Tom Pidcock verrast Mathieu van der Poel in Superprestige Gavere

zondag 13 december 2020 om 15:59
Tom Pidcock verrast Mathieu van der Poel in Superprestige Gavere

foto: Cor Vos

Tom Pidcock heeft heel verrassend de Superprestige-manche van Gavere op zijn naam geschreven. De 21-jarige Britse kampioen wist te stunten door wereldkampioen Mathieu van der Poel te verslaan. Aan de eindstreep bedroeg het verschil tussen Pidcock en de kopman van Alpecin-Fenix meer dan vijftien seconden.

Goed begin Pidcock
De kopstart was van Tom Pidcock, die al in de eerste ronde een gaatje sloeg met de rest. Na de eerste ronde was het verschil vijf seconden met een groepje, aangevoerd door Mathieu van der Poel. De wereldkampioen dichtte het gat vervolgens met Toon Aerts in zijn wiel. De drie waren erg aan elkaar gewaagd op het modderparcours.

Een viertal volgde halverwege op ongeveer vijftien seconden van de koplopers. Dat waren Eli Iserbyt, Quinten Hermans, Michael Vanthourenhout en Lars van der Haar. Veel dichterbij kwamen zij echter niet. Vooraan moest Aerts in ronde vijf (van de acht) even afhaken bij Van der Poel en Pidcock. De Nederlander had een lastige kluif aan de kleine Brit, die knap stand hield op de lastige stroken.

foto: Cor Vos

Pidcock rijdt Van der Poel op achterstand
Sterker nog, Pidcock nam meermaals het initiatief en zette zo Van der Poel stevig onder druk. In de zesde ronde wist Pidcock een serieus gat te slaan met de wereldkampioen, die bergop even een voetje aan de grond moest zetten en zo het verschil zag oplopen. De voorsprong van de Brit liep, bij het ingaan van de voorlaatste ronde, op naar veertien seconden en dat verschil hield hij vast.

Wat Van der Poel ook probeerde, hij kwam op de zware (modder)beklimmingen niet dichterbij. Pidcock, die pas drie crossen in de benen had tot deze zondag, wist zijn voorsprong overtuigend te consolideren. De toekomstige prof van INEOS Grenadiers won eerder dit jaar ook al de Giro d’Italia U23 op de weg en op zijn palmares mag hij nu ook de zware Superprestige van Gavere bijschrijven.

Het betekent bovendien de allereerste zege van Pidcock in een klassementscross tussen de profs. Van der Poel moest een dag na zijn zege in Antwerpen genoegen nemen met de tweede plaats, op ruime achterstand gevolgd door Toon Aerts.

foto: Cor Vos

Superprestige veldrijden 2020-2021
Uitslag vrouwen – Manche 6 in flag-be Gavere

1. flag-gb Tom Pidcock in 58m11s
2. flag-nl Mathieu van der Poel op 25s
3. flag-be Toon Aerts op 44s
4. flag-be Eli Iserbyt op 54s
5. flag-nl Lars van der Haar op 1m01
6. flag-be Michael Vanthourenhout op 1m13s
7. flag-be Quinten Hermans op 1m31s
8. flag-nl Corné van Kessel op 2m47s
9. flag-gb Thomas Mein op 3m24s
10. flag-be Daan Soete op 3m33s

Dit artikel delen:

46 Reacties

Apemantus 13 december 2020 om 16:01

WOW!!!

Ondanks dat Mathieu nog wedstrijdfitheid te kort komt, valt op deze prestatie van Pidcock helemaal niks af te dingen. Wat een machtige cross heeft hij gereden.

Toon Aerts rijdt ook weer eens een acceptabel resultaat. Mooi om te zien.

Thijs E 13 december 2020 om 16:01

De grijns op het gezicht van Pidcock zegt alles. Mooie zege, achter hem rolt de ene na andere uitgeputte renner over de lijn

-Stijn- 13 december 2020 om 16:03

Pidcock klasse beter dan de rest. Deze zege is meer waard dan al iserbyt’s zeges dit seizoen.

blix 13 december 2020 om 17:04

In vergelijking met Pidcock stelt Iserbyt niet veel voor als renner. Moest in de jeugdcategorieën steeds zijn meerdere erkennen in de Brit, en als hij won van Pidcock, was het met slinkse Pauwels Sauzenmanoevres, zoals de ‘bochtige weg-sprint’ op het EK in Tabor 2017.

FW07 13 december 2020 om 16:03

Gisteren ook al ijzersterk. Zou mooi zijn als hij definitief kan aansluiten bij Van der Poel.

Thijs E 13 december 2020 om 16:04

Sweeck draait vierkant dit weekend, Ronhaar en Kamp netjes op zo’n zwaar parkoers

Wheely 13 december 2020 om 16:06

Ja dit is supercool!

Dolfy 13 december 2020 om 16:07

Pidcock bewijst dat gister geen uitzondering was, de klimmer wint hier van Van der Poel. Zeer netjes. Aerts goed maar de twee voor hem toch duidelijk beter. Mooi om Mein ook in de top 10 te zien. Kamp nog iets te jong om hier mee te spelen.

