Tim Wellens klopt Valverde in Trofeo Serra de Tramuntana
foto: Cor Vos
vrijdag 28 januari 2022 om 16:18

Tim Wellens klopt Valverde in Trofeo Serra de Tramuntana

Tim Wellens heeft de Trofeo Serra de Tramuntana gewonnen. Na een zware wedstrijd over onder meer de Puig Major was hij aan de finish in Lloseta de sterkste in de spurt van een zeven renners sterke kopgroep. Alejandro Valverde kwam als tweede over de streep, Simon Clarke werd derde. Voor Wellens was het zijn eerste zege van het seizoen.

De vijfdaagse Challenge Mallorca ging vandaag verder met de Trofeo Serra de Tramuntana, met daarin behoorlijk wat klimwerk. Vanuit Lloseta ging het parcours eerst over de Coll de Femenies. Na de klim keerden de renners terug naar Lloseta om in de laatste negentig kilometer de Coll de Orient, de Coll de Sóller en de Puig Major omhoog te rijden: met ruim drieduizend hoogtemeter beloofde het een zware dag in het zadel te worden. Even voor twaalf uur werd onder een blauwe lucht het startsein gegeven.

Een vroege vlucht met o.a. Kevin Vauquelin kleurde lange tijd de koers – foto: Cor Vos

Vroeg in de wedstrijd ontstond een kopgroep met zeven man, met daarin Jacopo Mosca (Trek-Segafredo), Jokin Murguialday (Caja Rural-Seguros RGA), Julen Irizar (Euskaltel-Euskadi), Raúl García (Kern Pharma), Kevin Vauquelin (Arkéa Samsic), Sander De Pestel (Sport Vlaanderen-Baloise) en in eerste instantie ook Sven Burger (BEAT Cycling). De Nederlander kreeg echter te maken met pech en werd teruggeworpen in het peloton. Diego Rosa (EOLO-Kometa) reed nog enige tijd in de achtervolging, maar werd eveneens vroegtijdig ingelopen.

Vluchters rijden vier minuten weg
De zes overgebleven koplopers reden in de eerste helft van de wedstrijd meer dan vier minuten weg bij het peloton, waar BORA-hansgrohe en Movistar, de ploegen van onder meer Alejandro Valverde en Emanuel Buchmann, controleerden. In de tweede helft begon het peloton het tempo op te voeren en werd het verschil met de kopgroep langzaam maar zeker kleiner. Op de Sóller probeerde Mosca samen met García zijn vluchtkompanen aan te vallen, maar de anderen wisten terug te keren. Movistar haalde intussen een forse hap van de voorsprong van de kopgroep af.

Na de Sóller was de rol van Murguialday en Van Pestel uitgespeeld en reden Mosca, Irizar, García en Vauquelin met elkaar verder, terwijl hun voorsprong steeds meer terugliep. Aan de voet van de Puig Major hadden ze nog maar een minuut over en toen de weg op begon te lopen, kostte het Mosca en Irizar almaar meer moeite om het tempo van voren vol te houden. Uiteindelijk moesten ze García en Vauquelin laten gaan. Vanuit het peloton openden Ben Zwiehoff en Élie Gesbert de debatten en probeerden naar de twee overige vluchters toe te springen.

Diego Rosa probeerde het wel, maar kon niet meer bij de vroege vlucht komen – foto: Cor Vos

Op zes kilometer onder de top werden García en Vauquelin ingelopen en viel Alejandro Valverde aan. Zijn aanval leidde vervolgens tot een elitegroep met negen renners, met behalve Valverde ook Enric Mas, Brandon McNulty, Emanuel Buchmann, Ben Zwiehoff, Simon Clarke, Tim Wellens, Kobe Goossens, Élie Gesbert en Warren Barguil. Vervolgens demarreerde Mas en de Spanjaard kreeg Gesbert achter zich aan, terwijl daarachter Zwiehoff en Barguil moesten lossen. De andere zes renners konden terugkeren bij Mas en Gesbert.

Gesbert in de problemen
Na zijn inspanning had Gesbert het even moeilijk en leek het erop dat hij de rest van de kopgroep moest laten gaan, maar met hangen en wurgen kon hij aanhaken en kwam hij met Valverde, Mas, McNulty, Buchmann, Clarke, Wellens en Goossens over de top van de Puig Major. Na deze klim bleven de renners nog even in de bergen, waardoor Gesbert weer een gaatje moest laten en hij uiteindelijk terugviel tot bij de eerder geloste Zwiehoff en Barguil. Op een volgende oplopende strook, op 21 kilometer van de finish, viel Valverde nog eens aan.

