Van Aert soeverein in Dendermonde: “Bevestiging dat ik goed bezig ben”

zondag 27 december 2020 om 16:36
Van Aert soeverein in Dendermonde: “Bevestiging dat ik goed bezig ben”

foto: Cor Vos

Wout van Aert was in de Wereldbeker van Dendermonde de allerbeste. Met bijna drie minuten voorsprong versloeg hij Mathieu van der Poel en Toon Aerts in een loodzware modderpoel. “Het was echt enorm lastige cross”, vertelt Van Aert na afloop. “Het had niet veel zin om tactiek toe te passen, maar gewoon zaak om het tempo vol te houden. Dat lag veel hoger dan de rest blijkbaar.”

Van Aert had niet de snelste start, maar kwam langzaam maar zeker bovendrijven in de modder. “Ik ben rustig gebleven en had mij goed aangekleed. Daardoor ontplofte ik beetje bij de start, want het was iets te warm. Maar ik hoefde maar te wachten tot ik een paar plassen gepasseerd was”, lacht hij. “Het was erin komen en vanaf dat ik mijn tempo had gevonden, ben ik blijven rijden.”

‘Ze geven mij niet zomaar ruimte, dat is van afzien’
Na ongeveer twintig minuten nam de Jumbo-Visma-kopman afstand van de concurrentie. Alleen Van der Poel kon hem even volgen. “Ik hoorde ze langs de kant roepen dat ik wat meters voor had. Dat is niet gewoon om mij zomaar ruimte te geven, dan is het van afzien”, zegt Van Aert. “Toen ik eenmaal de voorsprong had, liep ik snel uit. Dat was goed voor de moraal.”

De verschillen aan de streep waren immens. De nummer tien eindigde op meer dan vijf minuten. “Je moet dat in perspectief zien. Je krijgt dramatisch grote verschillen hier. In Zolder reden we heel tactisch, terwijl hier iedereen alles geeft”, legt hij uit. “Dat heeft met het parcours te maken en niet dat ik zoveel beter dan de rest ben. Maar dit is wel een bevestiging dat ik goed bezig ben.”

Dit artikel delen:

15 Reacties

Andreotti 27 december 2020 om 16:42

Op dit parkoers was je gewoon veel beter, niet zo bescheiden. Tuurlijk laat vdp het lopen, maar het was ook van niet beter kunnen.

Maat t was op voorhand natuurlijk al duidelijk: Wout had er zin in en MAthieu vond t niet zijn ding. Dan weet je al hoe laat het is….

yo-eddy 27 december 2020 om 17:10

Yup, beiden goede zaken gedaan voor start positie op WK ….. dat was dan ook echt de enige reden dat Mathieu vandaag überhaupt mee reed.

kleomantre 27 december 2020 om 17:29

Eigenlijk wel goed dat dit dan heeft plaatsgevonden.

Wout die zich wellicht wilde bewijzen om een cross te winnen en een mentaal tikje uit te delen, tegenover iemand die zich al op het mentale tikje had voorbereid maar uiteindelijk toch meer moet incasseren dan dat-ie zich op voorbereid had. Hopelijk zal het Matthieu motiveren de komende weken en drijven ze elkaar weer verder naar grote hoogten.

CechRepublic 27 december 2020 om 18:47

“hij laat het lopen, maar hij kan ook niet harder”. Dan laat je het toch niet lopen, maar rijdt jehet maximum dat je aankan.

kelderfan 27 december 2020 om 16:54

Wout blijft gelukkig bescheiden, maar hij en Mathieu steken er boven uit.
Het is een mooie zege voor Wout Van Aert.

Marik 27 december 2020 om 16:58

Wat een fijne kerel is dit toch, kunnen de fanboys een voorbeeld aan nemen

Murcia 27 december 2020 om 17:49

De motor begint op temperatuur te komen. Hij blaakt in de koers weer van het zelfvertrouwen.

freirefreire 27 december 2020 om 18:30

Ik hoor veel VDP-supporters met als punt "Ach, dit was zijn ding niet, hij had er geen zin in, het is het specialisme van Wout, dus dit is geen rare uitslag." Die mensen lijken vergeten dat Mathieu de afgelopen jaren álles won. Óók als het parcours niet op zijn maat was en óók wanneer hij geen zin had.

Mathieu heeft qua concurrentie gewoon een moeilijkere periode dan vorig jaar, hij is niet meer de enige kanshebber. Dat is ook de verdienste van Wout en Pidcock. De percentages winst van VDP benaderden vorig jaar de 100% en dat was natuurlijk buitenaards. Dat houdt hij dit jaar bij lange na niet vol. De vraag is wat de standaard is bij Mathieu.

Merlinappa 27 december 2020 om 19:26

De concurrentie is duidelijk beter dan 1 en 2 jaar terug, Wout en Pidcock zijn absoluut gegroeid. Maar een cross als deze is al jaaaaren niet voortgekomen.

S'mon 27 december 2020 om 19:49

Ik vrees voor Mathieu dat hij net dat tikkeltje minder is dan vorig jaar, wat natuurlijk ook niet moeilijk is, en dat Wout (en eventueel Pidcock) een paar procentjes beter zijn dan de concurrentie van vorig seizoen.

Lalsacien 27 december 2020 om 18:49

Indrukwekkende voorsprong. Goed gereden, Wout! Het wordt steeds spannender wat betreft de volgende wereldkampioen.

Beer 27 december 2020 om 18:51

Zeer sportief en respectvol interview van Wout na een geweldig staaltje krachtpatserij!

Lalsacien 27 december 2020 om 18:58

Zeker.

girardengo 28 december 2020 om 00:49

Van Aert is dit jaar heel goed, Van der Poel lijkt mij dit jaar iets minder fris en flitsend dan vorig jaar. Maar over het geheel zijn beiden op hun eigen manier toprenners in hun generatie. In de discussies die je hier ziet na elke wedstrijd wordt gedaan, alsof die éne wedstrijd bepalend is voor hun carrière. Dat is hij al lang niet meer…

Michelangelo 28 december 2020 om 09:56

In een cross als deze zie je het verschil tussen Wout en Mathieu qua mindset. Als Mathieu beseft dat hij niet kan gaan winnen laat hij het lopen of haalt hij het maximale resultaat met de minimale inspanning. Dit zul je bij Wout niet snel zien gebeuren, opgeven in een wedstrijd zelf. Die blijft zichzelf geven, in de hoop dat de wedstrijd toch nog kantelt.

Maar vaak zie je dat Mathieu de wedstrijd erna weer meteen terugslaat. Dat is zijn manier van “karakter tonen”

Omdat Mathieu en Wout eigenlijk alles al hebben gewonnen en nog maar 1 doel hebben in het veld (WK), is het een stuk makkelijker om “te laten lopen”. Dit doe je niet als je een klassement verdedigt…

Headlines

Materiaalzone

Populair