Tom Boonen kan Tom Dumoulin volledig begrijpen

dinsdag 30 maart 2021 om 19:22
Tom Boonen kan Tom Dumoulin volledig begrijpen

Tom Boonen kan de keuze van Tom Dumoulin om tijdelijk te stoppen volledig begrijpen. Dat zegt de 40-jarige klassiekerkoning die vier jaar geleden na Parijs-Roubaix zijn carrière beëindigde. In een groot interview met WielerFlits-redacteur Raymond Kerckhoffs voor het vandaag verschenen magazine Helden zegt de Belg dat hij in zijn laatste jaren als profwielrenner al een paar keer met enkele ploegmaten een discussie heeft gevoerd hoe zwaar het leven voor een ronderenner is.

“Mijn ploegmaat Kevin de Weert wilde persé één keer in de top-10 van de Tour de France eindigen”, geeft Boonen aan. “Die plek die heeft hij nooit gehaald, maar die drang heeft hem waarschijnlijk tien jaar van zijn leven gekost. Hij moest daar ieder jaar vijf maanden voor op hoogtestage gaan, had nog maar een vetpercentage van drie procent en was continue half depressief. Een klassement in een grote ronde heeft een enorme impact op je lichaam wanneer je er eigenlijk niet voor gemaakt bent. Als je dat tikkeltje klasse net te kort komt. Dat is verschrikkelijk.”

Tom Dumoulin is een klasbak, maar is eigenlijk met zijn 1,85 meter ietsje te groot om een klassement te rijden”, vervolgt Boonen in Helden magazine. “Hij moet super mager zijn om bergop met de besten mee te kunnen. Hij moet enorm op zijn voeding letten en iedere seconde wanneer het kan op hoogte slapen. Als je daar problemen mee hebt, ga je je snel héél eenzaam voelen.  Wanneer ik alles op het rondewerk had gezet, dan was ik ook veel eerder gestopt. De klassiekers voorbereiden is veel leuker dan het grote rondewerk.”

Dit artikel delen:

51 Reacties

Krakowic 30 maart 2021 om 19:31

Ik gun elke wielrenner iets van het MvdP gen, gewoon lekker doen waar je zin in hebt. En dan bedoel ik niet dat je gewoon maar wat moet doen, maar probeer het plezier in je sport te vinden. Ga terug naar waarom je ooit, lang geleden, die fiets opgestapt bent. Laat dat de basis zijn. Ga dan hard trainen. En zie dan waar het schip strandt.

0
Scibby 30 maart 2021 om 19:42

Maar ik denk dat MvdP ook leeft voor de sport. Bij Tom leek het altijd van ja ik vind fietsen leuk en winnen helemaal maar er zijn nog een boel andere dingen wat ik leuk vind.

0
Romāns Vainšteins 30 maart 2021 om 19:51

Ik vind MvdP helemaal niet het jolige springveulen waar velen hem voor aanzien, het is vooral een echte doener en geen denker. Zijn ‘gen’ is geen mentaal iets maar louter fysiek talent dat hij combineert met een aanzienlijke eerzucht, snufje tactisch onvermogen erbij en voila een ongeleid projectiel zonder weerga. Met zijn pa heeft hij natuurlijk aanvullende koerssnuggerheid op afroep maar die zit in de tuin te ploegen ipv dat de roodhoofden hem een stek in de wagen gunnen om zijn oortje te doen.

0
willempie72 30 maart 2021 om 20:51

Ik verwacht dat Mathieu en Adrie alles wel tot in de puntjes besproken hebben aan de keukentafel. Adrie heeft dan soms geen gelijk maar heeft altijd wel aan alles/veel gedacht en die eigenschap heeft Mathieu ook. Mathieu is er mentaal helemaal klaar voor en intelligent. noem jij het maar een tactisch ongeleid projectiel…

0
Thijs E 30 maart 2021 om 20:58

Eens met dhr Vainsteins, Matje zal best een tiental tactische scenario’s te horen krijgen voor de koers, maar dan gebeurt er eerzucht en ongeduld en schrijft hij zelf een scenario waarvan niemand wist dat het kon.

0
Frank V 30 maart 2021 om 21:02

Kon het zelf niet beter verwoorden Romans Vainsteins.

Daarbij komt niemand op topconditie met op dinsdag een hele dag te gamen, op woensdag een frietje te stekken en op donderdag een uur te mtb'en dan wel gewoon lekker 3 uurtjes langs het kanaal en het hinterland te fietsen.

