Viviani ziet in Groenewegen grootste concurrent: “Hij heeft de meeste power.”

vrijdag 5 juli 2019 om 10:00
Viviani ziet in Groenewegen grootste concurrent: “Hij heeft de meeste power.”

foto: Cor Vos

Interview

Elia Viviani (30) verschijnt voor het eerst sinds 2014 weer aan de start van de Tour de France. De Italiaanse sprinter hoopt zaterdag in Brussel meteen toe te slaan, maar de rol van topfavoriet schuift hij van zich af. “Dylan Groenewegen is dé te kloppen man. Hij heeft op dit moment de meeste power.”

Bij Deceuninck-Quick-Step zijn Viviani en Julian Alaphilippe de twee speerpunten waar de ploeg op mikt. Viviani voor de sprints, Alapahilippe voor de ontsnappingen en in hun kielzog mag de jonge Spanjaard Enric Mas proeven van de strijd om de gele trui.

Hoeveel sprintetappes heb je geteld in het routeboek?
“Geen idee! Ik weet niet hoeveel sprintetappes er gaan zijn deze Tour. De eerste en de laatste rit zijn voor nu het hoofddoel. Dat zijn de mooiste etappes voor een sprinter om te winnen. Maar we krijgen tegenstand van enkele sterke rivalen, dus alles moet perfect verlopen om te kunnen winnen.”

Hoe belangrijk is de rit van zaterdag voor je? Je kan je eerste Tourrit winnen en daarmee ritsucces in alle drie de grote rondes behalen en natuurlijk de gele trui.
“Ik houd er niet van om te denken dat zaterdag mijn enige kans is, maar soms is het goed om de druk op jezelf op te voeren. De eerste rit is een hele grote kans voor mij. De Tour de France start lang niet altijd met een massasprint en ook niet in Brussel. Je kunt je wel voorstellen hoe belangrijk een Tourstart in Brussel is voor een Belgische wielerploeg.

Ook de dag erna is heel belangrijk voor ons. Iedereen weet dat je in de sprint de gele trui kunt pakken. De dag erna moet je of de trui verdedigen of kan je ‘m overnemen door een goede ploegentijdrit te rijden.

En ook op dag drie hebben we kansen op succes. De ploeg heeft die finale al verkend en die is heel geschikt voor Alaphilippe. Onze Tour kan al na drie dagen geslaagd zijn. Voordat het zover is, moeten we vooral gefocust blijven. Ik doe alles wat ik kan in de voorbereiding. De moraal binnen de ploeg is in elk geval hoog na de succesvolle Ronde van Zwitserland. En dat is voor mij heel belangrijk.”

Je hebt al heel wat leiderstruien mogen dragen in je carrière, maar nog nooit eentje in een grote ronde. Wat betekent het voor je als je zaterdagmiddag de gele trui mag aantrekken?
“In de Giro d’Italia van 2013 heb ik in de openingsrit in Napoli de leiderstrui met een half wiel gemist. Die dag werd ik verslagen door Mark Cavendish. Dat was mijn kans op de roze trui. Ik weet eerlijk gezegd niet wat het met mij zal doen als ik het geel pak. Wat mij altijd bijblijft uit grote rondes is het fijne gevoel om elke dag op het podium te mogen staan. Het gevoel dat ik afgelopen jaar had in de Giro en de Vuelta is niet te beschrijven.”

Viviani ziet Groenewegen als zijn grootste rivaal – foto: Cor Vos

Kan je Dylan Groenewegen verslaan?
“Op dit moment is hij het lastigst te verslaan. Hij en Caleb (Ewan, red.) zijn de grote concurrenten. Caleb is sinds vorig jaar weer helemaal terug op het hoogste niveau. In de Giro kon je al zien dat hij supersterk was. In de volledig vlakke sprintritten is Groenewegen dé te kloppen man. Op dit moment heeft hij waarschijnlijk de meeste power. Hij is zaterdag de grote favoriet.”

