Tour 2019: Pinot wint op de Tourmalet, Alaphilippe en Kruijswijk houden stand

zaterdag 20 juli 2019 om 17:11
Tour 2019: Pinot wint op de Tourmalet, Alaphilippe en Kruijswijk houden stand

foto: Cor Vos

Thibaut Pinot heeft Frankrijk in extase gebracht door de eerste grote Pyreneeënrit te winnen. In de slotfase van de mythische Tourmalet reed hij weg uit de groep favorieten om vervolgens naar de winst te soleren. Julian Alaphilippe deed een extra duit in het zakje door de gele trui te behouden. Steven Kruijswijk verdedigde zijn derde plaats.

Vanmiddag koerste het peloton naar de mythische Tourmalet in de eerste grote bergetappe in de Pyreneeën. De parcoursbouwers hadden een korte route uitgetekend, want de koers was slechts 117,5 kilometer lang. Na ongeveer 48 kilometer begon de eerste grote col van de dag, de Col du Soulor. Vaak werd de Soulor beklimmen in combinatie met de nabijgelegen Col d’Aubisque, maar ditmaal voerde de route naar Luz Saint-Sauveur – aan de voet van de legendarische slotklim.

Nibali en Sagan zijn de eerste aanvallers
Door een protest tegen nieuwe varkensstallen werd het officiële startsein met enkele kilometers uitgesteld. Maar toen de route weer was vrijgegeven, kon om twee uur ’s middags stipt de koers dan alsnog worden afgetrapt. Verrassenderwijs waren de eerste twee aanvallers niet de eersten de besten; viervoudig groterondewinnaar Vincenzo Nibali liet het vuurtje ontbranden en hij kreeg gezelschap van Peter Sagan, al sinds de tweede dag de drager van de groene puntentrui.

Vroege vluchters Vincenzo Nibali en Peter Sagan – foto: Cor Vos

Vroeg na de start in Tarbes lag de Côte de Labatmale van vierde categorie, waar Nibali als eerste de top passeerde, maar dit was slechts een verkeersdrempel vergeleken bij wat nog komen zou. Intussen kwam vanuit het peloton een tegenreactie, waardoor even later liefst vijftien renners de oversteek konden maken. Total Direct Energie was het best vertegenwoordigd vooraan met Lilian Calmejane, Romain Sicard en Rein Taaramäe.

Naast eerdergenoemde namen bestond de kopgroep ook uit Alexis Vuillermoz, Matej Mohorič, die daarmee ploegmaat Nibali kwam vergezellen, Matthieu Ladagnous, Carlos Verona, Luis Léon Sánchez, Sergio Henao, Lennard Kämna, bolletjestrui Tim Wellens, het Katusha Alpecin-duo Ilnur Zakarin en Marco Haller, Guillaume Martin en Élie Gesbert. Hoogst geklasseerd was Martin op de 25e plaats in het klassement op 9:02 van gele trui Julian Alaphilippe.

Col du Soulor zorgt meteen voor problemen
De vluchters hadden aan de voet van de Col du Soulor ongeveer tweeënhalve minuut voorsprong te pakken op het peloton, waar Groupama-FDJ en Deceuninck-Quick Step de scepter zwaaiden. De klim zorgde meteen voor problemen in de kopgroep, waaruit Haller, Henao, Ladagnous en Taaramäe moesten lossen. Ook Sagan moest de anderen laten gaan. Wellens en Nibali waren de sterksten voorin en zij verdeelden de buit op de top.

Luis Léon Sánchez voert de lange ontsnapping aan – foto: Cor Vos

Ook in het peloton zakten enkelen door het ijs op de Col du Soulor. Romain Bardet was de eerste klassementsrenner die moest afhaken. En met Adam Yates ging de eerste renner uit de top-10 over boord. Ook voor Patrick Konrad, veertiende in het klassement, ging het te snel. Mede daarvoor verantwoordelijk was het strakke tempo dat de renners van Movistar aan hun collega’s oplegden. Yates en Konrad konden even later weer aansluiten, Bardet verloor steeds meer terrein.