Wat ik van Armstrong en recenter, Bernal, Kelderman of Evenepoel heb gezien is dat ze ondanks hun talent er geen punt van maken om 6/7 dagen per week 180km gemiddeld met 2000hm op hun fiets te zitten. Eerder net dankzij hun talent zijn ze in staat die workload mentaal op te brengen en er fysiek sneller van herstellen dan de gemiddelde renner. Van Aert schijnt ook idiote trainingsweken te hebben gemaakt op Tenerife. Adrie zegt het zo graag: Koersen is iets waar je met ontzettend hard werken heel ver kunt geraken.

wat die MTB betreft, dat kan hij toch prima doen net als iemand graag gaat skiën, op vakantie, voo de fun. Maar het is eerzucht naar een gouden plak die 'm het ongeziene programma van dit jaar doet rijden.

Gelukkig kan hij inmiddels het crossseizoen als onderhoud/voorbereiding benutten. Misschien is de MTB wel een beetje hetzelfde verhaal qua klasseverhoudingen.

0
$kedel 30 maart 2021 om 21:34

Het is bij de van der poels gewoon een stuk minder "window dressing" maar dat maakt het zeker geen ongeleid projectiel.
Laat de concurrentie dit maar vooral denken en nog vaker in het duister tasten.

0
Michelangelo 30 maart 2021 om 21:44

Van de buitenkant lijkt het er wel op dat Mathieu bewust het plezier blijft opzoeken in zijn sport om zichzelf scherp te houden.

Het flegmatieke is ook deels zijn imago, want daarachter gaat een geweldig eerzuchtige renner schuil. Grote lepels talent gecombineerd met hard werken. Die al vanaf zijn jeugd verslaafd is aan winnen.

Maar ik denk dat hij zich straks in de Tour kapot gaat vervelen in heel veel etappes. Gewoon meepeddelen, dagen achter elkaar.
En dan hoeft hij nog niet eens op een slablaadje te leven…

0
assen 31 maart 2021 om 11:35

@RV
Wat mij betreft je beste bijdrage deze maand. Getuigd van veel inzicht, beknopt verwoord. Chapeau. Niet ironisch bedoeld.

0
Panache 30 maart 2021 om 19:32

Misschien klopt de conclusie wel, de aanname is foutief (bijv. over het op hoogte leven).

0
Barry Batsbak 30 maart 2021 om 19:42

Als Tom nog wat professioneels met heel hard fietsen wil doen dan kan ik me eigenlijk alleen maar voorstellen dat hij dezelfde weg als Gesink bewandelt.

0
mooiman 30 maart 2021 om 19:59

Volgens mij is topsport heel hard, het gaat altijd om die 1%extra toch. Als je dat niet meer kan opbrengen dan eindigt het, maar anderzijds….Ik vind het onmogelijk te oordelen maar Bonnen begrijpt het blijkbaar.

0
nickdt 30 maart 2021 om 20:00

“Tom Dumoulin is een klasbak, maar is eigenlijk met zijn 1,85 meter ietsje te groot om een klassement re rijden”

Froome: 1.86 m
Wiggins: 1.89 m
Thomas: 1.83 m
Hart: 1.83 m
Dumoulin: 1.85

Zijn allemaal renners die in de laatste 5 jaar een grote ronde hebben gewonnen.

Laatste Giro stonden er zelfs 2 renners van boven de 1.80 op het podium met Hart en Kelderman en in de Vuelta stond Carthy op 3, die 1.93 is.

Gewoon voor de grap even gekeken naar de grote rondes van vorig jaar
Hart en Kelderman al genoemd in de Giro. Fuglsang is 1.81 en werd 6. Konrad is 1.8 en werd 8. Dat zijn dus 4 renners van 1.80 of groter die een klassement reden.
Tour: Hier hebben we inderdaad alleen Dumoulin die boven de 1.80 is.
Vuelta: Carthy, Poels (6), 1.83. De La Cruz (7) 1.82. Grosschartner (9), 1.84.

Boonen weet dus niet waar die over praat, want alleen voor de Tour heeft die een punt.

0
Henki 30 maart 2021 om 20:07

Boonen zegt toch ook niet dat het niet mogelijk is om als renner van groter dan 1.80 een grote ronde te winnen? Wat hij zegt is dat het mentaal wellicht meer energie kost omdat je gewicht nog belangrijker wordt dan het al is als je wat kleiner bent.

0
YogiBear 30 maart 2021 om 20:12

Boonen geeft ook heel duidelijk aan dat het een combinatie van factoren is. Daarvan noemt hij lengte, voeding en het mentale aspect. Ook de bouw van iemand zal een rol spelen. De ene 1.85 is niet zomaar de andere 1.85. Dat zou hetzelfde zijn als dat je zegt dat een sprinter van 1.85 ook de Tour kan winnen. De combinatie van alle facturen maakt het voor Dumoulin niet onmogelijk, maar wel lastiger en daarmee kost het hem dus meer energie.