De 41-jarige routinier pakte een gaatje, maar werd spoedig weer ingelopen. De aanvallen in de kopgroep volgden elkaar echter snel op, want ook Mas, Buchmann en Clarke probeerden het. Valverde, Mas, McNulty, Buchmann, Clarke, Wellens en Goossens begonnen echter gezamenlijk aan de afdaling naar de finish in Lloseta en uiteindelijk moest een sprint de beslissing brengen in de strijd om de overwinning. Wellens en Valverde gingen gelijk op in de laatste rechte lijn, waarbij de Spanjaard vlak voor de streep even moest inhouden om een botsing te voorkomen.

Brandon McNulty, winnaar van de Trofeo Calvia, roerde zich opnieuw – foto: Cor Vos

Wellens kwam vervolgens als eerste over de finish. De wedstrijdjury beraadde zich nog even over de eindsprint, maar kwam tot de conclusie dat zich geen onregelmatigheden hadden voorgedaan. Voor Wellens was het zijn vijfde zege in de historie van de Challenge Mallorca. In 2017 schreef hij de Trofeo Serra de Tramuntana en de Trofeo Andratx-Mirador des Colomer op zijn naam. In 2018 won hij de Trofeo Serra de Tramuntana, in 2019 de Trofeo de Tramuntana Sóller-Deia. Woensdag was de klimmer van Lotto Soudal ook al vierde in de Trofeo Calvia.

