Vangnetten in risicovolle bochten? Teambaas Vaughters gooit een balletje op
Ter Illustratie - foto: Cor Vos
zaterdag 17 juni 2023 om 12:48

Vangnetten in risicovolle bochten? Teambaas Vaughters gooit een balletje op

De wielerwereld is in rouw na het noodlottige ongeval van Gino Mäder in de Ronde van Zwitserland, maar de tragische gebeurtenis is ook aanleiding voor een nieuwe discussie over veiligheid in de wielersport. Jonathan Vaughters, de teambaas van EF Education-EasyPost, komt met een mogelijke ‘oplossing’.

“Ik vraag me af of het mogelijk is om netten te plaatsen op punten met extreme drop-offs, zoals ze dat ook doen in het alpineskiën? Hoewel we hiermee de meeste valpartijen niet kunnen voorkomen, zou dit wel het geval kunnen zijn bij de zwaarste valpartijen. Vorig jaar waren er touw- en bergbeklimmers voor nodig om Michael Valgren (in La Route d’Occitanie, red.) uit een diep ravijn te trekken”, laat de Amerikaanse ex-prof weten via Twitter.

Mäder kwam donderdag zwaar ten val in de vijfde etappe van de Ronde van Zwitserland. De 26-jarige Zwitser raakte van de weg in de afdaling van de Albulapass en stortte in het ravijn. Een vraag die dan ook al is gesteld: is finishen na een afdaling niet té gevaarlijk?

“Daar valt veel tegenin te brengen. Deze vraag kun je stellen als de koers onderweg niet lastig genoeg is geweest, maar nu lag de afdaling na een loodzware rit, waarbij het peloton helemaal uit elkaar was gereden en renners een voor een binnendruppelden”, tekent Sporza op uit de mond van oud-renner Jan Bakelants.

Jos van Emden liet er eveneens zijn licht over schijnen op NPO Radio1. “De val van Mäder is een koerssituatie uit duizenden. Wel een afdaling waar hele hoge snelheden worden gehaald, maar dat houdt ook in dat de afdaling niet heel gevaarlijk is. Dan is het voornamelijk rechtdoor en kan er eigenlijk niet heel veel mis gaan.”

RIDE Magazine
30 Reacties
Sorteer op:
17 juni 2023 13:33
Ik zie meer heil in infoborden bv met kleurdifferentiatie. Netten langs een complete afdaling is niet haalbaar en veel te kostbaar voor de meeste koersen. De gevaarlijkste bochten zijn de bochten waar je meent op hoge snelheid doorheen te kunnen terwijl de bocht net iets te scherp blijkt te zijn. Als je daar rechtdoor schiet en de helling is niet al te steil kun je zo op een boom of een steen knallen met fatale afloop. Kortom, de renners bepalen zelf welk risico ze willen nemen. Netten op de stukken waar het vrij loodrecht naar beneden gaat zou kunnen maar neemt niet weg dat renners risico blijven nemen.
  17 juni 2023 15:37
  Ze hebben het niet over de hele afdaling.. alleen over de extreme bochten met diepe ravijnen. In combinatie met de door jou voorgestelde waarschuwingsborden lijkt me dat juist perfect.
17 juni 2023 14:35
Vangnetten verkleint de risico's niet omdat renners dat kunnen zien als extra 'veiligheid'.De renners zelf zijn degenen die wel of niet bereid zijn risico's te nemen.Zij bepalen voor een groot deel hun eigen veiligheid.
Maar als ik tijdens belangrijke koersen nog steeds zie dat renners (opzettelijk) over fietspaden daveren,achterom zitten te kijken in volle spurt en met 120km per uur van een berg met prachtig asfalt razen dan moeten ze de hand ook (grotendeels) in eigen boezem steken.
En voor degenen die steeds naar de UCI wijzen nog even in herinnering: de regel dat renners niet meer los van hun zadel (op de stang) mochten afdalen werd door veel renners,volgers en journalistieke betweters die nu hard schreeuwen om passende maatregelen en actie, zeer betwist.Ik vind het verschrikkelijk dat Gino Maeder tijdens de uitoefening van zijn beroep op vreselijke manier is overleden.Neemt niet weg dat de grootste verantwoordelijkheid bij de renners zelf ligt en in hoeverre die zelf bereid zijn tot (en over) de grens te gaan.
  17 juni 2023 14:39
  Wat doe je hier eigenlijk op een wielerforum?
  17 juni 2023 14:51
  @Mad,
  Wat zegt Peer hier verkeerd? Hij voegt met zijn argumenten meer toe dan jij met je vraag over wat Peer hier op dit forum doet.

