Tour de France Femmes: Marianne Vos slaat dubbelslag in chaotische tweede rit

maandag 25 juli 2022 om 16:21
Tour de France Femmes: Marianne Vos slaat dubbelslag in chaotische tweede rit

foto: Cor Vos

De tweede etappe van de Tour de France Femmes, met aankomst in Provins, is gewonnen door Marianne Vos. De Nederlandse van Jumbo-Visma bleek na een chaotische etappe, die werd ontsierd door een aantal valpartijen, de snelste uit een sterke kopgroep. Vos is de grote slokop op de tweede dag: ze neemt namelijk ook de gele trui over van Lorena Wiebes.

Ook op de tweede dag van de Tour de France Femmes lagen er kansen voor de rappe vrouwen in het peloton. Met Lorena Wiebes in de gele leiderstrui begonnen de rensters vanuit Meaux aan de 136,4 kilometer lange etappe. Op de Côte de Tigeaux na leek de tocht door het land van de brie op het oog een niets-aan-de-handetappe voor de klassementsrensters, maar de deelneemsters konden toch maar beter bij de les blijven. De laatste pakweg veertig kilometer voor het binnenrijden van finishplaats Provins speelden zich immers af op vrijwel kaarsrechte wegen zonder veel beschutting. Waaiervorming lag kortom op de loer.

foto: Cor Vos

Drie Nederlanders in vlucht van de dag
Na meerdere ontsnappingspogingen in de beginfase wisten vier rensters een Nederlands getinte vroege vlucht op poten te zetten. Sabrina Stultiens (Liv Racing Xstra), Femke Gerritse (Parkhotel-Valkenburg), Rotem Gafinovitz (Roland Cogeas Edelweiss Squad) en Marit Raaijmakers (Human Powered Health) sloegen de handen ineen en begonnen met een aardige voorsprong aan de Côte de Tigeaux (1,5 kilometer aan 4,7%), de eerste klim van de dag. Gerritse deed op de top de beste zaken door als eerste boven te komen, waardoor ze in punten gelijk kwam met haar Parkhotel-Valkenburg ploeggenote Femke Markus.

De voorsprong liep na de passage over de Côte de Tigeaux alsmaar verder op tot goed drie minuten, waardoor Raaijmakers zich op een bepaald moment de virtuele leidster mocht noemen. Zij was immers de best geklasseerde renster vooraan, als de nummer 68 in het klassement op slechts 10 seconden van het geel. Het was alleen nog wel meer dan honderd kilometer tot de streep, waardoor er in het peloton absoluut nog geen sprake was van paniek. Wel was er de nodige nervositeit te bespeuren: de rensters reden namelijk door de open vlaktes, waar de wind vrij spel had.

Waaiergevaar zorgt voor de nodige nervositeit en valpartijen
Op ruim tachtig kilometer van de finish besloot Trek-Segafredo de boel een eerste keer op de kant te gooien, maar deze poging werd al vrij snel gestaakt. Door deze versnelling in het peloton kwam er wel een einde aan het vluchtavontuur van Gerritse, Raaijmakers, Stultiens en Gafinovitz. Met het inrekenen van de kopgroep keerde toevalligerwijs ook de rust weer terug in de koers. Bij het ingaan van de laatste dertig kilometer nam de nervositeit weer wat toe en dit resulteerde in een valpartij, maar de meeste rensters konden hun weg al snel weer vervolgen. Van voren besloot Maike van der Duin haar geluk te beproeven.

De vroege vluchters in beeld – foto: Cor Vos

De 20-jarige Nederlandse van Le Col-Wahoo sprong met nog 26 kilometer te gaan weg uit het peloton, maar daarachter werd de koers voor een tweede keer ontsierd door een grote valpartij. Meerdere rensters gingen op hoge snelheid tegen de vlakte, met als grootste slachtoffer Marta Cavalli. De Italiaanse leek eerst de dans te ontspringen, maar ze werd vervolgens vol in haar rug geraakt door de onoplettende Nicole Frain en klapte zo hard tegen het asfalt. Cavalli, in het voorjaar winnares van de Amstel Gold Race en de Waalse Pijl en de nummer twee van de voorbije Giro Donne, bleef lang op de grond liggen.

