Tour 2022: Jasper Philipsen klopt Dylan Groenewegen in Parijs, eindzege Jonas Vingegaard

Tour 2022: Jasper Philipsen klopt Dylan Groenewegen in Parijs, eindzege Jonas Vingegaard

foto: Cor Vos

zondag 24 juli 2022 om 19:46

De Tour de France 2022 is officieel gewonnen door Jonas Vingegaard. De Deense kopman van Jumbo-Visma, die in de etappe naar de Col du Granon de macht greep, kwam tijdens de laatste etappe naar Parijs in het peloton over de finish en mocht na afloop de gele trui en bijbehorende trofee in ontvangst nemen. De ritzege op de Champs-Élysées ging naar Jasper Philipsen, voor Dylan Groenewegen en Alexander Kristoff.

Na de start in het Paris La Défense-stadion werd er niet rustig gekabbeld. Nee, groene trui Wout van Aert had een plan in de smiezen met gele trui Jonas Vingegaard en witte trui Tadej Pogacar. De drie plaatsten meteen na het startsignaal een demarrage, maar het was voor de drie smaakmakers van deze Tour vooral lachen.

foto: Cor Vos

Daarna kwamen de bekende taferelen in beeld van kletsende renners, fotomomenten van landgenoten en truiendragers, en natuurlijk het champagnemoment bij Jumbo-Visma. Er was ook nog een bergpuntje te winnen en dat mocht Simon Geschke, de gelegenheidsdrager van de bolletjestrui van Jonas Vingegaard, oprapen.

Naarmate de Champs-Élysées naderde, werd het tempo wat opgevoerd door Sepp Kuss en Tiesj Benoot. De Jumbo-Visma-ploeg reed op kop bij de passage rond de Piramide van het Louvre, waarna het niet ver meer was tot de grote boulevard in het centrum van Parijs. Even kreeg de ploeg van Jonas Vingegaard nog de kans op een fotomoment, maar daarna was het meteen koers.

Diverse groepjes rijden weg
Jonas Rutsch was de eerste aanvaller samen met Jan Tratnik, maar zij kwamen niet weg. Ook een groepje met Nils Politt, Krists Neilands, Benoît Cosnefroy en Pierre Latour werd snel ingerekend. Het waren de sprintersploegen die de controle al snel in handen wilden, maar toch konden Stefan Bissegger, Stan Dewulf, Jan Tratnik, Mathieu Burgaudeau, Daniel Felipe Mártinez en Matteo Jorgenson wegrijden.

foto: Cor Vos

Bij de enige tussensprint op de Champs-Élysées was groene trui Wout van Aert een opvallende afwezige, omdat hij net een plaspauze had gehouden. Het tempo in het peloton viel nauwelijks stil, omdat de ploegen van de sprinters weinig ruimte gaven aan ontsnappers. Wel wisten Rutsch, Owain Doull, Maximilian Schachmann, Antoine Duchesne en Olivier Le Gac een gat te slaan van 22 seconden.

Uitvalspoging Tadej Pogačar
Team DSM, Lotto Soudal, Quick-Step-Alpha Vinyl en Alpecin-Deceuninck meldden zich aan kop om het vijftal terug te pakken. Rutsch en Schachmann bleven het langst over en werden pas op zes kilometer van de finish gegrepen. Toen was er nog een ronde te rijden op de Champs-Élysées. Was het daarna gedaan? Nee, want Tadej Pogačar plaatste een demarrage op het oplopende stuk met Filippo Ganna in zijn wiel.

Ze deden het peloton pijn, maar konden geen gat slaan. Vervolgens waren het de sprintersteams die zich meldden voor de laatste drie kilometer. Jumbo-Visma zagen we niet op het voorste plan; de gele trui, de groene trui en de drie overgebleven ploegmaats troepten in de achtergrond samen om met elkaar over de finish te komen.

