Van Empel (18) vierde in Dendermonde: “Apart om al mee te doen met toppers”

maandag 28 december 2020 om 08:47
Van Empel (18) vierde in Dendermonde: “Apart om al mee te doen met toppers”

foto: Cor Vos

Fem van Empel werd gisteren razend knap vierde in de loodzware wereldbekercross van Dendermonde. De pas 18-jarige renster van Pauwels Sauzen-Bingoal eindigde op veertig seconden van winnares Lucinda Brand. Daarmee liet ze heel wat grote namen achter zich.

Van Empel, een van de jongste rensters ooit in de top-vijf van een wereldbekercross, had alle reden om tevreden te zijn met haar prestatie. “Dit had ik van tevoren niet verwacht”, glunderde Fem na afloop in een reactie op de website van haar ploeg. “Anderzijds hoopte ik wel op een kentering na vorige week. In Namen was ik gewoon kansloos. Ik had al een slechte startpositie en dan kwam er in het begin nog eentje voor mij ten val..”

“Maar op een parcours als dit kom je na drie kwartier crossen wel op je plaats terecht. Toch voelt het apart dat ik hier op achttienjarige leeftijd al meedoe met de toppers. Bij het ingaan van de laatste ronde zat ik nog in zevende positie, denk ik. Op vier minuten voor het einde passeerde ik Sanne Cant en Annemarie Worst. Niet de minsten…”

Hard gewerkt
Van Empel overtreft haar verwachtingen eigenlijk al de hele winter. “Voor het seizoen hoopte ik om regelmatig de top twintig te halen. Uiteindelijk doe ik bijna overal mee voor de top tien, met af en toe een mooie uitschieter. Hoe dat komt? Geen idee”, lacht ze.

“Ik heb het voorbije jaar wel hard gewerkt. Dat zal wel geholpen hebben. Ik denk dat ik ook sterker word van te moeten terugknokken door die slechte startposities. Zo doe ik pakken ervaring op en dat maakt me sowieso sterker. Dat kan me op termijn alleen maar ten goede komen.”

Dit artikel delen:

8 Reacties

Lalsacien 28 december 2020 om 09:16

Ze schieten als paddenstoelen uit de grond!
Prachtige wedstrijd gereden in de schaduw van Honsinger. Beide waren met een serieuze opmars bezig.

Jan Blokland 28 december 2020 om 11:24

Ze heeft alles in zich om een grote te worden in het veldrijden.
Wat een weelde bij de vrouwen.
Betsema, Worst, Alvarado, Brand, Bakker, Kasteleijn, Vos, en ga zo maar door.
Nu weer van Empel en waarschijnlijk Anne Tauber voor de toekomst. En dan hebben we nog Pieterse, Van der Heijden, Van Alphen, Van Anrooy. Allemaal hartstikke jong waar je jaren mee vooruit kunt. Alleen Vos en Brand zullen over enkele jaren wegvallen.
Één nadeel: Niet goed voor de mondialisering van de sport. Want met alleen Honsinger, Vas en Kay als jonge toppers is dat niet hoopgevend.

Brabander 28 december 2020 om 17:45

Nou ja. Die wringen zich er wel tussen in ieder geval. Hebben het echt in zich om voor de echte prijzen te gaan rijden

Beekman 28 december 2020 om 21:23

Nou Tauber voor de toekomst dat geloof ik niet, die is behalve mountainbikster ook nog eens marathonschaatster, bij gebrek hieraan op dit moment ff een uitstapje naar het veld.

Westfalen 28 december 2020 om 12:21

Begrijp ook niet wat er in België aan de hand is. De vrouwencross wordt steeds populairder en je kunt er zelfs een boterham mee verdienen. Mag geen enkele teken dat er in België talenten opstaan.

Oblomov 28 december 2020 om 13:32

De talentenpool is gewoon te klein. Er zijn maar een paar honderd meisjes lid van wielerclubs in Vlaanderen. In Nederland een paar duizend.

Wheely 28 december 2020 om 13:04

Fan van Fem!

Spinergy 28 december 2020 om 16:22

De Nederlandse Evenepoel!

Headlines

Materiaalzone

Populair