Wereldkampioene Balsamo kiest voor de aanval, Vos is attent
De kopvrouw van FDJ-SUEZ-Futuroscope moest duidelijk bekomen van haar zware klapper, maar stapte uiteindelijk toch weer op de fiets. De volgende valpartij liet jammer genoeg niet lang op zich wachten: de Duitse Laura Süßemilch van Plantur-Pura was net als gisteren een van de slachtoffers. In het peloton werd er echter niet gewacht en reden de rensters in een rotvaart naar de tussensprint in Provins. De eerder ontsnapte Van der Duin kwam als eerste over de streep en hoorde daarbij de bel van de laatste ronde. Geletruidrager Wiebes versloeg niet veel later verslaat Lotte Kopecky en Marianne Vos om plaats twee.

Na de tussensprint in Provins besloot Balsamo door te zetten en de wereldkampioene van Trek-Segafredo was zo de aanstichter van een gevaarlijke vlucht. Naast Balsamo waren ook Marianne Vos, Elisa Longo Borghini, Katarzyna Niewiadoma en Silvia Persico vertegenwoordigd en deze vijf kleppers reden naar Van der Duin. Een sterke kopgroep wist zich met andere woorden af te scheiden van de rest en dus was het alle hens aan dek in het peloton. Team DSM en Movistar, de ploegen van Wiebes en Annemiek van Vleuten, verhoogden het tempo en zo brak het peloton in verschillende waaiers uiteen.

Balsamo en Vos in de aanval – foto: Cor Vos

Peloton spat uiteen in waaiers, grote namen in de problemen
In het eerste pelotonnetje was er inmiddels een verwoede jacht gaande op de zes vluchters, terwijl we toppers als Ellen van Dijk, Grace Brown, Kristen Faulkner, Chantal van den Broek-Blaak en Cecilie Uttrup Ludwig in de achterhoede zagen zwemmen. De onfortuinlijke Cavalli reed zelfs op nóg grotere achterstand en leek al een kruis te kunnen maken over haar klassementsambities. Vos, Balsamo, Niewiadoma, de jarige Persico, Longo Borghini en Van der Duin bleven ondertussen goed rondraaien en zo bleef de voorsprong tussen de kopgroep en het eerste peloton rond de halve minuut schommelen.

In het peloton zat de gang er inmiddels goed in, maar de achtervolgsters kwamen maar geen sikkepit dichter op de zes leiders. Met nog vijf kilometer op de teller was de voorsprong zelfs opgelopen tot veertig seconden: de winnaar zat overduidelijk vooraan. De meeste ogen waren gericht op Vos en Balsamo, op papier de twee snelste rensters in de kopgroep.

Balsamo bleek echter niet over de beste benen te beschikken en offerde zich op voor haar ploeggenote Longo Borghini, die in de laatste kilometer nog probeerde weg te springen. De Italiaanse kreeg echter geen ruimte en dus kregen we een sprint voor de overwinning. Daarin bleek Vos, niet voor het eerst in haar carrière, superieur. Persico werd op gepaste afstand tweede, Niewiadoma werd derde. Longo Borghini en Van der Duin kwamen als vierde en vijfde over de streep en Wiebes won een halve minuut later de sprint voor plek zes. In deze groep bevond zich ook Van Vleuten, die dus slechte zaken doet in de strijd om de eindzege.

foto: Cor Vos

Dit artikel delen:

71 Reacties

Apemantus 25 juli 2022 om 16:22

Vosje in het geel. Mooi hoor!

0
Lance Beenstrong 25 juli 2022 om 16:38

Geel en Groen, dat is bij Jumbo Visma inmiddels de norm ;)

0
Dikke Vrouw 25 juli 2022 om 16:41

: )

0
adelaarvanantwerpen 25 juli 2022 om 16:24

Vos die het op een geweldige manier afmaakt. Heel blij voor haar.
Wel een fantastische laatste 25 km, maar spijtig van de valpartijen. Bijltjesdag voor de FDJ vrouwen.

Ik zie nu net de herhaling van de val van Cavalli. Hoop echt dat zij oké is. De actie van Frain (onbewust denk ik) was levensgevaarlijk.