Philipsen sneller dan Groenewegen
Dylan Groenewegen kreeg een uitstekende lead-out van BikeExchange-Jayco, maar hij kwam (te) vroeg op kop. Jasper Philipsen sprong uit het wiel van Groenewegen en won met fietslengtes voorsprong. De Nederlander werd nog wel tweede, voor Alexander Kristoff. Jasper Stuyven werd vierde en Peter Sagan vijfde. Danny van Poppel eindigde nog op de zevende plaats. Fabio Jakobsen kwam er niet aan te pas.

foto: Cor Vos

Jonas Vingegaard kwam veilig in het peloton over de finish en mocht zich na afloop melden op het podium als eindwinnaar van het algemeen klassement en het bergklassement. Ook Tadej Pogačar en Geraint Thomas mochten het podium op, als nummers twee en drie van het eindklasesment. Wout van Aert was al dagenlang zeker van de groene trui én won de Prijs voor de Superstrijdlust, terwijl Pogačar de beste was in het jongerenklassement.

Dit artikel delen:

70 Reacties

ssj 24 juli 2022 om 19:48

Afgetekend. Sterke overwinning van Philipsen.

Jakobsen toch tegenvallend deze Tour. Ondanks zijn winst. Zou me niet verbazen als QSA volgend jaar voor Merlier gaat

BoemBoemWvA 24 juli 2022 om 19:53

Merlier komt sowieso. Maar die klimt nog slechter en heeft nog minder inhoud gedurende een GT. Lijkt me helemaal lastig ooit te sprinten hier..

Chaba 24 juli 2022 om 19:53

Merlier heeft tot nu aangetoond niet te kunnen uitrijden. Ik moet het nog zien. Daarnaast Weinig echte vlakke sprintetappes deze tour. Ik had Merlier het niet beter zien doen.

Fietshemerin6 24 juli 2022 om 19:54

Tja als je oplet zie je dat jakobsen uit zijn pedaal schiet.

Ik had het anders nog moeten zien.

Jammer van de renner net voor groenewegen, anders had die er dichter bij gezeten.

ssj 24 juli 2022 om 20:08

Andere optie is om voor Evenepoel/Alaphilippe te gaan. Jakobsen naar de giro, merlier naar de Vuelta. Cav zal wel extra balen dat ie niet mee mocht

Deel Koeper 24 juli 2022 om 20:08

Merlier klimt niet slechter. Die ging tijdens de semi-klassiekers vaak langer mee dan Philipsen.

Je kan je vragen stellen over zijn recuperatievermogen, al is dat bij veldrijders normaal gezien zelden een probleem. Hij heeft nog nooit uitgereden, maar heeft ook nog nooit bij een ploeg gereden die verwacht dat hij dat doet. We zullen het volgend jaar wel ergens zien.

Gijsbert Van Beers 24 juli 2022 om 20:11

Jakobsen een jasje of 3 uitgedaan in de bergen… Philipsen van de sprinters de meest fitte na 3 weken

Bozar 24 juli 2022 om 20:13

In de (semi)klassiekers die Merlier rijdt, klim je niet. Dat kan je op geen enkele manier vergelijken met klimmen op een col.

adelaarvanantwerpen 24 juli 2022 om 20:16

@Deel

Jij geeft foute informatie. Merlier en Philipsen reden in het voorjaar alleen maar SP en GW samen. In SP (wat puur vlak is) eindigde Philipsen voor Merlier en in GW zat Philipsen na de Kemmelberg in een groep voor Tim Merlier.

Natuurlijk verwacht Alpecin dat Merlier de rondes uitrijdt. En zeker dat hij in beide GR het langer dan negen dagen volhield. Merlier gaf vorig jaar ook gewoon toe dat hij inhoud tekort kwam in een GR.

Romāns Vainšteins 24 juli 2022 om 20:44

Geen tegenvallende tour voor Jakobsen. Wint een spurt afgetekend en haalt de Parijsspurt. Prima debuut.

ssj 24 juli 2022 om 21:15

Hij heeft alleen in Denemarken echt gesprint. Verder niet. Dat valt mi dan toch tegen

djerkson 24 juli 2022 om 22:08

Laatste contractjaar van Fabio, veel zeges. Hallo, Bennett? (Al hoop ik echt dat hij blijft).

