Van der Poel kritisch op vlak WK-parcours: “Genoeg mooie crossen in Zwitserland”

dinsdag 28 januari 2020 om 14:00
Van der Poel kritisch op vlak WK-parcours: “Genoeg mooie crossen in Zwitserland”

Mathieu van der Poel - foto: Cor Vos

Komende week vindt op de vliegbasis van het Zwitserse Dübendorf het wereldkampioenschap veldrijden plaats. Zoals altijd in de aanloop naar het WK houdt het parcours de gemoederen flink bezig. Titelverdediger Mathieu van der Poel laat in gesprek met Sporza alvast kritisch uit over de omloop: “Ik vind het heel vreemd om weer op een plek te gaan rijden waar nog nooit een cross gereden is.”

Een dijkje moet een paar keer worden beklommen en er staan ook een paar bruggen in het rondje, maar verder is het een biljartlaken waar de renners overheen moeten rijden. “Het zal wel weer om geld draaien”, poogt de kopman van Alpecin-Fenix de keuze voor de vlakke omloop te verklaren. “Er zijn nochtans genoeg mooie crossen in Zwitserland. De crossers die regelmatig naar het buitenland trekken, zijn altijd lyrisch over de Zwitserse parcoursen.”

Van 2007 tot en met 2009 werd er gecrosst in Dübendorf, maar de afgelopen jaren stond er geen UCI-veldrit in de plaats net buiten Zürich gepland. Voor Van der Poel en co. wordt het dus de eerste kennismaking met het parcours. “Ik heb de 3D-animatie bekeken, maar daar kan ik niets uit opmaken”, zegt de topfavoriet. “Ik vind het heel vreemd om weer op een plek te gaan rijden waar nog nooit een cross is gereden. Ik denk dat het WK in Bièles een voorbeeld was dat het toch een optie zou moeten zijn dat er toch al een keer gecrosst zou zijn. Maar ik zal het me niet aantrekken”, stelt Van der Poel zijn fans gerust.

Wout van Aert kan zich vinden in de woorden van zijn concurrent: “Het is een beetje raar om naar een WK te gaan waar je zo weinig over weet”, zegt. Dat is wat atypisch voor een WK. Laten we het einde van de week en de officiële trainingen afwachten. Zoals ik nu de voorspellingen zie, zou er wellicht toch wat modder zijn, maar we weten nog niet veel. Ik trek alvast zonder stress en op het gemak naar Zwitserland”, besluit hij.

UCI Cyclocross World Championship course 2020

This is the track!What the riders but also the visitors of the UCI Cyclo-Cross World Championship expect! The spectators will be able to follow the race very well from any place on the grounds. The course guarantees spectacular position battles. During the breaks, the Streetfood Area, the party tent and the Expo round off the event to a happening.Get your ticket: www.duebendorf2020.ch You want to ride yourself: https://tortour.com/index.php/gravel-winter.html Tortour Ultracycling & GravelIn case you want to support us as volunteer: https://dubendorf2020.ch/event/volunteers/Das ist die Strecke!Das wird die Fahrer/innen und die Besucher der UCI Cyclo-Cross Weltmeisterschaften erwarten! Die Zuschauer werden das Rennen von jedem Ort auf dem Gelände sehr gut verfolgen können. Der Kurs garantiert für spektakuläre Positionskämpfe. Während den Pausen runden die Streetfood Area, das Partyzelt und die Expo den Event zu einem Happening ab. Hol Dir Dein Ticket: www.duebendorf2020.chWillst Du selbst fahren: https://tortour.com/index.php/gravel-winter.html Tortour Ultracycling & GravelFalls Du uns als Volunteer unterstützen möchtest: https://dubendorf2020.ch/event/volunteers/

Geplaatst door UCI Cyclo-cross World Championship 2020 Dubendorf – Zurich / Switzerland op Donderdag 23 januari 2020

Dit artikel delen:

25 Reacties

r_nijman 28 januari 2020 om 14:13

Wat zou de overweging v.d. UCI zijn om dit parkoers te selecteren? Hoe maken we het de favoriet zo moeilijk mogelijk? Ik denk dat de UCI Mathieu graag z.s.m. naar de weg ziet vertrekken, zodat de spanning in de cross weer wat terugkomt. Vandaar dit op papier waardeloze parkoers. Op papier, want uiteindelijk zijn het altijd de renners die de wedstrijd maken. Maar verder ook geen referentiekader, want geen eerdere wedstrijden op dit parkoers….. Het zegt eigenlijk wel genoeg dat zowel Van der Poel als Van Aert hier vraagtekens bij zet……

madeinstars 28 januari 2020 om 14:34

Lijkt me sterk. De grootste concurrenten van MvdP (een niet 100% zijnde Van Aert buiten beschouwing gelaten) zijn Aerts en Iserbyt. Beide zijn gebaat bij een zwaarder parcours met of veel klimmen of veel modder. Bij een relatief snel parcours is MvdP met zijn vermogen ruim in het voordeel ten opzichte van die twee. Bovendien zijn ook de landgenoten van Mathieu, met name Nieuwenhuijsen, juist veel bruikbaarder.

Het zal allemaal wel gewoon om geld draaien, zoals Van der Poel zelf zegt.

dikkechaap 28 januari 2020 om 14:38

@madeinstars
De Belgen zijn in de breedte natuurlijk veel sterker, en hebben daardoor baat bij een snel parcours. Het is sowieso lastiger om alleen weg te rijden op een snel parcours.

