Thibaut Pinot: “Zwaarste etappes komen nog, nu moeten we doorpakken”

maandag 22 juli 2019 om 08:51
Thibaut Pinot: “Zwaarste etappes komen nog, nu moeten we doorpakken”

foto: Cor Vos

Thibaut Pinot werpt zich steeds meer op als belangrijke kanshebber voor de eindwinst in de Tour de France. Op de legendarische Tourmalet danste hij al ogenschijnlijk soepel naar de ritzege en gisteren op de Prat d’Albis moest de concurrentie opnieuw het antwoord schuldig blijven toen de Fransman van Groupama-FDJ op de pedalen ging staan.

Groupama-FDJ had haar plannen slim uitgedokterd. Zwitsers kampioen Sébastian Reichenbach en Rudy Molard schoven mee in de vroege vlucht van bijna veertig renners, die de koers lange tijd animeerde. De vooruitgestuurde mannen bleken later in de wedstrijd van belangrijke waarde voor Thibaut Pinot, omdat ze in de finale nog kopwerk konden verrichten. Op de slotklim ontbond de Fransman dan zelf zijn duivels om tweede de eindigen en tijd terug te pakken op zijn rivalen.

“Dit was mijn weer, een etappe zoals ik die graag heb en daarvan moest ik de vruchten plukken”, blikte Pinot terug. De weersomstandigheden waren immers bij tijd en wijle erbarmelijk geweest in de Pyreneeënrit met aankomst op Prat d’Albis. “Ik had een goed gevoel. Ik wist dat de slotfase van Prat d’Albis wat vlakker was, dus kon ik in het rood rijden op het steilste gedeelte. Ik nam niet teveel risico. Ik heb weer op iedereen tijd gepakt, dat was het belangrijkste.”

Doorpakken
Pinot kwam samen met Mikel Landa op 33 seconden achterstand van winnaar Simon Yates over de finish, achttien tellen voor Emanuel Buchmann en Egan Bernal. De groep met Steven Kruijswijk en Geraint Thomas volgde op 49 seconden, voor gele trui Julian Alaphilippe was de schade nog groter. “Nu moeten we doorpakken. We schuiven op in het klassement en de zwaarste etappes moeten nog komen. Als je goede benen hebt, moet je ervan profiteren.”

“De tactiek pakte gelukkig goed uit. We kunnen tevreden zijn. Ik had David Gaudu bij me en hij deed het opnieuw geweldig. En onderweg pikte ik Rudy en Seb op. We lieten zien dat we een degelijk en aanvallend team zijn. Dat betaalde zich uit en het is fantastisch als het werkt!”

Dit artikel delen:

55 Reacties

jvh93 22 juli 2019 om 08:55

Pinot, de man die de hele tour nog op zijn kop kan zetten en er een spektakel van maakt. Ga zo door Thibaut, zolang je Kruijswijk maar laat volgen

nummer3 22 juli 2019 om 09:05

Hij was gewoon duidelijk de sterkste in de Pyreneeën.
Gelukkig voor Kruijswijk Zijn de alpencollen gelijkmatiger, hoger en is het bloedheet komende week.

Peter Lippens 22 juli 2019 om 09:41

Weet niet of bloedheet in het voordeel is van Kruiswijk, betwijfel het, en gelet op Pinot zijn uitspraken is dat ook niet zijn lievelingsweer. Gezien de hoogte en de hitte ga ik nu voor Bernal en eventueel Landa met Flupke nog altijd als een vraagteken. Hoop alvast dat deze boeiende Tour geen saaie winnaar krijgt.

Romāns Vainšteins 22 juli 2019 om 09:46

Hoe hoger des te minder bloedheet in de Alpen.

marius 22 juli 2019 om 09:58

Pinot reactie op het mooie weer was dat die er niet super tegen kan. Kruiswijk wel zegt zen ploegbaas en hijzelf!

Niklas 22 juli 2019 om 11:03

Volgens Zeeman kan Kruijswijk goed tegen de hitte. Sterker: hij rijdt dan beter dan in het weer zoals gisteren. Daar komt bij dat de hitte op renners die het zwaar hebben of minder goed herstellen een grotere negatieve impact heeft. En Kruijswijk herstelt snel…

Romāns Vainšteins 22 juli 2019 om 12:21

Dat klinkt als Kruijswijk wint de tour!

greeny 22 juli 2019 om 16:33

3e week schriftelijk afdoen dan maar?