Maillot à Pois 24 juli 2022 om 23:47

Merlier heeft zelf al vaker aangegeven dat hij moeite heeft om zijn niveau aan te houden in een lange rittenkoers. En klimmen doet Philipsen zeker een stuk beter, Merlier zal daar eerder van het niveau Jakobsen zijn.

AZH 24 juli 2022 om 19:51

Philipsen begint links met sprinten en eindigt helemaal rechts. Lijkt me een DQ.

fransestinkkaas 24 juli 2022 om 19:53

Niet de eerste keer deze tour, maar zat niemand in de weg dus lijkt me eigenlijk geen DSQ.

AZH 24 juli 2022 om 19:55

Dus er moeten eerst slachtoffers vallen?

Bozar 24 juli 2022 om 19:59

Je mag perfect van lijn wisselen als je uit het wiel komt, zolang je daarna je lijn houdt. Hier is helemaal niets mis mee. Mag ik een gok wagen dat je teleurgesteld bent dat je favoriete renner niet gewonnen heeft vandaag?

user26942 24 juli 2022 om 20:21

Een van de idiootste reacties van de voorbije drie weken of het moet ironie zijn. Dan :-)

makkelijk 24 juli 2022 om 20:28

Ik hoop dat het ironie is, een nieuwe lijn kiezen terwijl je versnelt met 3 fietslengtes ruimte achter je lijkt me nauwelijks een probleem te noemen.

GUY MALFAIT 24 juli 2022 om 22:55

Je moet de andere sprinters natuurlijk niet uit de wind zetten als er toch plaats genoeg is. Lijkt me sprinten 101.

Gebruikersnaam 24 juli 2022 om 19:51

Wel heel dominant. Philipsen tijdens deze Tour toch gemiddeld de snelste, al is dat natuurlijk ook maar een momentopname.

Jakobsen/Ewan met of zonder Morkov/De Buyst zijn toch dag en nacht verschil. Ewan schiet te kort deze Tour en ondanks zijn vroege zege is Jakobsen ook een tegenvaller. Niet omdat hij "slechts" 1 keer won, wel omdat hij tijdens de hele Tour eigenlijk nauwelijks mee heeft gespeeld op die ene sprint na, voor een QS-sprinter is dat te weinig.

Maarten_85 24 juli 2022 om 20:14

Hetzelfde kan je zeggen van Philipsen/Rickaert. De meeste topsprinters hadden een betere lead-out dan Philipsen. Sommige van zijn ploegmaats zijn een paar keer serieus door de mand gevallen.

djerkson 24 juli 2022 om 22:11

Wellicht zat Philipsen gewoon nog wat frisser dan de rest van de topsprinters. Intrinsiek is Jakobsen sneller, maar die was gewoon op. Philipsen heeft wel de toekomst 24 en al 5 zeges in grote rondes…dat belooft.

ronddraaien 24 juli 2022 om 19:52

Philipsen toch ook een van de top 5 mannen deze Tour.
Ewan wellicht dé flop dit jaar.

bartp25 24 juli 2022 om 19:54

Heel lotto soudal is de flop van deze tour.

meqadon 24 juli 2022 om 19:53

Vooraf en in begin van de tour was jakobsen de snelste op 2 wielen. Nu is dat overduidelijk phillipsen. Hopelijk kan hij die lijn doortrekken..

Maarten_85 24 juli 2022 om 20:11

Philipsen kon in de eerste ritten nauwelijks meesprinten omdat hij telkens veel te ver zat. Met Rickaert voor zich had hij er wel meer gepakt. Hij is de rapste van het pak.

fransestinkkaas 24 juli 2022 om 19:54

Goh, Cavendish had hier moeten staan. Zo zonde…

de adelaar 24 juli 2022 om 19:55

Tuurlijk slap even natrappen. Sneuerd

Gebruikersnaam 24 juli 2022 om 19:59

Als je de prestaties van Jakobsen ziet (en vooral het gebrek aan ambitie van de rest van de ploeg om ook maar iets anders te proberen), dan had je hier perfect met beiden kunnen starten.

fransestinkkaas 24 juli 2022 om 20:11

Hoezo natrappen? Ik gun Jakobsen de hele wereld. Denk alleen dat Cavendish als een van de enige (met Ewan, waar was hij?) partij had kunnen bieden aan Philipsen qua snelheid. Heeft niks met natrappen te maken, daarbij gun ik Cavendish dat record.

