Thibaut Pinot: “Ik wil niet meer de absolute kopman zijn binnen een ploeg”

dinsdag 9 februari 2021 om 10:19
Thibaut Pinot: “Ik wil niet meer de absolute kopman zijn binnen een ploeg”

foto: Cor Vos (archief)

Thibaut Pinot wist in zijn loopbaan al heel wat mooie overwinningen te boeken, maar kreeg ook te maken met aardig wat blessures en spectaculaire inzinkingen. De klimmer hoopt na een moeilijke periode vooral weer het plezier in fietsen terug te vinden, zo laat hij weten in een uitgebreid interview met L’Équipe.

Pinot is al sinds zijn doorbaak in 2012 de absolute (klassements)kopman van Groupama-FDJ, maar heeft geen zin meer om alle druk met zich mee te torsen. “Ik ben nu op een punt aanbeland dat ik niet alleen maar wil praten over resultaten. Ik wil gewoon 100% fit zijn en het plezier en vertrouwen terugvinden. Ik wil niet meer de absolute kopman zijn.”

“Als ik in een bepaalde wedstrijd de kopman ben, zullen mijn ploegmaats ook moeten koersen. Ze hoeven zich niet meer volledig op te offeren. Ik wil de ploeg niet nog een keer teleurstellen”, aldus Pinot, die vorig jaar met een rugblessure rondreed en zo zijn gebruikelijke niveau niet wist te halen in de Tour de France en Vuelta a España.

Rugklachten 
De inmiddels 30-jarige renner slaat dit jaar de Tour over en richt zich volledig op de Giro d’Italia. “Ik heb de Giro nodig om weer op het allerhoogste niveau te komen, om weer vertrouwen op te doen. Ik hoop dat het lukt. Ik wil ooit op het podium staan van de Giro”, aldus Pinot, die drie jaar geleden nog in extremis moest opgeven in de Italiaanse ronde.

De renner van Groupama-FDJ begint zijn seizoen normaal gesproken in de Tour des Alpes Maritimes et du Var (19-21 februari), maar Pinot laat aan L’Équipe weten dat hij nog altijd niet is verlost van zijn rugklachten. Het is met andere woorden onduidelijk of Pinot eind februari weer een rugnummer kan opspelden.

Dit artikel delen:

24 Reacties

jvh93 9 februari 2021 om 10:21

Ik krijg een behoorlijk deja vu gevoel met ene Tom Dumoulin….

Viktrodriguez 9 februari 2021 om 10:24

En dan te bedenken dat die druk van het Franse publiek voor een nieuwe Tourwinnaar wel eventjes wat factortjes zwaarder is dan Nederland met de ”nieuwe Joop”.

jvh93 9 februari 2021 om 10:40

Ik denk niet dat je kan zeggen dat de ene druk zwaarder is dan de andere. Ik denk dat ze het beide hetzelfde voelen (druk is druk, en die ligt in beide landen gewoon heel hoog)

KnightBiker 9 februari 2021 om 13:44

Meh – die druk leggen ze zichzelf ook op. Ik ben enthousiast als Dumoulin wint maar zal er geen slaap om laten als het niet lukt en zo is het voor de meeste supporters.
De parallellen zijn wel daar, maar de fysieke kwetsbaarheid van Pinot is al jaren een item.
Voor Dumoulin is dat eigenlijk nieuw, sinds 2 jaar. Het mentale aspect is duidelijker, maar beide renners rijden kennelijk voor erkenning door anderen en dat is een verkeerde motivatie, die moet intrinsiek uit jezelf komen.

Laat die 2 zich vooral op zichzelf focussen, zonder de druk van verantwoordelijkheid van een heel team. Mollema doet het best goed in zo'n rol.

Panache 9 februari 2021 om 14:42

"beide renners rijden kennelijk voor erkenning door anderen"

Hoe verkeerd kan je conclusie zijn. Dan heb je niet goed geluisterd/gelezen.
Pinot schaamt zich en voelt zich moedeloos wanneer hij ondanks volle inzet de verwachtingen niet waargemaakt, dat anderen 3 weken hun eigen kansen opofferen voor hem (uiteindelijk zonder resultaat).

Groetjesaandevoetjes 9 februari 2021 om 22:45

Ik heb het idee dat beide mannen (Pinot en TD) te slim zijn om als wielrenner te leven. Wij dromen van een leven als wielrenner, terwijl een wielrenner droomt om normaal te zijn. Biertjes, barbeques, zakje chips hier en daar. Soms kan het voor een wielrenner beter zijn om minder filosofisch bezig te zijn en maar gewoon rammen.

Deo 9 februari 2021 om 10:31

Open sollicitatie naar team INEOS?

S'mon 9 februari 2021 om 10:51

Dacht ik ook, haha. Maar ik denk dat hij dan nog depressiever wordt. ;)

HoofdIsVrij 9 februari 2021 om 10:48

Eén van mijn favo klassementsrenners qua koersgedrag.

Hopelijk weet hij in de Giro weer oorlog te maken.

Zo zie je dat de Franse toppers toch ook wel veel last hadden van de druk. Mooi dat Bardet zich dan ook probeert her uit te vinden bij DSM, Pinot de Giro weer opzoekt en Alaphilippe toch gewoon ééndagsrenner blijft.

