UCI-voorzitter Lappartient over herindeling kalender: “Wachten eerst op maart”

maandag 1 februari 2021 om 14:30
UCI-voorzitter Lappartient over herindeling kalender: “Wachten eerst op maart”

foto: Cor Vos

UCI-voorzitter David Lappartient wacht nog even met de herindeling van de wegkalender. De nodige wedstrijden zijn al afgelast en hopen op een nieuwe datum in mei, zoals de Volta ao Algarve en de Ruta del Sol. “Iedereen kijkt naar de kalender alsof ze alleen zijn, en bijna iedereen maakt dezelfde keuze”, vertelt Lappartient tegen DirectVélo.

De president van de wielerunie wil daarom die herindeling voor zich uitschuiven. “Dan heb je straks weken met vijf of zes wedstrijden in een week. We wachten eerst op de maand maart, om te zien welke koersen echt afgelast worden. Dan beslissen we over een herindeling van de kalender”, zegt hij. De prioriteit ligt daarbij op de WorldTour-koersen, net als vorig jaar.

In Europa
“We hebben het standpunt ingenomen dat alles wat gereden kan worden, gereden wordt”, stelt Lappartient. “Het wegseizoen moest beginnen. In februari hebben we meerdere wedstrijden in Frankrijk, en ook in Spanje en de UAE Tour wordt gekoerst. Maar het is duidelijk dat we nauwlettend in de gaten houden wat er gebeurt. Ik heb daarover wekelijks overleg met de wegcommissie van de UCI en ook elke twee weken met de CPA, AIGCP en AIOCC.”

“Afgezien van de Verenigde Arabische Emiraten zullen de reisbewegingen buiten Europa beperkt zijn”, weet de UCI-voorzitter. “De meeste wedstrijden zullen in Europa gereden worden. Sommige landen zijn bijna helemaal in lockdown, andere landen hebben strenge regels. In België kunnen we koersen achter gesloten deuren. Ik was bij de Ronde van Vlaanderen en dat werkte heel goed. Dus eigenlijk staan de Belgische koersen niet ter discussie.”

Blokken creëren
Volgens Lappartient is 2021 niet te vergelijken met 2020, toen van maart tot augustus de hele kalender werd stilgelegd. “Sommige wedstrijden willen toch nog doorgaan, daarom zal het nodig zijn om die te verplaatsen op onze volle kalender. Het is een mogelijkheid is om blokken te creëren met meerdere wedstrijden in hetzelfde land, in een bepaalde periode. Zoals we vorig jaar in Italië deden”, zegt hij.

Toch zijn er ook problemen in de zomer, omdat organisatoren niet graag recht tegenover de Tour de France en de Olympische Spelen gepland willen worden. Desondanks is Lappartient optimistisch. “Ik hoop dat de Tour de France het begin van een nieuw leven wordt. De eerste helft van het jaar wordt moeilijk. De meeste landen zijn bezig met een moeilijke vaccinatiecampagne en het zal ook nodig zijn om de evolutie van varianten nauwlettend te volgen.”

Dit artikel delen:

6 Reacties

Shinzawai 1 februari 2021 om 16:47

Zou het voor enkele kleinere koersen niet juist goed zijn om tijdens de Tour georganiseerd te worden? De Tourtoppers starten daar meestal toch niet, terwijl ze nu degenen die de Tour niet rijden een aantrekkelijk programma richting de OS kunnen bieden. Vroeg beginnen, vroeg eindigen, zodat een eventuele uitzending prima voor de interessante fase van de Touretappe van de dag valt en aandacht genoeg.

Panache 1 februari 2021 om 17:37

Dat is out-of-the-box, maar wel een slim idee.

Elvs 1 februari 2021 om 16:47

Logisch, lijkt me ook niet nodig om voorbereidingskoersen als Ruta del Sol te herplannen. Zal niet veel toppers trekken als het verreden wordt in een drukke periode.

guyremgabdel 1 februari 2021 om 17:17

Zo werkt het in de praktijk niet. Algarve en Ruta hebben contracten afgesloten met sponsors die al een deel publiciteit gekregen hebben via bvb affiches en tv-reclame. Als je aflast, wat ga je dan factureren ? Enkel door een door de overheid opgelegde lockdown met totale afgelasting kan je onder die contracten door via heirkracht inroepen. Bij koersen komt wel wat meer kijken dan wat je op tv ziet.

Arie den Blanken 1 februari 2021 om 17:31

Wat maakt het uit of een koers toppers trekt of niet. Wat er toe doet is het financiële plaatje van een organisatie. Als het minder kosten met zich meebrengt een koers volledig te annuleren verdient dat de voorkeur boven tegen wil en dank door laten gaan.

Wheely 1 februari 2021 om 18:32

Als je de juiste protocollen volgt kan praktisch elke koers doorgaan, dat hebben ze afgelopen jaar heel duidelijk aangetoond en ik denk dat het publiek dat ook snapt. Dat uitstellen schiet niet op want ook over een paar maanden zullen die protocollen nog gelden.

Volg hier

Headlines

Populair

Materiaalzone