Wheely 24 juli 2022 om 19:56

Nou, Tour van Alpecin ook meer dan geslaagd. Giro was ook dik in orde, die mogen tevreden zijn.

Maenhout 24 juli 2022 om 20:01

De terechte winnaar, de sterkste sprinter na de Pyreneeën, (los van Wout natuurlijk).

De lead-out van Groenewegen was overigens helemaal niet goed, de laatste twee voor hem maakten er een potje van.

Comments 24 juli 2022 om 20:02

Mooie afsluiting met een prachtige sprint

JayJay 24 juli 2022 om 20:09

Philipsen is de nieuwe sprintkoning. Jakobsen en Groenewegen zijn toch iets verlore

GUY MALFAIT 24 juli 2022 om 20:27

In een vlakke eendagswedstrijd is Jakobsen misschien nipt de snelste maar Philipsen heeft wel een grotere motor en kan wellicht ook wel een Vlaamse (semi-)klassieker winnen.

Gebruikersnaam 24 juli 2022 om 20:36

De sprintkoning verandert nogal snel tegenwoordig. Niemand houdt dat een heel seizoen, laat staan meerdere seizoenen vol.

De laatsten waren eigenlijk Kittel en Cavendish.

zacht 24 juli 2022 om 20:11

De chat mag wel wat beter gemodereerd worden, dat ging weer helemaal nergens over vandaag.

xistnc 24 juli 2022 om 20:14

Nee, alle aandacht richt zich op de reacties onder opiniestukken. Da’s een dagtaak.

the student 24 juli 2022 om 20:16

Gezien het onderwerp verliep het nog netjes. Maar ach vandaag ging de koers ook nergens over.

Wheely 24 juli 2022 om 20:23

Ik vond er werkelijk geen zak aan vandaag op de chat.

zacht 24 juli 2022 om 20:25

Ik was op een haar na voortijdig weggegaan.

de adelaar 24 juli 2022 om 20:13

Kan iemand alsjeblieft die Renaat Schotte ontslaan? Die man is stuitend , bah

sooike 24 juli 2022 om 20:54

Lees mijn mening over Schotte en anderen op het Forum onder Wielercommentaar/ En nu we het toch over de journalistieke aanpak hebben: de NOS vond het niet nodig om de podiumceremonie uit te zenden . Schooljuf De Graaff vulde die die tijd liever met prietpraat aan een grote tafel in de brandende zon. Is er nu geen enkele regisseur die kan bedenken dat wielerliefhebbers een podiumceremonie na drie weken interessanter vinden dan het geleuter van al die ‘deskundigen”? Goede journalistieke keuzes zijn niet besteed aan de NOS! Het gedrag van de “deskundigen” Van der Zandt , De Graaff, Van de Berg , Ducrot en al die anderen is een nationaal schandaal. Gelukkig zijn er Sporza en Eurosport !

Gijsbert Van Beers 24 juli 2022 om 21:05

Ik vond het juist wel mooi dat ze Taco en Dylan aan de tafel hadden. En diverse interviews na afloop.

Podiumceremonie is behoorlijk taai om de hele tijd naar te kijken. Tenzij je natuurlijk fan bent van 1 van de renners of de TJV ploeg.

Dikke Vrouw 24 juli 2022 om 20:16

Jammer dat woutie m niet deed , wel verstandig de rest ook nog wat gunne

makkelijk 24 juli 2022 om 20:30

WVA had het echt wel geprobeerd als hij er vertrouwen in had gehad. Maar dat hij na die tijdrit misschien wel zei “vandaag ga ik sprinten voor plek 3, laat maar zitten” lijkt me niet vreemd.

