#TourGemist: Acht rondjes Champs Elysées, 145 renners en aan het eind wint een sprinter
foto: Sirotti
zondag 29 juli 2018 om 21:00

#TourGemist: Acht rondjes Champs Elysées, 145 renners en aan het eind wint een sprinter

Tijdens deze Tour de France komt WielerFlits elke avond met een overzicht voor wie de dag gemist heeft: #TourGemist. In #TourGemist zullen uitslagen, klassementen, reacties, beelden, foto’s en meer gebundeld worden. Vandaag de 21ste en laatste aflevering over de etappe naar de Champs Elysées, waarin de sprinters traditiegetrouw de dienst uitmaakten.

Samenvatting


Verslag etappe 21

Zoals gebruikelijk werd de slotrit pas nabij Parijs opgang geschoten. Sylvain Chavanel was de eerste die de festiviteiten verstoorde. Nadat hij werd ingerekend, ontstond er een nieuwe kopgroep van zes renners. Taylor Phinney (EF Education First-Drapc), Silvan Dillier (AG2R La Mondiale), Michael Schär (BMC), Damien Gaudin (Direct Energie), Nils Politt (Katusha-Alpecin) en Guillaume Van Keirsbulck (Wanty-Groupe Gobert) trokken ten aanval. Het peloton hield de voorsprong echter beperkt en zou de zes niet veel meer dan een driekwart minuut voorsprong gunnen.

Ook dit jaar zou de Tour echter weer eindigen met een massasprint. In de slotronde volgde een hergroepering, toen de vooruit gereden Politt op vijf kilometer van de aankomst werd ingelopen. De sprintersploegen hielden in de finale het tempo hoog. Dat weerhield Marco Marcato (UAE Emirates) er niet van om een aanvalspoging te plaatsen, maar hij slaagde er niet in om weg te blijven. Ook een poging van Daniel Oss en Yves Lampaert had geen succes. In de meest prestigieuze sprint van deze Tour wist Kristoff uiteindelijk zijn wiel als eerste over de finish te drukken.

Lees hier het hele etappeverslag


Uitslag en klassement



Nevenklassementen

Superstrijdlust: flag-ie Daniel Martin (UAE Emirates)

Puntenklassement
1. flag-sk Peter Sagan (BORA-hansgrohe) – 477 punten
2. flag-no Alexander Kristoff (UAE Emirates) – 246 punten
3. flag-fr Arnaud Démare (Groupama-FDJ) – 203 punten
Groene trui gedragen door: Peter Sagan

Bergklassement
1. flag-fr Julian Alaphilippe (Quick-Step Floors) – 170 punten
2. flag-fr Warren Barguil (Fortuneo-Samsic) – 91 punten
3. flag-pl Rafał Majka (BORA-hansgrohe) – 76 punten
Bolletjestrui gedragen door: Julian Alaphilippe

Jongerenklassement
1. flag-fr Pierre Latour (AG2R La Mondiale) in 83u39m26s
2. flag-co Egan Arley Bernal (Sky) + 5m39s
3. flag-fr Guillaume Martin (Wanty-Groupe Gobert) + 22m05s
Witte trui gedragen door: Pierre Latour

Ploegenklassement
1. flag-es Movistar in 242u05m05s
2. flag-bh Bahrain Merida + 12m09s
3. flag-gb Sky + 31m14s


De Nederlanders

Nederland kan terugkijken op een prachtige Tour de France van onze landgenoten. In de sprintritten zorgde Dylan Groenewegen (LottoNL-Jumbo) voor het mooie weer, door twee overwinningen te boeken. In de bergen waren Tom Dumoulin, Steven Kruijswijk (vijfde in het eindklassement) en in iets mindere maat Bauke Mollema, Robert Gesink, Antwan Tolhoek en Wout Poels de belangrijkste figuranten. In de slotrit vervulden onze landgenoten geen hoofdrol.

Tom Dumoulin schreef geschiedenis. Hij won de tijdrit van zaterdag en stelde zondag zijn tweede plek in het eindklassement veilig. Daarmee is de Limburger de eerste Nederlander sinds 1990 (Erik Breukink) die in Parijs het slotpodium op mocht klimmen.

flag-nl Nederlanders die de Tour hebben uitgereden: 13 renners


Reacties op video



Overige reacties

flag-nl Steven Kruijswijk (LottoNL-Jumbo) – nummer vijf van het eindklassement
“Het was mooi en blijft afzien. Voor mij blijft het een pittig rondje. Dat je dan als vijfde kan finishen, is erg mooi. Ik ben blij dat het erop zit, maar heb er erg van genoten. Het is super na drie weken Tour en alle voorbereidingen die eraf voorafgaan. Dat neemt de nodige spanning met zich mee mee en het is mooi om nu alles lost te laten. Ik probeer voor mezelf altijd de rust te bewaren”, geeft hij aan. “Ik ben nu blij deze stap hoger gemaakt te hebben. De ploeg heeft altijd vertrouwen in mij gehad.” – NOS

flag-gb Geraint Thomas (Sky) – eindwinnaar Tour de France 2018
“Ik ben vanwege deze wedstrijd in de wielersport gekomen. Ik herinner me dat ik vanuit school naar huis rende om de wedstrijd te kunnen zien. Ik droomde om ervan deel uit te maken. Twaalf jaar geleden lukte dat. Nu sta ik hier in de gele trui. Er is een droom uitgekomen. Ik heb veel respect voor Tom Dumoulin en al mijn andere rivalen. Het was een geweldige wedstrijd.” – podiumspeech


Uitvallers

DNS:
Geen

DNF:
Geen

DSQ:
Geen

OTL:
Geen

Tour de France 2018 uitgereden: 145 renners


De dag van morgen

De Tour de France 2018 zit erop. Lezers konden dagelijks bij WielerFlits terecht voor een voorbeschouwing op de rit van de volgende dag, maar dat is nu natuurlijk niet van toepassing. Uiteraard blijven wij het nieuws op de voet volgen. Vanaf morgen beginnen ook de na-Tourcriteriums, waarbij de verschillende hoofdrolspelers uit de Tour acte de présence geven.

Hier lees je wie waar rijdt de komende dagen.


TourTweets



Poll van de dag

[poll id=”900″]

RIDE Magazine