Na de Soulor kon Élie Gesbert opnieuw aanhaken bij Wellens en Nibali, waarna zij met zijn drieën verder reden. Wellens ging zijn twee vluchtmakkers vooraf aan de tussensprint. Kort daarna maakten ook Calmejane, Sicard, Zakarin, Kämna en Sánchez weer deel uit van de kopgroep. Voor Peter Sagan waren de druiven toch niet heel zuur: de Slowaak moest op de Soulor lossen uit de vroege vlucht, maar uiteindelijk pakte hij toch nog wat sprintpunten vanuit het peloton.

Sicard probeert het solo
Na de tussensprint was het aftellen geblazen naar de voet van de Tourmalet. Het verschil tussen de kopgroep en het peloton was niet groot meer, waarna Romain Sicard het eens solo probeerde. Toen de wegen omhoog begonnen te lopen, werden steeds meer vroege vluchters ingerekend. Alleen Calmejane en Gesbert hielden stand tussen Sicard en het pak, waarin Movistar nog altijd het commando voerde.

Het peloton koerst vandaag naar ruim 2000 meter hoogte – foto: Cor Vos

Sicard sneed als eerste de voet aan van de Tourmalet, die deze Tour de France voor de 83e keer werd aangedaan. In de Tour van 1910 maakte de legendarische klim al deel uit van het parcours en bereikte Octave Lapize als eerste de top. Gesbert, onlangs al op dreef in La Route d’Occitanie, reed weg bij Calmejane en sloot op zestien kilometer van de finish aan bij Sicard. De renner van Arkéa Samsic beschikte over geweldige benen en ging alleen verder.

In het al stevig uitgedunde peloton ging het onderwijl opnieuw te hard voor Adam Yates en Patrick Konrad. Nadat zij ook op de Soulor op de rekker lagen, werden de Brit en de Oostenrijker ook op de Tourmalet al in een vroeg stadium gedropt. Maar zij waren niet de enige, want ook Guillaume Martin (25e) en Daniel Martin (elfde) kwamen in de problemen. Andrey Amador en later Marc Soler waren de boosdoeners, want zij legden het pak een messcherp tempo op.

Alle vluchters ingerekend
Op tien kilometer van de streep moest ook Gesbert inbinden, waarmee alle vroege vluchters weer waren bijgehaald. Het strakke tempo van zijn ploegmakkers zorgde er tevens voor dat ook Nairo Quintana in de problemen kwam. De Colombiaan was op de negende plek de best geklasseerde renner van Movistar, maar met Alejandro Valverde (twaalfde) en Mikel Landa (achttiende) had de Spaanse formatie nog twee troeven in de hand.

Julian Alaphilippe, Steven Kruijswijk en Egan Bernal op de Tourmalet – foto: Cor Vos

Voor Warren Barguil ging het niet snel genoeg op negen kilometer van de meet. De drager van de Franse kampioenstrui pakte meteen tien seconden op de groep favorieten. In de tussentijd hadden de renners van Ineos daarachter de kop overgenomen. David Gaudu zorgde samen met kopman Thibaut Pinot voor beweging bij de favorieten door een paar meter te pakken. De concurrentie liet zich echter niet verrassen.

Terwijl ook Richie Porte (vijftiende) en Enric Mas (vierde) terrein moesten prijsgeven en ook Barguil weer werd bijgehaald, hielden onder anderen Alaphilippe en ook Steven Kruijswijk nog altijd stand. Hij had bovendien nog de steun van George Bennett en Laurens De Plus. Gaudu legde er de pees op en leidde de groep naar de laatste drieënhalve kilometer. Toen grepen de geel-zware mannen van Jumbo-Visma de kop. De drie zware laatste kilometers moesten toen nog beginnen.