Maarten_85 24 juli 2022 om 20:38

@makkelijk Dacht hij dat vorig jaar ook dan?

Wim Kruithof 24 juli 2022 om 20:21

en dan is het echt, echt, echt binnen. Geel, groen en bollen. Hulde voor de gehele ploeg. Wat een grootse prestatie en voor mij (sinds Europa League ‘02 en kampioenschap ‘17), mooiste sportzege dat ik me heugen kan.

Niets dan bewondering.

sooike 24 juli 2022 om 20:55

Mee eens !

RodyTur10 24 juli 2022 om 21:14

Geel – Groen – Bollen + 6 etappezeges is inderdaad ongekend.

Polleke 24 juli 2022 om 22:32

Telekom deed in 96 geel met Riis, tweedes en wit met Ullrich, groen met Zabel en ook een stuk of 5 etappes, JV is in goed gezelschap…

GUY MALFAIT 24 juli 2022 om 20:25

Drie keer Van Aert, twee keer Philipsen en de simple farmer’s son from Belgium. Wat een weelde voor de Belgische wielersport.

Fodiographer 24 juli 2022 om 20:36

Huh, ik zie hierboven dat achterstand van Tadej Pogačar 2:43 is maar dit moet toch 3:34 zijn of heb ik iets gemist??

Laura 24 juli 2022 om 20:40

Precies wat ik ook gelijk dacht

tafkab 24 juli 2022 om 20:43

JV heeft een gat laten vallen omdat ze een mooie foto willen.

Fodiographer 24 juli 2022 om 20:45

Ok ik zie het nu JV kwam op 51 sec van de winnaar en Pogačar binnen voor mooie foto met de hele ploeg ;)

Romāns Vainšteins 24 juli 2022 om 20:51

Ik vind dat wel nogal stom. Vertekend nogal wanneer men later zo’n uitslag bekijkt. Kunnen ze dat niet gewoon gladstrijken in dit verplichte nummer?

Wheely 24 juli 2022 om 20:56

Ja uitslagen verteken altijd. Solowinnaars in dezelfde tijd of een paar seconden voor het peloton enzo.

sooike 24 juli 2022 om 20:56

De koers volgen is een vak !

Gelei 24 juli 2022 om 23:24

Was het JV nu zoveel gevraagd om die groepsfoto vóór het peloton te maken?

Fodiographer 24 juli 2022 om 20:49

Jonas moet voor de volgende Tour de France want meer varianten voor het woord “incredible” vinden want dat gebruikt hij bijna elke zin. Ik heb wat suggesties brilliant, fantastic, sublime, amazing :)

sooike 24 juli 2022 om 20:57

Of “zeurpiet” zou ook kunnen !

Gijsbert Van Beers 24 juli 2022 om 21:07

Deed me een beetje denken aan Dumoulin op de Markt in Maastricht. Weten dat het erbij hoort om gehuldigd te worden en wat te zeggen door de micro, maar ergens ook het ongemak omdat je het niet doet voor de aandacht maar voor de prestatie.

japio 24 juli 2022 om 21:05

We hebben de Tour gewonnen!

Maarten_85 24 juli 2022 om 22:12

Leuk dat de bidonnenmannen van JV ook even hun vreugde komen delen.

55x11 24 juli 2022 om 22:39

Philipsen reed gewoon 3 fietsen weg.

Gek…

Polleke 24 juli 2022 om 23:22

56-11 wellicht…

Pizzi 24 juli 2022 om 23:31

Gewoon de beste.

VTI 24 juli 2022 om 23:27

Had Jakobsen deze meer dan gegund na al het lijden en de hele voorgeschiedenis. Maar sport is zelden een kwestie van gunnen en meer van intrinsieke snelheid en daar was Philipsen vandaag toch echt de man.

Overigens bizar hoe slecht de lead out van Megzec is. Die kijkt om, ziet ik meen Pedersen en stopt dan maar waarna Pedersen hetzelfde doet en Groenewegen veel te vroeg op kop komt.

Headlines

Populair

Materiaalzone