Thymen Arensman zesde in eindklassement Giro: “Blijf met een ‘wat als’-gevoel zitten”
Foto: Cor Vos
zondag 28 mei 2023 om 08:41

Thymen Arensman zesde in eindklassement Giro: “Blijf met een ‘wat als’-gevoel zitten”

Thymen Arensman sluit vanmiddag de Giro d’Italia af als zesde, en eerste Nederlander. Maar daarvoor was de INEOS-Grenadiers-renner natuurlijk niet naar Italië afgezakt: hij moest namelijk kopman Geraint Thomas aan eindwinst helpen. “Dit is niet hoe we de Giro wilden afsluiten”, reageert hij op Instagram op het verlies van zijn Britse kopman. “Anderzijds is dit wat wielrennen zo mooi maar wreed maakt.”

Over zijn eigen prestaties blijft Arensman met gemengde gevoelens zitten. “Ik heb een klein ‘wat als’-gevoel, nadat mijn ketting eraf ging in de muurtjesrit en ik in de eerste etappes een paar keer achter een val zat en zo tijd verloor.”

Arensman toonde zich wel sterk als meesterknecht. “Je kan er nu niets meer aan veranderen, maar er wel uit leren. Een vierde plaats was allicht nog mogelijk geweest, maar ik zou mijn eigen resultaat meteen inruilen voor een eindzege van G (Geraint Thomas, red). Tijdens de tijdrit zat ik heel de tijd met hem in mijn hoofd. We zijn teleurgesteld, maar het leven gaat voort.”

“Ik kan daarnaast alleen maar blij zijn met mijn progressie: ik ben weer een jaar ouder, sterker en heb meer ervaring. En ook de hele voorbereiding op de Giro en vervolgens deze drie weken met mijn nieuwe ploeg ga ik niet snel vergeten. We hebben nooit opgegeven en zijn altijd in de eindzege blijven geloven.”

 
32 Reacties
Sorteer op:
28 mei 2023
Super fletse Giro gereden maar wel zesde. Overigens geldt dat natuurlijk voor bijna alle renners die tussen plek 4-10 zijn geëindigd. Als wielerfan blijf ik vooral achter met een -wat als die mannen nu eens met lef gekoerst hadden - gevoel achter.
  28 mei 2023
  Hij mag blij zijn dat ie zo'n Giro rijdt met al die opgaves en na zo'n matig voorjaar.
  28 mei 2023
  Dat geldt wat mij betreft niet alleen voor 4-10, maar evengoed voor 1-3… Er zijn een heel deel renners een flink pak lager in het GC geëindigd door volledig anoniem telkens aan te klampen, dan wanneer ze eens hadden laten lopen en volgende dag in lange ontsnapping waren meegeschoven, zeker met de afwachtende manier waarop de topteams koersten. Als je ziet hoe vlot ze iemand als Pinot keer op keer laten rijden, vraag ik mij af met wat een gevoel Dunbar, Kämna, Vine, McNulty, Buitrago, Caruso, Fortunato,… achterblijven. Had Almeida lager geëindigd als Vine en/of McNulty dag na dag waren meegeschoven in de bergetappes? Of Caruso met Buitrago? INEOS had amper 5 renners over, en slechts 7 concurrenten die erin slagen om boven de man te eindigen die dag na dag als 3de aan de bak moet…
  28 mei 2023
  Danku jappe je bespaart mij een hele analyse Volg u 100%
  28 mei 2023
  Eens Jappe, de hele top-3 reed ook heel flets. Maar dat kan ik nog een beetje billijken. Thomas is altijd dit type renner geweest, Roglic heeft denk ik toch best wat last gehad in de tweede week en had denk ik weinig baat bij een harde koers. En Almeida stond zo goed dat ik me wel kan voorstellen dat hij niet echt op een counter durfde te lopen. Maar daarachter vind ik het wel erger. Pinot liet inderdaad al zien dat de combinatie van aanvallen en toch goed in GC blijven staan best mogelijk was. Maar toch hebben al die mannen alleen maar aangeklampt. Wat mij betreft de minst aantrekkelijke grote ronde die ik ooit gevolgd heb. Echt anti-reclame voor het wielrennen. Gisteren wel met een mooie climax.