Frank V 13 december 2020 om 16:08

Toen was ik de hele middag meubels in elkaar aan het steken… LOL

Murcia 13 december 2020 om 16:12

Heerlijke koers van de britse alleskunner. Op deze manier MVDP verslaan is grote klasse. Dit smaakt naar meer, zeker met Namen volgende week. Eli verprutst zijn start en daarmee kansen op winst en Toon heeft het geprobeerd maar werd er gewoon afgereden.

S'mon 13 december 2020 om 16:22

Al denk ik niet dat Iserbyt iets had kunnen doen tegen Pidcock vandaag.

Limal 13 december 2020 om 16:24

Je zegt alles wat ik ook ging zeggen

harryjohan71 13 december 2020 om 16:26

Eli had nooit gewonnen, anders was hij wel teruggekomen op Aerts en niet zoveel moeite gehad om voor Van der Haar te blijven. Ik snap echt niet dat er fans de start van Iserbyt aangrijpen als reden dat hij niet gewonnen heeft.

S'mon 13 december 2020 om 16:31

Podium rijden was misschien nog wel gelukt, maar makkelijk was dat zeker niet geweest.

Limal 13 december 2020 om 16:38

Nee, hij had niet gewonnen vandaag, zoals hij zelf ook aangaf in het interview na de race. Maar als je ziet dat hij vanuit de achtergrond eerst korter kwam en dan ronden lang op dezelfde achterstand bleef zitten, ondanks het niet-aflatende beukwerk vooraan, dan had hij natuurlijk wel lange tijd mee in de strijd gezeten.

Beer 13 december 2020 om 17:28

Jammer voor Eli; mist hier een 2e plaats in de start.

CechRepublic 13 december 2020 om 17:55

Beer denkt, “kom laat ik eens een dwars- en omdenker zijn”.

Michelangelo 13 december 2020 om 18:09

Eli staat op de eerste rij met niemand vóór zich. Heeft dus eigenlijk alles zelf in de hand mbt zijn start.

Hooguit was hij derde geworden maar als je het mij vraagt komt hij gewoon op zijn plek uit.

Overigens net als gisteren gaat hij niet heel netjes zijn collega’s voorbij. Ik verwacht dat iemand hem nog wel eens een beuk terug gaat geven. En dat zou dan volkomen terecht zijn!

Arie den Blanken 13 december 2020 om 18:33

Op zo’n omloop maakt start nauwelijks iets uit. Iedereen komt behoudens materiaalpech gewoon op zijn plaats terecht.

Beer 13 december 2020 om 19:33

Start idd op de eerste rij dus als het daar misgaat ligt het in de eerste plaats aan zichzelf. Maar de prijs die hij er voor betaald is zwaar; die 20 à 25 seconden achterstand knal je immers niet zo maar dicht op de kleppers voor hem. Als hij de eerste bocht kan nemen in het wiel van VDP wordt hij nooit gelost.

harryjohan71 13 december 2020 om 21:28

@Beer na ronde 1 zat hij in een sliert met Van der Poel. Tussen Van der Poel en hem 4 renners en een verschil van 4 seconden. Oftewel Iserbyt was gewoon aangesloten na de 1e ronde bij Van der Poel. Daarna gingen de eerste drie te snel voor hem. Ik krijg het idee dat jij de wedstrijd en zeker de 1e doorkomst niet gezien hebt. Iserbyt werd wel degelijk gelost uit de kopgroep waar hij bij aangesloten was.

Michelangelo 13 december 2020 om 21:36

@HarryJohan,
ik denk niet dat dit bij Beer gaat landen. Hij ziet doorgaans hele andere wedstrijden dan de gemiddelde WF-er.

Ook ik zag hem op een gegeven moment toch echt zo goed als in het wiel zitten van de koplopers.
Als hij zich daar opgeblazen heeft, dan is dat gewoon dom van hemzelf. Want dit is 1 van de crossen waar je een slechte start gewoon goed kunt maken MITS JE STERK GENOEG BENT.
En deze cross was Eli gewoon niet sterk genoeg. En Mathieu trouwens ook niet ;-)

harryjohan71 13 december 2020 om 21:51

@Michelangelo Dit keer is een ieder erover eens dat Pidcock sterker was dan Van der Poel. Hier is geen discussie over. Wel verrassend en ook mooi hoe sterk Pidcock in het veld is. Dit maakt het WK veldrijden ook mooier, tenminste als dat op het programma staat van Pidcock.