0
Brabander 25 juli 2022 om 16:26

Nou. Het was wel spectaculair. FDJ inderdaad de verliezer van de dag

0
Brabander 25 juli 2022 om 16:25

Nou. Er gebeurde genoeg in ieder geval. Snapte niet zo heel goed waarvoor Balsamo zich zo leegreed. Dit was toch ook een aankomst voor haar. Werd zo wel een makkie voor Vos

0
Poeksel 25 juli 2022 om 16:31

Blijkbaar is voor Trek het klassement van Longo Borghini belangrijker dan haar kansen op een etappezege.

0
Brabander 25 juli 2022 om 16:33

Tsja. Dat is waarschijnlijk de reden ja. Ik had het niet zo gedaan

0
ssj 25 juli 2022 om 16:53

Dan zou je verwachten dat ze de laatste km gewoon hard doorrijdt, maar dat doet ELB dan ook weer niet. Echt vreemd dit

0
madeinstars 25 juli 2022 om 16:26

De GOAT zeer terecht in het geel.

0
Murcia 25 juli 2022 om 16:27

Nog altijd sterk en slim.Klasse gedaan!

0
Cyclejo Schwanen 25 juli 2022 om 16:28

SDWorxx als los zand in de achtervolging.

0
mackie 25 juli 2022 om 17:24

SDWork is al jaren een drama. Rijden nooit ook al hebben ze een vd sterkste ploegen

0
Alfred Issendorf 25 juli 2022 om 17:33

Sterkste ploeg, maar weinig teamplayers. Vollering ging zelf maar even op kop rijden vandaag terwijl een knecht als Kopecky dat natuurlijk had moeten doen. En met Wiebes erbij gaat het wat dat betreft ook niet beter worden.

0
NiM 25 juli 2022 om 17:54

Sd workx had maar 3 rensters mee waarvan allen kopvrouwen

0
Dutch Smartie 25 juli 2022 om 18:21

SDWorx heeft maar één kopvrouw Vollering.

0
Brabander 25 juli 2022 om 18:47

Kopecky zou voor zo’n etappe ook gewoon kopvrouw moeten zijn

0
LeoR 16 25 juli 2022 om 16:29

Deed wat pijn aan de ogen hoe ze met Vos gewoon naar de streep reden. Behalve een enkele (veel te late) aanval van Longo Borghini legt er haar niemand een strobreed in de weg. Ook na die getelefoneerde aanval, toen Vos een paar keer wat ingesloten dreigde te worden (en zelfs nog eens bijna van haar tweewieler viel), hielden ze netjes de deur open voor haar.

0
Brabander 25 juli 2022 om 16:32

Balsamo normaal gesproken de enige die haar aan had gekund. Maar die rijdt zich leeg. Voor wat? Tijdwinst voor ELB? Niet goed genoeg? Ze zat wel van voren. Ik snapte er weinig van

0
fietsvriend 25 juli 2022 om 16:34

Je kunt er heel dramatisch over doen, maar ze rijden hier allemaal (mede) door haar ambassadeurschap voor het vrouwenwielrennen. Dus dan breng je haar ook naar de finish.

0
LeoR 16 25 juli 2022 om 16:35

Was inderdaad een raar schouwspel. De Trek dames hadden om en om moeten aanvallen, eens aangekomen in die laatste oplopende km was het kalf al verdronken, want daar klop je Vos niet meer.

0
Drossard Kudus 25 juli 2022 om 16:43

Ik denk dat Trek enkel voor tijdswinst voor Longo Borghini reed. Die moeten ze in dit soort etappes tijd laten pakken als ze om de winst mee wil doen. Op de Planche of de Grand Ballon komt zij normaal gezien tekort tov Van Vleuten.

0
Oblomov 25 juli 2022 om 17:43

Goed, maar dan had ze in een strak tempo door moeten rijden naar de finish, toen haar aanval mislukte. Nu leverde ze iets van vijftien seconden in.

0
the student 25 juli 2022 om 16:29

Vos gaat net als Merckx qua erelijst waarschijnlijk niet meer ingehaald worden in de komende jaren. En er komen nog altijd mooie overwinningen bij.

0
Oblomov 25 juli 2022 om 17:44

Maak van “de komende jaren” maar gewoon “ooit”, in beide gevallen….

