Pinot wint laatste bergetappe in de Ronde van Zwitserland, Higuita nieuwe leider

zaterdag 18 juni 2022 om 16:15
Pinot wint laatste bergetappe in de Ronde van Zwitserland, Higuita nieuwe leider

foto: Cor Vos (archief)

Video

Thibaut Pinot heeft de zevende etappe van de Ronde van Zwitserland gewonnen. De Fransman van Groupama-FDJ zat mee met de omvangrijke vroege vlucht en wist het op de slotklim naar Malbun af te maken. Sergio Higuita nam de leiding in het algemeen klassement over van Jakob Fuglsang.

Vrijdag verlieten tal van renners de Ronde van Zwitserland vanwege coronaperikelen, zaterdag bleef het bij twee coureurs: Quentin Pacher en Marco Haller gingen niet meer van start na een positieve test. Zij misten de bergetappe van Ambri naar Malbun (12,8 km aan 8,4%), waar op 1522 meter hoogte gefinisht werd. Daarvoor moest het peloton ook al over de Lukmanierpas (18,0 km aan 5,5%), de klim van Flims (5,2 km aan 6,2%) en die naar St. Luzisteig (3,0 km aan 7,0%).

Grote kopgroep
Nog voordat de Lukmanierpas begon, reden er al negentien man weg. Paul Ourselin, Mathieu Burgaudeau (beiden TotalEnergies), Thibaut Pinot, Lewis Askey (beiden Groupama-FDJ), Fausto Masnada, Ilan Van Wilder (beiden Quick-Step Alpha Vinyl) Clément Berthet, Nicolas Prodhomme, Clément Champoussin (allen AG2R Citroën), Michael Matthews, Jack Bauer (beiden BikeExchange-Jayco), Gianni Moscon, Alexey Lutsenko (beiden Astana Qazaqstan), Nelson Oliveira, Óscar Rodríguez (beiden Movistar), Sylvain Moniquet (Lotto Soudal), Gavin Mannion (Human Powered Health), Yannis Voisard (Zwitserse selectie), Ion Izagirre (Cofidis) vormden de vroege vlucht.

Op de Lukmanierpas viel de kopgroep uiteen. Pinot en Berthet reden vooraan weg, terwijl er achteraan enkele renners moesten passen. In de afdaling kwamen veertien man weer bij elkaar. Even na de klim naar Flims, toen er nog vijftig kilometer te rijden was, hadden zij een voorsprong van vier minuten. Burgaudeau, de bestgeklasseerde renner in de kopgroep (17e), stond op vier minuten en 36 seconden van Jakob Fuglsang. Om die reden voerde Israel-Premier Tech het peloton aan.

Pinot stoomt op, aanval Higuita
Aan de voet hadden de koplopers nog drie minuten en dertig seconden. Al vroeg op de beklimming reden Izagirre en Lutsenko weg bij hun medevluchters. De Spanjaard loste vervolgens de Kazach, die op een zeker moment werd ingerekend en achtergelaten door Thibaut Pinot. Het werd vooraan zodoende een duel tussen Izagirre en Pinot. In het peloton werd vooral tempo gereden, afwisselend door BORA-hansgrohe en INEOS Grenadiers. Tussendoor zagen we nog een aanval van Remco Evenepoel. De jonge Belg werd echter weer tot de orde geroepen door klassementsleider Jakob Fuglsang.

Terwijl Pinot bij Izagirre kwam en hem direct achterliet, zorgde Daniel Felipe Martinez voor een flinke tempoverhoging in het peloton. Alleen Fuglsang, Geraint Thomas en Sergio Andres Higuita bleven over. Die laatste plaatste vervolgens een demarrage waar de andere twee niet direct een antwoord op hadden. Fuglsang nam de leiding in de achtervolging, maar in de laatste kilometer sprong Thomas nog uit zijn wiel weg. De Brit kwam nog aardig dicht bij Higuita, maar de Colombiaan hield genoeg tijd over om de nieuwe klassementsleider te worden.

Ritzege voor Pinot
Ondertussen was Pinot al als etappewinnaar over de streep gekomen. De Fransman eindigde voor Óscar Rodríguez en Lutsenko. Izagirre was er in de slotkilometers doorheen gezakt.

Dit artikel delen:

22 Reacties

Lalsacien 18 juni 2022 om 16:18

En dat in de hitte. Mooi van hem.

Comments 18 juni 2022 om 16:23

Jammer dat Evenepoel er weer door heen gezakt is. Hopen op morgen.

Lindalid 18 juni 2022 om 16:27

Ja top 10 in dit gedecimeerde veld moet nu mogelijk zijn.

paul s 18 juni 2022 om 17:07

Ja top 10 zou geweldig zijn!! En volgens mij is die Evenepoel nog maar 22

Anton van Valouwe 18 juni 2022 om 18:14

Gerucht gaat dattie vroeger gevoetbald heeft…

Gibo 18 juni 2022 om 16:26

Mooi man tegen man gevecht voor de ritzege.
Wie me voor de ronde van Zwitserland had gezegd dat Martinez ging moeten knechten voor thomas had ik niet geloofd!