28 mei 2023
Hij heeft gewoon een prachtige Giro gereden. In het voorjaar was het niet veel,, maar Ineos heeft hem en ook Thomas goed klaargestoomd hiervoor. Kan op termijn de kopman worden
28 mei 2023
Bevestiging van een goede derde week zoals we al in de Vuelta zagen wat resulteert in wederom een 6e plek in het AK. Prima om op voort te bouwen. Volgende grote ronde mogen ze wat meer spelen met jongens die zo kort staan wat mij betreft, dat ligt Arensman ook prima volgens mij.
  28 mei 2023
  Meer dan een knechtje zal die arensman nooit worden , zal nooit geen podium kunnen halen in een grote ronde of eendagskoers of wat dan ook maar om drinkbussen te brengen naar de echte kopmannen kan die wel dienen
  Arensman is ziekelijk bescheiden. 6 e in vuelta en giro achterelkaar en nog jong , dan ben je sowieso podiumkandidaat in elke grote ronde. Kop op man !
  28 mei 2023
  @sus toch wel bijzonder dat je op zo'n manier uit de hoek kan komen.
  @SUS Arensman "zal nooit geen podium kunnen halen.." Lijkt mij ook....
28 mei 2023
Nu als kopman naar de Vuelta?
  28 mei 2023
  Ik denk dat INEOS zonder uitgesproken kopman daarheen gaat en dus zou hij in ieder geval beschermd daar kunnen worden. Pidcock, Rodriguez en Martinez gaan de Tour doen, Rodriguez zie ik daarnaast ook wel de Vuelta doen. Thomas zie ik geen twee grote rondes meer doen en Hart na zijn breuk ook niet. Blijven over Bernal, Sivakov en Arensman (plus wellicht Plapp). Dat zou een mooie ploeg zijn die ook voor ritzeges kan gaan in de trend van Carapaz laatste Vuelta.
  Rodriguez is van bouwjaar 2001, die gaat echt geen twee grote rondes na elkaar rijden.
  28 mei 2023
  Dan denk ik eerder de Tour
  Bernal heeft vorig jaar toen hij thuiszat uitgesproken dat er nog maar één wedstrijd is die hij nog dolgraag aan z'n palmares wil toevoegen, en dan hebben we het over de Vuelta. Bernal is zo'n renner die enorm veel waarde hecht aan de historie van de sport, en enorm graag zou hij alle drie de grote rondes achter zijn naam willen hebben staan. "De dag dat ik de Vuelta win is mijn carriere compleet en stop ik !" Zijn letterlijk z'n woorden. Nu is het natuurlijk afwachten hoeveel sterker Bernal nog kan worden in de aankomende maanden. Maar mits hij ook maar 90% is van wat hij voor z'n ongeluk was, dan zal hij absoluut naar voren geschoven worden als kopman. Maar Ineos speelt wel vaker met meerdere kopmannen, en een Thymen maar ook Laurens zou ik absoluut een vrije rol geven totdat één van hen ergens veel tijd verliest. Ineos is in de breedte zo sterk dat ze bijna een ploeg met enkel kopmannen kunnen sturen. (Zet er Rodriguez, Platt, Pidcock, Martinez, Sivakov en hopelijk Hart bij.) Wow :)
28 mei 2023
Iemand die zo'n beresterke Grio heeft gereden, 6e wordt als niet-kopman en dan alsnog baalt: Thijmen is een winnaarstype. Die gaat nog hele mooie dingen laten zien, komende jaren..
