UCI bevestigt minimumsalaris voor vrouwenwielrennen
foto: ASO/P.Ballet
vrijdag 13 juli 2018 om 11:31

UCI bevestigt minimumsalaris voor vrouwenwielrennen

De UCI staat op het punt een minimumloon voor vrouwenteams in te voeren. Deze plannen zouden moeten ingaan in 2020. Dat bevestigde voorzitter David Lappartient aan Cyclingnews. Ook komt er een gelaagd ploegensysteem.

Lappartient maakte niet bekend hoeveel de vrouwen jaarlijks moeten gaan verdienen, maar hij waarschuwde wel dat niet iedere renster die voor een UCI-ploeg rijdt een minimumloon zal krijgen. De UCI-baas noemde eerder de status van wielrensters al ‘onacceptabel’. “Tweederde verdient minder dan 10.000 euro per jaar. Het probleem van het vrouwenwielrennen is dat de basis van de piramide niet breed genoeg is. We moeten de deelname van het aantal mensen verder ontwikkelen”, zei hij in april.

Voormalig UCI-voorzitter Brian Cookson had het thema in 2013 in zijn verkiezingsprogramma staan, maar had dit tijdens zijn periode als voorzitter niet gerealiseerd. Ook rennersvakbond CPA pleitte eind vorig jaar voor een minimumloon voor wielrensters.

Nieuwe structuur vrouwencompetitie
Daarnaast wil de UCI eveneens binnen twee jaar de opzet van de vrouwencompetitie herstructureren naar een gelaagde opzet. Momenteel zijn er 42 UCI-vrouwenteams, waarbij de top vijftien van die teams automatisch wordt uitgenodigd om deel te nemen aan de koersen in de Women’s WorldTour. “We werken momenteel aan de introductie van een nieuwe categorie teams – een eredivisie, de UCI Women’s WorldTeams – in het professionele vrouwenwielrennen”, zei Lappartient.

“Het is een ambitieus project dat meer structuur geeft aan het vrouwenwielrennen. Dit project omvat alle belanghebbenden en we overwegen de introductie ervan in 2020. Deze verandering zal gepaard gaan met de invoering van een minimumloon voor UCI Women’s WorldTeams.”

RIDE Magazine
22 Reacties
Sorteer op:
13 juli 2018 11:37
"maar hij waarschuwde wel dat niet iedere renster die voor een UCI-ploeg rijdt een minimumloon zal krijgen"
Dit begrijp ik niet, dan is het toch geen minimumloon meer? Of wordt er bedoeld dat het minimumloon alleen voor de nieuwe "eredivisie" gaat gelden?
13 juli 2018 11:49
het komt wel, hard blijven schoppen, meer TV voor de dames en dan gaat het gebeuren. Als in iedergeval alle dames world-tour ploegen het krijgen is dat als een stap.
Het niveau eronder moet uiteindelijk ook mee met een leefbaar minimum, zodat het makkelijker word om de stap naar Prof te maken.
(en de combi tussen part-time studeren en sporten zou financieel aantrekkelijker moeten worden gemaakt, zodat je als niet-top-verdiener toch perspectief kan opbouwen voor na je carriere)
13 juli 2018 12:27
Het gaat inderdaad alleen voor de hoogste divisie gelden:
"Under the new tiered team system, only riders who are under contracts with teams in the top-tier, namely the 'UCI Women's WorldTeams', will be entitled to earn a minimum salary. Lappartient did not elaborate on how many teams would make up the new UCI Women's WorldTeams."

Het principe van een minimumloon is wat mij betreft altijd een gedrocht. Als het salarissen significant omhoog zou brengen dan wordt de sport duurder voor teams en sponsoren en gaan de iets minder getalenteerden eerder geen contract meer krijgen dan een verbeterd contract.
13 juli 2018 12:32
Die Lappartient stapelt inderdaad fout op fout.
13 juli 2018 12:44
Rare maatregel en in het huidige sponsorklimaat een erg risicovolle zet.
13 juli 2018 13:08
@roelieman2
Het sponsor klimaat is nooit goed om dit te doen lijkt het.. wanneer dan wel?
@AndriesW
Bij de mannen geld dat minimum loon toch ook, en voor heel wat kleinere ploegen dan world tour ploegen? Je moet die renners ook tegen sponsoren beschermen die je alleen voor een appel een ei en een fiets willen huren, dan wel de naambekendheid krijgen maar er nauwelijks voor willen investeren.
Sponsoren moeten als ze een ploeg hebben het team vullen met een minimaal aantal renners: dit minimum voorkomt dat ze al het geld in 1 topper steken en verder niets geven aan de knechten die nodig zijn maar niet kunnen winnen.
Kortom: het minimum salaris is weldelijk goed.
13 juli 2018 13:25
Je zou nou juist verwachten dat het probleem in die laag eronder zit. Vreemde vogels als ze dit niet snappen...
13 juli 2018 13:26
@KnightBiker, in het mannenwielrennen geldt het minimum salaris voor WT en PCT teams. Het is in elk geval een eerste goede stap om een minimumloon te hebben voor de hoogste vrouwendivisie.
13 juli 2018 13:53
@KnightBiker
Renners op die manier 'beschermen' betekent renners een keuze afnemen. Als ze een contractaanbod niet goed vinden dan hoeven ze niet te tekenen. Door instelling van een minimumloon zal een aanbod onder dat minimum al bij voorbaat uitblijven en wordt hen mogelijk een kans ontnomen.
Ik vermoed dat bij de mannen het grootste deel al boven het minimumloon zat.

