Vaccinatiegraad bij profploegen varieert van 40 tot 100 procent
Ter illustratie - foto: Cor Vos
vrijdag 21 januari 2022 om 19:37

Vaccinatiegraad bij profploegen varieert van 40 tot 100 procent

De UCI heeft voorbije maanden oktober en november een enquête gehouden onder WorldTeams, Women’s WorldTeams en ProTeams naar de vaccinatiegraad met het coronavaccin in het peloton. De resultaten laten in de vaccinatiegraad grote verschillen zien.

De UCI hield de enquête in het kader van de aanpassing van haar coronaprotocol, dat maandag van kracht wordt en van toepassing is op alle wegkoersen op de internationale kalender. Volgens de bond was de respons op de enquête ’tevredenstellend’, variërend van 100% bij de Women’s WorldTeams tot 79% bij de ProTeams.

Uit de resultaten vanuit de ploegen blijkt dat de vaccinatiegraad uiteenloopt van 40 tot 100%. Het komt dus voor dat het hele personeel is gevaccineerd, maar ook slechts twee op de vijf personen. De UCI meldt niet om welke ploeg(en) het gaat. Bij 75% van de ploegen is echter meer dan 80% van het personeel (renners en stafleden) volledig gevaccineerd.

Voor de overgrote meerderheid van de ploeg is de vaccinatiegraad van de stafleden hoger dan die van de renners, respectievelijk 85 en 79%. De vaccinatiebescherming van Women’s WorldTeams is beter dan die van de WorldTour-mannenploegen en de ProTeams (97% tegenover 79 en 86%). De UCI schat dat de vaccinatiegraad van het peloton momenteel 82,7% is.

Ondanks de uiteenlopende resultaten, noemt de UCI de vaccinatiegraad in het peloton ‘goed’. Op basis van deze en andere resultaten is het UCI-coronaprotocol bijgewerkt. De wielerbond moedigt ploegen aan ‘om ervoor te zorgen dat zoveel mogelijk renners in het peloton gevaccineerd zijn, en de derde dosis van het vaccin wordt sterk aanbevolen’.


Lees ook: UCI werkt coronaprotocol bij: geen vaccinatieplicht voor wedstrijden

RIDE Magazine
23 Reacties
Sorteer op:
21 januari 2022 20:06
Met de strenge wetgevingen in sommige landen zullen er wellicht wel wat Djokofiets momenten komen.
21 januari 2022 20:39
Hoe word je gedwongen om te boosteren? Ik probeer in te schatten of het inderdaad die kant op gaat, maar volgens mij valt dat nogal mee.
21 januari 2022 20:58
Ik kan me zo voorstellen dat wielrenners/topsporters bovengemiddeld lopen te klooien, plannen, wikken en wegen wanneer exact het prikje te zetten met die hypergevoelige trajecten van ze. Eerder dat dan dat er veel overtuigde antivaxxers tussen zitten of zo.
    22 januari 2022 09:00
    Dat denk ik inderdaad ook, Greg Van Avermaet had het er onlangs nog over.
    Kan ik dus wel begrijpen, het zijn heus niet allemaal Talansky's.
    22 januari 2022 09:25
    Voor zover ik het begrijp gaat dit onderzoek over de vaccinatiegraad (dus wel of niet gevaccineerd), zonder dat gekeken wordt wanneer iemand zijn laatste prikje heeft gehad. Renners die hun boosterprik wat maanden uitstellen, vallen dus gewoon onder de gevaccineerden.
    23 januari 2022 19:59
    Denk dat er sowieso slechts een heel laag percentage van de mensen die (voorlopig) geen coronavaccin hebben gezet "overtuigde antivaxxers" zijn hoor. ;)
21 januari 2022 21:19
@ Daren Cole

Ach, daar zijn Willem Engel en Thierry Bidet......
21 januari 2022 21:26
Wat een onzin dit lijkt een doping beschuldig redactie
21 januari 2022 22:44
edit wf: houd het bij wielrennen svp
    22 januari 2022 00:56
    Nee, tegenwoordig luisteren ze liever naar een mislukte opiniepeiler.
    22 januari 2022 01:32
    Als je het zo bekijkt zitten we natuurlijk in Nederland met een hoop gekkies opgescheept. Baudet en dat hele FvD clubje, Willem Engel, De Hond, Flaviootje.
    22 januari 2022 07:07
    Dat is het resultaat van de NL cultuur waar iedereen zijn/haar mening en visie hebben mag, hetzelfde geldt voor al het gekloot omtrent de hele Corona politiek. Wanneer iedereen de gloeilamp uitgevonden denkt te hebben wordt het dus een circus.

