Van Aert en Evenepoel bij laatste drie voor titel Belgisch Sportman van het Jaar

maandag 14 december 2020 om 16:31
Van Aert en Evenepoel bij laatste drie voor titel Belgisch Sportman van het Jaar

foto: Cor Vos (archief)

Wout van Aert en Remco Evenepoel maken kans op de titel Sportman van het Jaar in België. Zij zitten bij de laatste drie sporters die door organisator Sportspress zijn bekendgemaakt. Van Aert en Evenepoel nemen het op tegen voetballer Romelu Lukaku. Lotte Kopecky is in de running voor de titel Sportvrouw van het Jaar.

Belgisch kampioene Kopecky neemt het in de verkiezing voor Sportvrouw van het Jaar op tegen basketbalsters Julie Allemand en Emma Meesseman. Deceuninck-Quick-Step maakt dan weer kans om verkozen te worden tot Belgische Sportploeg van het Jaar. Ook de Belgische basketbalvrouwen en de Belgische voetbalvrouwen behoren tot de laatste drie kanshebbers.

Ook in de talentencategorie (Belofte van het Jaar) is een wielrenner genomineerd. Veldritkampioen Thibau Nys kan die prijs in de wacht slepen, maar dan moet hij wel voetballer Charles De Ketelaere en rally-coureur Gregoire Munster verslaan.

Op 18 december worden de winnaars bekend. Zij worden gekozen door de Belgische Beroepsbond van Sportjournalisten en gestopte oud-winnaars van de sportprijzen.

In Nederland is het Sportgala, georganiseerd door sportkoepel NOC*NSF en de NOS, geannuleerd. Vorig jaar werd Mathieu van der Poel verkozen tot Sportman van het Jaar.

Ook Lotte Kopecky is genomineerd voor een trofee – foto: Cor Vos

Dit artikel delen:

33 Reacties

Michelangelo 14 december 2020 om 17:10

Van Aert snap ik… maar Evenepoel? Zegt veel over de breedtesport in Belgie als een renner die een paar b-rondjes heeft gewonnen meteen genomineerd is voor sportman van het jaar.

Overigens geef ik hem geen schijn van kans tegen Van Aert en Lukaku. En van mij mag het zelfs Lukaku worden, aangezien die jarenlang de “Seedorf” is geweest van de Rode Duivels; een wereldvoetballer die door het grote publiek nooit gewaardeerd werd in het nationale elftal. Altijd beschimpt, uitgelachen en weggehoond. Kon het niet goed doen, zelfs als hij het ene na het andere doelpunt maakt. Nee, dan liever de immer te zwaar staande pingelaar Hazard…. Maar nu lijkt Lukaku eindelijk ook bij de zuiderburen de erkenning lijkt te krijgen die hij verdient.

S'mon 14 december 2020 om 17:16

Ik vind ook dat (met alle respect) Evenepoel dit jaar niet veel heeft (kunnen) laten zien. Had liever De Bruyne bij de top 3 gezien, maar Lukaku verdiend inderdaad ook wel eens een prijs in België.

girardengo 14 december 2020 om 17:24

Inderdaad, liever De Bruyne in plaats van Evenepoel. Het wensdenken heeft ook deze verkiezing bereikt. Lukaku en Van Aert mogen beide winnen.

adelaarvanantwerpen 14 december 2020 om 17:27

Vorig jaar was het nog erger. Toen waren het met WVA, Evenepoel en Campenaerts drie wielrenners die alle drie niet bij beste acht renners van de wereld zaten. Alleen Evenepoel hoorde vorig jaar misschien bij de beste tien.

Het is ook wel zo dat Wielrenners en voetballers heel veel aandacht krijgen in België. Vorig jaar werd Casse Europees kampioen Judo en eindigde hij niet eens in de top vijf

Ps: Ik ben grote fan van Lukaku, maar een goede Hazard is beter.

Michelangelo 14 december 2020 om 17:31

@adelaar,
Probleem is alleen dat Hazard maar 3 dagen per jaar op gewicht is. Die gast leeft m.i. gewoon niet als een topsporter, met als gevolg allerlei blessures en vaak niet op het niveau dat hij kan halen als hij topfit is. Kwestie van heel veel talent en te weinig mentaliteit.