 
27 Reacties
Sorteer op:
28 januari 2022 16:24
https://twitter.com/NandodiMaria/status/1487083903722692611 kan je niet echt een sprint noemen natuurlijk; deurtje dicht zegt Wellens
  28 januari 2022 16:29
  Zoals ik net ook in het volgtopic zei: Moeilijk om uitsluitsel te geven obv die beelden van de linkerkant van de weg. Wijkt hij nog verder af naar rechts vanaf ze na de bocht op het rechte stuk komen? En hoe recht staan de nadars? (die vlak voor de finish aan de rechterkant staan schots en scheef, met een vernauwing richting de meet) Dat gezegd zijnde: als hij vrije doorgang had gehad was Valverde zeker gewonnen.
  28 januari 2022 16:32
  Tsja, bij recht sprinten zie ik dat toch vooral als 'parallel aan de nadars', helemaal als je al een halve meter naast de nadars rijdt. Valverde zit er eerst praktisch naast en moet opeens inhouden, wat mij betreft is hier wel degelijk sprake van de deur dicht gooien. Wellens is natuurlijk ook een redelijk strijkijzer dus had weinig keuze.
  28 januari 2022 16:32
  Valverde komt erlangs en Wellens gooit de deur toe. Maar goed, jury heeft zonet bevestigd dat Wellens de winnaar is. Case closed dus.
  28 januari 2022 16:47
  Ik zie Wellens nergens duidelijk van zijn lijn afwijken. Als Valvarde nét in het gat paste en de nadar plots 5 à 10 cm naar binnen komt, dan past hij er nét niet meer langs. Echt onmogelijk om dat op deze camerabeelden te beoordelen. Wat wel duidelijk te zien is (allerlaatste beeld) is dat er langs rechts met de beste wil van de wereld geen rechte lijn richting finish te vinden was...
  28 januari 2022 17:00
  Ik meen mij een interview met een UCI-commissaris te herinneren waarin die uitlegde dat een rechte lijn wilt zeggen dat de renner zijn lijn aanhoudt. Onafhankelijk van de positie van de nadars of dergelijke. M.a.w. een renner mag van links naar rechts over de baan rijden, zolang hij dat maar in een rechte lijn doet. Ik kan echter dat interview niet meer terugvinden (weet ook niet meer waar ik dat gelezen had), dus ben niet 100% zeker meer dat het zo in elkaar zat. Als er dan een bocht zo dicht bij de meet ligt, is het natuurlijk moeilijk om die rechte lijn te bepalen. Hoe dan ook is het op zich niet abnormaal dat Wellens na een bocht in volle sprint richting buitenkant gedreven wordt. Maar zoals anderen ook al zeggen : onmogelijk te beoordelen op basis van de beelden. Dus zullen we er maar op vertrouwen dat de jury een beter zicht had en in eer en geweten een besluit heeft genomen :-)
  28 januari 2022 17:04
  Dat was ook mijn gedacht, Cintu. Ik ben er trouwens zeker van dat ze maar al te graag Valverde tot winnaar uitgeroepen hadden als het enigszins te verantwoorden was ;-)
28 januari 2022 16:28
Ik ben een Belg die voor Movistar is maar sorry Tim sluit de deur gewoon
  28 januari 2022 16:31
  Officieel bevestigd: jury keurt het goed (onbegrijpelijk)
  28 januari 2022 16:32
  Of Valverde wil door een gat dat er niet is en riskeert z’n oude leven er niet voor. Hoe dan ook een echte Mallorca uitslag.
  28 januari 2022 16:33
  Hij zat al in het gat; hij reed er letterlijk langs tot Wellens de deur dicht deed.
28 januari 2022 16:34
Goossens debuteert ook lekker voor Wanty trouwens
  28 januari 2022 16:39
  Wou ook ook net zeggen. Na zijn 7de plek in de Trofeo Calvia, nu toch knap 5de! Maar ik moet zeggen: ik dacht dat hij nog maar 22-23 jaar was, blijkt dat hij "al" 25 jaar is.
  28 januari 2022 17:11
  Goossens heeft ook wel wat tijd verloren in cyclocross. Pas al laatstejaarsbelofte in (2018) alles op de weg beginnen zetten bij Lotto U23. Daar op zich al goed gepresteerd, maar geen promotie gekregen. Is toen als elite nog één jaar bij Lotto kunnen blijven (en dus zich moeten richten op de .2, aangezien hij niet meer selecteerbaar was voor alles U23). Dan toch contract verdiend, ondanks een najaar weggevaagd door blessures, voor de Lotto hoofdmacht. Daar als voornaamste prestaties een 24ste plaats in de Vuelta op z'n Francis De Greefs en een 6de plaats in een vluchtersrit in de Giro. Dit jaar schijnbaar een stap vooruit gezet. Die kopgroep vandaag zat vol kwaliteit.
28 januari 2022 16:40
Mooi laat 2022 het jaar zijn waarin dat genuil over rechte lijntjes en dichte deurtjes weer een beetje terugetrokken wordt. Aan die beelden sowieso kan ik niks van een dichte deur ontdekken
  28 januari 2022 17:36
  Buitengewoon indrukwekkend dat iemand op basis van deze beelden ook maar iets kan concluderen.
28 januari 2022 16:40
Daan Hoole 11e, netjes!
  28 januari 2022 18:54
  Ja inderdaad knap, evenals Raûl Rota op de 112e plek
28 januari 2022 17:04
Standaard eerste piek voor Wellens, op naar september!
28 januari 2022 17:18
Quote:
Voor Wellens was het zijn eerste zege van het seizoen.
No shit, Sherlock.
  28 januari 2022 19:11
  Mooie quote, je zou ook kunnen zeggen dat er eindelijk iemand van het oude continent Europa nog eens een koers won. Was dit seizoen ook niet gebeurd.
28 januari 2022 17:41
Erg moeilijk te zien, Wellens kwam wijds de bocht uit, met Valverde er al praktisch naast en liet hem voldoende ruimte om als een stijve hark zonder enige bewegingsruimte rechtdoor te rijden, dus lekker aan het stuur snokken was er voor Valverde niet meer bij. Maar echt gevaarlijk dan ook weer niet. Ik weet niet met welke beelden de jury dit beoordeeld heeft natuurlijk.
28 januari 2022 17:59
Je kunt het ook interpreteren als Valverde koos gewoon de verkeerde kant. Ingesloten raken is soms ook gewoon je eigen fout natuurlijk. Maar goed. Moeilijk om het echt goed te zien op die beelden en de jury heeft besloten.
28 januari 2022 18:15
Valverde moet nog veel leren... duidelijk een beginnersfout. Als ie wat jaartjes verder is zal hem dit niet meer overkomen lijkt me.
29 januari 2022 08:32
Valverder heeft hem er op een gegeven moment echt helemaal naast wellens. Daarna zakt ie terug en houdtie zn benen stil. Wellicht dat dit de jury overtuigd heeft. Maar extreem moeilijk te zien vanuit deze camera positie.
29 januari 2022 09:02
Update: in de samenvatting was er een frontaal zicht van aan de rechterkant van de weg en daar is wél duidelijk zichtbaar dat Wellens Valverde de pas afsnijdt wanneer hij hem voelt komen. Zonder dat het echt gevaarlijk werd, maar toch verrassend dat de jury hem niet naar de tweede (of 6e) plaats terugzette. Wellicht geen directe toegang tot de beelden zoals dat bij live-doorgestraalde beelden het geval is?
29 januari 2022 12:22
Bizar dat Wellens deze mag houden. Maar goed, wel netjes dat hij zelf toegeeft dat hij fout zat en blij dat Valverde eieren voor z'n geld kiest.

Reacties zijn gesloten.