Zie overigens dat Pinot in 14 grote rondes er maar 7 heeft uitgereden.

nickdt 9 februari 2021 om 10:57

Dan hoop ie dat Pinot zich gaat toeleggen op het winnen van de bergtrui in de grote rondes.

Gilberto 9 februari 2021 om 11:05

Veel pech, rot voor die gozer, maar heeft veel fans, en terecht, mooie renner. Dit wisten we al een tijdje natuurlijk

Panache 9 februari 2021 om 11:42

Pinot lijkt overigens niet gemaakt voor 3 weken op het allerhoogste niveau. Zijn lichaam balanceert de derde week op het randje van uitputting. Een typische klasbak voor rondes van een week, klassiekers en af en toe een Vueltaklassement.

Romāns Vainšteins 9 februari 2021 om 11:53

Wat doen we hier allemaal verdrietig joh?

Ongelofelijke topper die ondanks zijn beperkingen het maximale er uit gehaald heeft met bergkrijgerzeges in alle rondes, de moeilijkste klassieker en tourpodium. Wat moet hij dan nog eigenlijk doen dat het hier niet als een uitvaart klinkt?

Gitan 9 februari 2021 om 12:52

Straalt zelf ook wel altijd wat uit alsof het leven als wielrenner een constante strijd is die draait om afzien, afzien, afzien, het gewicht van de wereld torsend op die frêle schouderpartij.

Dit in contrast met bv. landgenoot Alaphilippe waar de fun van afstraalt en zelfs na het op een oerdomme manier verliezen van een monument als LBL 2 minuten na de aankomst alweer staat te lachen, de schouders ach-het-is-maar-koers ophalend.

Minne 9 februari 2021 om 11:57

Ik denk dat de stress van het topsportleven, en zeker het kopmanschap nog steeds teveel onderschat wordt. Ik hoop dat dit hem goed zal doen. Een ‘mentaal ontlaste’ Pinot is een plezier om naar te kijken.

Chippen 9 februari 2021 om 12:07

hij vertelt natuurlijk wel meer in het interview. dat zijn plezier niet alleen is verdwenen door pech, maar ook door de sfeer. vroeger kon hij voor de start nog wat lol maken met de ploegmaats, nu zitten ze allemaal zuchtend te luisteren naar een steriele briefing over windrichtingen en langs welke kant men een rond punt moet nemen

of hoe micro-managende controle-freaks elke laatste druppel spontaniteit en gevoel uit het wielrennen proberen te wringen. het zal voor bepaalde renners wel werken, maar ik kan begrijpen dat sommige persoonlijkheden het helemaal gehad hebben met een dergelijke mentaliteit. jongens die niet obsessief met elk detail willen bezig zijn, die gewoon willen fietsen maar worden gedwongen om mee te gaan in de extreme controle-drang.

wat ik een veel kwalijkere en betreurenswaardige evolutie vind dan een verbod op polsjes op het stuur

Etio 9 februari 2021 om 13:40

Zou hij in de aankomende Giro wel of niet voor het AK gaan? Als ik het zo lees, lijkt het erop alsof hij wel graag (dit jaar) wil meedoen om het Giropodium, maar dat hij dit niet ten koste wil laten gaan van andere ambities van de ploeg en ploeggenoten.

KnightBiker 9 februari 2021 om 14:00

Ik zou er heen gaan met de ambitie, Maar er zijn secundaire doelen die een succes kunnen worden genoemd:
– Een rit of meer
– Goed uit de Giro komen om daarna naar de Olympische spelen te gaan
– Bergtrui
– Top 10 AK
– Top 3 AK
– Winst AK

het stellen van dergelijke sub-doelen maakt dat je bij tegenslag nog iets over hebt.
(iets dat ik in mijn werk ook vaker zou moeten doen)

Etio 9 februari 2021 om 14:25

Denk dat je gelijk hebt ja, sowieso goed om inderdaad niet te veel te focussen op één groot doel maar meer op meerdere subdoelen. Ik ben echter wel benieuwd naar Pinot in deze Giro, want in 2019 was hij eigenlijk de beste klimmer van de Tour de France.

benaffleck 9 februari 2021 om 14:09

Een mentaal wrak. Choker van de hoogste orde.

Emergo 9 februari 2021 om 16:48

Lange diepgaande gesprekken met hem gevoerd ?? lag hij of jij op de divan ?

IlPirata 10 februari 2021 om 01:26

@ benaffleck

Ik zie u geen grote ronde rijden. En gezien zijn palmares kunt u niet wegkomen met hem de term’loser’op te spelden.
Ik weet niet of u überhaupt ooit op hoog niveau heeft gefietst,(of gefiets) maar respect voor deze man is meer op zijn plaats dan ‘uw comment’. Advies laat uzelf eens nakijken door een specialist aub. Of u bent een trolletje.
Pinot is een goede aanvallende klimmer die erg mooie zaken heeft laten zien in de Worldtour. Nu u weer. Gegroet.

Posterix 9 februari 2021 om 19:15

Ik vind Pinot een leuke renner om naar te kijken. Heel attractief en lekker grillig. Mooi man. Laat hem lekker rijden in de schaduw van…. ehhh ja wie eigenlijk, Demare? … en je krijgt de leukste koersen te zien, volgens mij

Arthur-vL 9 februari 2021 om 21:28

In de schaduw van een Gaudu! Die rijd alleen niet in de Giro, maar Demare ook niet.

Laatste nieuws

Materiaalzone

Populair