    Doe je niets aan en beter accepteer je het.
    22 januari 2022 08:12
    @RV idd niet tegen te houden, maar je moet wel tegengas geven. Omdat anders de extremen altijd de gematigden zullen overschreeuwen en daarmee een veel te grote invloed hebben op de twijfelaars.
    22 januari 2022 08:43
    Inderdaad platte, een fenomeen dat je steeds vaker ziet. Het smeert zich uit: door de exposure van engel voelt de buurvrouw op de hoek zich gesteund in haar waanideeen, waarna ze haar zelfgeschreven pamfletten door ieders brievenbus propt…
    22 januari 2022 10:04
    Engel dat is familie van die camping vol met asocialen/misstanden Fort Oranje ten zuidwesten van Breda. Zoek dat eens op dan heb je een gevoel van wat voor moreel kompas hij van thuis heeft meegekregen.
    22 januari 2022 10:18
    @Romans oh nee ik ga het niet accepteren dat fascisten als Baudet, dat Gideon mannetje en en die andere FVD'ers hier overal maar kunnen roepen wat ze willen.

    Ik denk dat wij als Nederlanders veel kunnen leren op dit gebied van her buitenland. Gewoon eens wat volgzamer zijn en niet alles beter denken te moeten weten.
    22 januari 2022 10:23
    Ach, zo'n Gideon wordt gewoon een paar keer gemute, een keer geschorst en komt dan te zijner tijd onder een nieuwe alias terug.
    22 januari 2022 13:33
    Mwoah, dat volgzame heeft even veel voor- als nadelen. Kijk maar eens naar landen met een winner takes it all systeem waar populisten aan de macht zijn zoals Polen en Turkije.. de NL cultuur biedt ruimte voor de meest uiteenlopende idioten maar de gemene deler is best in orde. Dat met een electoraat en spreekruimte groeperingen als Baudet en Wilders goed in kaart gebracht zijn is eerder handig dan onwenselijk vind ik. Daarnaast is het nou eenmaal een democratie waarin iedereen zijn zegje mag doen.
    22 januari 2022 15:26
    Ohja Xistnc was al een complotdenker voor het om corona ging.
22 januari 2022 09:24
Los van het geblèr van de vadsige wappie die blijkbaar bij iedereen om de hoek woont, lijkt het me aannemelijk dat dit vooral samenloopt met geografische verschillen. 100% zou best Israel kunnen zijn waarbij de 40% misschien Gazprom is. Wielrenners zijn ook maar mensen. Verder gaat dit helemaal nergens over natuurlijk.
    22 januari 2022 10:20
    Gaat inderdaad nergens over en het heeft ook maatschappelijk gezien eigenlijk geen toegevoegde waarde meer met de huidige ontwikkelingen.

    De huidige vaccins werken te kort, boosters mag of kun je beter niet teveel nemen vanwege mogelijke overprikkeling en met Omnikron als verreweg dominantste variant hoeft niemand met de fitheid van een renner zich ergens druk om te maken.

    De bottleneck gaat echter wel zijn dat er landen zijn die willen dat je gevaccineerd bent of ook een boosters nodig hebt en waarschijnlijk vanwege politiek agenda niet voornemens zijn daar (snel) afscheid van te nemen. Dus dat kan wel een probleem opleveren gedurende het komende seizoen.
    22 januari 2022 21:02
    Denk dat je als renner in topvorm (lees waardeloze weerstand) juist enorm bang moet zijn voor een besmettelijke variant als Omnikron. Gelijk je seizoen naar de ballen. Uitzieken en weer opnieuw beginnen.

Reacties zijn gesloten.