0
dumoman 25 juli 2022 om 19:39

Hadden we ooit bij de mannen zo’ n equivalent gehad, dan had ik ook daar zo van het Wielrennen kunnen genieten, maar helaas is er niet en gaat er voorlopig ook niet komen (ook MvdP, is by far niet te vergelijken met Vos)

0
TheBigShow 26 juli 2022 om 02:05

Nee, MvdP is 100x groter dan Vos

0
fietsvriend 25 juli 2022 om 16:32

Zo mooi dit – de enige trui die nog ontbrak. Wat een klasbak.

0
xistnc 25 juli 2022 om 16:32

Geel. En groen.

0
Alfred Issendorf 25 juli 2022 om 16:50

Ergeren we ons niet.

0
fransestinkkaas 25 juli 2022 om 16:35

Mooie etappe en mooie winnares, toch een vieze nasmaak… Wat een hoop (te voorkomen) valpartijen. Opvallend ook hoeveel dames er op hun hoofd terechtkomen en toch nog zonder verdere checks op de fiets stappen.

0
Emergo 25 juli 2022 om 17:18

Weet je zeker dat je dat allemaal hebt kunnen zien en van afstand kunt beoordelen. Ik betwijfel het.

0
fransestinkkaas 25 juli 2022 om 17:25

Wat bedoel je? Ik zie in de herhaling veel rensters opvallend op hun hoofd terechtkomen en vervolgens zonder aarzelen op de fiets stappen. Kan daar weinig anders van maken. Daarbij kan ik bij twee valpartijen vanaf de helikopter zien dat er gewoon een stuurfout wordt gemaakt en de rensters bij elkaar in het stuur rijden.

0
Elke Oude Weernink 25 juli 2022 om 16:35

Waarom zou Van Vleuten slechte zaken doen voor haar klassement terwijl ze in de tweede groep eindigt?

0
nickdt 25 juli 2022 om 18:12

Technisch gezien eindigde ze in een derde groep, 5 seconden achter groep 2.

0
Poeksel 25 juli 2022 om 16:35

Toch behoorlijk wat klassementsschade vandaag. Cavalli DNF, Faulkner op grote achterstand, Ludwig een minuut verloren op het peloton, Longho Borgini en Niewiadoma een halve minuut gewonnen.
Verder houdt Femke M de bollentrui omdat ze voor ploeggenote Femke G eindigt.

0
GiantRich 25 juli 2022 om 16:38

Is er al iets bekend van laura sübemilch ? Want ze lag er wel heel slecht bij

0
zacht 25 juli 2022 om 16:39

Die Australische die Cavalli torpedeert mag wel eens aangepakt worden, wat een dwaze actie.

0
the student 25 juli 2022 om 16:42

Naar beneden kijken he, altijd gevaarlijk.

0
Koers 25 juli 2022 om 16:47

Die gaat er echt snoeihard op in idd. Voor zij die het gemist hebben:
https://twitter.com/RoisDeLaPedale/status/1551565920555995136

0
zacht 25 juli 2022 om 16:54

Het is niet eens naar beneden kijken. Ze laveert achteloos op snelheid tussen stilstaande rensters door. Het feit dat die rensters stil staan was een flinke hint dat dat niet handig is. Wat een dwaas.

0
Brabander 25 juli 2022 om 16:58

Ik neem aan dat ze het niet expres doet, maar dit zie je niet vaak. Dit was bizar

0
LeoR 16 25 juli 2022 om 16:58

Wauw, ‘bedankt’ voor de beelden. Dat is toch een beeld dat ik nog niet te vaak gezien heb.

0
Murcia 25 juli 2022 om 16:58

Niveau verschil is enorm in dit peloton en dat zie je ook bij de valpartijen. Cavalli had wel verlamd kunnen raken door dit gebrek aan kunde en oplettendheid.

0
Koers 25 juli 2022 om 17:01

Het is ook niet alleen die Australische, links in het gras rijdt ook iemand keihard.

0
ghostwriter 25 juli 2022 om 17:14

Het lijkt haast wel aslof ze expres niet in de remmen knijpt maar en op volle vaart doorheen wil rijden.

0
Monsieur Bendy 25 juli 2022 om 17:40

Er zijn twee dingen die gebeurd kunnen zijn met betrekking tot de twee dames die keihard doorrijden. 1 Ze zitten niet op te letten en hebben het nooit of te laat gezien. 2 Ze hebben het wel gezien en besluiten vol door te rijden.
Beide opties vind ik een reden om ze uit koers te halen en misschien zelfs een kleine schorsing. Dit kan toch gewoon niet.