Of Evenepoel had gewonnen zullen we nooit weten, want zowel Hoekstra als wel Marit kunnen gelijk hebben. Wat ik wel denk is dat had Evenepoel nog meegedaan er een hele andere giro was ontstaan omdat door de tijdverschillen er dus wel moets worden aangevallen door Thomas, Roglic en Almeida om het verschil kleiner te maken. Maar of dat ook zo is zullen we nooit weten
29 mei 2023
Dat heb ik al vaker gehoord ja, dat ze gaan beweren dat er weer een Nederlandse renner een podium kandidaat wordt, zoniet een grote ronde winnen, wanneer hij in de top 10 eindigt. De realiteit is vaak totaal anders en laat iets anders zien. Maar vooruit, laten we het hopen
  Op wie doel je precies? Bij mijn weten hebben van de huidige generatie renners die de top tien hebben gehaald, alleen Ten Dam, Poels en Gesink geen podium gehaald. Bij de eerste twee lijkt het me sterk dat men hen opeens als podiumkandidaat zag, aangezien het vrij ver in hun carrière was, en het diepe toptien plaatsen waren. Gesink heeft inderdaad geen podium gehaald, maar dat kwam door een valpartij vlak voor het einde van de Vuelta. Hij was dus wel degelijk kandidaat voor het podium. Kruijswijk, Mollema, Dumoulin en Kelderman hebben op het podium gestaan, Dumoulin heeft zelfs gewonnen, en Kelderman en Kruijswijk hebben diep in de laatste week aan de leiding gestaan. Wie heb ik dan allemaal nog over het hoofd gezien?
In de vuelta zat hij 20 seconden achter Almeuda uiteindelijk. Gok dat hij als hij voorzichzelf mocht rijden voor het podium had gestreden
  28 mei 2023
  Toch kan ik mij niet aan de indruk onttrekken dat Arensman, op dit moment in zijn carrière, juist gedijt in de rol van knecht en misschien juist in deze rol langer weet aan te klampen. Met andere woorden: ik geloof dat hij momenteel iets dieper kan gaan voor Thomas dan voor zichzelf.
  28 mei 2023
  Voor zichzelf rijden (dus aanvallen met Thomas comfortabel in het wiel van Roglic), had eigenlijk betekend dat INEOS voor een juiste ploegtactiek had gekozen. De schaduwkopmannen de zwakkere Jumboploeg laten aanvallen. Niet alleen had Arensman dan bedreigend dicht gestaan in de rangschikking. De Jumboploeg zou toen opgesoupeerd geweest zijn, en Roglic had aan de bak moeten komen. Dat zou allicht het verschil gemaakt hebben tijdens de laatste bergritten en tijdens de steile slotkilometers van de klimtijdrit. Roglic had toen zeker meer tijd verloren en/of zou minder tijd teruggenomen hebben. Oerdomme ploegtactiek van INEOS dus, en dat met zo'n sterke ploeg.
  Paul Hoekstra, het kan natuurlijk zijn dat je diverse malen het openingsuur van de koers hebt gemist. Maar ik heb Arensman wel degelijk enkele ritten zien proberen mee te sluipen met de vluchters. Dus Ineos heeft wel degelijk gepoogd zijn rol uit te spelen, zelfs de afgelopen vrijdag nog. Enkel wordt iedere poging gelijk "doodgemaakt" door Jumbo-Visma en/of UAE. Als je dat vervolgens meerdere keren hebt geprobeerd, begin je ook in te zien dat het nul meerwaarde heeft. Dus Thymen meesturen in de vlucht was simpelweg geen optie. Wat we niet gezien hebben, en wat Ineos misschien wel had kunnen proberen was om Arensman in een latere race-fase in de aanval te sturen. Maar dan vraag ik me af of Almeida en Roglic daar nu echt zenuwachtig van zouden geworden zijn. Ten eerste moet hij dan nog altijd eerst maar eens drie minuten gaan terugpakken, en dat terwijl Jumbo en UAE met Dennis, Bouwman, Kuss, Mc Nulty, Formolo, Vine nog voldoende sterke krachten achter de hand hadden. Uiteindelijk zouden het toch weer Thomas, Almeida en Roglic geweest zijn die het tussen hun drieën zouden verdelen. Wat wel onderschat wordt volgens mij door veel volgers is de impact die twee weken in de regen op een lijf hebben. Er is meerdere keren spraken geweest van het extreem weather protocol, en we hebben ritten gehad waar renners zelf niet meer in staat waren hun jasje of handschoenen nog uit te trekken. Een grote ronde rijden is een uitputting slag, dat weten wij volgers allemaal. En er is behoorlijk hard gereden in ontzettend slecht weer, en niet één of twee ritjes. Dat hakt erin.... Ieder die deze Giro uitrijd zal echt toe zijn aan recuperatie, aan een goede vakantie met het gezin. :) We hebben helaas ook weer veel te veel valpartijen gezien, iets dat ook degelijk een rol speelt. We hebben Remco twee maal zien gaan tijdens één en dezelfde rit, we hebben