Vansevenant grijpt de macht in L’Avenir, Tejada boekt ritzege
foto: Giro della Valle D'Aosta-Mont Blanc 2019
donderdag 22 augustus 2019 om 16:13

Vansevenant grijpt de macht in L’Avenir, Tejada boekt ritzege

Mauri Vansevenant is de nieuwe leider in de Tour de l’Avenir. De 20-jarige klimmer – eerder dit jaar al winnaar van de Giro Valle d’Aosta – trok al vroeg in de zevende etappe ten aanval met tien andere renners. De Belg moest de ritzege laten aan de Colombiaan Harold Tejada, die volgend jaar uitkomt voor Astana.

De rustdag kwam voor veel renners gelegen, na de verregende en hierdoor loodzware etappe richting Privas. Topfavoriet Einer Rubio, Neerlands hoop Thymen Arensman, alleskunner Tom Pidcock… Enkele grote namen moesten dinsdag de koers verlaten. Daarnaast kunnen veel renners een goed klassement reeds vergeten. De 20-jarige Giovanni Aleotti beschikte na zes etappes over de beste papieren.

Vansevenant ruikt het geel 
De Italiaan begon als leider aan de zevende etappe naar wintersportdorp La Giettaz. Het beloofde een spectaculaire finale te worden, met drie hellingen van de derde én een beklimming van tweede categorie in de laatste veertig kilometer. Na een ziedende openingsfase ontstond er een kopgroep van zes renners. De namen: Clément Champoussin, Nicolas Prodhomme, Sylvain Moniquet, Jefferson Cepeda, Harold Tejada en Mauri Vansevenant.

Met Champoussin en Vansevenant waren twee renners mee die voor de start van deze Tour de l’Avenir werden beschouwd als favoriet voor de eindzege. De Fransman stond op drie minuten van leider Aleotti, terwijl de Belg (tiende op 1:20 van de Italiaan) nog gevaarlijker was. Het verschil schommelde lange tijd rond de twee minuten, waardoor Vansevenant zich virtueel leider mocht noemen.

Tejada pakt de ritzege, Vansevenant is de nieuwe leider 
Het zwaarste moest echter nog komen met de Côte de Crest-Voland Cohennoz (11,2 km aan 4,8%) en de slotklim naar La Giettaz  (6,6 km aan 3,7%). Vooraan bleken Vansevenant en Tejada over de beste benen te beschikken, waardoor Champoussin en Moniquet moesten passen. De Belg en de Colombiaan bleken aan elkaar gewaagd, waardoor ze gezamenlijk naar de laatste kilometer reden.

In de sprint bleek Tejada net dat tikkeltje sneller, maar Vansevenant wist op dat moment al dat hij de leiderstrui mocht aantrekken. Na de finish van medevluchters Champoussin en Moniquet zagen we de binnenkomst van Samuele Battistella. De Italiaan kwam echter te laat, net als mede-favorieten Matteo Jorgensen, Tobias Foss en leider Aleotti.

RIDE Magazine
22 Reacties
Sorteer op:
22 augustus 2019 16:16
Na toch vele magere jaren ziet het er goed uit voor het Belgische wielrennen voor wat betreft klassementsrenners
  22 augustus 2019 16:44
  Ligt er een beetje aan voor welke ploeg hij gaat rijden... DQS of Lotto-Soudal is wel funest voor een toekomstig ronderenner, want daar pushen ze je vooral om klassiekerspecialist te worden. Ook geen voorbeelden binnen de ploegen om je aan op te trekken.
  22 augustus 2019 18:12
  Dat is deels waar, maar met Evenepoel gaat DQS ook echt wel voor klassementen en bij Lotto wilde ze met Bjorg ook die kant op. Als de kans zich voordoet, dwz als er een (betaalbare) klassementsrenner gehaald kan worden, zullen ze die vast en zeker grijpen.
  22 augustus 2019 19:17
  Ik hoop het alvast!

  Jammer genoeg moest Verschaeve naar wat ik las noodgedwongen opgeven. Was gevallen in de 1ste rit. Die zou ook wel een mooi klassement hebben kunnen rijden.