0
Stablinsky 30 maart 2021 om 20:25

Het gaat ook om de lichaamsbouw natuurlijk. Tom is een stuk ´breder´dan Froome.

0
ssj 30 maart 2021 om 21:38

Wiggins hield dat natuurlijk ook niet lang vol. Froome wel, maar zo maniakaal leven is wel een gave waarover je moet beschikken.

0
$kedel 30 maart 2021 om 21:42

Een beetje een onnozele uitspraak van Boonen inderdaad. De lichtgewichten zijn eerder de uitzondering als je de resultaten in grote rondes bekijkt.
Tegen en boven de 1.90m zal het vast lastiger worden maar 1.85m is helemaal niet bijzonder voor een ronderenner en zelfs eerder de norm.
Ook de lichtgewichten moeten balanceren om een goede balans te vinden qua power bergop én op het vlakke.

0
Michelangelo 30 maart 2021 om 22:31

Ik denk dat alles te maken heeft met hoeveel moeite je moet doen om je ideale power-to-weight ratio te behalen. En dan denk ik dat het mentaal makkelijker is om hard en krachtig te trainen, dan om iedere dag je slablaadjes af te moeten wegen om mager te blijven.

Koppel daaraan het hoge verwachtingspatroon van de hele wereld, publiek bezit zijn, en dan snap ik dat je dat niet altijd ziet zitten.

En met name dat laatste kan ook Boonen over mee praten. Vanuit de ploeg heb ik gehoord dat als Boonen erbij was, dat de ploeg ook standaard extra hekken in de bus had liggen om het publiek op afstand te houden.

0
Thijs E 30 maart 2021 om 20:43

Waar een klassiekerrenner en met name de kasseienspecialist best body mag hebben, moet de ronderenner vooral scherp staan. Dat leidt tot Biafra-achtige lichamen, waarvan dat de uitgemergeldheid een soort van lichamelijke noodtoestand is, met een psychische weerslag.

De tip van Tom aan Tom: ga klassiekers rijden en ga weer tijdritten winnen. En regelmatig koersen als een koekert à la Matje.

0
Scotty 30 maart 2021 om 21:28

Was het niet logischer geweest als Kevin de Weert het had begrepen?

Wat een slap gelul van Boonen.

0
Napoleon 30 maart 2021 om 22:02

Kevin begrijpt hem waarschijnlijk ook wel, maar om onduidelijke redenen wordt die niet zo vaak geïnterviewd als Tom.

0
Jan 30 maart 2021 om 22:51

Scotty ….
Je mag de veters van Boonen nog niet eens strikken
Wie ben jij dan om hem te betichten van "slap gelul "?
Iets meer respect vanuit jou kant zou gepast zijn
Je kan het niet met hem eens zijn, ala
Maar voor de rest weet deze klassieker koning toch wel waar hij het over heeft.
Hoe is jouw palmares verders?

0
Scotty 31 maart 2021 om 20:55

En wie ben jij dan Jan? Je komt net kijken op dit forum man. Je mag mn veters nog niet eens strikken, laat staan reageren op mijn reactie….

Zucht.

0
Jan 31 maart 2021 om 23:11

Haha scotty
Je vergist je
Ik kom hier al 12jaar op dit forum
Lid nr 25.
Maar goed we dwalen af. Je hebt er echt geen verstand van begrijp ik.
Boonen is voor jouw tijd aan je niveau te zien

0
eddyvv 30 maart 2021 om 22:54

Als Tom Tom begrijpt begrijp ik het ook.

0
Wheely 30 maart 2021 om 23:09

Ik ook en ik heet in het echt ook Tom.

0
Derierre de la course 31 maart 2021 om 13:54

Oh ik dacht dat je in het echt ook door het leven ging als wheely.

0
tendam 30 maart 2021 om 23:36

Er klopt volgens mij geen hol van de aanname van Boonen, dat Dumoulin zo extreem op z’n gewicht moet letten. Ik heb Dumoulin in een podcast horen zeggen dat hij daar juist niet zoveel moeite voor hoeft te doen, hij was als tijdrijder helemaal niet zoveel zwaarder dan als ronderenner en in de winter komt hij ook nauwelijks aan.

0
Wheely 31 maart 2021 om 10:04

Hij is ook niet zo bangerig met dat gewicht bezig volgens mij aangezien hij gewoon met zijn tijdritfiets een berg opknalt. Zo is hij ook wat gespierder dan de meesten wat uiteraard meer kracht oplevert en waardoor je ook in rust meer vet verbrand en dus minder op je eten hoeft te letten. Heeft allemaal voordelen.

