Thibau Nys heeft weer last van rug: “Zit momenteel echt in de knoop met mezelf”

Thibau Nys heeft weer last van rug: “Zit momenteel echt in de knoop met mezelf”

Nys in Kortrijk - foto: Cor Vos

Door Zeger Schaeken
woensdag 7 december 2022 om 19:30
Interview

Het gaat even minder goed met Thibau Nys. De jonge crosser van Baloise Trek Lions begon zeer goed aan het seizoen, maar is de laatste crossen niet meer zichzelf. WielerFlits sprak Nys na afloop van de Wereldbeker Antwerpen. “Ik ben dit weekend echt helemaal geparkeerd.”

De 20-jarige Nys was in het begin van het seizoen een quasi zekerheid in de top-10; niet alleen bij de beloften, maar ook bij de elite mannen. In de wereldbekermanches in de Verenigde Staten finishte Nys zelfs tweemaal in de top-5. Op het EK in Namen bij de beloften won Nys zilver, maar was hij misschien wel de beste man in koers. Waar er tot dat moment regelmaat was, verdween die helemaal na de cross Namen. De Vlaams-Brabander verdween van de voorste gelederen, al was er wel nog een uitschieter in Overijse.

“Daar reed ik nog de pannen van het dak. Nu gaat het echter niet goed met mij. Op dit moment zit ik echt met mezelf in de knoop. Ik maak terug hetzelfde mee als twee jaar geleden, toen ik ook sukkelde met mijn rug. Ik raak geen poot vooruit. Ik kan mijn benen niet meer aanspreken tijdens de cross, ik kan ze niet in de verzuring rijden. Het is heel frustrerend om zo over de streep te komen, want ik heb niet het gevoel dat ik diep ben gegaan tijdens het uur crossen”, vertelt een zichtbaar aangedane Nys.

foto: Cor Vos

“Het is moeilijk om mee om te gaan. Ik voel me tijdens het trainen doorheen de week gewoon goed. Ook als ik aan het verkennen ben, voel ik quasi niks in mijn rug. Het is pas als ik langer op een hoog niveau en intensief aan het fietsen ben, dat ik pijn krijg. Dat is frustrerend om mee te maken, want conditioneel ben ik ook gewoon in orde.”

Nys: “Het is moeilijk om dit in het midden van het seizoen recht te trekken”
Het contrast met het begin van het seizoen kan niet groter zijn, zegt Nys. “Het is mentaal echt niet makkelijk. Mijn seizoensstart was heel goed, het is zeer confronterend om het nu zo te zien instorten. Ik heb dit al meegemaakt, die problemen met rug, en weet hoe veel moeite het kost om te herstellen. Het zal uiteindelijk wel in orde komen, maar het is moeilijk om dit in het midden van het seizoen recht te trekken.”

Doordat het jonge talent dit al heeft meegemaakt, weet hij wel wat hij moet doen. “Ik zal opnieuw intensief moeten gaan focussen op oefeningen voor mijn rug. Ik heb die oefeningen misschien wat verwaarloosd de laatste tijd, dat zal nu anders moeten.”

“Het goede is dat ik nu drie weken geen wedstrijd ga rijden. Dat was op voorhand al zo gepland, trouwens”, geeft de renner van Baloise Trek Lions nog aan. “Ik neem nu wat dagen rust en vertrek snel op stage. Ik heb een doel de komende weken: het probleem in mijn rug oplossen door daar intensief aan te werken.” Nys keert pas in de Exact Cross in Mol terug in het veld. Die veldrit staat op 23 december op het programma.

Dit artikel delen:

16 Reacties

Posterix 6 december 2022 om 08:39

Hopelijk is het lek snel boven en kan hij er weer vol bluf invliegen. Ik kan de stijl en inzet van Nys altijd wel waarderen.

3
SoloSlim 6 december 2022 om 10:37

Is ‘als zoon van’ verplicht crosser/renner te worden. Laat hem rustig groeien en rakel zijn status niet altijd zo op (dat doet de familie Nys trouwens zelf). Vraag me ook af of hij niet overtraind.
Ben meer fan van de rustige aanpak, zoals Van Petegem zijn zonen doen.. Lukt het, fijn.. lukt het niet, ook fijn.

-1
Romāns Vainšteins 6 december 2022 om 16:25

Heeft van Petegem zonen?

-1
Michiel 6 december 2022 om 16:37

RV, ja eentje die wat anoniem rondrijdt bij Jumbo Visma Development

0
Maillot à Pois 6 december 2022 om 17:07

En een tweede (Maurits) die dit jaar nog junior was.
Ook een oudere derde zoon, maar die koerst niet voor zover ik weet.

0
Het Vleesmonster Van De Visafslag 6 december 2022 om 17:25

Dat is wel heel zuur voor hem maar het is ook niet slim om je rugoefeningen te verwaarlozen. Rugproblemen moet je altijd blijven behandelen anders word je vanzelf weer met dezelfde problemen geconfronteerd.

2
Marcus Aurelius 6 december 2022 om 13:15

Die rug gaat hem blijven parten spelen. Als je daar al last van heb wanneer je zo jong bent, belooft dat niet veel goeds voor de toekomst. Ik zou hem enkel maar kunnen aanbevelen om de cross te laten voor wat ze is, een goede behandeling te nemen nu, en zich te focussen op een loopbaan op de weg waar hij bewezen heeft eigenlijk beter te zijn dan in het veld …

1
Pietspeed 7 december 2022 om 17:51

Bellen met Mathieu

0
luyfred 6 december 2022 om 10:25

Waarom de rest van het veldritseizoen niet afwerken bij de beloften. Dit als opstap naar het wegseizoen. Bij de elite was het telkens forceren om het hoge tempo te kunnen volgen. Met alle fysieke problemen erop.

-1
Harry Hek 6 december 2022 om 10:50

Omdat er niet altijd een beloftencross is.

3
Jan 6 december 2022 om 14:19

Beter eens kijken naar z’n programma
2 crossen in weekend op die leeftijd
Als tie z’n wegseizoen nog wil redden, nu stoppen met cross

-1
Massimo Bataille 6 december 2022 om 15:34

Tja had wel duidelijk aangegeven om nog eens een volledig cross seizoen te doen voordat hij zich serieuzer op het wegwielrennen focust (en wss maar beperkt aantal crossen meer zal rijden in de toekomst).
Nu is hij voor 3 weken op stage blijkbaar. Hopelijk kan dat terug wat soelaas brengen en voldoende rust voor de rest van het cx-gebeuren

Na het veldrit seizoen wss terug voldoende rust inbouwen in aanloop van het wegwielrennen

3
eddyvv 6 december 2022 om 19:03

Dan maar een kantoorbaan zoeken.

-2
Josboskoop 6 december 2022 om 23:23

Kan zo aan de slag bij de Belastingdienst, schaal 4.

0
Kopinkas 7 december 2022 om 07:55

@Josboskoop
De overbelastingdienst dan?

0
Barry Batsbak 7 december 2022 om 18:30

Ja mooi Kopinkas. Heel fraai!

0

Laatste nieuws

Populair

Materiaalzone