Sjonge Jonge 18 juni 2022 om 16:36

Had Martinez ook verwacht als kopman hier en niet als knecht.
Voorbode voor de Tour?

Gibo 18 juni 2022 om 16:28

Toch vreemd dat de uitslag van een middelmatige renner de enige reden voor jou is om een reactie te posten. Ondanks dat er deze keer toch echt wel wat gebeurd is.
Hij wordt wel met de dag beter, die kleine rondjes liggen hem niet, 3 weken zou beter zijn ;)

Silent Hill 18 juni 2022 om 16:39

Ook hier Rodríguez op 2.

Vierkante Wielen 18 juni 2022 om 16:41

Volgens Eurosport was ook dit Carlos Rodriguez, toch bijzonder dat ie dat in twee koersen tegelijk kan.

Vierkante Wielen 18 juni 2022 om 16:39

Goed ingedeeld van Pinot, Ion kwam uiteindelijk helemaal geparkeerd te staan en Lutsenko was ook niet goed meer. Higuita super sterk, Thomas heel slim door Fuglsang het werk te laten doen en niet te ver in het rood te gaan voor de Tour. DF Martinez hard gewerkt maar laat nog niet zien kopman te zijn over 2 weken. Remco laat enige verbetering zien maar nog steeds op dikke minuut achterstand nog maar net voor de beer Kung.

Pietspeed 18 juni 2022 om 17:36

De strijder en comeback kid Pinot wint, geweldig! Pozzovivo ook mooi. Jungels leuk om weer aan t front te zien. Benieuwd of Van Aert en Van der Poel met stijgende verbazing naar Kueng hebben gekeken, 83 kg.
Hoeveel? 83 kg!

Mr. Tornado 18 juni 2022 om 21:01

Küng wint de Tour.

IlPirata 18 juni 2022 om 21:48

@Pietspeed Die Pozzovivo zorgt toch voor heel veel worldtour punten voor Wanty opnieuw. En die man was bijna met pensioen. Slim beleid bij Wanty dat is duidelijk.

De Capybara van de Conradkade 18 juni 2022 om 17:41

2 seconden voor het klassement… Benieuwd wat dit morgen gaat geven en of INEOS snode plannen heeft.

Thoin 18 juni 2022 om 17:45

Snode plannen in een tijdrit? Thomas gaat Higuita eruit rijden normaal

Kopinkas 18 juni 2022 om 17:46

Snode plannen? Zoals: in de slottijdrit Thomas op gewiekste wijze sneller laten rijden dan Higuita?

Baukema Tomoulin 18 juni 2022 om 17:52

15 fietsen en een e-bike op het dak van de auto achter Thomas.

Thoin 18 juni 2022 om 17:47

Kung 7de in AK! 2 minuten op Thomas is teveel maar hij gaat hier gewoon podium rijden morgen! Straf

Mandarijn 18 juni 2022 om 17:53

Deze middelmatige renner heeft wel meer monumenten gewonnen dit jaar dan heel Jumbo-Visma LOL

Limal 18 juni 2022 om 17:56

Altijd mooi om Tibopinoo te zien winnen!

Ondanks de hitte was de laatste klim best entertainend, zowel vooraan als bij de favorieten. Izagirre die op weg leek naar een knappe winst maar 4 km voor het einde leegliep, Küng die ongelooflijk lang kon volgen, Higuita die een gooi deed naar eindwinst, de siamese tweeling Fuglsang en Thomas tot op 500m van de meet toen G eindelijk nog eens zijn Rogliciaanse eindschot terugvond… Zelfs een schuchtere poging van Evenepoel lager op de klim die meteen gecounterd werd door de gele trui.

En over Evenepoel gesproken (iederéén moet daar een mening over hebben, toch?), eigenlijk is 2 minuten verliezen op de favorieten in deze twee hoge-Alpenritten niet eens zo slecht. Vooral na de rit eergisteren waar hij op zijn terrein 2min12 verloor en totaal gekookt leek aan de finish. Zelfs al wint hij morgen de tijdrit en slaagt hij erin om net de top-10 binnen te sluipen, dan is het rondje in zijn geheel natuurlijk slechter dan wat er voordien van verwacht werd. (Zeker ook omdat er verschillende favorieten vantussen zijn gevallen door covid.) Maar een volledige mislukking is het nu ook al niet – van deze ronde met hoge bergen en bij extreme temperaturen heeft hij veel kunnen leren, er kan op voortgebouwd worden. Als bonus kan hij nu (hopelijk) met lagere/normalere verwachtingen afzakken richting Vuelta.

Deel Koeper 18 juni 2022 om 18:49

Valt wel op dat de toppers van de ploegen die de puntjes nodig hebben niet ziek worden.

Headlines

Populair

Materiaalzone