  Er zitten gewoon remmen op een fiets. En renners kunnen daarin knijpen op het moment dat zij dat willen, niemand die ze tegen houdt. Maar dat doen ze soms te weinig in hun drang om te winnen.
  18 juni 2023 08:17
  @Morningwood niks eigenlijk, hij heeft hem netjes aangepast. Wel denk ik dat de verantwoordelijkheid om de regels en risicos's te bepalen nooit bij de renners zelf moet liggen, maar bij de overkoepelende organisaties. Volgens mij is dat nu juist het probleem
17 juni 2023 12:53
Oud plan, dat wilden ze al eens in de giro doen en hebben ze ook (Italiaanse stijl halfslachtig) een soort van uitgevoerd.

Ik denk zelf dat je er weinig mee bereikt en dat nieuwe gevaren (terug de groep in gekatapulteerde fietsen en/of coureurs) de oude vervangen.
  17 juni 2023 13:09
  Dat terug katapulteren geloof ik niet zo, als je ziet hoe verstrikt skiërs in zo’n net raken.. een goed plan dat slecht wordt uitgevoerd is gelijk een slecht plan.. die Boplan dingen werken volgens mij ook perfect,
  17 juni 2023 13:12
  De netten buigen mee en breken de val, maar zijn niet zo sterk dat ze alles weer terug de weg opgooien. De netten lijken mij juist wel een goede start om crashes het ravijn in te voorkomen.
  17 juni 2023 14:59
  Het zijn geen trampolines. Denk zelf juist dat het averechts werkt omdat renners nog meer risico gaan nemen
  17 juni 2023 17:34
  Dan zal wellicht de fiets van de voeten losschieten en op pad gaan, ik vind het gewoon een raar idee.
17 juni 2023 15:58
Elk voorstel, van wie dan ook om de situatie te verbeteren is welkom, op de duur zitten er een paar haalbare ideën tussen en profiteert iedereen mee…
17 juni 2023 13:20
Lijkt me een uitstekend begin. Misschien aangevuld met borden in de afdalingen met informatie over gevaarlijke (blinde) bochten?
  17 juni 2023 13:32
  Seingevers.
  17 juni 2023 14:37
  @Wheely een seingever kan maar beperkte informatie geven. Met een bord kun je bijvoorbeeld aangeven hoe wijd en scherp een bocht is, zodat renners hun eigen inschatting kunnen maken
  17 juni 2023 14:59
  Het is opzich een prima idee, die info hebben ze vaak ook op hun Garmin natuurlijk maar dat lijkt me niet het veiligste instrument.
17 juni 2023 13:28
Goed verhaal hoor, maar waar denkt Vaughters dat koersen het geld en de mankracht vandaan kunnen halen om dit te doen..?
  17 juni 2023 13:52
  Kerel, reacties zoals deze zijn schuld aan de impasse die er is rond veiligheid. Ja, veiligheid kost geld, maar wat kost een leven?

  Ik denk dat een sport die gekenmerkt wordt door sterfgevallen uiteindelijk kijkers en sponsergeld laat liggen.
  17 juni 2023 15:45
  Wellicht trek je er juist meer kijkers mee aan. Dat vond ik ook het kwalijke van die Netflix serie recent. Dat het op basis van valpartijen nieuw publiek aan lijkt te willen trekken. Het juist die spektakelkaart trekt.
17 juni 2023 14:27
Vangnetten zijn reeds sinds jaren aangebracht in de bochten van de steile en smalle afdaling der Kemmelberg in Gent - Wevelgem .
17 juni 2023 15:22
In de eerste plaats zijn alle suggesties en ideeën om de veiligheid te vergroten meegenomen en goed om te bespreken qua haalbaarheid.

Dat gezegd hebbende, moeten we helaas ook constateren dan waar mensen zijn fouten worden gemaakt. En sommige fouten zijn helaas fataal. Er zijn mensen die verkeerd vallen bij het uit bed stappen en dat niet na kunnen vertellen.