Geef mij dan maar Lukaku…

Limal 14 december 2020 om 18:28

Michelangelo, tot één jaar geleden was Hazard bijna nooit geblesseerd – veel minder dan je zou verwachten van een dribbelaar die constant getackled wordt
https://www.transfermarkt.com/eden-hazard/verletzungen/spieler/50202
De onbevangen spelvreugde die hij bijna altijd uitstraalt hangt natuurlijk ook wel samen met dat iets minder serieuze kantje dat jou blijkbaar ergert. Ik verwacht hem op het EK weer op zijn speels-professionele best en dan is hij een genot om bezig te zien, samen met Lukaku, De Bruyne en co.

samuello 14 december 2020 om 18:44

Ach, sportman van het jaar is ook vooral een emotieverkiezing. Evenepoel won hem vorig jaar toen hij enkel san sebastian en het ek gewonnen had en tweede op het wk tijdrijden werd. Dit deed hij echter wel op 19-jarige leeftijd. Verstappen won hem in 2016 omdat hij 1 van de 20 races had gewonnen in een sport met slechts 20 deelnemers. Dit omdat hij dat als eerste nederlander ooit deed.

Evenepoel heeft dit jaar indrukwekkende dingen laten zien in met name de ronde van polen. Daarnaast heeft hij iedere westrijd waar hij aan meedeed gewonnen. Natuurlijk heeft hij enkel b-koersen gewonnen, maar de manier waarop hij de tegenstand versloeg was zeer indrukwekkend. En het is ook niet alsof hij jan en mieke versloeg. In de ronde van San Juan versloeg hij Ganna, in de ronde van algarve versloeg hij lopez en schachmann. In de ronde van burgos versloeg hij landa en in de ronde van polen zetten hij fuglsang en yates op twee minuten door een solo van meer dan 50 kilometer.

De bruyne speelde persoonlijk nog wel goed, maar heeft met manchester city overal beneden verwachtingen gepresteerd. Hij heeft de tweede cup van engeland gewonnen, wat niet hoger aangeschreven staat als de ronde van polen in het wielrennen. Hij is wel in de premier league team of the year gekomen, maar zal waarschijnlijk niet in het wereldteam van het jaar komen.

Voor de rest is er door corona geen EK en OS geweest en zijn veel sporten maar half uitgevoerd in 2020.

boenk 14 december 2020 om 19:19

Uw gelul zegt vooral veel over u en niet zozeer over de breedtesport in België. België is al jaren één van de betere landen in het triatlon vlak achter de echte toplanden, staat intussen een jaar of 5 op #1 van de Fifa ranking, heeft het beste hockeyteam ter wereld, heeft één van de 3 beste rallyrijders van de laatste 3 jaren etc etc… maar in 2020 heeft quasi elke sport stilgelegen. Wielrennen is bovendien gewoon meer populair in België dan rally of triatlon. En nee, Evenepoel won niet gewoon enkele b-rondjes. Na de coronabreak stond het elke ploeg het water aan de lippen, elke ploeg had overwinningen nodig, sponsors haakten massaal af, voorbereidingswedstrijden werden met bosjes gesnoeid in aanloop van de GT’s en “b-rondjes” zoals Burgos en Polen hadden nog nooit zo’n sterk en breed deelnemersveld. Maar we zijn niet anders gewoon van u. De Trump van Wielerflits.

Michelangelo 14 december 2020 om 19:24

Limal,
Ik kan erg genieten van frivole spelers zoals ook Hazard.
Maar keer op keer heb ik het gevoel dat hij te zwaar staat. En dat er dus meer in zit dan eruit komt. En verder denk ik dat hij minder bepalend is dan Lukaku of De Bruyne. Vaak mooie acties en leuke dribbels, maar minder rendement en minder dragend als die andere twee kleppers.

Neemt niet weg dat ik ze alle drie zo zou opstellen in het Nederlands elftal mocht die mogelijkheid er zijn…

Frank V 14 december 2020 om 19:36

Wie van ons geeft überhaupt iets om die verkiezingen? Gedoe is het aanzien nie waard.
Dat er dan nog nen Ollander is die 'caret' om de Belgische verkiezing… dat is wel heel uitzonderlijk. Maar zoals altijd, zo doorzichtig als wat die maffe Micky. Om z'n eigen tekortkomingen voor zichzelf te verdoezelen zoekt hij Belgen om op af te geven. Als hij niemand vindt, is de "journaillie" "niet kritisch genoeg". Wat een weirdo.

