je totaal geen last van ‘jullie’….

0
Tempobeul 13 augustus 2021 om 21:25

Waar verliest REV? Hij wint de rit niet, maar de knaap heeft nog altijd dezelfde anderhalve minuut voorsprong in het GC, met enkel nog een ITT’tje voor de boeg.

0
Michelangelo 13 augustus 2021 om 18:59

Ik denk dat de samenstelling van de kopgroep van vandaag alles zegt over het niveau van het rondje daar in Denemarken. De ploeg van Restaurant Suri-Carl Ras, wie kent ze niet.

Mooi dat 1 van de kleinere ploegjes nu ook gewoon kan winnen…

0
Verweggistan 13 augustus 2021 om 19:07

Rally rijgt de zeges aaneen deze week.

0

Headlines

Populair

Materiaalzone