‘Trek-Segafredo zet fors in op schijfremmen’

dinsdag 2 januari 2018 om 18:22
‘Trek-Segafredo zet fors in op schijfremmen’

foto: PR

Trek-Segafredo gaat in 2018 veel vaker gebruikmaken van schijfremmen. Zo gaat Bauke Mollema de Tour de France rijden op fietsen die zijn uitgerust met deze techniek. Dat schrijft Cyclingnews vandaag.

Binnenkort verschijnt de nieuwe voorjaarseditie van RIDE, waarin we uitgebreid vooruitblikken op het nieuwe wielerseizoen. Het wordt wederom een lekker dikke editie vol verhalen over alles wat de wielersport zo mooi maakt. Pre-order hem nu online en ontvang leuke extra's. Wil je onze voorjaarsgids extra voordelig ontvangen? Neem dan nu een abonnement en ontvang maar liefst 20% korting!

Volgens Matt Shriver van Trek-Segafredo wegen de fietsen waarop Bauke Mollema en de kersverse aanwinst Gianluca Brambilla de Tour de France en de Giro d’Italia gaan rijden 6,8 kilogram, het minimum waaraan een fiets moet voldoen volgens de UCI. “Alle klimmers rijden in 2018 met schijfremmen”, zei Shriver. “Er waren zorgen over het gewicht, wielwissels en veiligheid. Nu de hoeken afgerond zijn en de fietsen 6,8 kilogram wegen, moeten we alleen nog toewerken naar snellere wielwissels.”

Een jaar geleden was de ploeg er nog niet klaar voor om de schijfremmen te gebruiken. Dat is nu anders. Shriver: “Afgelopen zomer introduceerden we de Emonda Disc, een fiets die buitengewoon presteert in zowel natte als droge weersomstandigheden.”

“We zullen dit nooit doorduwen bij onze renners. Ze hebben de kans gekregen erop te rijden en de voordelen ervan te ervaren. Nu zijn we op het punt beland waarop ze zeggen: ‘Ja, dit is geweldig.’ Dus nu is het tijd om de nieuwe techniek te omarmen. Er zijn enkele details waaraan we nog werken, maar dat is onderdeel van het proces. De renners hebben het meeste gevoel met hun uitrusting. Ze weten precies hoe het moet presteren”, aldus Shriver.

Dit artikel delen:

17 Reacties

JVD 2 januari 2018 om 18:51

Inderdaad, snel een nieuw wiel kunnen steken is essentieel. ben benieuwd hoe ze dit op gaan lossen. Remmen doet het waarschijnlijk top!

0
hanske 2 januari 2018 om 19:14

Snel een wiel verwisselen kan wel opgelost worden door de remblokken een schuine kant te geven waardoor de schijf een geleide heeft.

0
Cadellie 2 januari 2018 om 19:33

@hanske het gaat er meer om dat ze van QR naar steekas gaan

0
JVD 2 januari 2018 om 20:03

@hanske ah, klinkt logisch!

0
hanske 2 januari 2018 om 20:57

Ik zie de meerwaarde van een steekas (nog) niet zodat ik vind dat QR een sneller systeem is en daar vanuit ga. Niet alle vernieuwingen zijn per definitie een verbetering.

0
Wicked_uncle_ernie 2 januari 2018 om 21:07

@hanske
Steekassen zijn stijver dan de smalle QR, en kunnen de remkrachten dus beter opvangen.
Al moet ik bekennen dat ik zelf weinig verschil voel tussen schijfremmen met QR of steekassen.

0
Mooie_Mario 2 januari 2018 om 21:49

Als ze nu eens een band ontwikkelen die niet lek kan gaan, dan hoef je ook geen wielen meer te wisselen. Zo moeilijk lijkt het met niet om een fatsoenlijke band te maken.

0
yo-eddy 2 januari 2018 om 22:04

Mooie foto van de nieuwe schijfremmen….. accutolletje erbij voor de wielwissel. Verder zal ik me niet uitlaten over deze “vernieuwing” die 10 jaar geleden al gemeengoed had moeten zijn.

0
Polleke 2 januari 2018 om 22:23

@mooie mario… dat heb ik me ook al dikwijls afgevraagd, de technologie om naar de maan en terug te vliegen is inmiddels al 50 jaar oud maar we rijden nog steeds lek op onze fietsen…

0
Romāns Vainšteins 2 januari 2018 om 23:35

Het bestaat gewoon nog niet, hoe langer dat zo blijft des te beter.

0
LucasR 3 januari 2018 om 00:08

@MM: dat komt doordat er een trade-off bestaat tussen lekbestendigheid en grip/rolweerstand. Lekbestendige banden zijn in de regel langzamer.

0
DonQuijote 3 januari 2018 om 08:01

Er zijn 2 soorten steekassen. Op mijn mountainbike heb ik voor een 15mm as met snelspanner. Met een beetje oefening gaat dat niet heel veel schelen om een wiel te wisselen in vergelijking met de ouwerwetse velgremmen wielen.

Snelspanner los, 5 seconden draaien, as eruit trekken, wiel eruit, nieuw wiel erin ( de remschijf moet inderdaad tussen de remblokken gemikt worden, en dat gaat wel eens lastig, maar nogmaals met oefening..), steekas erin, 5 sec. draaien en vast.
Ja het kost meer tijd, zeker. Maar als straks iedereen er mee rijdt… dan heeft iedereen dat “probleem” dus.

Achter heb ik een 15mm. steekas die je met inbus 6mm vastdraait. ( Altijd een inbussleutel bij je reserve binnenband meenemen dus)
Daar zie ik het voordel tov steekas met snelsluiter niet van. Weet iemand waarom dat type as gebruikt wordt?

Remmen met schijfremmen is zó fantastisch. Super te doseren, remt onder alle omstandigheden hetzelfde. Remt veel harder zonder kracht te zetten, waardoor meer controle. XT remmen zijn zo ontworpen dat je ze met één vinger bedient.

0
SperzieB 3 januari 2018 om 08:28

In huize Terpstra wordt al een tijdje geoefend:
https://www.instagram.com/p/BKbM9ezAEFM/

0
Diegosi 3 januari 2018 om 08:44

Gaaf! Nu ga ik direct een fiets met schijfremmen kopen!!!

0
Alexander 3 januari 2018 om 11:55

Wanneer mogen we in amateurpeleton er nu eindelijk eens mee rijden? Iemand inzicht hierin?

0
west 3 januari 2018 om 12:24

Het lijkt mij dat je een steekas, als je hier een electrische tool voor ontwikkelt, sneller of even snel kan wisselen als een “ouderwets” wiel

0
limburgia 3 januari 2018 om 14:46

Dikke buizen , kleine frame’s , hoge velgen , schijfremmen , grote brillen ,woeste helmen ,
het lijken wel bromfietse(n)rs .
Nu nog de uitmonstering van de Amerikan footballers erbij en het plaatje
is compleet

0

Laatste nieuws

Populair

Materiaalzone