Victor Campenaerts vraagt tevergeefs om dopingcontrole

donderdag 23 april 2020 om 08:40
Victor Campenaerts vraagt tevergeefs om dopingcontrole

foto: Cor Vos

Niet alleen de wielersport maar ook de bestrijding van dopinggebruik lijkt in lockdown te zitten door het coronavirus. Werelduurrecordhouder Victor Campenaerts vroeg vrijwillig om een dopingcontrole, maar dat verzoek werd afgewezen.


Campenaerts nam contact op met Peter Van Eenoo, hoofd van het antidopinglabo in Gent. “Ik heb hem gevraagd of het mogelijk was om mij te komen testen”, zegt Campenaerts in Het Nieuwsblad. “Ik zou die test dan een beetje hypen om naar buiten toe te tonen dat er ook tijdens de lockdown nog steeds controles zijn.”

Hoewel Van Eenoo het verzoek ‘sympathiek’ vond, kon hij de 28-jarige renner niet verder helpen. In zijn laboratorium in Gent kan hij geen privéstalen analyseren.

Ook bij Nado Vlaanderen, de instantie die controles uitvoert voor de Vlaamse Gemeenschap, kon het verzoek van Campenaerts niet inwilligen. “Ik kreeg te horen dat een controle op bestelling niet kan”

Vanuit de sportwereld laait de vraag om dopingcontroles op. De vrees is dat sporters met kwade intenties nu vrij spel hebben om verboden middelen te gebruiken.

Dit artikel delen:

20 Reacties

Cyclinglife 23 april 2020 om 09:05

Oké dus je vraagt zelf een controle aan. Niet om aan te tonen dat je dopingvrij bent maar om andere die beweren dat er geen of te weinig controles zijn de mond te snoeren en als zeurders weg te zetten. En zo aan buitenstaanders de illusie te geven dat de sport nog gecontroleerd wordt en de sport dus zuiver blijft ondanks corona.
Hij zal het vast met de beste bedoelingen gedaan hebben maar het komt bij mij verkeerd binnen.

Vinyakke 23 april 2020 om 09:54

Pfff, altijd die campenaerts bashen, ik wordt daar zo moe van…. hij wilde gewoon een controle zodat hij met toeters en bellen op sociale media de pakkers wat bang wil maken door te verkondigen dat er toch onaangekondigde controles zijn. Best slim en met de beste bedoelingen hoor!

bomb ba 23 april 2020 om 10:18

Campenaerts is een gigantische flapdrol, maar dit vind ik toch wel een goede actie. Als hij zou tonen aan de buitenwereld dat er nog steeds getest wordt, dan zou iemand die wil gebruiken een extra keer nadenken. Wel opmerkelijk dat er zo weinig vertrouwen in de collega’s is… Dat zet mij wel aan het denken.

Panache 23 april 2020 om 10:49

“hij wilde gewoon een controle zodat hij met toeters en bellen op sociale media de pakkers wat bang wil maken door te verkondigen dat er toch onaangekondigde controles zijn.”

Om vervolgens de wereld duidelijk te maken dat testen momenteel écht geen prioriteit heeft? Hij had de afwijzing beter stil kunnen houden, of gewoon bluffen dat er een controle geweest is. Beste intenties geloof ik, maar het is niet handig.

Bazzz 23 april 2020 om 10:49

@cyclinglife
Je slaat sde spijker op zijn kop, hele rare actie weer van een niet al te snuggere Campenaerts

@bom ba
En jij denkt dat een post van één renner angst zou inboezemen. Alle reacties van andere renners zouden zijn: ‘ohw, wij worden niet gecontroleerd’.

Ik zie zelfs nog in dat hij het dan zou gebruiken als argument dat hij één van de weinige gecontroleerden is, omdat hij ‘Campenaerts de Grote’ is.
Daarnaast is het nog dommer om dit naar buiten te brengen. Nu weet iedereen dat er sowieso niet gecontroleerd wordt.

Joop Zoetemelk 23 april 2020 om 09:20

Ik vind je reactie wat naïef @cyclinglife.
Ik vermoed dat er nu vele de kans wagen om iets te pakken.
Er is geen controle en de pakkans is al erg klein, nu helemaal met geen controle.
Wie niet heeft gebruikt gaat dit terug zien.
We zijn terug bij af door de corona maatregelen. "Mark my words."

Dit is hun leven, geen bijbaantje..
Win je een grote koers, ben je verzekerd de rest van je carrière van inkomen om je gezin te onderhouden.
Ook kom je in een mooie eregalerij en word je bewierookt de rest van je leven..
Je kan er ook voor kiezen om gelost te worden en kritiek te krijgen, waarom je concurrenten zoveel beter zijn..
Dit is een sport voor helden ook al gebruik je of heb je gepakt.

S. Morgenstern 23 april 2020 om 10:06

Hij had misschien Herman Ram even moeten bellen..