Dus ja, als het 1 tegen 1 zou zijn dan was dit een top parcours voor Mathieu, maar dat is het niet. Hij zal uiteindelijk wel gewoon winnen natuurlijk, maar ik verwacht de versnelling pas in de voorlaatste ronde.

freirefreire 28 januari 2020 om 14:39

@madeinstars daarbij ga je er wel vanuit dat de UCI al jaren geleden kon weten hoe de verhoudingen nu zouden liggen, want dat het WK hier zou zijn is al een tijdje bekend.

Arry1337 28 januari 2020 om 15:04

Hoe komt het toch dat zoveel mensen Nieuwenhuijsen zeggen terwijl het gewoon Nieuwenhuis is? Ik hoor Thijs van Amerongen dat tijdens de uitzendingen ook geregeld zeggen..

Samlambeej 28 januari 2020 om 14:47

Waar maakt hij zich druk om? appeltje eitje dit

"Zal wel weer om geld draaien."

Die manieren snapt hij toch zelf heel goed? Instafoto repost #100% #shimano #sellmysoul tozwift
poen per post

-Stijn- 28 januari 2020 om 14:59

Nu dat hij eens wk kan worden zonder schrik te moeten hebben van van Aert zou hij het graag ook eens graag op een zwaar parcours doen waar hij normaal minder kans bij maakt.

Pizzi 28 januari 2020 om 15:12

Haha. Goed vergelijk, Samlambeej. #manmanman

Idske 28 januari 2020 om 15:43

Maakt hij zich druk dan? Er wordt om zijn mening gevraagd en dan geeft hij die. Wat een vergelijk idd…

Romāns Vainšteins 28 januari 2020 om 18:25

Luister nou, hij maakt zich overduidelijk druk en die vraag kwam welkom om dit gevoel te ventileren.

peervaneynthoven 28 januari 2020 om 19:21

@RV “die vraag kwam welkom om dit geo election”?? Man oh man, begrijp je het zelf?
OnT” Mathieu is de laatste die zich druk maakt, hij geeft gewoon antwoord op een aan hem gestelde vraag

harrie steinbusch 28 januari 2020 om 15:25

wat een gezeur als V.D.P. op een schaatsbaan moest rijden was hij nog beter dan de hele belgische selektie als hij niet ziek wordt is er niemand die ook maar in de buurt komt

Romāns Vainšteins 28 januari 2020 om 15:29

Misschien wordt hij wel ziek.

Dat hij het parcours kraakt is logisch, een gedrocht is er een pareltje bij.

thorsen 28 januari 2020 om 15:28

Mathieu crosst voor de lol. Op dit parcours is er minder lol. Lijkt me allemaal niet zo moeilijk.

Adrianus 28 januari 2020 om 17:33

Hoor zo juist, dat de NOS nu al aanwezig is
.Ze hebben 2 hotels afgehuurd. Zijn er met met veel eigen cameraploegen, want ze willen niks missen.
Het schijnt zelfs met 5 commentatoren en ook nog 7 analisten, die zich nu al aan het orienteren zijn op de omgeving, zodat ze goed kunnen vertellen hoe het er daar uit ziet. Er was namelijk dit weekend even geen schaatsen en de medewerkers moesten toch aan het werk blijven.

Emergo 28 januari 2020 om 17:46

Dat kan niet want in Nederland zijn er maar twee die verstand hebben van veldrijden.

Fast Freddy 28 januari 2020 om 18:17

@emergo, je weet toch dat dat bij de NOS hem criterium is??

Fast Freddy 28 januari 2020 om 17:56

Na flink wat regen en 20 categorieën kan dit best één grote modderbende worden…

Adrianus 28 januari 2020 om 18:00

Disc jockey Joris van den Berg doet z´n achteraf live verslag in de avonduitzending, die is er in Zwitserland niet bij, kan hij eerst uitgebreid zien hoe het af loopt en dan gaat hij het in de avonduitzending proberen extra spannend te maken.

Brabander 28 januari 2020 om 18:48

+1. En dan ook nog eens wat namen verwisselen en klinkklare onzin uitkramen. Ik zie en hoor het al helemaal voor me

Hollow Knight 28 januari 2020 om 18:53

Lol, VDP rijdt natuurlijk elke cross gratis en zegt neen tegen het startgeld. Hypocriet.

harrie steinbusch 28 januari 2020 om 19:02

weet je ook wat voor onkosten er aan verbonden zijn
en dat hij niet tot zijn 65 ste jaar kan doen en hij vind het natuurlijk leuk anders zou hij deze tak van fietsen afstoten

Jan Blokland 28 januari 2020 om 18:54

Mooi parcours voor Groenewegen. Een lachertje dit. Totaal niet WK waardig.
Tim Merlier zou hier weleens kunnen verrassen met een podiumplaats.

Cyclinglife 28 januari 2020 om 20:05

Een wk in Zwitserland en de enige hoogtemeters zijn kunstmatig.
Nu kunnen de wegrennens die strade bianche goed verteren tenminste ook nog een poging wagen om wk veldrijden te worden.

jibi verboort 28 januari 2020 om 20:46

Mathieu van der Poel "Het zal wel weer om geld gaan!

Om geld gaan? Lees in dit verband het lezenswaardige krantenartikel:
Een kopje koffie in Kapellen bij Adrie van der Poel – NH Nieuws

Reactie plaatsen

Je moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.