UCI reageert op oproep MPCC: “We delen alle zorgen volledig”

vrijdag 6 december 2019 om 17:50
UCI reageert op oproep MPCC: “We delen alle zorgen volledig”

foto: Cor Vos

De UCI heeft gereageerd op de brief van de MPCC, de beweging voor een geloofwaardige wielersport, waarin zij oproept een strenger antidopingbeleid te voeren. De wielerbond laat weten de zorgen van de MPCC ‘volledig te delen’.

“De UCI, wiens inzet voor de strijd tegen doping regelmatig wordt geroemd door het WADA en andere organisaties op dit gebied, deelt de bezorgdheid van de MPCC, die ook een effectievere strijd voor een schone sport nastreeft”, vertelde een woordvoerder van de UCI aan Cyclingnews. In een recente brief aan UCI-voorzitter David Lappartient riep de MPCC op om meer te doen tegen ‘bloeddopingmaffia’, met name na de onthullingen rond Operation Aderlass.

Voor hun betrokkenheid bij deze dopingzaak werden Stefan Denifl en Georg Preidler eerder al voor vier jaar geschorst. Ook Kristijan Đurasek, Kristijan Koren, Borut Božič en Alessandro Petacchi kregen schorsingen opgelegd in verband met de zaak. “Vooral Operation Aderlass – een legitieme bron van zorg voor alle betrokken partijen – heeft de UCI ervan overtuigd nieuwe manieren te onderzoeken in de strijd tegen doping in de wielersport.”

Gesprekken met ITA
“Hierom is de UCI bijvoorbeeld in gesprek gegaan met de ITA (International Testing Agency) om de mogelijke voordelen van een toekomstige samenwerking te bestuderen”, zei de woordvoerder. “De UCI wil benadrukken dat, als onderdeel van Operation Aderlass, meerdere persionen zijn gestraft dankzij het delen van informatie met de autoriteiten die verantwoordelijk zijn voor het onderzoek.”

“De UCI wil ook herhalen dat de bloedtests die zijn uitgevoerd als onderdeel van het biologisch paspoort – waarvan de MPCC suggereert dat er extra inspanningen moeten worden geleverd – tot op heden hebben geleid tot de bestraffing van 24 renners. Evenmin moet worden vergeten dat de interpretatie van de gegevens uit het biologisch paspoort enorm bijdraagt aan de inrichting van gerichte tests.”

“Net als de MPCC nodigen we alle belanghebbenden uit hun informatie met ons te delen. We zullen blijven samenwerken met alle partijen die zich inzetten voor de strijd voor een schone sport. Boven alles blijft de UCI de drijvende kracht in deze strijd en het orgaan dat de geloofwaardigheid en aantrekkingskracht van onze sport garandeert”, aldus de UCI-woordvoerder.

Dit artikel delen:
# MPCC# UCI

2 Reacties

west 6 december 2019 om 18:24

Nogmaals; Dat "ITA, International Testing Agency" is er op dit moment verantwoordelijk voor dat oa Judo, Schaatsen en Turnen er zo lekker voor staan als "schone sporten"…

Viktrodriguez 7 december 2019 om 09:47

”We delen de zorgen, maar doen er niks mee.”

Headlines

Materiaalzone

Populair