UCI werkt coronaprotocol bij: geen vaccinatieplicht voor wedstrijden

vrijdag 21 januari 2022 om 16:00
UCI werkt coronaprotocol bij: geen vaccinatieplicht voor wedstrijden

Ter illustratie - foto: Cor Vos

De UCI heeft in aanloop naar het nieuwe wegseizoen haar coronaprotocol bijgewerkt. De bond benadrukt dat het uitgangspunt is dat tijdens wedstrijden de strengste regels gelden. Er komt geen vaccinatieplicht voor UCI-wedstrijden.

Het bijgewerkte protocol wordt maandag van kracht en is van toepassing op alle wegwedstrijden die zijn opgenomen in de internationale kalender: van de WorldTour en WK’s tot aan wedstrijden in de categorie .1 en .2. Het protocol is opgesteld door een team onder leiding van de medisch directeur van de UCI, professor Xavier Bigard, en bestaat uit een afvaardiging van de renners, de ploegen, de teamartsen en wedstrijdorganisatoren.

De nieuwe versie komt in grote lijnen overeen met het gezondheidsprotocol van 2021 en legt de nadruk op nationale regelgeving, vaccinatieniveaus en individuele preventiemaatregelen. “Voor 2022 benadrukken de UCI en haar partners in de stuurgroep het feit dat wanneer de nationale wetten in het gastland van een evenement strenger zijn dan de regels van de UCI, de wetten van dat land voorrang hebben.”

“Indien de nationale wetten echter minder streng zijn, gelden de regels van de UCI. De ploegen worden aangemoedigd om ervoor te zorgen dat zoveel mogelijk renners in het peloton ingeënt zijn, en de derde dosis van het vaccin wordt sterk aanbevolen”, aldus de UCI.

Geen vaccinatieplicht
Er komt geen vaccinatieplicht voor UCI-wedstrijden. Wie deel wil uitmaken van ploegbubbels in de eendagskoersen en meerdaagse koersen van minder dan zeven etappes, moet óf volledig zijn gevaccineerd, óf een negatieve PCR-test van minder dan twee dagen oud kunnen overleggen. Voor ploegbubbels in meerdaagse koersen van zeven etappes of meer is een negatieve PCR-test van minder dan twee dagen oud nodig, ongeacht of de persoon al dan niet is gevaccineerd.

Tijdens de Grote Rondes zullen tussentijdse PCR-tests worden uitgevoerd. De regels gelden niet alleen voor de renners, maar ook voor UCI-personeel, commissarissen, antidopingambtenaren, het medisch team, organisatoren en journalisten. Daarnaast blijven regels als de verplichting om een mondkapje te dragen, voldoende afstand bewaren en regelmatig de handen te wassen nog steeds van toepassing.

De coronaprotocollen voor de andere wielerdisciplines worden binnenkort bijgewerkt en worden op de website van de UCI gepubliceerd.

Dit artikel delen:

29 Reacties

Dikke Vrouw 21 januari 2022 om 16:17

Gelukkig maar. Ik ben gevaccineerd maar vorige week vreselijk ziek geweest ,die werken dus nauwlijks of niet

Limal 21 januari 2022 om 16:36

De statistieken in alle landen tonen een duidelijk verschil aan tussen ongevaccineerden vs. gevaccineerden vs. onlangs geboosterden. Stel je dus eens voor dat je je afweersysteem níét eerst getraind had – wellicht was je dan nu nog steeds te ziek om bovenstaand commentaar te typen. Of erger.