Hart, Thomas, Roglic, Vine, en talloze anderen te vaak op de grond zien liggen. Met "G" in het roze en eigenlijk nog maar twee klimmende ploeggenoten over, (Met alle respect richting Puccio en Swift uiteraard.), kan ik begrijpen dat Ineos gekozen heeft voor de weg die ze nu bewandeld hebben. Ze hadden waarschijnlijk gehoopt te kunnen spelen met Hart en Thomas, maar helaas is dat ons allemaal ontnomen. Ondanks dat ik een Vlaamse Roglic fan ben, (Ik ben fan van alle renners, echter van Primoz net nog iets meer.), denk ik dat een fitte Hart deze ronde gewonnen zou hebben voor Evenepoel. Helaas zijn er iets teveel mooie renners uit koers moeten stappen vanwege het covid-spook, en tel daarbij op de eerder genoemde weersomstandigheden die we hebben gehad. En ja dan kom je tot situatie die we nu hebben gekregen. Ik ben het absoluut gelijk voor duizend procent met je eens dat we niet de meest spectaculaire Giro ooit hebben gehad. Maar daarom is hij geen seconde minder heroïsch voor al die renners die wel iedere dag volle bak gaan. Dat er in een grote ronde her en der favorieten wegvallen, dat hoort er nu eenmaal bij. Het is een vast onderdeel van iedere grote ronde. Maar om terug te komen op Thymen, gezien zijn ontwikkeling kan niemand zeggen dat hij hier middelmatig werk heeft afgeleverd. Nadat Laurens het hele peloton bergop al aan stukken had gereden mocht Thymen ervoor zorgen dat het tempo zo hoog lag dat niemand meer kon aanvallen. Ik vindt zijn teleurstelling dan ook mooi... echt oprecht. Eerst denkt hij aan hoe z'n teammaatje zich moet voelen, en pas daarna aan z'n eigen ding. Daar heb ik gewoon diep respect voor. Hetzelfde zou ik willen zeggen over "Plusky" , na zo ontzettend veel tegenslag in de laatste twee jaar sinds hij bij Jumbo vertrok was het gewoon prachtig om te zien dat hij echt weer terug is. We kregen al een licht voorproefje in De Tour des Alps, maar om het hem zo drie weken achter elkaar te zien doen. Man dat doet echt deugd, want hij heeft er zo hard voor moeten knokken. Maar ook Laurens was enkel bezig met Thomas. Net zo goed als het hele Jumbo-Visma team zich de gehele Giro heeft weggecijferd voor maar één man, hebben ze dat bij Ineos ook gedaan na het wegvallen van Hart. :)
28 mei 2023
Je kan enkel vaststellen dat INEOS, Jumbo en zelfs Emirates een bijzonder laffe Giro gereden hebben. Nog enigszins te begrijpen van Jumbo, waarvan duidelijk was dat Roglic met zijn explosiviteit en zijn geplande derdeweekpiek alles op de laatste paar bergritten en de supersteile laatste tijdritkilometers zou zetten. Bijna was INEOS er nog mee weggekomen, met hun passieve houding. Dat met een ploeg die in de breedte en qua kwaliteit ver boven de rest uitstak. Met de eerste week vijf (!) renners (vier zonder Thomas) die heel dicht stonden in de rangschikking en die de ploegleiding in de aanval had moeten sturen. Je kan het geluk niet blijven tarten. Hart en uiteindelijk ook Sivakov vielen weg. Toen stonden Arensman en De Plus nog steeds bedreigend dicht. Maar neen, zelfs dan werden Roglic en zijn team niet voortdurend aangevallen door INEOS. Dus gebeurde wat moest gebeuren. Roglic werd niet afgemat, zijn slechte dag niet uitgebuit. Voorspelbaar had de nochtans taaie en sterke Thomas op zijn 37 net niet meer dat beetje extra in huis. Met zijn tempoklimcapaciteiten en met de twee eerste tijdritten in zijn voordeel, had een fitte Evenepoel toch zeker een minuut voorsprong gehad voor de afsluitende (klim)tijdrit. No way dat Roglic die nog had kunnen terugpakken tijdens die laatste twee tot drie km van de slottijdrit. Conclusie. Evenepoel zou deze Giro gewonnen hebben, na wel aangevallen te zijn geweest (gezien zijn voorsprong op Thomas en Roglic). Dan hadden we ook nog spektakel gekregen, in tegenstelling tot wat we nu gezien hebben. De tijd van Thomas en Roglic (wel in de toekomst nog nuttig als luitenant van Vingegaard) is voorbij. Evenepoel lijkt me op korte termijn de enige uitdager te worden voor Vingegaard en Pogacar in grote rondes, te beginnen met de Tour 2024. Ik maak nog voorbehoud voor Bernal. Als die zijn oude niveau terugvindt (aanwijzingen hiervoor zullen we al tijdens de komende Tour zien), zie ik hem volgend jaar samen met Pogacar, Vingegaard en Evenepoel meespelen voor het podium. Van Almeida, Hart (te onregelmatig), Arensman e.a. zal het niet komen. Hooguit een top vijf plaats.
