Tiesj Benoot richt zich bij Team Sunweb op Ardennen- en rondewerk
foto: Cor Vos
vrijdag 16 augustus 2019 om 09:34

Tiesj Benoot richt zich bij Team Sunweb op Ardennen- en rondewerk

Afgelopen woensdag werd bekend dat Tiesj Benoot zal verkassen naar Team Sunweb. De 25-jarige allrounder vertelt aan Het Nieuwsblad waarom hij heeft gekozen voor de Duitse formatie. Een belangrijk aspect is de wetenschappelijke benadering. “Dat is de richting die de sport uitgaat”, zo is Benoot van mening.

Benoot koerst al sinds zijn profdebuut in 2015 voor Lotto Soudal, maar na vijf jaar komt er een einde aan die samenwerking. “Ik heb heel veel aan de ploeg te danken. Ik was er erg op mijn gemak, maar ik wilde uit mijn comfortzone treden.” De grote vraag is: waarom heeft de Gentenaar eigenlijk voor Team Sunweb gekozen?

Een belangrijke reden is de wetenschappelijke benadering van de ploeg van manager Iwan Spekenbrink. “Teams als Sunweb, Jumbo-Visma en Team Ineos zijn daar de exponenten van en daar ging ook mijn voorkeur naar uit.” Benoot zal volgend jaar aan de zijde koersen van onder meer Michael Matthews en Wilco Kelderman.

“Geen Roubaix, focus op Ardennenklassiekers”
De kersverse aanwinst van Team Sunweb staat te boek als een echte allrounder. Zo liet hij al mooie dingen zien in de klassiekers – met als hoogtepunt zijn zege in Strade Bianche – maar Benoot reed ook top-5 in zware rittenkoersen als Tirreno-Adriatico en de Ronde van Zwitserland. Maar waar gaat nu eigenlijk zijn voorkeur naar uit?

“Het is de bedoeling om alleen nog de echt zware eendagswedstrijden te rijden. Geen Parijs-Roubaix, de focus zal meer op de Ardennenklassiekers liggen. Het is wellicht een optie om me via de Ronde van Catalonië voor te bereiden op de Ronde van Vlaanderen en de Waalse klassiekers.”

Tiesj Benoot wil zich bij Team Sunweb verbeteren als tijdrijder – foto: Cor Vos

Een duo met Michael Matthews 
Benoot zal dan wel het kopmanschap moeten delen met Michael Matthews, maar de Belg ziet dat zeker niet als een nadeel. “Een snelle man naast mij is een voordeel. Ik moet het sowieso hebben van een aanval en dan kan het helpen dat niemand met Matthews naar de streep wil rijden”, zo legt hij uit.

Maar Benoot zal zich de komende jaren niet alleen richten op de klassiekers. Hij hoopt zich bij zijn nieuwe ploeg ook te verbeteren als ronderenner. “Ik wil progressie boeken als tijdrijder, want dat blijft mijn zwakke plek.” Het is nog altijd onduidelijk of Tom Dumoulin hem de fijne kneepjes van het vak kan leren, aangezien de Limburger al een tijdje in verband wordt gebracht met Jumbo-Visma.

Over protocollen: “Ik wil juist een strakke begeleiding”
Benoot heeft ook een mening over de werkwijze van Team Sunweb, dat werkt met strakke protocollen en gedragscodes. En dat is niet voor iedereen weggelegd, zo blijkt wel uit het verhaal van Edward Theuns. “Ik heb vooraf met Bert De Backer en Theuns (ex-renners van Team Sunweb, red.) gesproken over de ploeg. Het ging natuurlijk ook over protocollen.”

“Voor iemand als Edward werken die niet goed, aangezien hij een renner is die erg op gevoel werkt en persoonlijke vrijheid wil. Ik ben juist op zoek naar een strakke en wetenschappelijke begeleiding”, aldus Benoot.

RIDE Magazine
16 Reacties
Sorteer op:
16 augustus 2019 09:44
Ik ben eigenlijk benieuwd of Van Schip goed bij Sunweb zou passen. Wetenschappelijk ingesteld, maar komt ook erg eigenzinnig over.

Verder horen we maar weinig over eventuele transfers van Roompot renners.
    16 augustus 2019 19:23
    Dat is meer een type Wanty of Corendon.
16 augustus 2019 09:52
Van Schip past niet goed bij een WT-ploeg
    16 augustus 2019 13:41
    Thomas De Gendt is ook heel eigenzinnig, en past toch ook in de WT (wel enkel bij Lotto waar hij zijn ding kan doen zoals geen Massages en niet opwarmen bij TTT/ITT).
16 augustus 2019 09:53
Tegenwoordig is het afwachten of een renner gaat gedijen in het Sumweb-regime. Het verhaal klinkt leuk, maar het ervaren is anders. De Nederlandse/Belgie sfeer bij Jumbo-Visma gecombineerd met de wetenschappelijke benadering lijkt mij toch de betere combinatie te zijn. Het verhaal over Matthews is natuurlijk wel interessant. Kan zeker een super duo vormen en vergroot de kans voor Tiesj om een grote vis te gaan vangen.
16 augustus 2019 10:16
Benieuwd of dit gaat werken. Tiesj is natuurlijk een steengoed renner, die ook nog eens erg allround is.
16 augustus 2019 10:39
De heren en madamen wetenschappers van de TU/Delft en rekenwonders van KPMG kunnen zich in de handen wrijven.
16 augustus 2019 11:38
Denk dat het Sunweb regime teveel een eigen leven is gaan leiden. Het heeft de ploeg ook veel succes gebracht. Dat het nu bij Dumoulin niet meer werkt kan. Er zijn maar weinig renners die hun hele carrière bij 1 ploeg rijden.

Aan de andere kant heeft de aanpak van Spekenbrink Dumoulin ook gebracht waar hij nu staat.
16 augustus 2019 12:13
Naast rijden op a. intuïtie en sfeer in de ploeg en rijden op b. wetenschappelijk gefundeerde protocollen zou ik mezelf beter kunnen vinden in c. een combinatie van beide. Een keuze voor een van beide wegen lijkt me niet erg goed te werken. Het komt de laatste tijd over alsof Jumbo-Visma meer van benadering c. heeft en Sunweb meer van benadering b. Maar veel zekerheid heb ik hier niet over, behalve veel opiniërende commentaren. Heeft iemand dit goed uitgezocht?
    16 augustus 2019 14:47
    Jumbo is ontzettend B. Ze zijn daar met alles wetenschappelijk bezig, ze meten letterlijk tot op de gram wat een renner eet bijvoorbeeld. Het is/lijkt alleen gezelliger dit jaar omdat ze veel winnen tov Sunweb.
    16 augustus 2019 15:30
    Ja, dat is ook goed mogelijk.
    16 augustus 2019 18:53
    On topic blijven. Het gaat hier over Tiesj en Team Sunweb.

    TJV fanboys kunnen los in andere topics.
16 augustus 2019 14:47
Tom, herstel maar rustig en blijf nou lekker bij Sunweb. Wordt een mooi ploegje.
16 augustus 2019 18:56
Raar hè, en als je de nieuwsberichten van een jaar geleden bekijkt na een 2e plek in de tour lees je heel wat anders.

Beetje populistische draaikontige fanboys :-)

Reacties zijn gesloten.