Poeksel 21 januari 2022 om 16:49

Ik viel laatst met mijn racefiets. Ik had een helm op maar had nog steeds pijn. Die dingen werken dus nauwelijks of niet.

josi 21 januari 2022 om 16:51

Bedankt voor deze wetenschappelijke bijdrage.

bswinkelss 21 januari 2022 om 17:52

Dit is natuurlijk echt totale onzin. Hopelijk snap je dat zelf ook

Romāns Vainšteins 21 januari 2022 om 17:54

Dikke vrouw lekker bezig laatste tijd

Dikke Vrouw 21 januari 2022 om 18:33

Ik was op sterven na dood romans

toerist 21 januari 2022 om 18:40

Maar een week later toch al fit genoeg om te chatten hier. Vaccins helpen dus wel degelijk!

lampje 21 januari 2022 om 18:53

Lees je eens echt in Limal. “Statistieken in alle landen”…

Michiel 21 januari 2022 om 18:54

Het is bekend dat de boosters maar enkele weken goede bescherming bieden hoor. En de huidige vaccins zijn niet toegespitst op delta en omikron. Dus je kan gerust zeggen dat ze maar matig werken tegen ziek worden

Tegen ziekenhuisopnames werkt ie wel prima. Tis een beetje te vergelijken met de griepgolf van 2018. Dat vaccin had ook niet de juiste ingrediënten met alle gevolgen van dien

FDJ 21 januari 2022 om 18:59

Je valt dan ook in de risicogroep als dikke vrouw!

Dikke Vrouw 21 januari 2022 om 19:02

Wat michiel zegt. Ik ben lang meegegaan met wat de overheid zegt maar het is allesbehalve de volledige waarheid heb in aan de lijve ondervonden

Limal 21 januari 2022 om 19:47

Wat Michiel zegt is anders goed compatibel met wat ik zei… ("En de huidige vaccins zijn niet toegespitst op delta en omikron. Dus je kan gerust zeggen dat ze maar matig werken tegen ziek worden. Tegen ziekenhuisopnames werkt ie wel prima." )

Wat jij concludeert uit je eigen ervaring – dat de vaccins niet of nauwelijks werken – is fout. Ik begrijp wel hoe je daartoe komt, na die akelige ervaring, maar de kans dat het nóg ernstiger was geweest zonder vaccinatie is heel reëel. Dat heeft trouwens niets met politiek te maken – verschillende landen worden verschillend geleid, maar hun nationale statistieken laten gelijkaardige verschillen zien tussen risico's op ziekenhuis/ICU-opname per vaccinatiestatus.

Franco Ballerini 21 januari 2022 om 21:37

Zonder al die mannen en vrouwen met obesitas hadden we in Nederland geen lockdowns gehad… Wat hebben die dikkertjes ons als land veel geld gekost!

Derierre de la course 22 januari 2022 om 21:10

Mwah, volgens mij liggen/lagen de IC’s niet specifiek vol met te dikke mensen. Ook gewone en zelfs topfitte, jonge mensen. Laatste tijd wel vooral veel ongeprikte mensen.

Wel eens, als je ongezond bent komen dit soort dingen wel harder aan. Had ons sowieso veel geld (maar geen lockdown) gescheeld wanneer iedereen wat gezonder zou leven. Maar dat is een bevolkingsbreed probleem waar nog weinig aandacht voor is.

mocca 21 januari 2022 om 17:31

Alleen vergeten ze denk ik 1 ding. Als een land zegt je moet gevaccineerd zijn (zoals Frankrijk straks). Dan maakt het echt niet uit wat de UCI wil, dan zullen ze gewoon gevaccineerd moeten zijn.

SoloSlim 21 januari 2022 om 17:38

Staat gewoon in de tekst hoor.. Indien nationale wetten minder streng zijn gelden de wetten van de uci, anders gelden de wetten van het land.
-> Strengste wet is dus altijd van toepassing!

bocht 13 21 januari 2022 om 17:58

Ik had laatst geen hoofdpijn en nam een paracetamol. Ik bleef gevrijwaard van hoofdpijn. De paracetamol heeft overduidelijk een grote bijdrage geleverd aan mijn welzijn.

Pietspeed 21 januari 2022 om 18:57

Grappig de UCI wast haar handen in onschuld en is zo slim die nergens aan te branden, zolang het land het zelf regelt. Oftewel een wassen neus dat protocol.
Iig, goed blijven doorspuiten en boosteren. Beste voor het immuunsysteem. Je kunt nooit weten, welke varianten nog opduiken. Beter op safe gaan, en de veilige weg kiezen. Gaat tenslotte ook om gezondheid!

