Van der Breggen over helpersrol: “Waarom is het zo raar als ik dit doe?”

maandag 26 april 2021 om 09:21
Van der Breggen over helpersrol: “Waarom is het zo raar als ik dit doe?”

foto: Cor Vos

Vier dagen na haar zevende overwinning in de Waalse Pijl deed Anna van der Breggen er alles aan om haar ploeggenote bij SD Worx Demi Vollering aan winst in Luik-Bastenaken-Luik te helpen. De wereldkampioene benadrukte vooral hoe normaal en logisch het is dat zij zich wegcijferde.

“Waarom is het zo raar als ik dit doe? Bij ons doet iedereen het voor elkaar. Dat is waarom we als ploeg goed zijn en waarom ik een heel mooie carrière heb. Of ik nu weet-ik-hoeveel gewonnen heb of ik wereldkampioen of olympisch kampioen ben”, vertelde Van der Breggen naderhand aan het AD. “Stel ik rijd voor mezelf, val aan en ik moet gaan sprinten, dan is de kans niet zo groot dat ik win. Dan ben ik toch een knuppel als ik het niet doe.”

Zelf winnen en vooral anderen laten winnen: zo wil ze in haar laatste profjaar koersen. “Ik heb het meegemaakt, weet dat ik koersen kan winnen en wat ik allemaal heb gewonnen. Maar het mooiste is als een jonge renster nieuwe dingen ervaart. Demi wint haar eerste grote koers. Dat is het mooiste voor een talent. Voor mij is dit niet hetzelfde als zelf winnen, maar dit is echt een goede werkdag. Voor mij is het een stuk rustiger. Daar geniet ik nu ook beetje van.”

Opvolgers
“We hebben opvolgers nodig”, zegt Van der Breggen over haar generatie met ook Marianne Vos en Annemiek van Vleuten. “Demi heeft echt talent, maar moet niet denken: ‘Ik moet hetzelfde doen als Anna.’ Ik had dat vroeger met Marianne. Dan werd mij gevraagd: ‘Ben jij de nieuwe Marianne.’ Demi heeft heel andere kwaliteiten dan dat ik heb. Ze is echt een andere renster, dat zie je vandaag ook.”

Zo heeft Vollering een betere sprint. “Dat is haar grote voordeel”, gaat de wereldkampioen verder. “Ze kan in een groepje met klimmers aankomen. Ze heeft best veel zelfvertrouwen, soms ook iets te. Het is het tegenovergestelde van mij toen ik die leeftijd had. Ik dacht soms te veel na. Zij doet het gewoon. Na mij komt er weer iemand anders, want de sport gaat gewoon verder. Over vijf jaar is iedereen mij vergeten, behalve als je in boekjes kijkt. Er komen nieuwe helden en heldinnen.”

Dit artikel delen:

15 Reacties

VerstandOpNul 26 april 2021 om 09:34

“Over vijf jaar is iedereen mij vergeten, behalve als je in boekjes kijkt. Er komen nieuwe helden en heldinnen.”

Mooi, deze relativering. Ik vind haar af en toe wel erg vlak en onderkoeld overkomen, maar eigenlijk is ze gewoon wijzer dan wij allemaal..

En ik vind het juist prachtig dat ze dit voor elkaar doen.. Misschien toch ongewoon omdat mannen zelfs in ploegverband nog net wat meer aan zichzelf blijven denken (gecharcheerd uitgedrukt)?

Viktrodriguez 26 april 2021 om 10:15

Bij de mannen zijn de (financiele) belangen meestal ook gewoon groter en zijn wedstrijdselecties wat meer verdeeld qua kopmannen en knechten. Bij de vrouwen heb ik toch meer het idee dat er bepaalde ploegen zijn met meer vrije rollen en kanshebsters, waarbij de vorm van de dag en de wedstrijdsituatie bepaalt wat ploegen kiezen. Niet alleen bij een NL op het WK, maar bijv. ook in de commerciele ploegen.

Oblomov 26 april 2021 om 12:09

Het klinkt leuk, maar het is natuurlijk onzin. Dat er nieuwe helden komen, betekent niet dat de oude vergeten worden. Iedereen die het vrouwenwielrennen volgt, herinnert zich over 5 jaar Van der Breggen nog (en over 15 jaar ook).