0
simplex 30 maart 2021 om 23:44

Jammer voor Tom B. , maar ook voor anderen alhier, dat zijn ervaringen, bevindingen en inzicht hier door diverse toetsenbordridders (zonder palmares en koerservaring!) op soms belachelijke en zonder van kennis en inzicht gespeend hier zo becommentarieerd worden.

0
Romāns Vainšteins 31 maart 2021 om 07:17

Waarbij ironisch genoeg juist zijn fanatiekste ruggesteun met de ergste aankomt.

Ik vind het een prima verhaal van Tom maar het is niet nieuw natuurlijk, de belichaming van de hel die hij opwerpt was JVDB.

0
Jean Dumas 31 maart 2021 om 08:12

Mathieu heeft een schitterende dadendrang en mentale veerkracht, maar de fysieke terugslag moet nog volgen. Misschien hebben we daarvan de afgelopen weken de eerste signalen gezien, maar dat wordt snel duidelijk.

0
yo-eddy 31 maart 2021 om 10:24

Je hoopt dat waarschijnlijk …. de afgelopen weken won hij Strade, 2 ritten in TA werd hij 5e in MSR en 3e in E3 …….. als dat aftakeling is zou ik mij als concurrent serieus zorgen maken.

0
TJ 31 maart 2021 om 09:29

Wie zal Tom volgende week ook begrijpen?

0
ssj 31 maart 2021 om 09:58

Ik zet in op Gesink. Heb de indruk dat de problemen meer zitten in het omgaan met de druk van buitenaf dan met het letten op het gewicht.

0
Michelangelo 31 maart 2021 om 10:21

Denk dat ssj de spijker op zijn kop slaat. En dan denk ik iedere keer terug aan hoe ongemakkelijk Dumoulin erbij stond bij zijn huldiging in Maastricht na zijn Giro-winst. Alsof hij daar besefte dat hij van “gewone wielrenner” veranderd was in publiek bezit.

En Tom Boonen zegt dat hij het begrijpt, maar ik heb het idee dat Tom B veel liever in de belangstelling stond/staat dan Tom D. Dat Tom B daar wel van kon genieten, en dat Tom D liever gewoon rust aan zijn hoofd heeft.

0
Hensie 31 maart 2021 om 10:47

We kunnen het natuurlijk met dit soort meewarige reacties afdoen, maar eerlijk gezegd denk ik dat het juist goed is dat er nu eindelijk veel over dit soort zaken gesproken wordt.

Of er iemand is die Tom Dumoulin écht begrijpt kun je je afvragen, maar dat de mentale toestand van renners eens goed besproken wordt, is denk ik heel goed. Tom Dumoulin is duidelijk niet de enige met problemen. En dat aan mentale zwakte toeschrijven is te makkelijk.

Ik denk dat er vragen beantwoord moeten worden. Willen ploegen, publiek, organisaties niet teveel van renners? Vragen renners niet teveel van zichzelf? Is het mentaal wel oké om zoveel te moeten doen en laten voor je sport? Is de begeleiding wel toereikend? Zijn we op de goede weg met al die marginal gains? Is een rondewinnaar publiek bezit? Als iemand bepaalde aandacht niet kan verdragen, moet je die dan toch blijven geven? Enzovoorts.

0
ssj 31 maart 2021 om 11:07

Wie zegt hier dat het mentaal zwak is? Ik vind het juist mentaal sterk als je erover heen weet te komen (voor jezelf; dus dat de persoon in kwestie de keuze maakt waar hij/zij beter van wordt).

0
Wheely 31 maart 2021 om 11:13

Nou Hensie je hebt een punt maar ik vind het wat overdreven, dit geldt namelijk voor de hele maatschappij. De gehele mens wordt namelijk heel veel druk opgelegd, wat dacht je van die nieuwe pop artiest, de hardwerkende vader met drie kids, de troonopvolgster of de manager van je supermarkt. Ze kunnen allemaal zo bezwijken onder de druk maar het is uiteindelijk hoe ze er zelf in staan.

0
zietemgaan 31 maart 2021 om 11:24

Het gaat volgens mij idd om het mentale gewicht, de stress om er te moeten staan, en daar dan mee om kunnen. Dat beeld van een gelukkige Dumoulin die dakpannen mocht leggen, dat zei wel wat he. “Het gewicht van de koers dragen” en daar dan de opofferingen voor moeten doen qua biafra gewicht aanhouden, familie niet zien, ervoor gaan, dat is waar Tom B naar verwijst en is Tom Dumoulin dan niet gewoon een zachte mens die daar heel eenvoudig geen zin meer in heeft? (en een jonge adrenaline gedreven anarchist als Mathieu wel?)