Ik voel in deze eigenlijk weinig om inhoudelijk te reageren, we weten wel beter. @boenk doet het goed. Thiam, Timmers, Van Tichelt, Neuville, Van Lierde, de hockeyers, de basketsters, voorheen Clijsters en Henin (zonder kampen in Alphen) , etcetera etcetera. België heeft het de laatste jaren juist heel goed gedaan over alle sporten heen.

Niet dat het me echt kan schelen btw. Ik hoor het ook maar op de radio. Ik ben niet zo'n successupporter die spontaan euforisch wordt als andere inwoners onder hetzelfde vlaggetje successen behalen. Voorheen deed ik skateboarden. Betekent niks in België.

Michelangelo 14 december 2020 om 20:16

@Boenk,
Als Belgie nou echt zo geweldig is in allerlei sporten, waarom kunnen ze dan niet iemand anders nomineren dan de “grootste niet ingevulde belofte van 2020”? Of is dat de invloed van Wuyts bij deze verkiezing, die aandelen “Evenepoel-dekbedovertrekken” heeft en dus linksom of rechtsom Evenepoel genomineerd wil hebben?

Maar zoals je ziet ben ik niet de enige die zich daarover verbaast. En (@FrankV) dat heeft niks te maken met mijn nationaliteit of een eventuele hekel aan zuiderburen (ik heb jarenlang in jullie geliefde Belgie gewoond, en ben er zelfs met eentje getrouwd).

En je wilt niet inhoudelijk reageren… dat zijn we inmiddels wel gewend van je FrankV.

Chippen 14 december 2020 om 20:23

edit wf: niet op de man svp

Domestique 14 december 2020 om 20:30

“Schijn-objectief genuanceerd”, veel beter beschrijven kan je het niet.

De teller heeft wel wat berichten gemist denk ik, niettemin proficiat aan alle betrokkenen.

Michelangelo 14 december 2020 om 20:58

Alle hartverwarmende kritieken van Boenk, Frank V en Chippen hebben mij tot inkeer gebracht. Er is er maar 1 die subjectief objectief gezien de prijs voor grootste Belgische sporter mag winnen. En dat is Evenepoel.

Het is de enige renner die alle koersen gewonnen heeft waar hij is gestart. Sterker nog, deze wielergod heeft ook al diverse koersen gewonnen waar hij niet eens aan de start is verschenen. Denk aan zijn onvergetelijke overwinning in de Giro van 2020. En hij heeft dit jaar zelfs koersen gewonnen die nog niet zijn verreden. Zo heeft hij dit jaar ook de TdF van 2021 al gewonnen, en op de rustdag ook nog even de gouden plak opgehaald in Tokyo, zowel in de wegrit als in de tijdrit. Een ongekende prestatie, waarbij alle andere sporters bleekjes afsteken.

Het zou daarom te gek zijn als een krabbelaar als Van Aert er met de prijs vandoor gaat. Laat staan als het een voetballer zou zijn. Want dat is een B-sport, die voetbalgrootheid Evenepoel heeft verruild voor een sport die er echt toe doet, namelijk wielrennen. En er gaan zelfs geruchten dat Evenepoel zich na de spelen van Parijs helemaal gaat richten op schoonspringen. Ook daar schijnt hij zeer talentrijk in te zijn, en onlangs doken er beelden op van zijn eerste training.

Ik moet mijn mening derhalve herzien, en pleit dus volledig voor Evenepoel als winnaar van deze trofee.

Frank V 14 december 2020 om 21:30

"Als Belgie nou echt zo geweldig is in allerlei sporten, waarom kunnen ze dan niet iemand anders nomineren…"? Jonathan Sacoor, Mathias Casse hadden ook geweldige dingen kunnen gedaan hebben maar zoals reeds gezegd: De meeste sporters hebben zich niet kunnen tonen door…

"Maar zoals je ziet ben ik niet de enige die zich daarover verbaast"
Dat heeft vooral met onwetendheid te maken.

CechRepublic 15 december 2020 om 09:04

Ik zie weinig (eigenlijk geen) Italiaans voetbal, maar Lukaku heeft dit jaar/vorig seizoen nul prijzen gewonnen. Hij hielp Sevilla wel een handje bij het winnen van de EL, dat wel. En hij heeft, op Niklas Bendtner na, de werkelijk meest afschuwelijk eerste balaanname ooit. Geen sterke nominatielijstje overal. Eigenlijk zou alleen WvA op dit lijstje moeten thuishoren. Kennelijk is het niet best gesteld met de Belgische sport.