Als een team renners contacten onder de marktwaarde aanbiedt dan zullen de renners voor andere teams kiezen. In de praktijk zullen (aangeboden) contracten dus ongeveer de marktwaarde weerspiegelen. Verplicht je teams om renners die ze willen contracteren boven de marktwaarde te belonen dan worden deze renners logischerwijs uit de markt gedrukt.
13 juli 2018 13:58
@KnightBiker
Vrouwenwielrennen is totaal niet interessant voor een sponsor. De exposure tov het mannenwielrennen is minimaal. Er moet dus gekeken worden naar het aantrekkelijk maken voor sponsoren om een vrouwenteam te sponsoren, niet naar het verhogen van de kosten.

Een ander punt kan ook zijn dat er zich situaties gaan voordoen waarin rensters een gedeelte van hun salaris aan de ploeg terug moeten betalen. Dit gebeurt al bij vele continentale ploegen. Ik neem aan dat dit ook geen gewenste uitkomst is.
13 juli 2018 14:08
"Sponsoren moeten als ze een ploeg hebben het team vullen met een minimaal aantal renners: dit minimum voorkomt dat ze al het geld in 1 topper steken en verder niets geven aan de knechten die nodig zijn maar niet kunnen winnen.
Kortom: het minimum salaris is weldelijk goed."

Nee, want je ziet allerlei andere mogelijke gevolgen, ongewenste gevolgen, over het hoofd. De toppers hebben een bepaalde marktwaarde dus als een team hun contact verlaagd/beperkt om andere rensters beter te belonen, wat zou er dan nog meer kunnen gebeuren? De topper kiest voor de concurrent die een topper én knechten kan betalen. En dus wordt het voor minder kapitaalkrachtige teams/sponsors moeilijker om een topper in dienst te hebben en voldoende naamsbekendheid te genereren. Daarnaast zullen deze teams toch al de mindere knechten hebben en dus eerder rensters moeten betalen boven hun marktwaarde.

Het probleem met het minimumloon is datgene wat je niet ziet: het uitblijven van arbeidscontracten die er zonder minimumloon wel zouden zijn. Alleen bij de introductie van een minimumloon wat direct veel hoger ligt dan de laagste lonen krijg je dit effect in volle glorie te zijn. Daarom zal er eerst voorzichtig worden ingezet om later het bedrag telkens te verhogen.
13 juli 2018 14:16
Ik blijf het lastig vinden om sport als “werk” te zien. Maar goed, het is nu eenmaal overal zo doorgeslagen dus een minimumloon instellen is dan niet zo bijonder meer.
13 juli 2018 14:16
Goede zet. Er blijven echt wel genoeg teams over om een WT voor vrouwen te vullen. En ploegen die geen minimumsalaris kunnen betalen worden niet WT. Door het minimum loon kan de top zich volledig richten op de sport en zal het niveau toenemen.
13 juli 2018 14:26
@ AndriesW
Dat aanbod zal dan komen van een niet vrouwen WT-ploeg, die kunnen wel onder het minimum loon bieden. (je argument houd voor mij dus geen steek, sorry, in het dagelijks leven hebben we ook minimum loon, slaven arbeid mag nu eenmal niet) Bovendien kunnen toppers ook niet zonder knechten, die moet je daarvoor belonen, vooral omdat ze anders nooit voor die topper zullen knechten maar alleen voor zichzelf: weg team belang/cohesie.

@Roeliman
Dames wielrennen wordt steeds meer uitgezonden, nog lang niet op het heren niveau maar de exposure van nu is veel beter dan van +4 jaar terug, en ook steeds meer vrouwen fietsen ook daadwerkelijk, dus ook van uit dat opzicht is het dames wielrennen aan een opmars bezig. (lijkt wel alsof je nog onder een steen leeft...) Hoe dan ook, minimum loon voor een prof lijkt me helemaal niet gek, er zijn in het niveau eronder nog voldoende andere teams.
Dat er conti-teams zijn die geld terug eisen? zeker, maar dat is niet 'legaal' en dus is het moeilijk om dat te stoppen, het is in iedergeval geen reden om niet een minimum loon af te spreken.
13 juli 2018 14:47
@KnightBiker
Aanbod van een niet-WT-ploeg zou dan kunnen ja... en dat betekent dus verkleining van de vrouwen-WT of nauwelijks een effect door het minimumloon. Dat teams en sponsoren domweg de lonen gaan aanpassen aan een nieuwe regel is erg naïef.
Als je het ontbreken van een minimumloon koppelt aan slavenarbeid dan moet ik concluderen dat het je behoorlijk aan economisch inzicht ontbreekt.