0
tendam 31 maart 2021 om 11:42

Ik denk dat jongens als Van der Poel en Boonen het probleem van Dumoulin niet helemaal begrijpen omdat zij wél de prestige zien van het bestaan als profsporter. Ze zijn er mee opgegroeid, wilden altijd al wielrenner worden. Dumoulin lijkt zich te zijn gaan afvragen waar hij eigenlijk mee bezig is, iets meer existentieels dan een grammetje meer of minder.

0
Gitan 31 maart 2021 om 12:00

Ik denk niet dat Boonen op zich zo enorm van aandacht houdt (een Evenepoel bv. veel meer), maar vooral een meester is in het relativeren.

Hij heeft de aandacht voor zijn (privé)persoon en het ophemelen van zijn prestaties altijd vrij goed naast zich kunnen neerleggen en gewoon zijn ding gedaan. Hij neemt het leven over het algemeen niet al te serieus en zelfs tijdens de grote crisissen die er zijn geweest in zijn carrière (zoals bij bv. de 2 coke-plasjes) zag je dat hij dat – net als al dat ophemelen – vrij snel van zich kon afzetten.

0
yo-eddy 31 maart 2021 om 10:22

Dumoulin naar Bora of Alpecin Fenix

0
Lance4eva 31 maart 2021 om 11:05

Trek-Segafredo.

0
Wheely 31 maart 2021 om 11:03

Tom Dumoulin begrijpt Tom Boonen overigens niet.

0
Pieter v. S. 31 maart 2021 om 11:20

De enige die natuurlijk duidelijkheid kan geven is Dumoulin zelf.

De indruk die ik krijg vanuit de verschillende berichten is dat hij het fietsen wel leuk vind, maar met name geleefd werd door de verwachtingen van de wereld om ‘em heen. Dumoulin is voorzover ik ‘em zie een sympathieke renner die best graag anderen helpt (zie afgelopen Tour) en niet per sé op de voorgrond hoeft te staan.
(je hebt renners die genieten van de aandacht van pers e.d.; ik heb de indruk dat Dumoulin dat vooral energie kost)
Als je dan een grote ronde gewonnen hebt (al vrijwel het maximale behaald) en je ziet dat de kansen om er nog een paar te pakken behoorlijk klein zijn kan ik me wel voorstellen dat je jezelf afvraagt waarom je het eigenlijk doet en zou blijven doen. Omdat wielerminnend Nederland erop hoopt; dat lijkt me geen voldoende reden, zeker voor iemand met de intelligentie van Dumoulin. Daarom is ie volgens mij ook aan het nadenken wat hij zelf wil, los van alle verwachtingen. En de enige die daar antwoord op kan geven is Tom zelf. En dat kost denk ik gewoon tijd (en misschien heel veel praten en wandelingentjes)

0
SpeedyLegs 31 maart 2021 om 11:29

Tom Dumoulin had nooit mee moeten gaan in het ophemelen van zijn prestaties en mogelijkheden. De reklame waarin hij eigenlijk beweerde twee rondes in een jaar te kunnen winnen en de grootse huldiging met twee vorige Nederlandse grote ronde-winnaars moeten funest geweest zijn voor zijn geestelijke toestand. Een persoonlijke en of zakelijke relatie had hem idealiter hier af van moeten houden. Hopelijk vind hij voldoende steun om weer terug te komen.

0
Plavka 31 maart 2021 om 12:27

Ik kan me voorstellen dat Tom vooral de buik vol heeft van de wielerwereld an sich. En wat daarbij komt kijken. Is nu niet echt een intelligente leefomgeving. Fietsen zelf vind hij nog altijd heel leuk. Maar die mensen daarom heen….

0
Posterix 31 maart 2021 om 22:52

Zou Tom (Dumoulin in deze) zelf ook niet stiekem terugverlangen naar de tijden van Rodriguez en Froome bergop eraf sprinten in Spanje, op Oropa alles en iedereen de hielen laten zien, in de tour in opeens een plensbui de kopgroep aan flenters rijden?

Zou hij niet langer van zijn carrière hebben kunnen genieten zonder Girozege en het jaar daarna bevestigen met twee keer tweede?

Ik weet het niet, als ik naar zijn palmares kijk denk ik : Wouw! Het is zo jammer alleen dat er dan direct een verwachtingspatroon aan vast kleeft van heb ik jou daar.

0

Laatste nieuws

Populair

Materiaalzone