Marik 15 december 2020 om 09:13

Fijn om te zien dat boenk nog steeds op alles hapt. Want hoe durft iemand iets te zeggen over België of Belgische sporters dat ook maar een denigrerende reuk heeft.
De langspeelplaat van boenk heeft in 2020 overuren gedraaid en 80% van zijn reacties waren gericht op het hoeden der Belgen. Of het nou Van Aert, Evenepoel of Lefevre is, het maakt niet uit, boenk werpt zich op als redder des vaderlands. Geef de man een lintje!

Lalsacien 14 december 2020 om 17:21

Van buiten België af gezien, vermoed ik van Aert!

Martino87 14 december 2020 om 17:29

Wat hebben die twee basketbalsters gepresteerd?

Murcia 14 december 2020 om 17:34

Kwalificatie voor de OS, wat echt bijzonder knap is en Meesseman/ Allemand zijn topspeelsters in de WNBA. (NBA vrouwen)

OllekeBolleke 14 december 2020 om 18:55

Allemande was ook rookie of the year in the WNBA. En Meesseman is uiteraard met voorsprong de beste Belgische basketster en behoort echt bij de top van de wereld.

salb 14 december 2020 om 20:24

Niet Allemand maar Crystal Dangerfield werd rookie of the year. Allemand behaalde wel het All-Rookie Team, ze was dus de beste rookie Point-guard.

Murcia 14 december 2020 om 17:30

Natuurlijk wordt het Wout, als nederlander mis ik ook De Bruyne. Als voetballer echt wel een maatje groter dan Lukaku.

koos1 14 december 2020 om 19:07

Van Aert zal de prijs mogen gaan ophalen. de enige die het verdiend als je kijkt wat hij allemaal gewonnen heeft.
Alle respect voor Evenepoel, maar met toch wel vooral gewonnen B-koersen genomineerd worden voor sporter van het jaar zegt veel over de sport in België.

OllekeBolleke 14 december 2020 om 19:47

Er zijn best wat sporten waar er Belgen bij de absolute wereldtop behoren, maar niet enkel is het wielrennen nu éénmaal de favoriete sport bij uitstek van de Belgen, daarenboven zijn er in dit rare jaar heel veel sportevenementen afgelast waardoor vele van deze toppers hun grote doelen niet hebben kunnen proberen waarmaken. Dan is het niet verrassend dat Evenepoel, die alle “B-koersen” waar hij aan deelnam, domineerde, verkozen wordt boven iemand anders die niet alle B-wedstrijden waar hij aan deelnam, domineerde.

CechRepublic 15 december 2020 om 09:07

Belgen zijn toch traditioneel erg goed in driebanden? Kan iemand zich nog herinneren dat Studio Sport eerst 25 minuten Ajax en Feyenoord was en daarna kregen we motorcross, paarde”sport” (IJzeren Hein!) en driebanden te verwerken. Voor iedereen die dacht dat vroeger alles heter was, denk hier maar aan.

Panache 15 december 2020 om 11:23

Haha, iedere twee weken Raymond Ceulemans tegen Dick Jaspers en analyses met de oude Kraay.

CechRepublic 15 december 2020 om 12:20

Raymond Ceulemans! Hoe kan ik die naam vergeten. Als kind viel ik spontaan in slaap als die naam ergens op dook. En die arme Dick Jaspers die in mijn herinnering letterlijk iedere finale tegen Raymond verloor.

Bazzz 14 december 2020 om 21:29

Als Remco nu-even-niet-poel wint, is dat de grootste schande uut de Belgische sport…ooit

Frank V 14 december 2020 om 21:35

nobody cares, really

Bazzz 14 december 2020 om 22:19

Henk de Jong cares

rogierb 15 december 2020 om 00:28

Blij als het verkiezingen-seizoen achter ons ligt. Totaal oninteressant. Waarom besteed een Nederlandse site überhaupt aandacht aan een Belgische verkiezing?

CechRepublic 15 december 2020 om 09:09

Het zijn ook ook zinloze verkiezingen. Hoe vergelijk je een voetballer met een wielrenner of een basketballer. Maar ach, je hebt weer wat om lekker over te leuteren dus laten we er niet te zwaar aan tillen.

Laatste nieuws

Populair

Materiaalzone