FDJ 21 januari 2022 om 19:02

Precies dit! Je ziet ook dat in Duitsland een Lauterbach dit constant benadrukt. Omicron mag dan relatief milder zijn. De instroom is nog steeds hoog met meer dan 100 per dag overigens, maar als je het virus nu de volle gang laat gaan wordt de kans op een nieuwe variant ook groter. En een nieuwe variant kan de huidige vaccins weer omzeilen waardoor je terug wordt geslagen en je weer opnieuw kunt beginnen. Het langetermijn denken ontbreekt. Het is allemaal het hier en nu. Daar voer je geen beleid op.

Romāns Vainšteins 21 januari 2022 om 21:27

In dat aspect is het ook interessant wat de ouders van jonge kinderen gaan doen.

Ik voorspel heel veel gepolder, heel veel getwijfel, een zeer lage vaccinatie graad en dan ineens bij de nieuwste versie een stormloop op de net ontmantelde prikcentra en de roep om Kuipers kale kop als rollende knikker uit de guillotine.

FDJ 22 januari 2022 om 01:30

Zeker. Internationaal gezien worden Jonge kinderen redelijk veel gevaccineerd. Het helpt ook dat kinderen daar wel serieus zijn genomen in de pandemie. Hier zitten we structureel naar Karoly Illy en Patricia Bruijning te kijken. Beiden kramen structureel onzin uit. Illy was eerst tegen vaccinatie, nu weer voor vaccinatie van kinderen. Bruijning roept dat zij het bij haar eigen kinderen niet zou doen. Dat helpt allemaal niet mee dit soort gekakel aan die talkshowtafels.

Derierre de la course 22 januari 2022 om 21:12

Ik weet het niet. Er was ook nooit heel veel gedonder over het rijksvaccinatieprogramma. Dus wellicht valt het gewoon mee.
Hoop koters hebben al Corona gehad dus ik weet niet of de vaccinatie direct heel veel helpt om vat te krijgen op tante Corrie.

Erik33 21 januari 2022 om 21:14

De maatregelen zijn nu al achterhaald. Het is over met al die onzin, het is weer een gewone griep, gelukkig.

guyremgabdel 21 januari 2022 om 22:48

Aan de redactie: jullie zijn vergeten te vermelden dat de rennerszones bij start en aankomst publieksvrij moeten zijn en dat ook de feedzone niet toegankelijk mag zijn voor het publiek.

Jean Dumas 22 januari 2022 om 07:18

De UCI heeft een enquête gehouden waaruit bleek dat in sommige ploegen slechts 40% van staf en renners gevaccineerd is. Zij houdt de wetten van het land waarin gekoerst wordt hoger dan haar eigen regels; dat kan niet anders dan betekenen dat renners en personeel die niet gevaccineerd zijn in landen met een vaccinatieplicht niet kunnen koersen of begeleiden.

Romāns Vainšteins 22 januari 2022 om 07:36

Die 40% is natuurlijk geen moer van waar. Die hebben vast alle non-responses als wappie gekwalificeerd. Let maar op dat er straks echt geen enorme gaten in het startveld zitten.

Jean Dumas 22 januari 2022 om 09:07

Alleen als wielerlanden een vaccinatieplicht invoeren uiteraard, tot dusver alleen aanwezig in landen als Australië, Portugal, Oostenrijk en Griekenland.

Derierre de la course 22 januari 2022 om 21:13

Of wanneer je een week in quarantaine moet zonder vaccinatie, dat doe je ook niet voor 1 wedstrijd.
Ik ga in deze mee met RV. Zal de non-respons wel zijn. Of degenen die denken "daar heb je niks mee te maken" en terecht natuurlijk. Ik zou de UCI ook alleen het hoogst nodige vertellen over mezelf.

Headlines

Materiaalzone

Populair