Van Hooydonck en mecanicien krijgen officiële waarschuwing na aanvaring

donderdag 13 juni 2019 om 18:58
Van Hooydonck en mecanicien krijgen officiële waarschuwing na aanvaring

foto: Cor Vos

Het was een bizar beeld tijdens de tweede etappe van de Baloise Belgium Tour. Nathan Van Hooydonck stond langs de kant van de weg met een lekke band, maar de Belg kreeg geen nieuw wiel van de mecanicien van de neutrale wagen. Hierdoor ontstond er een woordenwisseling tussen beide mannen, die inmiddels een officiële waarschuwing hebben gekregen van de UCI.

Van Hooydonck maakte onderdeel uit van de eerste groep, toen de 23-jarige renner op twintig kilometer van de streep kreeg af te rekenen met een lekke band. Van Hooydonck – die in deze Baloise Belgium Tour uitkomt voor de Belgische selectie – vroeg om een nieuw wiel, maar kreeg die niet van de neutrale wagen.

Een mecanicien weigerde de renner namelijk een nieuw wiel te geven, waarop de twee mannen het met elkaar aan de stok kregen. Bondscoach Rik Verbrugghe geeft tegenover Sporza tekst en uitleg. “Van Hooydonck zou voorbij zijn gereden door de neutrale wagen toen hij achteraan lek reed. Hij had al gevraagd om assistentie.”

Incorrect gedrag
“Daarop maakte hij zich boos, waardoor hij plots geen wiel meer kreeg omdat hij de mensen van de neutrale wagen verbaal had aangevallen”, aldus Verbrugghe. De UCI heeft inmiddels opgetreden en beide hoofdrolspelers een officiële waarschuwing gegeven. Dit vanwege “incorrect gedrag dat schadelijk is voor de wielersport.”

Van Hooydonck heeft inmiddels zijn excuses aangeboden op Twitter, aangezien de renner uit woede een wiel gooide naar de betreffende mecanicien. “Ik wil mijn welgemeende excuses aanbieden aan iedereen die erbij betrokken was”, zo laat hij weten.

Dit artikel delen:

29 Reacties

Grobbel 13 juni 2019 om 19:03
Quote:
“Daarop maakte hij zich boos, waardoor hij plots geen wiel meer kreeg omdat hij de mensen van de neutrale wagen verbaal had aangevallen”

Enkel verbaal? Er was toch duidelijk in de beelden van de uitzending te zien dat ie ook nog een wiel richting de neutrale wagen gooide (overigens niet zichtbaar in het hierboven geplaatste filmpje).

limburgia 13 juni 2019 om 19:12

Zou je niet ?

Grobbel 13 juni 2019 om 19:23

@limburgia: doordat het verhaal wat warrig wordt gebracht in het artikel en filmpje duidelijk een incompleet verhaal geeft lijkt het een kip/ei-verhaal. Maar de mecanicien stond wel degelijk al klaar met een wiel toen Van Hooydonck een wiel die kant op smeet (het ging hem blijkbaar niet snel genoeg, ook omdat de wagen hem in eerste instantie over het hoofd had gezien als ik de context moet geloven), en de weigering het wiel te overhandigen volgde pas na die actie van Van Hooydonck.
Dat de renner gefrustreerd lijkt te zijn over de situatie snap ik, maar de reactie van de mecanicien – hoe onprofessioneel het ook moge ogen – snap ik net zo goed. Die doet ook alleen maar zijn werk; die zal ook wel even terugdeinzen als er ineens een wiel zijn kant op wordt geslingerd.

limburgia 13 juni 2019 om 21:19

@ Grobbel , ik bedoel beiden .

boenk 13 juni 2019 om 21:45

Grobbel, de neutrale wagen is hem eerst honderden meters voorbij gereden terwijl hij lek stond en al lang aan het zwaaien was dat hij geholpen moest worden. Daarom is hij kwaad geworden omdat zijn klassement dreigde om zeep te gaan gezien hij niet geholpen werd, volkomen terecht, en dat kon het ego van het mannetje van de neutrale wagen niet verkroppen, die vond dat hij zo belangrijk was dat hij in zijn recht was om aan wedstrijd vervalsing te gaan doen. Kerel zou onmiddellijk levenslang geschorst moeten worden.

