Tour of Qatar-rijder overleden in zijn slaap

donderdag 5 februari 2009 om 09:18

Cyclingnews meldt dat Topsport Vlaanderen rijder Frederiek Nolf is overleden in zijn slaap vlak voor de vijfde etappe. Ondanks dat Christian Prudhomme niet bevestigt dat het om Nolf gaat, gaat het nieuws dat het wel Nolf betreft rond als een lopend vuurtje. We zullen jullie hier zoveel mogelijk op de hoogte proberen te houden van dit trieste nieuws.

Update 9.15
Inmiddels is duidelijk dat het wel degelijk om de 21-jarige Belg Frederiek Nolf gaat. Nolf’s kamergenoot kreeg de jonge renner niet wakker en alarmeerde zijn ploegleider en een arts. Die kon echter slechts constateren dat Nolf was overleden. Volgende week zou Nolf 22 jaar zijn geworden.

Volgens wedstrijddirecteur Eddy Merckx wordt de vijfde rit hoogstwaarschijnlijk geneutraliseerd: “Uit respect voor Frederiek Nolf zullen de renners de rit in gesloten groep afwerken.” De renners van Topsport Vlaanderen zullen niet meer starten en naar huis vliegen. “Ook de renners van onze ploeg die actief zijn in de Ster van Bessèges komen terug naar België”, zegt manager Christophe Sercu tegen Sporza.

Frederiek Nolf maakte vorig seizoen zijn debuut voor Topsport Vlaanderen. Bij de jeugd was hij altijd een van de blikvangers van zijn lichting. Bij de junioren won hij onder andere de GP Bernaudeau, de Tour du Valromey en de Route de l’Avenir.

Update: 10.05
Bij de ploeg van manager Christophe Sercu is het plotselinge overlijden van Nolf hard aangekomen: “We zijn helemaal van de kaart door dit nieuws, gisteravond was er nog helemaal niets aan de hand. Frederiek zat mee aan het avondeten met zijn ploegmakkers en ging daarna rond tien uur met de rest van het team slapen.” Ook zou Nolf nog gebeld hebben met zijn ouders om aan te geven dat hij serieus wilde gaan koersen in de overige etappes.

Toen sportdirecteur Jean-Pierre Heynderickx deze ochtend de renners ging wekken stelde men het huiveringwekkende nieuws vast. “Blijkbaar is Frederiek in zijn slaap overleden. Zijn kamergenoot Kristof Goddaert had helemaal niets gemerkt.”

Volgens Sercu was Nolf fysiek perfect in orde: “Frederiek heeft gisteren helemaal niet geklaagd, Ook de meest recente medische testen die we bij hem uitvoerden lieten niets onrustwekkend uitschijnen en ook de eerdere medische testen brachten echt niets speciaal aan het licht. Onze ploegdokter, Nancy Kerstens, was tot gisteren nog bij de renners en ook haar was helemaal niets opgevallen. Zijn overlijden komt dan ook totaal onverwachts en de oorzaak is nog onbekend,” besluit Sercu tegenover het persagentschap belga.

Dit artikel delen:

Headlines

Materiaalzone

Populair