Het is niet alsof wielrennen een sport is die zijn helden niet eert.

Pietspeed 26 april 2021 om 15:30

@verstandopnul
‘wijzer dan wij allemaal’
Dat is nu exact wat stoort aan verder een goed betoog….Spreek gewoon dan voor jezelf of geef niet weer wat de veronderstelde beeldvorming is. De meeste mensen zijn geen gekke henkie en al helemaal niet een afspiegeling van de media.

VerstandOpNul 26 april 2021 om 16:34

Sorry Piet, ik liet even de Mart Smeets in mij de vrije loop…

Marik 26 april 2021 om 09:36

Poeh dan ben je wel een grote hoor, zowel als sporter en als mens. Mooi ook dat het voor haar geen enkele discussie is om zich dan weg te cijferen. Ze denkt duidelijk al vooruit ook wat betreft haar nieuwe rol.

Pizzi 26 april 2021 om 09:48

Mooi mens.

Michelangelo 26 april 2021 om 10:01

Mooi dit… als een voetballer die tot de conclusie komt dat het geven van een assist net zo lekker is als het maken van een doelpunt, zolang het team maar wint.

En dat niemand in de voetbalwereld dit snapt, omdat de “kenners” enkel waardering hebben voor wie scoort.

Romāns Vainšteins 26 april 2021 om 12:19

Ja, voetbal, wie heeft er nou geen behoefte aan op een wielerforum? lekker balletjeknallen, in het net en zo.

Handige Harry 26 april 2021 om 13:21

Je doet nu net of het geven van een assist niet gewaardeerd wordt maar dat is echt onzin.
Alleen zal er gewoon altijd meer aandacht zijn voor degene die uiteindelijk wint/scoort.
Dat winnen meer aandacht krijgt, wil niet zeggen dat andere onderdelen van de sport niet gewaardeerd worden.

Cayolle 26 april 2021 om 11:56

Heel mooi en een heel groot mens en kampioen! Ik hoop me haar over 5 jaar nog wel te kunnen herinneren. Al zou het mooi zijn als ze me daar een beetje mee hielp door nog een jaartje door te gaan als wielrenster (‘ploegleider in koers’) .. ;-)

Murcia 26 april 2021 om 13:38

De reden dat mensen het er over hebben is dat je dit niet vaak tegenkomt, een kopvrouw die haar eigen kansen volkomen opoffert voor een teamgenoot in een van de grote wedstrijden. Om het simpel te stellen ze had ook de benen om zelf te kunnen winnen en toch speel je de kaart Vollering omdat je weet dat zij met haar sprint de beste kansen heeft op winst.

Ook zullen de gedachten teruggaan naar sommige wedstrijden in de nationale ploeg waar het sentiment wel eens anders was. Met name Annemiek en Anna voeren daar soms een strijd onderling die gelukkig dan door andere leden van het sterrenensemble (Blaak 2017) op een prettige manier wordt opgelost.

Cayolle 26 april 2021 om 20:23

Het eerste ben ik 100% met je eens.
De onderlinge strijd tussen Annemiek en Anna in de nationale ploeg wordt/werd m.i. wel wat opgeklopt door de pers en/of andere volgers. Het wordt door beiden (Annemiek en Anna) altijd ontkend en op de weg heb ik het eigenlijk alleen een beetje teruggezien in het door jou al aangehaalde WK van 2017. Natuurlijk is er wel onderlinge strijd als ze voor hun eigen ploeg rijden (nu in LBL en vorig jaar in Vlaanderen), maar dat is alleen maar mooi.

Eljorro 26 april 2021 om 13:49

Zonder Van der Breggen zou Van Vleuten eenvoudig gewonnen hebben (niet alleen LBL). Vraag me af wie de aanvallen van haar gaat pareren als VdB er niet meer bij is. Hopelijk kan Vollering doorgroeien.

FDJ 26 april 2021 om 14:27

Op de cauberg en de muur waren Niewiadoma en Longo Borghini de betere dus concurrentie genoeg. Ik schat in een sprint a deux Niewiadoma zelfs als beste in.

Headlines

Materiaalzone

Populair