Niki Terpstra: “Direct Energie heeft een WorldTour-licentie aangevraagd”

Niki Terpstra: “Direct Energie heeft een WorldTour-licentie aangevraagd”

foto: Sirotti

woensdag 22 augustus 2018 om 08:10

Niki Terpstra verraste onlangs met een transfer naar Direct Energie. Dinsdag werd bekend dat hij zijn landgenoot Pim Ligthart meeneemt naar de Franse ProContinentale ploeg. In het Radio 1-programma Langs de Lijn En Omstreken reageren beide renners op hun overstap.

Terpstra heeft bij de onderhandelingen afgedwongen dat hij twee renners mee mag nemen naar zijn nieuwe werkgever. “Ik ken Pim al heel lang, er is een goede klik”, zo licht de 34-jarige Noord-Hollander zijn keuze toe om voor zijn provinciegenoot Ligthart te kiezen. “Hij heeft bij de amateurs al voor Franse ploegen gereden, en kent dus de Franse cultuur.”

“Pim spreekt goed Frans en kan er makkelijk integreren. Hij kan me daarbij ook helpen. Het is natuurlijk wel een grote overstap, en ik moet me er wel een beetje op mijn plek gaan voelen. We moeten kortom de goede omstandigheden creëren”, aldus Terpstra.

De 30-jarige Ligthart denkt dat de keuze voor Direct Energie goed zal uitpakken voor Terpstra. “Hij zit op dit moment in de beste ploeg met Quick-Step Floors. Daar zijn ze echter met heel veel jongens die goed zijn. Bij Direct Energie wordt hij gewoon de absolute kopman. Alles zal nu om hem draaien.”

Terpstra over ambities Direct Energie: “De WorldTour-licentie is aangevraagd”
Direct Energie – de nieuwe werkgever van de twee Nederlanders – rijdt al jaren op een ProContinentale licentie, maar daar zou weleens snel verandering in kunnen komen. “De WorldTour-licentie is aangevraagd”, zo laat Terpstra weten. Begin augustus werd al bekend dat de Franse ploeg zich kandidaat zou stellen voor een WorldTour-licentie in 2019.

“We willen het aantal mogelijkheden dat we kunnen schitteren vergroten”, zo liet teammanager Jean-René Bernaudeau weten. “Na drie seizoenen is de tijd rijp om onszelf in deze nieuwe ambitie te storten. Binnenkort zal de ploeg een leidende rol spelen in het internationale peloton. De WorldTour is de juiste omgeving om aan deze ambities te voldoen”, vulde Xavier Caïtucoli – de CEO van Direct Energie – aan.

Dit artikel delen:

26 Reacties

Rhohan 22 augustus 2018 om 08:32

Ik vermoed dat er nu iets minder lacherig over deze kandidatuur wordt gedaan dan op WF-bericht van 1 augustus. Er zitten best aardig wat WT-waardige renners tussen en zoveel hebben ze niet nodig om op het niveau van Lotto-Soudal of Dimension Data te komen.

EddyB1958 22 augustus 2018 om 09:00

Sorry,maar dan zou ik toch eerder Katusha noemen,dan Lotto Soudal.
Lotto heeft volgens Procyclingstats al 22 overwinningen, Katusha 4.

Grobbel 22 augustus 2018 om 09:07

Het zure mondje m.b.t. hun wildcardopties voor Vlaanderen volgend jaar was met de toen beschikbare informatie gewoon terecht; daar was verder niks lacherigs aan. Een WT-licentie is natuurlijk wel andere koek, al ben ik dan wel benieuwd ten koste van welke andere ploeg dat zou moeten gaan gebeuren. Kan haast alleen maar DDD zijn denk ik?

BoomHoogerland 22 augustus 2018 om 10:45

@Eddy, in de meeste koersen is Lotto Soudal toch echt opvulling terwijl een ploeg als Katusha wel vaker meedingt de overwinning. Bij Soudal zijn ze de kampioen der middelmaat. Alleen iemand als Wellens is in staat om namens Lotto de koers te kleuren. De andere Lotto renners doen dat alleen met dat afschuwelijk lelijke rode shirt van ze, bij voetbal wordt je met die kleur het veld uit gestuurd. Dat zouden ze bij de koers ook kunnen doen, minder Soudal is meer beter. Willen we meer of minder Soudal?

Grobbel 22 augustus 2018 om 11:21

@BoomHoogerland: beetje flauwe reactie. Het loopt misschien minder soepel dit seizoen bij de ploeg, maar om ze nu meteen pelotonvulling te noemen…

EddyB1958 22 augustus 2018 om 08:33

Ik dacht,dat er maximaal 18 WorldTour teams mochten zijn.BMC verdwijnt, maar die plek is al ingenomen door CCC.

Chasse_patate 22 augustus 2018 om 08:37

Gek dat CCC die dan wel gelijk in kan nemen, dan zou ik zeggen laat ze zich maar opnieuw bewijzen.

DemarrErik 22 augustus 2018 om 08:41

CCC heeft de licentie van BMC overgenomen. Juridisch gezien komt er dus geen nieuwe ploeg.

toiletduck 22 augustus 2018 om 08:37

Vooral goed nieuws voor Matthieu van der Poel en Corendon.