"Bovendien kunnen toppers ook niet zonder knechten, die moet je daarvoor belonen, vooral omdat ze anders nooit voor die topper zullen knechten maar alleen voor zichzelf: weg team belang/cohesie."
En dit is een losse flodder in dezelfde categorie 'ik vind dat het goed als ze meer verdienen dus laten we dat verplichten en dan gaat het gebeuren'.
13 juli 2018 15:19
Hoop dat ze naast minimumsalaris ook minimumeisen aan een contract verbinden, zoals verzekering, materiaal, etc etc.
13 juli 2018 15:35
@AndriesW
- en jij hebt economie gestudeert zeker? Minimum loon is in de ontwikkelde landen een recht, voor minder moeten werken dan waar je van rond kan komen: op zijn zachtst niet netjes, tenzij het een stage betreft.
De letterlijke betekenis van mijn opmerking is misschien wat overtrokken maar zeker niet onwaar of onlogisch. (kijk naar de discussie omtrent minimum loon in de USA waar men 2/3 banen moet hebben soms om rond te komen.)
Het aantal WT ploegen voor vrouwen hoeft niet kleiner: er zijn nu ook al kleinere ploegen die soms worden uitgenodigd in WT koersen, en andersom rijden WT ploegen soms ook niet WT koersen. Op die manier kunnen profs en semi profs tegen elkaar rijden en weet je snel genoeg welke rensters er prof waardig zijn.

je laatste opmerking klopt fundamenteel niet, het staat immers al vast dat de dames van dit niveau in kwestie kunnen fietsen anders krijgen ze geen WT contract, ze hebben dus al een waarde, een waarde die in dienst gezet kan worden van een kopvrouw.

Ik zie dat je het niet eens wilt zijn, dat is je goed recht, of je hebt iets tegen gelijke rechten voor vrouwen. (dat zou jammer zijn)
13 juli 2018 17:35
@KnightBiker
Ik ben voorstander van negatieve rechten en tegen positieve rechten in het algemeen. Iemand die niemand kwaad doet en nota bene een medemens een baan aanbiedt tot iets dwingen vind ik op zijn zachtst gezegd niet netjes. De mens zal meestal proberen om onder dwang uit te komen. Daarom werken zovele wetten slecht of averechts.

Je zegt dat het aantal WT ploegen voor vrouwen niet kleiner hoeft maar ik lees daarna geen argument die dat ondersteunt, eerder het tegendeel.

"het staat immers al vast dat de dames van dit niveau in kwestie kunnen fietsen anders krijgen ze geen WT contract, ze hebben dus al een waarde, een waarde die in dienst gezet kan worden van een kopvrouw."
> Je zegt hier in andere bewoording in feite hetzelfde als waar ik op reageerde. Je doet alsof ploegen simpelweg minder dan het beoogde minimumloon betalen gewoon omdat het kan en dus net zo goed het minimumloon wel kunnen uitkeren. We moeten die ploegen dwingen minder gemeen te zijn!
13 juli 2018 17:39
@andriesw: Er is nog geen vrouwenWT. Die gaat er komen en een van de eisen om toe te treden is dat je je rensters een minimumsalaris aanbiedt. Het kan zijn dat de WT daardoor het eerste jaar maar uit een paar ploegen bestaat.
13 juli 2018 18:32
@Verweggistan
Je hebt gelijk. Moet dus zijn: kleiner aantal WT-ploegen dan het aantal van vijftien dat nu automatisch wordt uitgenodigd voor WT-wedstrijden.
Of men een WT met slechts een paar ploegen acceptabel vindt is de vraag.

Overigens zal het minimumloon waarschijnlijk een stuk lager zijn dan dat van de mannen.

Een sportbond zou wat mij betreft wel gewoon regels mogen instellen zoals de vereiste van een minimumloon, ware het niet dat sportbonden meestal wel een vorm van wettelijk geforceerd monopolie hebben.
13 juli 2018 18:55
Zeer goede inzichten AndriesW!
13 juli 2018 22:17
@AndriesW: en dus neem ik aan dat er draagvlak is bij voldoende ploegen en dat er nu ook al ploegen zijn die volledig aan de eisen voldoen; anders gaan ze dit niet invoeren. Het is vooral om een verschil te creëren tussen de topteams en de rest. De topteams waar je sowieso prof bent en de teams waarin je prof kunt zijn.

Reacties zijn gesloten.