Pinot valt aan en grijpt de winst
Op ruim een kilometer voor de streep opende Emanuel Buchmann de debatten. De move van de renner van BORA-hansgrohe zorgde ervoor dat titelverdediger Geraint Thomas moest afhaken. Alleen gele trui Alaphilippe, Bernal, Kruijswijk, Landa en Pinot konden nog bijblijven. Met een snedige aanval schudde Pinot zijn andere concurrenten af in de slotfase van de klim om dan de zege op te strijken. Alaphilippe bleef Kruijswijk voor in de strijd om de tweede plaats.

Thomas hield, net als Rigoberto Urán, de schade beperkt en kwam een halve minuut na ritwinnaar Pinot over de finish. Daarmee behield hij zijn tweede plek. Urán schoof zelfs een plaatsje op en staat nu zevende. Voor Mas, Quintana en Yates was de schade groter. Mas verloor bijna drie minuten en zakte naar de tiende plaats. Quintana en Yates vielen weg uit de top-10 en staan nu respectievelijk veertiende en achttiende in het klassement.

Dit artikel delen:

123 Reacties

vevie 20 juli 2019 om 17:12

Heerlijk, Ineos pijn gedaan!

Turtlehead 20 juli 2019 om 17:17

Inderdaad. En tien kopmannen in puin. Ongezien de laatste jaren!

vevie 20 juli 2019 om 17:22

Ik had niet gedacht dit nog te zien. Heerlijk dat we weer voor het eerst sinds 2012 een onvoorspelbare Tour lijken te krijgen

LutsenkoFan 20 juli 2019 om 17:25

Mooi dat de sterkste renner (pinot) op de grootste achterstand staat van de kanshebbers op dit moment.
Verwachting is nog steeds dat alaphillipe gaat kraken in mijn ogen.

toke 20 juli 2019 om 18:00

Wat gaat hij doen met je ogen?

NCK17 20 juli 2019 om 17:13

Kruijswijk gaat de tour winnen.

Wheely 20 juli 2019 om 17:14

Of Pinot…

krypton 20 juli 2019 om 17:14

Alaphilippe met gemak.

Wheely 20 juli 2019 om 17:13

Onder de indruk van Kruijswijk!

Tuubke 20 juli 2019 om 17:14

Valt me toch een beetje tegen van Flip, ik had hem gisteren als winnaar voorspeld.

Peter Lippens 20 juli 2019 om 17:44

ik ook en volgens mij kon hij nog winnen ook, maar nu heeft hij met Pinot alvast een meer een medestander dan een tegenstand’er en Frankrijk wacht dan ook al meer dan 30 jaar op een opvolger voor Hinault en co.

Maenhout 20 juli 2019 om 17:47

Ik denk dat Flip zijn hele vaatje buskruit op heeft moeten eten om bij de voorhoede te blijven, en dat het achterhalen van Pinot écht niet meer mogelijk was. Plus dat Patrick duidelijk zal hebben gemaakt dat het een mooie kans is om vriendjes te maken.

Peter Lippens 21 juli 2019 om 09:37

kan zijn maar ik sta alvast niet alleen, Nelissen gehoord in de Avondetappe …. zeg niet dat Flupke ga winnen maar tot gisteren gaf ik hem geen schijn van kans maar nu wel, de Tourmalet is een zware col, beklommen aan een erg hoog tempo, zie maar de kanshebbers die zijn weggevallen en Flupke heeft netjes stand gehouden, meer nog, gunde Pinot zijn etappezege ….

JosebaBeloki 20 juli 2019 om 17:15

Doodzonde van die waaiers. Pinot en Julian was een mooie strijd geweest en zijn duidelijk de twee sterkste in de koers. De spanning is er door het slaapmoment van pinot wel af.

Maar Allaphilippe is zeker ook een prachtige tourwinnaar, maar niemand gaat het hem echt meer lastig maken. Tenzij Thomas nog Froomiaanse dingen laat zien.

NDI22 20 juli 2019 om 17:17

Er zijn nog 4 berg etappes..

LutsenkoFan 20 juli 2019 om 17:24

Hahaha na de plank van de mooie meisjes was Thomas de tour winnaar.
Nu is dat gegarandeerd Alaphillipe.

