Van Empel verslaat Alvarado na enerverende finale in Wereldbeker Waterloo

zondag 9 oktober 2022 om 20:19
Van Empel verslaat Alvarado na enerverende finale in Wereldbeker Waterloo

foto: Cor Vos

Fem van Empel heeft de eerste wereldbekerwedstrijd van het nieuwe veldritseizoen gewonnen. In het Amerikaanse Waterloo rekende ze in de slotronde af met Ceylin del Carmen Alvarado en Lucinda Brand.

De eerste wereldbekercross begon ontzettend snel. Het was Inge van der Heijden die vanuit de start het hoge tempo bepaalde, gevolgd door Annemarie Worst en Ceylin del Carmen Alvarado. Voor Brand leek het een iets te snelle start. De Europees kampioene had een tweetal rondes nodig om vooraan de uitsluiting te maken.

Heel de wedstrijd was het Nederland boven met maar liefst zes rensters die in verschillende samenstelling het koersbeeld bepaalde. Halverwege de wedstrijd was het Del Carmen Alvarado die met een snedige versnelling haar flair van weleer opnieuw toonde, maar ook zij kwam niet weg. In de finishstraat viel iedere ronde het tempo omlaag, waardoor de voorste groep weer hergroepeerde.

Slotronde
Worst, Del Carmen Alvarado, Van Empel, Betsema en Brand gingen gegroepeerde de slotronde in. Het was vervolgens Brand die met haar handelsmerk een gat probeerde te forceren door op de macht haar concurrentie te kraken, maar zonder succes. Het was daarna Van Empel die in het technische gedeelte met een mooie move het verschil. Ten opzichte van Brand althans, want Alvarado haakte haar wagonnetje aan.

Van Empel bleef daarop gasgeven, maar Alvarado wilde van geen wijken weten. De twee gingen zodoende samen de laatste rechte lijn in. Van Empel had daarbij nog altijd de kop en gaf die niet meer af. Alvarado moest genoegen nemen met de tweede plek, Brand kwam negen tellen later als derde over de streep.

foto: Cor Vos

Wereldbeker Waterloo
Uitslag vrouwen 
1. flag-nl Fem van Empel (Pauwels Sauzen-Bingoal) in 47m39s
2. flag-nl Ceylin del Carmen Alvarado (Alpecin-Deceuninck) z.t.
3. flag-nl Lucinda Brand (Baloise Trek Lions) op 9s
4. flag-nl Denise Betsema (Pauwels Sauzen-Bingoal) op 11s
5. flag-nl Annemarie Worst (777) op 21s
6. flag-nl Inge van der Heijden (777) op 36s
7. flag-us Clara Honsinger op 43s
8. flag-fr Hélene Clauzel (AS Bike Racing) op 51s
9. flag-us Madigan Munro (Trek Factory Racing CX) op 1m37s
10. flag-fr Caroline Mani op 1m54s

Dit artikel delen:

12 Reacties

Murcia 9 oktober 2022 om 20:24

Spannende race op een snel parcours, Fem heeft over en dat zie je bij enkele flitsen en de sprint. Alvarado lijkt weer dicht bij haar oude vorm en Lucinda had een beroerde start maar ziet ook dat het jonge grut weer extra vermogen heeft gekregen. En dan moet Puck nog komen. Groot compliment ook voor Herijgers die het uithield met Ruben, dan ben je een grootheid.

8
De Dikbilgorgel van Dorestad 9 oktober 2022 om 21:17

Heerlijk prime time spektakel idd. Fem had alles onder controle. De inspanning van Brand om haar slechte start goed te maken, betaalt ze aan het eind cash. Een goeie Alvarado staat ook altijd garant voor wat binnenbochtjes, goed om te zien dat ze dit tot het eind vol kon houden. Fem gaat echt niet alles op cruise control binnen hengelen.

0
adelaarvanantwerpen 9 oktober 2022 om 20:27

Geweldige wedstrijd. Het was geweldig om Alvarado weer op kop te zien. Haar techniek is een genot om naar te kijken. Zij liep ook weer goed op dat bergje zoals twee, drie jaar geleden. Fem is nu al een killer,Brand maakte vandaag toch teveel foutjes en technisch ook niet op het niveau van Fem en Alvarado.

Waterloo bij de vrouwen net zoals vorig jaar een van de beste crossen van het seizoen/ beste van dit seizoen.

7
Murcia 9 oktober 2022 om 20:38

Eens, Brand maakt die foutjes volgens mij ook omdat ze de druk voelt van Fem en Ceylin. Is nog kort dag maar het lijkt er op dat het PK overschot dat ze had weg is en dan ga je sneller forceren en dus wordt de foutenlast ook groter.

1
adelaarvanantwerpen 9 oktober 2022 om 20:55

Klopt en zij heeft ook niet meer het voordeel van de laatste ronde. De voorbije jaren in de non Vos wedstrijden was zij bijna altijd de betere van de rest in de laatste ronde. ZIj heeft dat voordeel niet ten opzichte van Fem van Empel.

1
Thijs E 9 oktober 2022 om 22:39

Eens met de analyse, maar met de aanvulling dat het extra vermogen van Brand hier niet tot zijn recht komt. Dit is technisch, mede omdat de snelheid zo hoog ligt en ligt de lichtgewichten beter.

Even afwachten wat het in de taaiere crossen doet, maar dit was vast een mooie. Ook fijn dat Alvarado weer vooraan meedeed.

3
Cyclejo Schwanen 9 oktober 2022 om 20:28

Heerlijke koers gezien.

6
Wheely 9 oktober 2022 om 20:37

Schitterende koers, mooi dat Alvarado weer op niveau is.

6
Oblomov 9 oktober 2022 om 21:31

Terwijl me bij dat interview met InDeLeiderstrui van de week, waarin ze uitlegde wat er allemaal mis was gegaan de afgelopen anderhalf jaar en hoe het er nu voorstond, een beetje het gevoel bekroop dat het zo’n Sophie de Boer/Maud Kaptheijns/Thalita de Jong verhaal dreigde te worden. Waarbij je dan eens per jaar een interview leest dat het nu echt allemaal goed gaat komen, maar het dan puntje bij paaltje toch weer tegenvalt.

Maar ten onrechte, want dit oogde meer dan veelbelovend…

3
Borsje 9 oktober 2022 om 20:39

Toch jammer dat ze het Wilhelmus niet konden vinden….,

2
Murcia 9 oktober 2022 om 20:44

Draaien ze maar Links Rechts van Snollebollekes.

0
Fritsie 10 oktober 2022 om 07:08

Mooi NK dit

0

Headlines

Populair

Materiaalzone