Secondant 22 juli 2019 om 09:06

FD Jeux speelt het spelletje slim en Pinot lijkt bergop de sterkste. Mocht hij de Tour winnen dan is het hem gegunt: hij koerst er het meest voor. Ook Alaphilippe is het gegunt, en Kruijswijk vanuit chauvenistisch oogpunt ook natuurlijk.

Lotto Jumbo moet toch wat bedenken.. Minder snel op kop van het peloton gaan rijden en eventueel een De Plus of Bennett meesturen in de vlucht bijvoorbeeld.

Dumoulist 22 juli 2019 om 09:31

Denk vooral dat het weer een grote rol gaat spelen. Zoals de voorspellingen nu zijn is het straks +30 graden in de Alpen en rijden ze constant rond de 2000 hoogtemeters. Ik verwacht dat Pinot er dan finaal doorheen zakt en dat Bernal dan goed tot zijn recht komt.

Romāns Vainšteins 22 juli 2019 om 09:47

Daarboven is het geen 30.

nummer3 22 juli 2019 om 10:24

Gelukkig fietsen ze geen rondjes op de top dan.

dikkechaap 22 juli 2019 om 10:34

We hebben deze tour nog weinig verschil gemaakt zien worden in de afdalingen (behalve Landa gisteren), maar daar liggen ook kansen om Pinot te bedreigen. Helaas is het niet het sterkste punt van Kruijswijk ook, maar ik zie Ineos nog wel wat proberen (en Alaphilippe als hij in de buurt van dit niveau kan blijven). Dat kan bijvoorbeeld erg goed in de afdaling van de Côte de Longefoy in de etappe naar Val Thorens. Als je daar iemand kan isoleren is de slotklim heeeel lang. En we weten inmiddels dat de knechten van Pinot ook geen helden zijn in de afdaling…
Ook de Galibier af kan dat misschien, maar ik weet niet hoe lastig die afdaling is. Iemand?

wulu 22 juli 2019 om 10:41

@RV

Nee op 2000 meter hoogte niet waarschijnlijk, maar een hittegolf in de valleien en tot de 1500 meter kan al aardig doorwegen.

LutsenkoFan 22 juli 2019 om 11:56

Pinot rijden ze er niet meer af in een afdaling. Je leeft in het verleden.

Sajarano 22 juli 2019 om 13:19

@dikkechaap Twee weken geleden waren we op vakantie in de buurt van Modane, tijdens de hittegolf, en hebben daar o.a. de Galibier en de Iseran verkend. Per auto weliswaar ;-) maar wel de nodige wielrenners gesproken. De afdaling van de Galibier richting het Noorden naar Valloire is m.n. in het begin lastig. Korte stukken met scherpe haarspeldbochten en steile afgronden. Als je een matige, voorzichtige daler bent als Kruijswijk kun je daar best tijd verliezen en Kruijswijk zal geen grote risico's (meer) nemen na z'n Giro debacle denk ik. Hij wil er niet nog een keer uitvliegen. Een onverschrokken daler als Alaphilippe kan daar de nodige tijd (terug) pakken. Verderop wordt de afdaling gemakkelijker met langere overzichtelijke stroken, en daar kun je flink snelheid maken. Er ontbrak trouwens nog een stuk asfalt, waar ik even niet oplette en we een enorme oplawaai kregen. Dat zullen ze hopelijk inmiddels gerepareerd hebben…

dikkechaap 23 juli 2019 om 10:02

@Sarajano
Thanks!

Marik 22 juli 2019 om 09:07

De vraag is, gaat Pinot dit elke bergrit volhouden? Er zijn er 5 die hij moet losrijden en er is er elke dag heus wel 1 in vorm.
Voor Kruijswijk is het devies: volgen tot vrijdag en dan kijken of hij het verschil kan maken.

Brummel 22 juli 2019 om 09:39

dit dus. Kan zomaar doen wat Yates vorig jaar in de Giro deed: op weergaloze wijze schitteren, totdat het niet meer gaat.