Grobbel 13 juni 2019 om 23:42

@boenk: Je lijkt hiermee te impliceren dat er kwade opzet zat in het zo ver doorrijden van de neutrale wagen voordat er werd gestopt. Dat is alleen nergens uit de context op te maken… En met die gedachte was het toch echt de renner zelf die zich als eerste misdroeg.

Grobbel 13 juni 2019 om 19:33

Overigens wel vrij apart dat WF in het artikel geen enkele melding maakt van het smijten van het wiel, terwijl Van Hooydonck daar wel zijn excuses voor maakt op twitter.

Jean Dumas 13 juni 2019 om 19:35

Incorrect gedrag, oei oei. Als we de UCI niet hadden.

Chasse_patate 13 juni 2019 om 19:44

Mag toch hopen dat deze mecanicien nooit meer mee mag doen bij ene prof wedstrijd.

Turtlehead 13 juni 2019 om 19:47

Ik ben bang dat ik dat ook vind. Prima als een renner later een boete of berisping krijgt, maar éérst je werk doen, lijkt me.

Op zich wel een memorabel moment tijdens een toch al memorabele etappe. Blij dat ik t live heb gezien!

Samlambeej 13 juni 2019 om 20:00

Nee hoor, zo'n schriftelijke verwittiging lappen ze aan hun laars.
Met zulk duur materiaal tegen een auto gooien is gewoon verwaand. Ik denk dat hij inmiddels ook van nonkel Edwig een telefoontje gekregen heeft. Die weet immers wat zo'n wiel waard is! Dus Nathan zal de volgende keer nog eens nadenken voor hij zich zo driest wil gaan gedragen.
De mecanicien heeft hem mores geleerd.

Man met de hamer 13 juni 2019 om 20:05

Wat een onzin. Het is geen ambulancebroeder. Die renner moet gewoon zijn fatsoen houden.

Romāns Vainšteins 13 juni 2019 om 20:41

Het is geen slaaf die kerel en een enorm goedbetaalde werknemer zal het naar alle waarschijnlijkheid ook niet bepaald zijn. Als ie een wiel naar zich toegegooid krijgt omdat een renner een soort van Kim Kardashian – momentje heeft kan ik wel begrijpen dat hij denkt van 'goed, stik er maar in'

Reprimande voor beiden een prima oplossing

Samlambeej 13 juni 2019 om 22:41

@boenk
We gaan een plat bandje in een partijtje hardfietsen niet vergelijken met noodsituaties en mensen in levensgevaar he?

Verplaats het eens naar de gewone mensen wereld. Gooi eens door jouw werkgever ter beschikking gesteld materiaal tegen een mooie auto aan… Ontslag en betalen ga jij doen. Reden van de uitbarsting zal je werkgever en de rechter geen boodschap aan hebben.

Hollow Knight 13 juni 2019 om 20:35

Die mecanicien levenslang schorsen van elke koers. Doe je werk of rot op.

Random wielerliefhebber. 13 juni 2019 om 20:55

is dit nu en grapje of ben je serieus zo?

Peter Lippens 13 juni 2019 om 20:59

levenslang is misschien wel overdreven maar hij gaat wel zwaar in de fout en is dus allesbehalve NEUTRAAL

Nikos 13 juni 2019 om 21:11

RESPECT is hier het juiste woord !! Als een renner geen respect meer kan opbrengen…Wat kan de bewuste “mecanicien” eraan doen als de neutrale wagen niet onmiddellijk stopt ! En dan nog met z’n wiel gooien… Toch knappe reactie van de “mecanicien” en Nathan zal ook wel beseffen dat hij hier in de fout gaat ! We moeten dit verhaal ook niet opblazen hé…gewoon een “verkeerde” reactie ! Excuses aangeboden ( top ) en beiden morgen terug aan het werk !

boenk 13 juni 2019 om 21:54

Verkeerde reactie??? Van de mecanicien dan toch! Die gast reageert emotioneel omdat hij niet voortgeholpen wordt in volle finale en zegt in het heetst van de strijd iets wat hij niet had moeten doen. En dat geeft de mecanicien (die al in de eerste plaats in fout was) het recht om die gast zijn wedstrijd naar de kloten te helpen?? Man man man.

DeSjors 13 juni 2019 om 22:06

Mekanier van het jaar! Staat niet alleen paraat met materiaal maar tevens met opvoedkundige maatregelen voor verwende knaapjes. Zouden een aantal schreeuwlelijken hier ook baat bij hebben..