Hoe ga je hem vloeren? 
“Wij moeten gewoon ons werk doen en niet te veel naar anderen kijken. Wij moeten ons focussen op onze volledige lead-out. Ik denk dat ik beschik over de beste lead-outtrein in deze Tour met Yves Lampaert, Kasper Asgreen, Maximiliano Richeze en Michael Mørkøv. Voor de springvoorbereiding kunnen we in deze Tour geen betere opstelling maken. Daarnaast moet ik ook zo lang mogelijk blijven zitten. In de Tour speelt dat een sleutelrol. De finales zijn zo chaotisch waardoor het super belangrijk is om zo lang mogelijk in formatie te blijven. Je moet voorin zitten, want wie achterin fietst speelt Russische roulette om op tijd vooraan te raken.”

Dit artikel delen:

17 Reacties

Jean Dumas 5 juli 2019 om 10:09

Het gaat tussen de treintjes van DQST en TJV, met veel frisse mannen uit andere ploegen ertussen, van Ewan en Kristoff tot Sagan. Die laatsten zijn ook nog eens goed op hellende aankomsten, dus het is zeker geen uitgemaakte zaak.

bartp25 5 juli 2019 om 10:14

En in de sprint in de tour moet je altijd extra rekening houden met valpartijen. Valt altijd wel 1 of meerdere kanshebbers weg in de voorbereiding van de sprint.

Wheely 5 juli 2019 om 10:17

Springetappes?

UrbanSteel 5 juli 2019 om 10:54

Sprintetappes komt van de jongelui, wordt helaas door zowat iedereen overgenomen. In het jargon zijn het gewoon vlakke etappes.

bartp25 5 juli 2019 om 10:18

Ik lees trouwens in dit interview dat ze dus denken dat ze de ploegentijdrit kunnen winnen. Ben ik de enige die denkt dat ze kansloos zijn voor de winst?

Gladiool 5 juli 2019 om 10:24

Waarom zouden ze kansloos zijn? Team zit vol met hard- en tijdrijders.

bartp25 5 juli 2019 om 10:50

Vindt je? Lampaert, Asgreen ja voor de rest mijn inziens toch middelmaat qua tijdrijden.
Ik zie in Ineos, TJV, Mitchelton Scott, Astana en EF Education First veel grotere kanshebbers.

Fosiel 5 juli 2019 om 10:50

Je bent niet de enige.

Abdoe 5 juli 2019 om 11:03

Een ploegentijdrit is alles behalve een optelsom van individuele tijdritkwaliteiten.

M.i. is er niet echt een duidelijke topfavoriet. DQS is één van de ongeveer 5 kanshebbers.

DrJ 5 juli 2019 om 12:22

Sunweb heeft ook een goeie Ploegentijdritploeg en ik denk BORA ook.

Rhohan 5 juli 2019 om 13:28

Klopt hoor. In Tirreno startte ze met nagenoeg éénzelfde ploeg, alleen zonder Devenyns en Mas, maar wel met Stybar. Daar eindigden ze toch op de 4e plek op ruime achterstand van MTS, JV en Sunweb

chasse patat 5 juli 2019 om 11:48

Het zou niet de eerste keer zijn dat het gefriemel leidt tot een verrassende winnaar. (Pöstelbergertje)

west 5 juli 2019 om 12:09

Ziet Groenewegen Viviani ook als concurrent?

Marveloke 5 juli 2019 om 12:44

In het blad procycling noemt hij zichzelf, Gaviria, Vivi, Sagan, Ewan en Kristoff als de snelste mannen in het peloton. Aangezien Vivi ook in de Tour start neem ik aan dat hij hem ook als concurrent ziet. Het zou iig wel verstandig zijn dat te doen

nibali 5 juli 2019 om 13:18

Vivianni heeft nog geen goeie uitslag gereden in de tour met allemaal topsprinters, laat hem eerst maar iets bewijzen

tvm 5 juli 2019 om 13:22

Mbt de ttt: er zijn twee topkandidaten: TJV en Ineos. Al de rest strijdt voor plek 3 en verder.

Voorts verwacht ik Ewan als winnaar morgen.

maanvogel 5 juli 2019 om 13:33

@wielerflits : ik vind het leuk om jullie artikelen te lezen en ook de Wilerflits Tour de France Pooltips heb ik best met aardig wat plezier tot mij genomen, maar om dan bij elk artikel die video in te starten, daar worden alleen de meneren KPN, Vodafone en Telfort rijk en blij van: doe maar niet!

Laatste nieuws

Materiaalzone

Populair