LutsenkoFan 22 juli 2019 om 10:54

Wat we in de Vuelta zagen was zijn 2 ritzeges in de laatste week.
Daarvoor in de Giro ook sterk in de laatste week tot die uitdroging.

Ook in de grote rondes daarvoor sterk in de laatste week.

Nu moet ik wel zeggen hij is wel uitzonderlijk geweest deze eerste 2 weken. Het ligt niet voor de hand dat er nog een schepje bovenop kan. Ook wordt het heel warm maar hoe hij dat verteerd.. Vuelta is ook warm..

Eljorro 22 juli 2019 om 11:23

Pinot hoeft nog maar 1x goed uit te halen en hij pakt iedereen. De achterstand is te verwaarlozen, behalve op Loulou. En ook anderen kunnen er doorheen zakken.

Jean Dumas 22 juli 2019 om 09:16

Ineos gaat dit tactisch uitspelen. Ze kunnen donderdag nog wachten tot Flip kraakt, en dan is Thomas de eerste kandidaat om het geel over te nemen. Bovendien hebben ze een tweede man die meegestuurd kan worden in een Movistar-aanval (wellicht niet donderdag). Dan kan de andere kopman mooi wachten terwijl Kruijswijk/Jumbo en Pinot/Groupama worden opgerookt.

belasco 22 juli 2019 om 09:18

Prachtige renner. Schuwt de “vroege” aanval niet, zoals de meeste renners. En het mooie hiervan is, aanvallen loont dus. In ieder geval deze tour.
Een etappe of twee nog eens goed vlammen, de concurrenten op afstand zetten en de resterende etappes volgen en aanklampen.

52voor11achter 22 juli 2019 om 09:26

Kijk even naar het route schema. De moeilijkste ritten zijn op het laatst.

belasco 22 juli 2019 om 09:40

Euh ja, het was de hoop die sprak

wielrenner 22 juli 2019 om 09:30

En… hij heeft een punch!

bartp25 22 juli 2019 om 09:34

Is momenteel de topfavoriet voor de eindzege.

VerstandOpNul 22 juli 2019 om 09:41

Prachtige renner, schitterend om hem te zien aanvallen.

Ik weet wel dat je het maar moet kunnen, maar ik zit toch altijd te hopen dat Kruiswijk dat ook een keer gaat doen..

Emergo 22 juli 2019 om 09:49

Kruiswijk is niet explosief en zal dat op die manier niet kunnen en Kruiswijk heeft de vervelende gewoonte om zodra hij los is achterom te gaan kijken (zie ook zondag) waar de rest blijft. Hij kan beter als hij goede benen heeft eens een tijdje goed doortrekken en pas later bekijken welke schade hij al dan niet heeft aangericht.

VerstandOpNul 22 juli 2019 om 10:11

Klopt..
Ik heb hem 1 keer (tijdens de Giro 2016) op een heel beheerste manier zien demarreren. Meter voor meter wegrijdend.. En wellicht werd hij toen ook nog een beetje onderschat door de tegenstand..
Jumbo-Visma heeft zoveel progressie geboekt.. Zouden ze niet gerichter op die explosiviteit kunnen trainen? Iemand als Chris Froome is ook niet bepaald zo’n springveer, maar kan wel heel specifiek een bepaalde tijd in het rood rijden om zo de concurrentie de nek om te draaien en vervolgens weer herstellen..

Eljorro 22 juli 2019 om 11:26

Hij is al lang blij dat hij Thomas kan volgen. Hij moet echt verbeteren om kans te maken op het podium.

Ligthning 22 juli 2019 om 10:04

Het wordt inderdaad interessant om zien hoe de voorspelde hoge temperaturen en het fietsen rond 2000 m effect zullen hebben op de concurrenten. Theoretisch gezien spelen beide factoren samen zeker in het voordeel van Bernal. En jawel, de hitte zal zeker een belangrijke rol spelen. Boven 1500 m niet meer, maar het grootste gedeelte van de tijd zal er op lagere hoogte, en dan nog voortdurend op en af gefietst worden. En dus in de echte Franse ‘canicule’. Als je tussen de regels door leest bij de commentaren van Pinot, is de hitte voor hem geen bondgenoot.
Laat ons tenslotte de derde factor niet vergeten, de vermoeidheid. Donderdag, vrijdag en zaterdag zal die in steeds toenemende mate het strijdtoneel mee bepalen, en er voor sommige van de resterende klassementsrenners, een slagveld van maken.

