Tweede etappezege Luka Mezgec in Ronde van Polen

woensdag 7 augustus 2019 om 16:41
Tweede etappezege Luka Mezgec in Ronde van Polen

foto: Cor Vos

Luka Mezgec heeft de vijfde etappe van de Ronde van Polen op zijn naam geschreven. In de rit naar Bielsko-Biała, waarin het peloton de draad weer oppakte na de geneutraliseerde koers van gisteren, was hij de beste in de sprint heuvelop. Eduard Prades werd tweede, Ben Swift derde.

Gisteren werd de etappe naar Kocierz geneutraliseerd afgewerkt na het noodlottige ongeval van Bjorg Lambrecht. Zijn ploegmaats bij Lotto Soudal werd de keuze gelaten of ze vandaag aan het vertrek zouden staan; de zes overgebleven renners kozen ervoor om te starten in de vijfde rit van Wieliczka naar Bielsko-Biała over 153,8 kilometer. Op papier leek dit een dag voor de punchers met aardig wat hoogtemeters en een oplopende aankomst.

Nog altijd hing het overlijden van de jonge Belg als een grauwe deken over het peloton, toen om kwart voor een het startsein werd gegeven. Vier renners reden in de beginfase weg en zij kregen de vrijheid van hun collega’s. Daarbij was ook Jelle Wallays van Lotto Soudal. Ondanks het grote verdriet in zijn ploeg, had de Belg de kracht om mee te zijn in de ontsnapping samen met Kamil Gradek, Charles Planet en Szymon Rekita.

Jelle Wallays in de lange ontsnapping – foto: Cor Vos

De voorsprong van de vier vluchters schommelde rond de drie minuten tot halfkoers het parcours steeds heuveliger werd. Dan begint het tijdsverschil terug te lopen en op de Przełęcz Przegibek, een klim van eerste categorie na bijna 120 kilometer koers, werd de kopgroep weer ingerekend. In de afdaling reed Matej Mohorič dan weg en de meesterdaler zag bij het opdraaien van de drie lokale rondes rond Bielsko-Biała Simon Geschke en Tsgabu Grmay aansluiten.

De ploegmaats van klassementsleider Pascal Ackermann bij BORA-hansgrohe en ook de renners van Deceuninck-Quick Step controleerden het peloton in de achtervolging op het ontsnapte trio. In de laatste plaatselijke ronde werden de vluchters weer bijgehaald, waarna in een snelle finale naar de hellende laatste twee kilometer werd gereden. De pure sprinters gingen overboord, maar er waren nog genoeg rappe mannen over die dit werk wél aankonden.

Miguel Ángel López versnelde en de Colombiaan zag Davide Formolo aansluiten. Ineos bracht alles weer samen voor haar snelle man Ben Swift, maar het was Luka Mezgec die oppermachtig was in de sprint en zijn tweede dagzege naar zich toetrok. Ook in de tweede etappe naar Katowice was de Sloveen van Mitchelton-Scott al de beste. Pascal Ackermann kon zich niet mengen in de strijd om de winst, maar behield wel de leiderstrui.

Pascal Ackermann behoudt de gele leiderstrui – foto: Cor Vos

Dit artikel delen:

10 Reacties

Tonydepony 7 augustus 2019 om 16:46

Wat een zalige aankomst en wat een sprint van mezgec

Dolfy 7 augustus 2019 om 16:51

Duidelijk de sterkste en snelste op de oplopende finish. Paar mooie aanvallen in de finale waardoor er hard gekoerst is op het eind.

ChefSpijker 7 augustus 2019 om 16:56

Bij de aflopende finish eerder deze week ook al. Die is in bloedvorm. Toch zonde dat ie een paar jaar 'weggegooid' heeft als piloot van Ewan. Vond 't destijds ook wel een opmerkelijke move omdat hij zelf gewoon sprints in de WT won en ook in een Giro de top 3's aaneenreeg en een zege pakte. Wie weet kan ie dat in de Vuelta nu wel herhalen.

Brabander 7 augustus 2019 om 17:28

Inderdaad zeg. Die was flink weggedeemsterd (zoals zovelen) maar laat zich nu ineens weer goed zien

assen 7 augustus 2019 om 17:58

TLJ als team goed. Buiten Movistar, die alle renners in het peloton had, is er geen team dat meer renners in het eerste peloton had.

S. Morgenstern 7 augustus 2019 om 18:09

Daar houden ze dan vast een sloot WT-punten aan over…

assen 7 augustus 2019 om 19:30

@ Morgenstern
Dat valt nog te bezien – ik vrees ervoor. Maar dat ze als groep goed in de breedte presteren vind ik hoe dan ook fijn. :-)

Kannibaal van Schepdaal 7 augustus 2019 om 20:17

Ik neem aan dat je TJV bedoelt.

peervaneynthoven 7 augustus 2019 om 21:21

Toch wel een opzienbarende herrijzenis nadat hij in 5 jaar geen deuk in een pakje boter meer reed.Maar ik gun hem zijn succes in 2 knappe sprints. Niet met een banddikte, maar met meters voorsprong.

floris_harr 7 augustus 2019 om 21:27

Is hij in staat om dit ook in de Tour te kunnen?

Headlines

Materiaalzone

Populair