Ik ben ervan overtuigd dat hij nog gaat kraken.

martini151 20 juli 2019 om 17:32

Duidelijk de twee sterkste. Kruijswijk verliest niets op Alaphillipe. Waar baseer je dat op?

Vlinder 20 juli 2019 om 18:23

@Lutsenkofan. Ik denk dat ook. Alaphilippe houdt het naar mijn idee echt niet vol. Hij heeft al zoveel gegeven eerste 2 weken zoals S Yates in de Giro en die was nog wel voorbereid op een klassement te rijden. Alaphillipe totaal niet. Eigenlijk is die gele trui min of meer een toevalstreffer geweest en hij weet hem nog knap vast te houden maar dat zie ik niet voor me in alle bergritten die nog gaan komen. Wel heel leuk om te zien!
En Ineos kan dus kraken, dat is mooi, dan wordt het eindelijk eens anders in de Tour. Schitterende Tour tot dusverre.

KnightBiker 20 juli 2019 om 21:07

Eerst nog even de allerlangste en hoogste etappes afwachten, feitelijk was dit een etappe met anderhalve klim, kort snel, rechte wegen en eigenlijk waren alleen De laatste 3 km geschikt om iets te proberen. Het ziet er goed uit voor Alaphilippe, maar de echte zware etappe op hoogte moet nog komen. (Als Alaphilippe slim is slaat hij morgen toe om daarna niet meer te doen dan volgen)
Wat betreft Pinot: geweldige renner maar vaak kwetsbaar naar Het einde van een grote ronde, gaat hij Het dit jaar wel voor elkaar krijgen Het einde te halen zonder vermoeidheid van de fiets te vallen? In die zin is Pinot Het tegenovergestelde van Kruijswijk: De laatste week is Pinot vaak door zijn energie heen.

PietFriet 20 juli 2019 om 17:15

Kruijswijk maakte een uitstekende indruk. Ik kreeg het idee dat hij zelfs nog meer kon, maar een beetje bang was om zich te vergalopperen. Ik had echter niet gedacht dat Alaphilippe ook in dit werk mee zou kunnen doen.

Smartijn 20 juli 2019 om 18:37

Kruijswijk heeft juist een aantal keer zijn teamgenoot gezegd minder hard te gaan op kop.

Koers 20 juli 2019 om 17:16

Grrr wakker worden op 11 sec na de finish…

de nieuweMerckx 20 juli 2019 om 17:23

Was slaapverwekkend.

Koers 20 juli 2019 om 17:36

@merckx net terug van 4 wandeletappes. Tv stond wel aan en twijfelde nog of ik de wekker niet moest zetten op 4 uur ofzo voor het geval ik in slaap viel maarja…

John Bidon 20 juli 2019 om 17:16

Alaphillipe gaat Tour winnen.

john 20 juli 2019 om 17:42

edit wf: niet doen

LutsenkoFan 20 juli 2019 om 17:16

Pinot had eerder aangevallen man. Je was ze allemaal kwijtgeraakt.

Achja, nu is het in ieder geval bekend dat Ineos zeker niet in goede doen is. Hoop dat het morgen wat vroeger oorlog is.

Quintana is toch wel de grootste grap van het peloton.

martini151 20 juli 2019 om 17:33

Hij voelde zijn benen goed denk ik. Steven leek ook erg sterk, maar mist die punch

Haanaf 20 juli 2019 om 17:17

Nog geen beslissing, maar na vandaag kunnen we wel een aantal favorieten weg strepen.

Het worden nog een interessante dagen in de Alpen.

bartp25 20 juli 2019 om 17:17

Ik vond dat Ala vandaag al tekenen van verval begon te laten zien hier en daar niet op zijn gemak. Als er morgen, mijn inziens een zwaardere etappe, echt aangevallen wordt dan gaat hij eraf.

