Teammanager Unzué: “We mogen Quintana niet afschrijven”
foto: Sirotti
zondag 28 oktober 2018 om 10:06

Teammanager Unzué: “We mogen Quintana niet afschrijven”

Er waren tijden waarin Nairo Quintana meedeed om de eindoverwinning in een grote ronde. De Colombiaan kwam dit jaar echter niet in het stuk voor. “Toch mogen we hem niet afschrijven. Hij blijft altijd een favoriet”, aldus Movistar-manager Eusebio Unzué tijdens een persconferentie in het Spaanse Navarra, waar de Spaanse ploeg zich voorbereidt op komend seizoen.

Quintana richtte zich dit jaar volledig op de Tour de France, de ronde die hij nog niet wist te winnen. Hij eindigde in Parijs echter teleurstellend als tiende, op bijna een kwartier van eindwinnaar Geraint Thomas. In de daaropvolgende Vuelta a España kon hij eveneens geen potten breken: de klimmer finishte slechts als achtste.

Dit zijn magere resultaten voor een winnaar van de Giro én Vuelta. Toch gelooft Unzué nog altijd in zijn poulain. “We geloven erin dat hij nog goed kan presteren, ondanks zijn mindere seizoen. Hij blijft altijd een favoriet in de wedstrijden waarin hij start. Hij geniet nog altijd het respect van zijn rivalen.”

Quintana kende één opflakkering tijdens de Tour: de Colombiaan won de bergrit met aankomst op de Col du Portet. De renners gingen toen naar een hoogte van 2215 meter. En laat de aankomende Tour nu ook vaak dergelijke hoogtes opzoeken. Reden genoeg voor Chris Froome om de Colombiaan te bestempelen als een van de favorieten.

De Tour van 2019 trekt vaak naar grote hoogte, daar waar Quintana zich thuis voelt – foto: Sirotti

“Landa kan dubbel Giro-Tour perfect aan”
De vraag is echter hoeveel speelruimte Quintana zal krijgen in de aankomende Tour. Zijn ploegmaat Mikel Landa – dit jaar nog zevende in La Grande Boucle – gaf onlangs aan zich te willen richten op de Tour. “Ik moet er gewoon aan de start staan”, aldus de Bask. De klimmer liet echter ook weten een combinatie met de Giro niet uit te sluiten.

Unzué sluit een dubbel Giro-Tour ook niet uit. Sterker nog: de Spanjaard is ervan overtuigd dat Landa beide rondes kan combineren. “Hij kan het perfect aan. Dit jaar hadden we de bevestiging moeten zien van zijn kwaliteiten, de bevestiging dat hij een grote ronde kan winnen. We zullen volgend jaar een andere Mikel Landa zien.”

Unzué hoopt volgend seizoen meer succes te hebben in de Tour, maar beseft dat hij dan wel Chris Froome en Sky moet verslaan. “Het is bijna onmogelijk om Froome te kloppen. Hij heeft namelijk altijd minstens een ploegmaat bij zich. Dit geeft hem de nodige bescherming. Hij kan zichzelf met toprenners omringen”, zo is hij van mening.

RIDE Magazine
11 Reacties
Sorteer op:
28 oktober 2018 11:16
Met vele klimmen boven de 2000 meter in de komende tour, mogen we hem wel afschrijven als hij daar geen podium gaat rijden dunkt mij. (Met uitzondering van een valpartij etc natuurlijk).. Zijn opvolger Bernal staat al te trappelen voor Colombia.
28 oktober 2018 11:37
Absoluut geen fan van deze man. Waarom? Puur persoonlijke mening. Vind hem kleurloos met die suffige speldenprikjes van hem. Een demarrage lijkt hij nimmer door te zetten. Op het podium staat hij ook als een oude opa zonder uitstraling. Afschrijven lijkt me echter ook te vroeg. Heb wel het idee dat die 'Tridente' bij Movistar voor geen meter werkt. Althans om rondes te winnen. Het lijkt of ze elkaar meer in de weg rijden dan dat ze er voordeel uit halen
28 oktober 2018 11:48
Gesink heeft de afgelopen tour laten zien hoe de sky trein kapot gereden kan worden. Bij Movistar zitten m. I. Ook mannetjes die dat op dezelfde manier zouden moeten kunnen. Op die manier zou een Movistar renner kans op tourwinst maken
    28 oktober 2018 12:50
    Haha, Sky vond dat constante tempo prima. Dat Castroviejo enzo eraf gingen is logisch.
28 oktober 2018 11:56
Wat kan het toch raar lopen. 5 jaar terug was Quintana wat Bernal nu is: het supertalent dat zeker meerdere Tours zou gaan winnen. Als je toen had gezegd dat Tom Dumoulin een betere klimmer zou worden dan hij...
    28 oktober 2018 20:23
    In de giro van vorig jaar won dumoulin met name door zijn tijdrit en nauwelijks bergop.
    Tevens heeft quintana naast de giro ook nog de vuelta gewonnen en een stuk meer podia dan dumoulin. Hij heeft dit jaar niet naar zn niveau van 2013-2017 gepresteerd maar in die jaren daarvoor echt wel wat meer laten zien dan dumoulin.
    Dumoulin was dit jaar goed door tweede in de giro te worden. Quintana werd vorig jaar tweede en is kennelijk slecht dan. Geeft wel aan dat veel mensen quintana stiekem beter vinden dan dumoulin
28 oktober 2018 12:17
Echt slecht is-ie nu ook weer niet natuurlijk. Het lijkt er alleen sterk op dat het beste er vanaf is
28 oktober 2018 12:26
Afschrijven lijkt me ook voorbarig aangezien hij nog steeds een touretappe won dit jaar. Hij was met de beste mee en eindigt uiteindelijk in de top 10. Dat is een prima niveau, maar niet voldoende voor podium. Ik zie hem volgend jaar podium rijden in een grote ronde en als alles goed valt wellicht winnen.
28 oktober 2018 15:49
Als nairo net zo oud is als hij er uit ziet is het niet gek dat het beste er af is.
28 oktober 2018 17:43
Wat ik wederom niet begrijp is dat ze weer niet 1 van die 2 (Landa en Quintana) naar de Giro sturen. Natuurlijk hebben ze geluk gehad met Carapaz die veelbelovend is maar deze mannen kunnen de Giro toch winnen en de Tour nee, niet echt.
    28 oktober 2018 20:24
    Er staat toch dat landa waarschijnlijk giro gaat doen?

Reacties zijn gesloten.