Vincenzo Nibali: “Evenepoel kan de verrassing van de Giro zijn”

maandag 27 juli 2020 om 10:06
Vincenzo Nibali: “Evenepoel kan de verrassing van de Giro zijn”

Vincenzo Nibali - foto: Cor Vos

Vincenzo Nibali is vrijdag teruggekeerd van een tweeweekse trainingsstage in de Dolomieten. In de komende maanden wil hij toegroeien naar zijn hoogvorm voor de Giro d’Italia, waarin hij een derde eindzege nastreeft.

Onlangs werd bekend dat de Ronde van Italië van start gaat met een vierdaags verblijf op Sicilië, het geboorte-eiland van Nibali. Begonnen wordt met een zestien kilometer lange tijdrit van Monreale naar Palermo. Daarna volgen twee lastige etappes, waaronder een met aankomst op de Etna, die voor een verdere schifting in het klassement kunnen zorgen. De laatste etappe op het eiland is er een voor de sprinters.

“De warmte van mijn thuisland biedt een mooie en emotionele context, maar ik kan mezelf geen afleiding permitteren”, zegt de kopman van Trek-Segafredo. “De tijdrit en de aankomst op de Etna twee dagen later vereisen dat ik vanaf het begin voorbereid moet zijn. Ik denk dat de derde week de doorslag zal geven. De tijdritspecialisten hebben een voordeel in de openingsfase, maar na twee weken zullen de fysieke en mentale krachten van iedereen anders zijn.”

Evenepoel
Nibali verwacht in de strijd om de roze trui een harde confrontatie met titelverdediger Richard Carapaz, Jakob Fuglsang en Simon Yates. “En iemand die de grote verrassing zou kunnen zijn, Remco Evenepoel”, voegt de Italiaan aan het lijstje toe. “Hij is sterk en benadert de wielersport met persoonlijkheid. Ik vind hem leuk. Alleen de weg kan vertellen hoe goed hij kan presteren tijdens een grote ronde over drie weken.”

De tweevoudige Girowinnaar houdt dus rekening met een goede Evenepoel, maar wil tegelijkertijd niemand onderschatten. “De historie van de Giro leert dat elk jaar weer iemand opstaat.”

Evenepoel wordt door Nibali niet onderschat – foto: Cor Vos

Dit artikel delen:

23 Reacties

DeHof 27 juli 2020 om 10:30

Dat kan allang niet meer

Poeksel 27 juli 2020 om 10:35

Als Fuglsang wint lijkt me dat een grotere verrassing.

Hollow Knight 27 juli 2020 om 11:10

Niet als je ziet hoe belachelijk sterk hij rijdt de laatste twee seizoenen.

Wheely 27 juli 2020 om 11:31

Ja wat is nog een verrassing tegenwoordig? Misschien als Betancur wint, dan ben ik verrast!

Kannibaal van Schepdaal 27 juli 2020 om 14:07

Fuglsang rijdt zowat alles kapot sinds begin vorig jaar, alleen in de Tour vorig jaar ging het mis. Dat hij dan een minderbezette grote ronde zou winnen, mag dan vooraf voor jou misschien een verrassing heten, voor velen zal het achteraf iets zijn dat ze hadden moeten zien aankomen.

Bekijk de erelijst van Fuglsang eens sinds 2019. Hij wint bijna overal waar hij start.

Yates en Nibali zijn op papier een grotere favoriet, maar Carapaz, Fuglsang, Majka en Evenepoel kun je niet bij voorbaat afschrijven.

Wheely 27 juli 2020 om 10:38

Een soort kinder surprise?

robert-jan 28 juli 2020 om 08:46

ik moest lachen.

skylimit 27 juli 2020 om 10:59

Ik verwacht dat de verrassing uit de hoge hoed van Team Jumbo/Hema/Visma komt.

Secondant 27 juli 2020 om 11:18

De Plus? Zie hem niet top-5 rijden eerlijk gezegd. Ik verwacht meer van Kelderman, hoop dat hij na al het blessureleed een goede beurt kan maken. De tijdritkilometers zijn in zijn voordeel (t.o.v. Yates en Nibali bijvoorbeeld).

Marik 27 juli 2020 om 11:44

Nibali rijdt de laatste 2 jaar een (veel) sterkere tijdrit dan Kelderman.

Jacob Lohof 27 juli 2020 om 12:01

Natuurlijk moet altijd weer over Team Jumbo gaan

Panache 27 juli 2020 om 12:32

Nibali vorig seizoen in de drie tijdritten dat het ergens over ging (Giro): 3e, 4e en 9e.
Kelderman in de Vuelta 22e.

Twee seizoenen terug reed Nibali geen tijdrit voor een hoofddoel.
Kelderman wel weer in de Vuelta waar hij 10e en 17e werd.