De voordelen van de suggesties moeten dus goed tegen de nadelen (kosten, haalbaarheid, etc.) gelegd worden. Helaas zullen dingen als deze blijven gebeuren, maar het is goed om de kans erop tot een minimum te beperken.
17 juni 2023 15:27
Vaughters komt tenminste met een suggestie, al die betweters die niet roepen dat de UCI iets aan de veiligheid moet doen komen niet verder dan alleen die holle phrase: over hoe de veiligheid dan verbeterd zou moeten worden hoor je ze niet.
Maar het is absoluut een idee om op een aantal punten na een gevaarlijke bocht waarachter een diep ravijn ligt netten op te laten hangen. En ja: dat kost geld, maar dan kun je als organisator kiezen tussen ofwel de kosten voor de netten maken ofwel deze afdaling niet in het parcours opnemen.
Borden plaatsen die gevaarlijke bochten aanduiden is misschien een optie, al kun je je afvragen of een renner die in volle inspanning aan 80-100 km/u naar beneden raast die borden ook daadwerkelijk zien.

Alle veiligheidsvragen ten spijt: het zijn uiteindelijk toch de renners die voor zichzelf de afweging gaan maken wat zij verantwoord vinden. Het is een illusie om alle risico's uit te sluiten, de enige manier waarop dat kan is de hele wielersport afschaffen of naar Zwift verplaatsen. Daar zitten we ook niet op te wachten denk ik?
Wel een afdaling waar hele hoge snelheden worden gehaald, maar dat houdt ook in dat de afdaling niet heel gevaarlijk is. Dan is het voornamelijk rechtdoor en kan er eigenlijk niet heel veel mis gaan.”

Het punt wat Jos hier mist is dat de hoge snelheid het juist gevaarlijk maakt. Ook al is het minder technisch, áls je valt zijn de gevolgen veel erger. Een technische afdaling waar je maximaal 50 per uur haalt is IMO een stuk veiliger. Daar zullen mensen ook minder snel risico's nemen.
  17 juni 2023 18:02
  De kans dat je valt is een pak kleiner bij zo'n snelle rechtdoor-afdaling. Die hoge snelheden worden ook enkel gehaald op de tussenstukken, niet in de bochten natuurlijk, dus die valpartijen gebeuren ook niet per se aan die hoge snelheden (of je moest net dán een klapband krijgen).
17 juni 2023 17:11
Lang geleden, toen ik nog met de besten meedeed in de berg cyclos, waren er al renners die extreme risico’s namen. kan me de afdaling van de Croix de Fer 2002 in de Marmotte nog goed herinneren, zeiknat, koud en de afdaling volledig in de mist .
Sommigen gingen met ware doodsverachting vol naar beneden, het is dan ook ernstig mis gegaan bij renners die op plek 500-1000 reden…….

Idem de cyclo LBL waar een cyclo tourist Stavelot binnen racete, de bocht naar links en de kruising daarna blijkbaar niet kende, er kwam een vrachtwagen aan…….

Waarom kun je je afvragen? Wat stond er op het spel? Vraag dit aan een prof renner die misschien wel voor het eerst een etappe in een grote ronde kan winnen en geen enkele veiligheidsmaatregel gaat helpen.
Kun je zeggen “de organisatie moet ze niet in de gelegenheid brengen zo gevaarlijk te rijden” en daar is iets voor te zeggen maar uiteindelijk is het de coureur die keuzes maakt.

Dat ik het verschrikkelijk vind wat er is gebeurd is zeker waar maar je kunt coureurs niet tegen alles beschermen zonder enorm afbreuk te doen aan bijv de grote rondes.
17 juni 2023 22:10
Die bocht was absoluut NIT risicovol. Gewoon een inschattingsfout. M.i. bordjes voor de bocht met kleurcodes zouden al een stuk helpen.
18 juni 2023 08:24
Ik vind het een goed idee, maar om het betaalbaar te houden voor organisatoren moet je dan meer toe naar een circuit van klassieke wedstrijden met vaste parcoursen.

De wielersport is nog steeds een rommelig circus met telkens weer nieuwe etappeplaatsen die willen betalen voor de komst van de koers, en de finales worden vaak opgeleukt met de steilste helling van de streek of een rondje rond het monumentale stadhuis. Dat moet weg, ook al is het onderdeel van het businessmodel.

Geen finish meer na een afdaling te gevaarlijk.
  17 juni 2023 15:44
  Er gebeuren meer valpartijen bij een finish op het vlakke bij een massasprint.
17 juni 2023 13:33
Dom plan , zijn de rijders , die rustig aan moeten doen , vallen en opstaan ze doen het allemaal zelf , het is inherent aan wat de heren zelf doen , en vooral wat ze niet deden

Reacties zijn gesloten.