Polleke 13 juni 2019 om 22:49

+1,, die mechanieker zit ook niet achter het stuur van die Shimano auto, hij kan er pas uit als die stopt…als dan zo’n pseudo-vedette raar gaat doen heeft hij 100% gelijk om hem te laten stikken…de excuses van NVH bewijzen dat hij perfect weet dat zijn gedrag erover was….hij mag blij zijn dat hij er mee weg komt….

the student 13 juni 2019 om 22:55

Ik snap die mechanicien wel. Die materiaalwagen had hem gewoon even gemist. Kan heel goed. Er lossen of zakken wel vaker renners af. Alsof dat een reden is om boos te worden. ALs nathan hier nou de tour aan t verliezen was zou t eventueel te begrijpen zijn. Nathan is echter een middelmatige belgisch renner.
Nathan smijt de man die hem dan komt helpen met een wiel om de oren en scheld hem de huid vol. Is het dan gek dat de beste man denkt: stik erin jongen. Ga jij even afkoelen en normaal doen.
Je zou zo eens binnen moeten komen bij de fietsenmaker. Die zet je ook weer buiten. En waarschijnlijk hoef je nooit meer terug te komen.
De mecanicien is niet de slaaf van nathan. Indien hij rustig was gebleven. En in plaats van wild zwaaiend duidelijk non verbaal had gecommuniceerd naar de materiaalwagen. Dan had hij snel een wiel gehad en een zetje om op weg te komen. Nu krijgt hij niks. De koers is het het echte leven.

Selmar 14 juni 2019 om 06:28

Een fietsenmaker heeft geen enkele verplichting om een klant te helpen, deze mechanieker wel. Die wordt daar voor betaald, dus hoe begrijpelijk zijn reactie ook is, is die wel degelijk verkeerd.

west 14 juni 2019 om 07:34

Als de mechaniekers gaan bepalen wat correct en incorrect gedrag is binnen de koers, dan hebben we ook geen jury of wedstrijdcommissaris meer nodig… Of moeten die dan banden gaan plakken?

trickstuff 14 juni 2019 om 10:46

Ik hoop dat een wiel naar iemand of iets gooien per defintie incorrect gedrag is.
Het voorbijrijden kan voor zover ik opmaak een kwestie van een foutje of misverstand zijn.

west 14 juni 2019 om 11:20

Dat is zo, maar de reden waarom kinderachtig gedrag escaleert is omdat mensen op hun strepen gaan staan en hun gelijk belangrijker vinden dan hun verstand of hun menselijkheid.
Op zo een moment moet iemand de beslissing nemen dat dit niet de tijd en de plek is om dit te doen. Ik weet dat dat moeilijk is voor veel mensen, “want hunnie”. Maar sta daar boven. Dat betekent niet dat het je niet kan gebeuren, want: menselijk. Maar het is niet de beste oplossing.
Op dat moment dien je dat wiel erin te draaien, in je auto te stappen en aan de finish een klacht in te dienen of zelfs bij de bus gaan vragen hoe hij zelf vond dat het ging. Je hoeft jezelf niet op je kop te laten zitten, maar dit zijn wel de momenten waarop je kan laten zien dat je beter bent en dat jij geen haantjes hoeft te spelen met een opgefokt fietsertje met adrenaline tot achter zijn nek.
Nu heb je een officiële waarschuwing van de UCI gekregen en gaan ze bij Shimano ook nog wel eens nadenken of ze jou of een ander in die auto willen hebben. Was Nathan van fokking Hooydonck en zijn stomme wiel dat waard?

trickstuff 14 juni 2019 om 15:28

True.

john 14 juni 2019 om 09:19

IS niet de eerste keer dat dat bedrijfje (Shimano ) in de fout gaat tijdens een wedstrijd En ja van de UCI had ik niets anders verwacht nemen wel vaker dubieuse beslissingen

Marik 14 juni 2019 om 13:00

Grappig al deze reacties. Iedereen die hier kritisch is op de renner heeft dus geen idee wat hij ervaart en voelt in het heetst van de strijd. De man van de neutrale wagen laat zien over geen enkel empathisch vermogen te beschikken. Leef je eens in en doe je werk en ga niet de moralist uithangen. Dat is niet de taak van iemand die dienend werk te verrichten heeft.

Laatste nieuws

Materiaalzone

Populair