Drie seizoenen terug. Nibali in de Giro 6e en 13e. In de Vuelta 3e.
Kelderman werd in die Vuelta 2e in de tijdrit en reed Nibali op 28 seconden.

Je kan hier alle kanten mee op. Ze hebben beiden een zeer sterkte tijdrit in de benen. Nibali lijkt wat gelijkmatiger en Kelderman heeft zowel omhoog als omlaag uitschieters.

Etio 27 juli 2020 om 13:46

Kelderman heeft zich de afgelopen seizoenen door zijn blessures relatief weinig getraind op zijn tijdritfiets. Dat verklaart zijn relatief matige tijdritprestaties van 2018 en 2019. In de Vuelta van 2017 werd hij in de lange tijdrit 2e achter Froome en hield daarmee Nibali op een halve minuut afstand. Ik denk dat Kelderman wel een betere tijdrijder is dan Nibali, maar het scheelt zeker niet enorm veel en het onderlinge tijdsverschil zal waarschijnlijk ook afhangen van het parcours en vorm van de dag. Nibali is ook gewoon een zeer degelijke tijdrijder (wat sommige mensen lijken te vergeten), maar in vergelijking tot Dennis, Dumoulin en Roglic is hij natuurlijk wel duidelijk minder.

Samlambeej 27 juli 2020 om 11:52

“Hij is sterk en benadert de wielersport met persoonlijkheid. Ik vind hem leuk. Alleen de weg kan vertellen hoe goed hij kan presteren tijdens een grote ronde over drie weken.”

Dat is nu eens gesproken sie.

user5697 27 juli 2020 om 14:31

O jee, hierop komen ongetwijfeld geïrriteerde reacties van de zuurpruimen en gefrustreerden op dit forum. En Nibali krijgt banbliksems over zich heen.

DeHof 27 juli 2020 om 15:56

@user
Over gefrustreerd geproken…

Robert Rodenburg 27 juli 2020 om 15:52

Geweldig dit

user5697 27 juli 2020 om 17:43

Fijn zo. Niemand die voorlopig hatelijke berichten plaatst over Evenepoel of… of…. of…. Zo zou het steeds moeten zijn op dit forum. Enkel over wielrennen, en inhoudelijk dan. Maar ik maak me weinig illusies, gezien de steeds weerkerende reacties uit het verleden.
@DeHof
Ofwel volg je het niet goed, ofwel ben je er zelf een. Maar geef toe, een (inhoudelijke) discussie over wielrennen is veel aangenamer dan een discussie doorspekt met hatelijke persoonlijke aanvallen over taalgebruik, over sympathiek of niet, over lichaamsbouw. Of ben je een andere mening toegedaan ?

Panache 27 juli 2020 om 18:41

Er al eens bij stil gestaan dat jouw houding juist haatreacties oproept? Trollen (fans en haters) negeren is al meer dan 20 jaar een basisbeginsel op internet.

DeHof 27 juli 2020 om 18:52

Niet ineens zielig gaan doen, chef. Je bent zelf ingelogd om alleen even te melden dat iedereen met een andere mening een zuurpruim en gefrustreerd is. Dat is een reactie uitlokken.

skylimit 27 juli 2020 om 19:12

@kannibaal Eens dat Fuglsang sterk voor de dag komt, maar in een drieweekse ronde heeft hij daar toch moeite mee. Hij komt toch vaak zichzelf of pech tegen tijdens een koers van 3 weken.

Kannibaal van Schepdaal 27 juli 2020 om 20:39

Zeker waar, maar sinds begin vorig seizoen is Fuglsang wereldtop. Sinds dan heeft hij slechts een keer een grote ronde gereden voor het klassement. Toen ging het mis, als ik mij niet vergis mede door een val, al zullen we niet weten of hij anders wel had meegedaan voor een goed klassement.

Blijft dus wel het feit dat een Giro, ook deze Giro, een minder goed deelnemersveld heeft. Zakarin kan derde worden in de Giro, en rijdt amper top tien in de Tour. Dan denk ik dat Fuglsang zeker top 5 kan rijden in deze Giro, en als het even meezit (of de rest tegenvalt) ook meedoen voor winst. Maar tip ik hem op dit moment voor winst? Nee. Maar als hij Polen, Tirreno en het WK wint, denk ik dat velen hem wel als een van de favorieten zullen bestempelen voor de Giro, ook al heeft hij nog weinig resultaten behaald in een klassement van een grote ronde. Afwachten dus, maar dat hij begin dit jaar meteen weer de Ruta del Sol dominant won, heeft mij toch overtuigd dat dit nog steeds een Fuglsang in topvorm is, die steeds meedoet voor winst waar hij met ambitie start.

Headlines

Materiaalzone

Populair