Peter Lippens 20 juli 2019 om 17:42

kan goed dat hij er door zakt, zou ergens normaal zijn maar die tekenen van verval heb ik vandaag alvast niet gezien, was aan de meet duidelijk nog één van de friste

freire93 20 juli 2019 om 17:18

Ik moet het maar eens zien met flipke over meerdere cols. KRUISWIJK VOOR PODIUM!

mus van de maasstad 20 juli 2019 om 17:29

*winst

maklukzat 20 juli 2019 om 17:19

Kruijswijk doet het prima. Vandaag niet helemaal tot het gaatje. 3e week komt er nog aan.

Wildebert 20 juli 2019 om 17:40

Weet niet waarop je dat baseert. Hij riep anders dat het te snel ging en was goed kapot aan de finish.

$kedel 20 juli 2019 om 18:43

Het ging hem iets te snel voor dat moment in de race, wat je daaruit verder wil concluderen moet je natuurlijk zelf weten…

maklukzat 20 juli 2019 om 19:20

Kruijswijk kon vandaag in de favorietengroep blijven. Dus vrijwel de gehele klim heeft hij niet maximaal gereden. Thomas bijvoorbeeld liep wel tegen zijn grens aan.

the student 20 juli 2019 om 17:19

Zo veel kopmannen

– Bardet, Yates, Quintana, Mas, Porte, Daniel Martin, Konrad, Kreuziger –

op grote achterstand gereden.

Volgens de wielerflitsvolgers is er niet gekoerst.

$kedel 20 juli 2019 om 18:44

Kopmannen?
Ik denk dat velen die zogenaamde kopmannen als D. Martin, Konrad, Porte, Yates en vooral Kreuziger toch al niet zo hoog ingeschat hebbenxD

the student 20 juli 2019 om 22:20

Zeg jij me dan wie er dan wel kopman was bij die ploegen? Die mannen hebben een top10 in een grote ronde al binnen… Wilden duidelijk een klassement rijden. Anders lossen ze wel eerder…

Ik heb niet gezegd dat kopman zijn hetzelfde is als de tour winnen.

attickfan 20 juli 2019 om 17:20

Laurens de +.

MrEZway 20 juli 2019 om 17:20

Dit kan toch domweg niet? je kunt toch niet uit het niets de beste tijdrijder uit het peloton en 1 van de beste klimmers zijn?

the student 20 juli 2019 om 17:22

Quickstep heeft een zeer ervaren medische staf, laten we maar zeggen. Doe eens wat achtergrondonderzoek welke sucessen die op hun naam hebben. Niets anders dan het beste.

John Bidon 20 juli 2019 om 17:23

Hoezo uit het niets? Tsja als je alleen Tour volgt misschien wel. En gisteren was de hele tijdrit top niet aanwezig. Anders het Alaphilippe echt niet gewonnen. Maar klimmen kon hij altijd al.

krypton 20 juli 2019 om 17:33

Dat is onzin John Bidon. Dit heeft hij nog nooit gedaan.

Goed klimmen voor een etappezege is wel even heel iets anders dan met de beste klassementsmannen meeklimmen op hét moment van het jaar, de Tour.

Alai91 20 juli 2019 om 17:34

Alaphilippe is altijd al een prima tijdrit rijder geweest en heeft zich volgens mij zelden getest in de bergen, omdat hij vaak met andere plannen in de koers zat?

Peter Lippens 20 juli 2019 om 17:40

hoezo uit het niets, Flipke heeft al meerdere keren laten zien dat hij kan tijdrijden alleen nog niet in de TDF maar nu had hij de gele trui, en vorig jaar won hij de bolletjestrui, kan dus wel klimmen al is de strijd voor de bollekes niet altijd te vergelijke met die voor het geel

Deel Koeper 20 juli 2019 om 17:52

Er is naar ’t schijnt zelfs een ploeg, die enkele jaren terug nog een hilarische parodie op een ploeg was, die nu met de halve ploeg een massasprint kan winnen, alles in elkaar ramt bij ploegentijdritten en ook bergop met sprekend gemak zelfs Movistar en Ineos domineert.