nummer3 22 juli 2019 om 10:26

+1

Bertvd 22 juli 2019 om 10:31

Waarom gaat Pinot er helemaal doorheen zakken? Dat is wel een paar keer gebeurd, maar evenzo in 2014 en 2017 niet.

xistnc 22 juli 2019 om 10:55

In de Tour van 2014 eindigde hij op 8 minuten van winnaar Nibali. Peraud eindigde vlak voor hem, Van Garderen werd 5e, Zubeldia 8e. Dat was echt een heel mager jaar qua top-10.

In de Giro van 2017 viel hij buiten het podium, terwijl hij in de afsluitende tijdrit Nibali en Quintana voor het oprapen had. Toen was het dus ook op.

Boomie1 22 juli 2019 om 11:38

@xistnc, is Pinot een specialist tijdrijden dan? Kijk de Vuelta van vorig jaar maar eens terug, hij won etappe 19 aankomst boven en etappe 20 verloor ie maar een minuutje op de winnaar Mas, die nu nergens te bekennen is.

Turtlehead 22 juli 2019 om 10:42

Zon ploeg die de sprinter thuislaat heeft wel lekker veel mannen in de bergetappes die serieus mee kunnen doen…

xistnc 22 juli 2019 om 10:48

Dat was ook mijn gedachte. Maar wat komt daar werkelijk van terecht? Gisteren waren Molard en Reichenbach vooruit, maar ik heb ze weinig zien doen voor Pinot. Küng heb ik op kop zien rijden, maar Bonnet, Ladagnous, Roux?

LutsenkoFan 22 juli 2019 om 10:55

Reichenbach was nog een tussenstop na zijn aanval gisteren.

Daarnaast heeft Reichenbach altijd een loeisterke laatste week, die wordt alleen maar beter.

Die 3 knechten die je nog noemt zullen het wel hebben te verduren hebben gekregen na de waaiierrit.

Turtlehead 22 juli 2019 om 11:35

Die mannen kunnen elkaar afwisselen, een keer een slechte dag hebben…
En dan heb je anderen, dat is nuttig.

Maar aan het eind zijn het de benen van de kopman die beslissen.

NCK17 22 juli 2019 om 11:05

Pinot is echt een prachtige renner, en ik gun hem de tour overwinning wel, maar dit gaat hij denk ik niet volhouden. Hij is al 2 weken voluit aan het geven en met de hittegolf die er aan komt zie ik hem op zijn minst minder worden, en er eigenlijk ook wel doorheen zakken.
Kruijswijk en Bernal zijn voor mij de favorieten voor de tourwinst met Buchmann op een derde plaats.

Niklas 22 juli 2019 om 11:06

En nu maar hopen op een stevige mistral in de etappe van dinsdag… ;-)

Evan Evans 22 juli 2019 om 11:15

Door Kruijswijk kunnen wij een streep zetten. Vijf of zes in het eindklassement is het hoogst haalbare. Er wordt dom gefietst. Jumbo haalt de kastanjes uit het vuur voor de anderen en krijgt de rekening gepresenteerd.
Zolang Thomas niet bovenaan staat heeft Bernal ook nog kans, maar Pinot is in de ‘winning mood.’
Wordt voor iedereen moeilijk om hem bij te houden in het hooggebergte. Wellicht Alaphillipe ook nog kansrijk.

Turtlehead 22 juli 2019 om 11:36

Duidelijk verhaal. Je hebt gelijk, want…

Evan Evans 22 juli 2019 om 12:25

Dat ga je vanzelf zien.

Johnny7 22 juli 2019 om 11:26

Geweldige renner, altijd aanvallen. Jammer voor hem dat hij in die vlakke etappe zoveel tijd heeft verloren. Laten we even niet vergeten hoe ontzettend veel energie deze man aan het verspelen is en dat warm weer niet zijn voorkeur heeft en warm gaat het worden. En laten we dan direct terugdenken aan de Giro van 2018..

Kijkende naar de laatste 3 bergetappes dat is echt niet normaal zwaar. Dat kan niet goed blijven gaan met die constante aanvallen van Pinot ondanks dat ik een renner die zo fietst alles gun! Voor Kruijswijk die ik het nog positief in. Laat in ieder geval je knechten maar niet meer op kop rijden, dat is nu voor Ineos of Pinot. Kan dus allemaal nog zeer goed uitvallen voor Kruijssie!

