Tony Martin: “Ik geniet weer van het wielrennen”

vrijdag 27 december 2019 om 12:02
Tony Martin: “Ik geniet weer van het wielrennen”

foto: Cor Vos (archief)

Tony Martin kende enkele moeilijke jaren bij Katusha-Alpecin, maar de Duitse tijdrijder bloeide helemaal op in dienst van Jumbo-Visma. Niet als kopman, maar als luxehelper voor renners als Dylan Groenewegen, Steven Kruijswijk en Primož Roglič. “Ik geniet weer van het wielrennen”, zo citeert Cyclingnews.

De ervaren Martin boekte als renner van HTC en Quick-Step grote successen, zo won hij meerdere rittenkoersen en werd hij maar liefst vier keer wereldkampioen tijdrijden. Aan het einde van 2016 vertrok hij naar Katusha-Alpecin, maar dat werd geen succes. “Er heerste een gebrek aan leiderschap en visie”, zo kijkt Martin nu terug op die periode.

“Je moet als een team een bepaald doel voor ogen hebben, maar dat hadden we niet bij Katusha. Het zijn inderdaad twee verloren jaren geweest, maar ik heb ook veel plezier gehad en vrienden gemaakt. En nu weet ik ook het verschil tussen een succesvolle en niet succesvolle ploeg”, zo vertelt de sterke allrounder.

Martin droeg dit jaar bij aan de successen van Groenewegen, Kruijswijk en Primož Roglič, zijn ploeg Jumbo-Visma boekte maar liefst 51 zeges in 2019. “Ik ben echt bezig aan een tweede wielerleven. Ik weet nu wat mijn rol is, namelijk die van meesterknecht en wegkapitein. Ik moet de ploeg bedanken voor de gegeven kans.”

“Ik ga voor een medaille op het WK tijdrijden”
Martin mag dan tegenwoordig in dienst rijden van ploeggenoten, hij heeft ook nog persoonlijke ambities. De meervoudig wereldkampioen richt zich in 2020 namelijk op het WK tijdrijden in het Zwitserse Martigny. “Ik kan het nog altijd, maar de jongere garde is gewoon sterker. Ik kan echter nog altijd meedoen met de wereldtop, mits het parcours me ligt.”

En laat het tijdritparcours in Martigny nu redelijk vlak zijn. “Ik richt me niet op een vijfde plek, ik wil strijden voor de medailles”, legt Martin de lat hoog. Eerder werd bekend dat de Duitser niet zal meedoen aan de Olympische Spelen van Tokio. “Mijn manager was in Tokio en hij heeft naar het parcours gekeken. Hij beschrijft het als extreem zwaar”, was zijn uitleg.

Tony Martin werd vorig jaar nog Duits kampioen tegen de klok – foto: Cor Vos

Dit artikel delen:

9 Reacties

Speedy 27 december 2019 om 12:10

Dit is dus een mooi geval van win-win. Geweldig!

DeLuiaardVanLimburg 27 december 2019 om 12:16

Wat een held! Ook wel deels genekt door de doorgeslagen hype rondom klim/geaccidenteerde tijdritten.

rahimns 27 december 2019 om 12:19

Hij is van zoveel waarde geweest voor de ploeg dit jaar.. heeft zijn eigen ambities volledig op zij geschoven voor de kopmannen en was de motor in de ploegentijdrit tijdens de Tour. Een geweldige zet van de ploeg om hem binnen te halen en hij heeft er ook weer plezier in.

xistnc 27 december 2019 om 12:36

Edit: Aangepast

Martino87 27 december 2019 om 12:44

Wel opvallend dat zijn tijdritten er dit jaar niet beter op geworden zijn, terwijl de meeste renners van Jumbo daarin juist wel beter worden.

Wheely 27 december 2019 om 13:24

Geen doel voor hem, vaak op reserve gereden. Hoop dat hij volgend jaar wel een paar keer de gashendel opentrekt voor zichzelf. Zal wel moeten wil hij vlammen op dat WK.

Derierre de la course 27 december 2019 om 14:07

Behalve de kampioenschappen heeft hij volgens mij alle tijdritten die er toe deden gespaard.
Ik begreep uit interviews dat in de TTT Martin juist de motor is en in de voorbereiding ook de mentor. Mede door hem hebben ze nog een extra stap gezet in de TTT.

Jean Dumas 27 december 2019 om 14:05

Good for Tony.

Marveloke 27 december 2019 om 18:06

Toch wel echt een van de weinige renners in het peloton met een motor waar je u tegen zegt. Hopelijk kan hij 2020 weer fiks boren en mag hij zelf eens scoren in een paar tijdritten

Laatste nieuws

Materiaalzone

Populair