0
Wildebert 25 juli 2022 om 17:49

Eens met diskwalificatie. Als je ziet dat Cavalli al lang afgeremd heeft, lijkt die Australische wel een soort van blind. Kan niet door de beugel wat mij betreft.

0
girardengo 25 juli 2022 om 17:55

Nooit zo’n actie gezien.

0
SolitaryShell 25 juli 2022 om 18:50

Onbegrijpelijk dat ze nog steeds in de uitslag staat.

De volgende keer rijdt ze zo iemand dood.

0
Jacco van Stierop 25 juli 2022 om 19:17

Staat op, gunt de schade die ze heeft aangericht geen blik waardig, en gaat over tot de orde van de dag. Verbijsterend.

0
Kelder is de Man 25 juli 2022 om 20:08

Ja.. wat was dat dan. Zoveel tijd om af te remmen. Knalt er vol overheen.

0
SolitaryShell 25 juli 2022 om 22:57

Toen ik mijn reactie schreef dacht ik nog dat ze door onoplettendheid er vol op in reed, maar nu blijkt dat ze het bewust deed. Ze dacht dat ze er wel doorheen kon.

Minstens een jaar schorsen.

0
Draadband 25 juli 2022 om 23:23

Nicole Frain ? What’s in a name …

0
Drossard Kudus 25 juli 2022 om 16:41

Maike van der Duin… dat is mooi aan de weg timmeren! Zonde van de DNF voor Cavalli, toch de grootste uitdager voor Van Vleuten en Vollering imo.

0
Drossard Kudus 25 juli 2022 om 16:44

Muzic en Ludwig ook op achterstand. Geen beste dag voor FDJ

0
Alfred Issendorf 25 juli 2022 om 16:47

Dom gereden van Trek. Of je kiest voor een sprint met Balsamo of je kiest voor het klassement van Longo Borghini. Ze leken voor het laatste te kiezen maar dan gaat Longo Borghini opeens vrijwel surplacen. Ze weet dat ze toch niet kan winnen, rij dan voluit dan win je nog een seconde of 20 extra.

0
Magician 25 juli 2022 om 16:49

Trek, de losers van de dag.

0
Martino87 25 juli 2022 om 16:56

Marianne is de beste. Hup Marianne!

0
Pizzi 26 juli 2022 om 00:49

Vos die is van ons olee oleeee (x 2)
Vos die is van ons
Vos die is van ons
Vos die is van ons olee oleeee

0
Pol 25 juli 2022 om 17:12

En dan zeggen de echte wielerkenners hier, het tijdperk Vos is over. Als ze een keer tweede wordt. Maar ik lees nu niets meer van die kenners.

0
LeoR 16 25 juli 2022 om 17:16

Heeft ze eigenlijk een contract bij BE omdat ze ‘de vriendin van’ is? Of op basis van sportieve prestaties?

0
ssj 25 juli 2022 om 17:21

Dan zou ik haar eerder bij UAE verwachten ipv BEX. Maar oordeel zelf: https://www.procyclingstats.com/rider/urska-zigart/2020

0
thorsen 25 juli 2022 om 19:39

Vorig jaar nog 9e in een Vuelta etappe (klimtijdrit), voor een hoop gevestigde namen.

0
Op de grote molen 25 juli 2022 om 17:33

TJV zet de reeks in Frankrijk gewoon door: Geel, Groen, etappe-overwinningen… De eerste Jumbo’s en HEMA’s zullen wel snel geopend worden in la France

0
Alfred Issendorf 25 juli 2022 om 17:36

HEMA zit al jaren in Frankrijk.

0
xistnc 25 juli 2022 om 19:07

Heeft iemand dit succes al geclaimd of komt dat opiniestuk nog?

0
Brabander 25 juli 2022 om 19:50

Kerckhofs is er naar verluidt mee bezig

0
LeoR 16 25 juli 2022 om 22:35

Had wel mooi geweest voor Persico om te winnen op haar verjaardag trouwens. ‘net’ niet

0
Jean Dumas 26 juli 2022 om 01:16

Ontzettend jammer van de regie. De laatste 25 km was in principe om van te smullen. Die focus op valpartijen en mechanische pech van Franse televisieregisseurs moet echt stoppen.

0

Headlines

Populair

Materiaalzone