  28 mei 2023
  Ik denk ook dat Evenepoel had gewonnen, uiteindelijk hebben we in die ‘loodzware’ derde week maar beperkte verschillen gezien. Dan had Evenepoel echt een inzinking gehad moeten hebben. Aan de andere kant was het koersverloop met zijn aanwezigheid waarschijnlijk heel anders geworden. Als Hart er ook nog bij was geweest dan had Ineos echt hun sterkte kunnen uitspelen, al is de vraag of ze dat gedaan hadden want ik heb het ze nog niet vaak zien doen. Enige voorbeeld dat ik me kan herinneren is de Tour die Thomas won.
  28 mei 2023
  Een "wat als" is echt zinloos. Wie er niet (meer) is kun je niet verslaan. Om dat aan te tonen de volgende voorspelling: Evenepoel was er in de 3e week doorheen gezakt en had zelfs een stukje moeten lopen in de klimtijdrit. Derhalve had hij waarschijnlijk ergens rond De Plus geëindigd in het algemeen klassement.
  28 mei 2023
  Tja, als we zo redeneren kunnen we op basis van eenExcelletje de beker ook vooraf al aan Evenepoel geven. Maar zo werkt het natuurlijk niet. Remco heeft in deze ronde geen enkele serieuze berg opgereden, dus het is totaal niet te zeggen hoe hij het had gedaan Ja er was zeker een goede kans geweest op winst, maar wat als Roglic niet gebutst was geweest? En wat als Ineos twee serieuze kopmannen had gehad? Etc etc… De ploeg van Remco zag er in de eerste week echt al niet geweldig uit, dat had een probleem kunnen worden. Iedereen roept hoe goed Van Wilder het heeft gedaan, maar hij kwam qua niveau ook nooitin de buurt van de meesterknechten van de andere kopmannen. De essentie van wielrennen, en zeker van grote rondes, is nu net dat er van alles gebeurt en dat je niet kunt voorspellen hoe het afloopt. Wat wel zeker is is dat Remco en Primoz als ze topfit zijn in het algemeen boven de rest zouden moeten uitsteken.
  Goed stuk, lekker kort ook... Open draaideuren intrappen, wie is er niet groot mee geworden...?
  28 mei 2023
  Mensen afzeiken, wie is er niet klein mee gebleven
  Ik zie het al, je bent er net uit gekropen...
  Voorlopig zie ik bij Remco meer DNF'jes als uitslagen wanneer het op grote rondes aankomt. Laten we maar hopen dat het geen trend wordt ? En de lage dunk waarover men kan spreken wanneer het op twee Olympische kampioenen aankomt (Thomas en Roglic) zegt al genoeg over uw afkomst. Voorlopig staan van al die toppers die je noemt : Roglic, 4x Grote Ronde winst, Pogacar 2x, Vingegaard en Evenepoel 1x. Eerst nog maar eens zien of dat de andere drie Roglic kunnen evenaren, want een nieuwe Vingegaard of Evenepoel kan zo maar op de stoep staan. Die gasten breken tegenwoordig al door op hun 18e/20e, dus ik durf niet te zeggen of Pogacar of Evenepoel nog veel Grote Rondes zullen winnen. Ze moeten het eerst nog maar eens even doen ! En daarna praten we wel weer verder. ;)

Reacties zijn gesloten.