Gebruikersnaam 22 augustus 2018 om 09:57

Want?

Direct Energie zal dan zeker starten en de ploeg die straks hun WT licentie gaat verliezen, zal zeker wel een wild card krijgen. Daarnaast zullen Wanty, Topsport Vlaanderen, dat nieuwe Aqua Blue onding, WB Veranclassic, Roompot en Cofidis ook wel zeker zijn. Er blijft niet veel meer over.

Dat Corendon al eens begint met die "minstens 7 wegrenners" aan te trekken die ze nodig hebben.

baswallet 22 augustus 2018 om 10:36

@Gebruikersnaam Waarom zou de organisatie van – bijvoorbeeld de E3 prijs – teams als Dimension Data, FDJ of Katusha boven Corendon verkiezen als ze hun WT status verliezen? Ik zie liever v/d Poel dan EBH, Demare of Baptiste Planckaert. En ik zou Corendon al helemaal boven Roompot of Cofidis verkiezen.

DemarrErik 22 augustus 2018 om 08:40

Klopt, verklaard ook waarom Dimension Data zo flink aan het inkopen is denk ik (Valgren, Kreuziger), er moet een ploeg sneuvelen.

Verder klinkt het alsof Niki wel wat beter heeft nagedacht over deze stap dan vooraf aangenomen. Tuurlijk, hij zal een flink pak geld krijgen. Maar slim dat hij bevriende renners meeneemt die de cultuur kennen en kunnen helpen met integreren. Klinkt niet alsof hij gaat afbouwen, hij heeft ambities.

EddyB1958 22 augustus 2018 om 09:21

Terpstra is altijd een opvallende renner geweest,dat zal bij Direct Energie niet veranderen.En laten we eerlijk zijn, Quick Step Floors is vooral een spurtersploeg,ruim de helft van de overwinningen gaan naar Elia Viviani en vrienden.
Bij de niet spurters is Alaphilippe de sterkste,en dan zou ik Terpstra plaatsen.

Mwielerfan 22 augustus 2018 om 09:31

Het was al bekend dat De dezel ambitie had voor terpstra zn overstap bekend werd

Mathieu Moller 22 augustus 2018 om 09:00

Het wordt zo steeds lastiger voor de UCI om de World Tour terug te brengen naar 16 ploegen.

KimJungPoels 22 augustus 2018 om 09:24

Tenzij er nog flink wat bij komt verdient deze ploeg echt geen WT status. Gewoon lekker pct houden.

Mwielerfan 22 augustus 2018 om 09:32

Toen vacansoleil of skil wt werd piepte men hier wel anders

EddyB1958 22 augustus 2018 om 10:31

Nu is de top 3 Quick Step Floors, Sky en Bora.
Bodem 3 Groupama FDJ, Katusha en Dimension Data.
Maar Sunweb zou zonder Giro en Tour ook in de buurt van de zestiende plaats vertoeven.

BoomHoogerland 22 augustus 2018 om 10:40

@Eddy, ‘Sunweb zou zonder de twee belangrijkste rondes dit jaar ook ergens onderaan staan’. Pieken noem je dat.

EddyB1958 22 augustus 2018 om 11:13

Pieken?Dan kunnen ze nog wat van Sky leren…

Fast Freddy 22 augustus 2018 om 09:25

Een leidende rol in het internationale peloton?? Typisch Frans zeker?

williams 22 augustus 2018 om 11:05

@eddyB1958 QS een spurtersploeg ??, als je de sprintoverwinningen wegneemt hebben ze nog meer overwinningen dan 90% vd actieve ploegen. Het enige waar ze niet in thuis zijn zijn grote rondes.

Tutu888 22 augustus 2018 om 12:05

Aangezien er geen degradatie uit de World Tour is en alle 18 bestaande teams doorgaan (BMC als CCC) is dit een vrij kansloze aanvraag van Direct Energy. Tenzij er weer een team uitgeknikkerd wordt om ethische redenen.

EddyB1958 22 augustus 2018 om 12:11

Misschien gaat Quick Step Floors verder als Pro Continental,wegens gebrek aan kandidaten hoofdsponsor.

LB117 22 augustus 2018 om 12:46

Maar natuurlijk Eddy, dit kan zomaar gebeuren.

Dimension Data is wel de zwakste ploeg van het peloton momenteel.

Lotto-Soudal heeft in de grote ronden met De Gendt en Armee vorig jaar mooie dingen laten zien en Benoot de Strade Bianchi gewonnen dus zo peloton vullend zijn ze ook niet. Volgend jaar met Ewan gaan ze ook gewoon overwinningen pakken.

Direct Energie heeft met Calmejane, Terpstra, Petit en Gaudin gewoon een sterk team voor de klassiekers en de tour dus ik moet het nog maar zien.

Van mij mag Katusha er wel uit.

west 22 augustus 2018 om 14:01

Terpstra erbij is natuurlijk leuk en aardig.. Maar als je WT rijdt rij je ook de Giro en Vuelta… Streep even de acht beste renners weg voor de Tour en kijk dan met wat voor hoerige ploeg ze voorlopig naar die rondes zouden moeten…