MrEZway 20 juli 2019 om 18:14

De renner Alaphilippe komt inderdaad niet uit het niets. De tijdrijder en hooggebergte Alaphilippe echter wel.

Silent Hill 20 juli 2019 om 17:21

De Tour is voorbij: Alaphilippe wint hem makkelijk.

Random wielerliefhebber. 20 juli 2019 om 17:39

Alaphillipe kan deze tour niet winnen zonder een verboden goedje.

Had naar eigen zeggen richting de eerste week gepiekt dus ik denk dat Kruijswijk, Thomas, Buchmann en Pinot zich gaan afscheiden in de 3e week.

Peter Lippens 20 juli 2019 om 17:41

Kan best, had zelfs de indruk dat hij ook vandaag kon winnen, ontzettend slim om niet direct achter Pinot te gaan, nu heeft hij alvast een medestander en Frankrijk wacht al meer dan 30 jaar op nog eens een winnaar.

the student 20 juli 2019 om 22:21

Yates ging de giro ook makkelijk winnen.

NCK17 20 juli 2019 om 17:21

Alaphilipe lag er een paar keer bijna af, die gaat er in de alpen af.
Pinot en Kruijswijk gaan om de tour zege strijden die waren beide heel sterk en hebben een goede ploeg.

Peter Lippens 20 juli 2019 om 17:46

in slaap gevallen de laatste kms, Flupke was nog erg fris en volgens mij best in staat om zelfs te winnen, verdeel en heers dan deed Hinault ook, de laatste Franse winnaar meer dan 30 jaar geleden.

Deel Koeper 20 juli 2019 om 17:54

Alaphilippe lag er helemaal niet bijna af. Die was duidelijk onzeker over hoe lang hij zou meekunnen, heeft heel voorzichtig gereden, zichzelf verrast en was gewoon de sterkste (samen met Pinot). Schoof elke keer met sprekend gemak op.

RodyTur10 20 juli 2019 om 17:23

Heerlijke Tour. En wat een toprenners verliezen uitzicht op het podium (o.a. Bardet, Yates, Porte, Mas, Quintana, Fuglsang, Valverde).

lathumnees 20 juli 2019 om 17:23

Ineos gefaald vandaag. Heerlijk om te zien :)

KennyKlimmen 20 juli 2019 om 17:24

Sjezus, ik heb dezelfde hartslag als Kruiswijk die over de finish komt. Dit was machtig mooi!

Lalsacien 20 juli 2019 om 17:24

De Ineos knechten zijn er afgereden en dat was de sleutel tot het succes en het tijdverlies van Thomas.

vevie 20 juli 2019 om 17:25

Had inderdaad eerder gegaan dan lag thomas er eerder af. Toch vrees voor Ineos, zo zie je dus hoe ze de Tour lam hebben gelegd de laatste jaren. Hopelijk pakken ze Ineos morgen weer aan en gaan ze eerder. Nu doorpakken

KennyKlimmen 20 juli 2019 om 17:26

Volgens mij zijn de boni’s nog niet doorgerekend in het klassement onder dit artikel….

nickdt 20 juli 2019 om 17:46

De berekening van Kruijswijk klopt helemaal niet. Stond 40 seconden achter Thomas, pakt 30 seconden en 4 boni’s. Moet dus op 8 seconden van Thomas staan en niet 12.

Akse 20 juli 2019 om 18:27

Klopt wel. Kruiswijk stond 46 seconde achter Thomas. Nu pakt hij 30 +4 seconde terug, dus 12 seconde achter Thomas.

Polleke 20 juli 2019 om 17:27

Movistar ? Iemand ?

Maenhout 20 juli 2019 om 17:55

Die zoeken een nieuwe ploegleider, denk-ik. Geen idee waar ze mee bezig waren vandaag. Al is het natuurlijk al wat langer bekend dat communiceren met Quintana nog niet zo eenvoudig is.

Headlines

Materiaalzone

Populair