DMenchov 23 april 2020 om 10:08

Vast een idee van Marcel Kittel

thorsen 23 april 2020 om 10:34

Er zijn veel renners straks met een aflopend contract
Er zijn waarschijnlijk maar weinig races dit seizoen
Er zijn maar weinig dopingcontroles

Da’s nie goe…

Ligthning 23 april 2020 om 10:38

De fraudeurs hebben nu de tijd van hun leven. In normale omstandigheden moeten ze voorzichtig omgaan met dopinggebruik. Enkel het gebruik van doping in microdosissen is dan mogelijk, wat nog altijd een substantieel voordeel biedt. Sinds een aantal weken kunnen ze nu opnieuw “langetermijndoping” gebruiken. Bijvoorbeeld stevige hormonale producten, die het mogelijk maken zwaar te trainen, vooral op spierkracht. Iets wat zonder hormonale doping slechts beperkt mogelijk is. Als over enkele maanden de eerste wedstrijden weer voor de deur staan, en de dopingautoriteiten uit hun lethargie ontwaken, is het kwaad allang geschiedt. De opgebouwde spieren zullen dan maanden lang voordeel bieden, zonder dat de hormonale spieropbouw nog kan getraceerd worden. Het volstaat dan “dopingvrij” (met uitzondering van de permanent gebruikte microdosissen) te trainen, op weerstand en uithouding, om een hoog niveau te bereiken en dit maandenlang te kunnen aanhouden.
Dus ja, het statement van Campenaerts is heel belangrijk.

vanSpringel 23 april 2020 om 10:45

Ik heb geen verstand van doping ‘gebruiken’. De vraag die bij mij dan wel ontstaat is of het gebruik van doping in tijden van geen wedstrijden dan nog nut heeft. Het is a) een dure kwestie en b) waarvoor gebruik je doping dan ? Geeft het de gebruiker een gevoel van op niveau blijven, of anderszins ? Wellicht dient het zonder de wedstrijden gebruikt te blijven worden om de dopingspiegel in het lichaam op niveau te houden, maar ben benieuwd waarom je dat in deze tijd dan nog zou gebruiken.
Iemand ?

Panache 23 april 2020 om 10:52

Hormoondoping wordt met name gebruikt voor spieropbouw en herstel (uitstekend in de trainingsperiode om je niveau op te krikken tot ‘bovenmenselijk’). Bloeddoping is dan weer erg handig tijdens wedstrijden en nog steeds zeer moeilijk te traceren.

Ligthning 23 april 2020 om 12:13

Nu wordt massaal hormonale doping toegepast. Voor spieropbouw en herstel na zware trainingen (wat het mogelijk maakt snel weer zwaar te trainen). In het dopingtijdperk werden er ook tijdens grote rondes hormonale dopingproducten gebruikt. Om bvb na een zware bergrit, de volgende dag(en) geen inzinking te kennen, of zelfs om nogmaals voluit te kunnen gaan. Dit is de reden waarom we nu in grote rondes zien dat (top)renners veel meer doseren. Tijdens de rit (een of hooguit twee versnellingen bergop) en verder niet elke rit voluit gaan.

LB108 23 april 2020 om 12:27

@lightening, in deze tijden bestaan er al vele niet doping producten als creatine etc daarvoor

Panache 23 april 2020 om 15:12

Creatine is een depot van supersneller energie, welke uitstekend werkt voor krachtsporters, sprinters, etc. Dus een baanwielrenner die superwattages trapt in een 1km tijdrit zal zeker creatine gebruiken. Maar duursporters hebben er geen baat bij (slechts enkele seconden binnen een race van 5 uur).

LB108 23 april 2020 om 15:52

@panache, daar ben ik niet zo zeker van ;) laat dit maar even onderzoeken

Polleke 23 april 2020 om 13:18

Naast virologen van wereldniveau blijken nu ook de beste dopingexperts gewoon op Wielerflits te vinden…
Campenaerts is een aandachtzoeker….

VerstandOpNul 23 april 2020 om 13:37

Angst voor de praktijken van zijn nieuwe ploegleider wellicht?

skylimit 23 april 2020 om 20:27

Een beetje dom van een Belg, (zonder te generaliseren). Vragen om een dopingcontrole nu, is alsof je iets te verbergen hebt daarna, wetende dat je voorlopig niet meet gecontroleerd zal worden. Dat is mijn achterliggende gedachte.

Denk niet dat er nu renners zullen zijn die bezig zijn met dopingpraktijken niet wetende wanneer er weer gekoerst kan worden en of ze het risico nemen om alsnog tegen de lamp te lopen bij een onverwachte controle.
De vraag is inderdaad hoe de renners die normaal (dagelijks) medisch begeleid worden c..q een medisch programma hebben er na deze periode er fysiek aan toe zijn, aangezien deze renners het waarschijnlijk lang zonder deze begeleiding hebben moeten doen.

evos01 28 april 2020 om 10:08

Om je gek te lachen.Hahaha…….

Headlines

Materiaalzone

Populair