Boomie1 22 juli 2019 om 11:30

Hij gaat zich die waaierrit nog beklagen. Had anders op 10 sec van geel gestaan.

girardengo 22 juli 2019 om 12:22

Het gaat er in de laatste week om wie de meeste reserves heeft. Dus wie het beste les 1 van Hennie Kuiper heeft toegepast: eerst het bord van de anderen leegeten. Pinot, Alaphilippe, Landa en in mindere mate Bernal hebben dat niet erg gedaan. Thomas, Kruijswijk (hoewel zijn ploeg te veel op kop rijdt), Buchmann en …Valverde (uiteraard) hebben zich aardig aan die regel gehouden. Het podium kan dan worden: Thomas, Kruijswijk, Buchmann;-).

Sonsbach Allstars 22 juli 2019 om 12:22

Pinot is op dit moment de beste in koers. Bergop duidelijk de sterkste en reed de tijdrit van zn leven. Ook zn ploeg maakt een sterke indruk en dan mn Gaudu. Jammer voor Pinot dat hij op een rustdag niet kan aanvallen. En na vandaag dan de 3e week…
Ineos heeft echter het tactische voordeel met Bernal en Thomas, maar ik ben benieuwd of Ineos het ook tactisch kunnen uitspelen. Normaal gesproken is de ploeg tactisch gezien een one trick pony in een grote ronde.

ruud wellner 22 juli 2019 om 13:02

pinot is al vaker de derde week door het ijs gezakt.
gaat vaak niet goed om met zijn krachten in een grote ronde.
verwacht de laatste week meer van Thomas en Kruiswijk.
De kruiswijk etappes komen vrijdag en zaterdag.

Ward 22 juli 2019 om 13:46

Het huidige klassement is eerder virtueel met Alaphilippe op nummer 1. Hij kijkt zelf ook wel te beseffen dat Parijs halen in het geel niet realistisch is. Als we hem wegdenken staat Ineos er nog altijd het beste voor. Ze kunnen als geen ander pieken naar de derde week waarin het allemaal moet gebeuren. Pinot zal niet kunnen blijven uitpakken, al mag hij me graag verrassen. Zou gedroomde winnaar zijn, maar dat is natuurlijk geen garantie op succes…

deux-vitesse 22 juli 2019 om 13:47

Heel spannend hoe de laatste dagen gaan verlopen. Iedere klassementsrenner zal stikvermoeid zijn. Bij de hele top6 kun je vraagtekens zetten. Flip zakt er gegarandeerd doorheen.
Benieuwd wat de hoogte gaat doen. Kruiswijk verteerde dat in zijn giro goed, waar valverde er toen achter kwam dat die daar helemaal niet goed tegen kan

zomaareens 22 juli 2019 om 14:20

Valverde zie ik nog wel 1 keer all-in gaan..

SaulGoodman 22 juli 2019 om 14:31

Pinot heeft de afgelopen 2 bergritten z’n kruit wel verschoten. Hij mag dan zeggen van niet, maar er was duidelijk te zien dat hij diep in het rood zat. Dat gaat hij bekopen een dezer dagen op klimmen die hem niet goed liggen. Veelal boven de 2000m, gelijkmatige alpenklimmen, heel wat anders dan dit werk in de Pyreneeën wat hem op het lijf geschreven is.

Ik zie Thomas, Kruijswijk en Bernal beter worden. De rest gaat eraf.

Ultras100 22 juli 2019 om 16:22

In de laatste week zitten veel hele lange niet hele steile klimmen (oa Lauteret, Val thorens) waar klimmers met een grote motor uiteindelijk over kunnen blijven, ik denk dan aan Kruiswijk en Thomas. Bernal betwijfel ik en zie ik er nog wel doorheen zakken. Als Pinot echt minder tegen hitte kan komt die nog in de problemen. Ik verwacht wel een truc in de etappe naar de Galibier waar met name op het eerste deel van de Lauteret een paar vooruit geschoven pionnen kunnen wachten op een kop man.

Laatste nieuws

Materiaalzone

Populair