  En dat Henri Vandenabeele niet geselecteerd werd. Ook meer dan behoorlijk klimmer. Werd bvb 8ste in de rit naar Station du Lac Blanc in de Tour Alsace. Tevens nog maar 19 jaar.
22 augustus 2019 16:17
Gaat hij de eerste Tour winnaar worden met een vader die laatste is geworden?
22 augustus 2019 16:22
Vansevenant echt ontzettend sterk, die zal dit rondje nu wel met 2 vingers in de neus gaan winnen.

Foss valt me toch behoorlijk tegen.
  22 augustus 2019 16:43
  Foss finisht toch gewoon in de groep met favorieten?
  22 augustus 2019 16:43
  Tegen? Je bent wel van het paniekvoetbal hoor
  22 augustus 2019 17:01
  De groep met favorieten was de groep met Vansevenant en Champoussin. Daar had hij gezien zijn status en vorm van de afgelopen dagen natuurlijk gewoon bij moeten zitten, maar hij finisht er iets van 2 minuten achter in het pelotonnetje met verslagenen
  22 augustus 2019 18:13
  @Matxin
  Nee, dat waren de aanvallers waar twee favorieten inzaten. Dat Foss niet mee in de aanval ging was een keuze. Dat had niets met zijn niveau te maken.
22 augustus 2019 16:37
Mooi zo. Hopelijk groeien er wat van die klimtalenten door naar goede ronderenners.
22 augustus 2019 16:43
Over een paar jaar heeft België weer veel betere wielrenners en Nederland weer een veel beter voetbalteam. Is alles weer bij het oude
  22 augustus 2019 16:50
  Inderdaad, je ziet het zo kantelen.
22 augustus 2019 17:18
Foss stond gister een dikke minuut voor op Vansevenant... Nu finishen ze volgens het verhaal van WF en volgens de uitslag op PCS in dezelfde groep en dezelfde tijd, en nu staat Vansevenant voor Foss? What happened?
Edit: In het artikel beschrijven we gewoon het juiste koersverloop. Er staat nergens dat Foss in dezelfde tijd is gefinisht als Vansevenant
  22 augustus 2019 22:42
  Nu zit je mijn post ook zonder het te melden aan te passen. Gewoon effe een hele paragraaf verwijderd.
  Jullie hebben het artikel veranderd en dat weet je best.

  Edit: Dat klopt gewoon niet. We hebben vanaf het begin aangegeven dat Vansevenant in de kopgroep zat en Foss niet. Maar je vergissen is menselijk ;)
22 augustus 2019 18:43
Ilan Van Wilder staat daar als eerstejaars ook nog knap in de top 10.
22 augustus 2019 18:44
Netjes van Van Wilder, veruit de jongste vooraan, al heeft Arensman bewezen dat dit weinig garanties biedt voor volgende edities. Ik denk dat Foss ondertussen al voor de 4e keer meedoet.

Italianen ook niet met de verwachte namen, Bagioli vandaag blijkbaar 20 minuten verloren.
  22 augustus 2019 18:59
  Foss inderdaad met voorsprong de oudste van het pak (4e jaarsbelofte). Van Wilder (1e) Aleotti, Jorgenson en Vansevenant (2ejaars) zijn beduidend jonger.
  Van Wilder is zelfs een van de enige deelnemers hier die jonger is dan Evenepoel (paar maanden).
  23 augustus 2019 01:39
  Van Wilder is wel gewoon al 3 jaar énorm constant aan het presteren in dit soort wedstrijden.
22 augustus 2019 20:07
Vandaag mocht Van Wilder afstoppen in de favorietengroep. Morgen mag ie zelf gaan ... België daarna 1 en 2? Benieuwd naar de volgorde...
  23 augustus 2019 01:36
  Van Wilder stond aan de kant met kettingproblemen en zat anders gewoon mee vooraan in de kopgroep.
22 augustus 2019 23:17
Altijd leuk om te zien hoe renners zoals Vansevenant ontwikkelen als ronderenner

Reacties zijn gesloten.