UCI roept winnaars op om niet meer te knuffelen

maandag 8 maart 2021 om 17:09
UCI roept winnaars op om niet meer te knuffelen

foto: Cor Vos

De UCI wil dat wielrenners na afloop van wedstrijden niet meer gaan knuffelen met elkaar, om verspreiding van het coronavirus te voorkomen. Het gaat niet om een officiële regel, maar om een verzoek vanuit de internationale wielerunie aan renners en ploegen. Dat meldt de UCI in een persbericht.

“Het verzoek aan de renners is om niet meer te knuffelen met ploeggenoten, andere renners of stafleden als een overwinning gevierd wordt”, staat in een update van de UCI-richtlijnen. Het gaat om een preventieve maatregel. “Renners moeten een minimale afstand bewaren tot elkaar en andere renners, ook als ze de finish gepasseerd zijn.”

De kans op verspreiding van het coronavirus is weliswaar klein, omdat alle renners en betrokken stafleden voor de wedstrijden negatief getest zijn. “Ondanks dat het risico van besmetting tussen ploeggenoten in een ‘teambubbel’ klein is, acht de UCI het noodzakelijk dat renners voorzorgsmaatregelen nemen. Dat geldt ook voor het houden van afstand tot elkaar”, meldt de wielerunie.

“De uiting van vreugde en felicitaties zijn spontaan en heel natuurlijk, en bovendien onderdeel van onze prachtige sport. Het is dan ook niet fijn om alle betrokkenen aan te bevelen om na de finish niet meer te knuffelen”, klinkt het. De UCI heeft de vertegenwoordigers van de renners en de ploegen ingelicht. Het is niet bekend of er een straf komt te staan op het knuffelen na afloop.

Dit artikel delen:

14 Reacties

David Janssens 8 maart 2021 om 17:18

Typisch de UCI weer: echt gevaarlijke situaties zoals bochten of rotondes in de laatste kilometer, of zoals vanmiddag die trechter met stalen hekjes aan beide kanten van de smalle straat, daar hoor je ze niet over. Maar onder waarschijnlijk politieke druk lopen ze zich wel op te winden over een virus dat voor ruim 98% van de bevolking, en zeker voor jonge goed getrainde atleten, volstrekt ongevaarlijk is.

chasse patat 8 maart 2021 om 17:23

TJa! Dat zeg je tegen renners die voor iedere koers worden getest. Als het een voorbeeldfunctie betreft dan kunnen we beter eerst de andere sporten (lees voetbal) met een groter publiek een daad laten stellen.

Ward 8 maart 2021 om 22:05

In België zijn er geldboetes voor knuffelende voetballers. De reden is niet het risico op verspreiding, maar het feit dat voetballers bevoorrecht zijn dat ze hun sport mogen blijven beoefenen door massale testing en dat het daarbij storend is als ze ook nog eens de basisregels voor coronabestrijding (afstand houden) aan hun laars mogen lappen. Dat schijnt niet goed te zijn voor het maatschappelijk draagvlak. Dat lijkt wel een valabel argument, maar daar rept UCI met geen woord over.

Turtlehead 8 maart 2021 om 18:02

Is toch prima, gewoon zo goed mogelijk aan houden. Een kwestie van de boel op de rit houden, dat is van belang voor de hele sport. Het is niet dat je niet mag juichen of blij zijn.

Wheely 8 maart 2021 om 18:18

Breng het dan in de eerste plaats niet in beeld. (beeldvorming is namelijk vooral waar dit over gaat.) Het lijkt me sowieso kwalijker dat daar 10 dikbuikige fotografen met kinkapjes op hun grijze baardjes omheen dartelen.

Cyclinglife 8 maart 2021 om 18:20

Dus als 1 blok naar de laatste km’s rijden met praktisch schouder tegen schouder mag dus ook niet meer? Want ze moeten toch minimale afstand houden ten alle tijden.

Posterix 8 maart 2021 om 18:27

De UCI verzoekt tevens om bij valpartijen niet op elkaar te landen, geen hopen te creeeren of anderszins met elkaar in contact te komen.

lampje 8 maart 2021 om 18:28

Het is ook een beetje tegenstrijdig. Wel mogen knuffelen, en daarna meteen een niet-medisch niet-werkend mondkapje moeten dragen. Beter geven ze nog “even” het goede voorbeeld door niet te knuffelen, ongeacht wat ze in de voetballerij of bij All you need is love allemaal doe.

LeoR 16 8 maart 2021 om 18:37

Een beetje raar om aan de renners te vragen elkaar niet meer te omhelzen na een overwinning met als reden ‘kans op besmetting’, terwijl ze daarvoor wel net 5u allemaal samen in een peloton reden waar het snot alle kanten uit vliegt.

Merlinappa 8 maart 2021 om 19:00

Ondanks dat ik me in de meeste maatregelen goed kan vinden en het ermee eens ben, is dit natuurlijk pure onzin en volledig voor de bühne. Die renners zitten in een bubbel en rijden schouder aan schouder 4 uur per dag in een peloton.

Gilberto 8 maart 2021 om 19:22

Dacht je van die hardlopers in de atletiek, ook schouder aan schouder aan het zweten en hijgen en zuchten en puffen tijdens de race, en dan staan ze op dat podium bij de huldiging en moeten ze een kappie op, leuke beelden voor de kleinkinderen later, je herkent opa en oma niet eens…

95procentftp 8 maart 2021 om 19:20

Alle ploegen moeten in de leer bij Qhubeka: die doen er al jaren alles aan om elkaar niet te hoeven knuffelen na de finish.

Bikeage 8 maart 2021 om 23:25

Hahahaha :)

vanSpringel 8 maart 2021 om 22:42

Dit verzin je niet.

Headlines

Materiaalzone

Populair