Beer 13 december 2020 om 23:20

Yserbyt is natuurlijk niet populair genoeg om in te zien dat zijn slechte start hem heel veel krachten heeft gekost om terug enigzins in koers te komen. Dat hij na 1 ronde ergens in de sliert met gaten achter VDP zat lijkt me logisch. Zo zien de meeste crossen er na 1 ronde uit. Die bressen dichten in een cross die meteen ontploft, begin er maar aan.

harryjohan71 14 december 2020 om 09:15

@Beer er waren geen gaten bij de eerste doorkomst. Na 2 minuten zit Iserbyt in het wiel van Toon Aerts. Dat hij door zijn start niet gewonnen heeft is dus grote flauwekul. Bekijk de beelden maar. Iserbyt was niet goed genoeg. Nu ik het zo bekijk zelfs niet voor het podium. Dit is op basis van feiten en heeft niets met voorkeur voor een renner te maken.

harryjohan71 14 december 2020 om 09:22

@Limal na 2 minuten zat Iserbyt in het wiel van Toon Aerts. Toon Aerts rijdt op een helling naar boven en Iserbyt wordt door renners van Alpecin gepasseerd. Oftewel hij was niet goed genoeg. Anders had Iserbyt met Toon Aerts naar voren gereden. Slechte start is niet de oorzaak van geen podium rijden.

Arie den Blanken 14 december 2020 om 10:02

HarryJohan heeft het volledig bij het rechte eind. Dit is zo’n voorbeeld van een cross waarbij de startplek eigenlijk niets uit maakt. Behalve dan dat je als je vanaf de eerste rij minder kans hebt in een mogelijke valpartij terecht te komen met materiaalpech als gevolg. Voor komende zondag op de Citadel hetzelfde verhaal.

Barry Batsbak 13 december 2020 om 16:12

Knap hoor van Pidcock. Gisteren ook al sterk, maar dit was masterclass. Dacht even dat Larsje nog wel naar 4 kon opschuiven, jammer voor hem.

Limal 13 december 2020 om 16:31

Heel mooi dat Pidcock op de quasi-MTB omlopen kan wedijveren met (de huidige) vdP – Namen kan een absolute nagelbijter worden, met ook Wout erbij en hopelijk een goed-startende Eli. Die laatste zou trouwens baat kunnen hebben van langere klimtrainingen om kracht vanuit de onderrug bij te kweken. (Een beetje in navolging van wat Hirshi over zichzelf zei na het wegseizoen.) Langere, gladde klimmetjes kan je nu eenmaal niet op-de-trappers-lopend opvlammen.

CechRepublic 13 december 2020 om 17:00

Mooi dat iemand lijkt te kunnen aansluiten bij MvdP en WvA. Heeft het veldrijden wel nodig.

Panache 13 december 2020 om 18:50

En zeker als het ook nog eens een derde nationaliteit is.

Franco Ballerini 13 december 2020 om 17:03

Mooie cross. En drie Britten in de top 15. Hopelijk volgend seizoen ook een cross in het VK.

CechRepublic 13 december 2020 om 17:53

Hopelijk volgend jaar crossen over de hele wereld. 2020 mag zichzelf wat gaan aan doen.

Arie den Blanken 13 december 2020 om 18:36

En dan met Britse sponsoren. Want als die eventuele successen buiten België geen nieuwe geldbronnen oplevert heeft het veldrijden er niks aan. Zo heeft de NL-se dominantie bij de vrouwen nog niets opgeleverd.

Romāns Vainšteins 13 december 2020 om 17:37

#wiekrijgternoufietslesjoh?

Michelangelo 13 december 2020 om 18:10

Ehhh sweeck?

Beer 13 december 2020 om 19:34

+1 Romans :-)

girardengo 13 december 2020 om 17:53

Pidcock de nieuwe ster in de veldritten met veel klimwerk.

bilthoven 13 december 2020 om 18:51

En waarschijnlijk op termijn niet alleen in veldritten met veel klimwerk. Op de weg gaat deze man ook nog van zich laten horen!!

Michelangelo 13 december 2020 om 21:39

iets met 1 zwaluw….

Volgende week in Namen worden de kaarten opnieuw geschud. Ook een klimparcours, maar wel weer een ander soort klimwerk.

Pidcock was trouwens wel indrukwekkend in de afdaling. Mathieu is geen sukkelaar, maar wat die kleine Brit daar deed… schitterend.

Kijk nu al uit naar de beruchte schuine kant in Namen… hopelijk met een mooi regenbuitje vooraf!

Limal 14 december 2020 om 07:39

Spijtig genoeg is die beruchte schuine kant elk jaar minder lastig vanwege toenemende spoorvorming. Hopelijk verleggen ze het traject daar wat naar boven zodat het terug schaatsen op een hellend vlak wordt.

Romāns Vainšteins 14 december 2020 om 08:37

Gewoon een keertje omspitten en nieuwe knollen poten?

Peter Lippens 13 december 2020 om 17:59

Mooie cross gezien, knappe winnaar en eindelijk nog eens een internationaal podium met 3 nationaliteiten

Limal 13 december 2020 om 18:13

Ja, dat was toch weeral van gisteren geleden ;-)

Wheely 13 december 2020 om 18:33

Twee Britten in de top 10 zelfs. Brexin!

Cochise 13 december 2020 om 20:28

Stoorde me wel mateloos aan de opmerking van Wuyts dat hij nu bij Ineos ging rijden voor het geld en daarbij nog suggereren dat hij ook bij Nys vertrokken was voor de centen.
Hij had de profploegen al twee jaar voor het uitkiezen maar koos voor sportieve uitdagingen die hij enkel met z’n eigen nieuwe ploeg kon volbrengen.

Headlines

Materiaalzone

Populair