Teamartsen: “Peloton dagelijks testen op Covid-19 is nobel maar onhaalbaar”

woensdag 10 juni 2020 om 10:17
Teamartsen: “Peloton dagelijks testen op Covid-19 is nobel maar onhaalbaar”

© Cor Vos

Bert Blocken, hoogleraar aerodynamica aan de TU Eindhoven, suggereert om het peloton dagelijks te testen. Blocken noemt het een kleine inspanning om coronavrij te kunnen koersen. Teamartsen Jens De Decker (Lotto Soudal) en Joost De Maeseneer (Circus-Wanty Gobert) vinden het idee onhaalbaar.

“Maak de remedie niet erger dan de kwaal”, stelde Blocken. “Níet koersen zou zóveel nadelige gevolgen hebben voor teams, renners en sponsors dat de kosten van het dagelijks testen in vergelijking maar een kleine inspanning zijn.” Blocken heeft een punt, vinden De Decker en De Maeseneer. Puur theoretisch, weliswaar. “Want in de meest ideale der werelden beschikken we dan over een testkit die al na een minuut of tien een honderd procent betrouwbaar resultaat oplevert”, aldus De Decker in Het Laatste Nieuws. “Helaas is die er, op dit moment, (nog) niet. In België is het sowieso één dag wachten. Wat nog vrij weinig is. Maar er wordt ook elders in de wereld gekoerst.”

Gesleur in grote rondes
Praktisch onhaalbaar dus, meent ook De Maeseneer. “We spreken in dit geval over directe bepaling van een acute infectie, via ‘nose swabs’. Want het immunoglobuline B, bijvoorbeeld, dat uitwijst of je het virus al dan niet hebt doorgemaakt, kan je controleren vóór aanvang van de competitie. Voor die andere tests heb je mobiele labo’s nodig, waarin renners én personeel dagelijks langslopen. In een grote ronde is dat een heel gedoe. Constant ‘gesleur’ tussen hotels, start en finish.” Het vereist een hoge testcapaciteit, merkt De Decker op. “Momenteel is er geen enkel land, geen enkel bedrijf en al zeker geen enkele wielerploeg bij machte om dit feilloos uit te voeren.”

Joost De Maeseneer (dokter Circus-Wanty Gobert, links) en Servaas Bingé, voormalig dokter van Lotto Soudal – © Cor Vos

Beide artsen hebben ervaring met het testen op Covid-19. Bij topatleten en ‘gewone’ burgers. Opvallend, zag De Maeseneer: “Sommige mensen overwonnen het virus asymptomatisch. Niks, nul klachten, geen extra besmetting in de naaste familie. Zo ga je ze ongetwijfeld ook tegenkomen in het peloton, zeker bij overcontrole. Wat zal dan het gevolg zijn? Drama? Koers stilleggen? Ja, in theorie móet het. Terwijl je wel te maken hebt met sterke, kerngezonde mannen, die over de nodige weerstand beschikken en qua leeftijd niet tot de grootste risicogroep behoren.”

Kostenplaatje
“En wat doe je dan met de entourage van de bewuste coureur? Stuur je die ook naar huis? Per definitie het hele team dan?” De Decker: “De huidige Belgische richtlijnen laten niets aan de verbeelding over: álle hoogrisicocontacten van iemand die positief test, moeten worden geïdentificeerd en verplicht veertien dagen in quarantaine worden geplaatst.” Een moeilijk verhaal.

En dan hebben we het kostenplaatje nog niet eens belicht, werpt De Decker tot slot op. Eén Covid-19 ‘nasopharyngeal swab’-test kost volgens valeomedica.nl 59 euro. “Maal zoveel ploegen, renners, stafleden, dagen… Onbetaalbaar.” In plaats daarvan pleit De Maeseneer voor wat hij zelf “gematigd optimisme” noemt. “Zonder het virus en de zware, pijnlijke gevolgen te willen minimaliseren: durven geloven dat we het onder controle hebben.”

Dit artikel delen:

7 Reacties

Veloburto 10 juni 2020 om 11:06

Gewoon doen zoals in de Bundesliga, Premier League en Primera Division.

Vanaf nu 1 x per week iedereen testen tot het seizoen begint (en tijdens het seizoen 2 x per week testen) Zo zijn de risico’s minimaal. Als je wil koersen zonder enkel risico, moet je sowieso een andere sport gaan zoeken

0
AdZ 10 juni 2020 om 11:18

Eens, waarbij ik toch pleit voor dagelijkse controle van renners en begeleiding. Testresultaten moeten wel asap beschikbaar zijn. Daar zal dan hard aan gewerkt moeten worden!

Positief getest is direct uit koers. De rest kan door…

Zo blijf je er bovenop zitten en minimaliseer je de kans op een grote uitbraak in het peloton. Is ook nodig voor draagvlak in de maatschappij voor het wielrennen als rondreizend circus (en potentiële Corona haard).

Organisatie is gewoon te doen.

En ja, de kosten zullen hoog zijn, maar dan heb je ook wat… Het alternatief, het doemscenario dat t misgaat, met evt faillissement van ploegen etc kost veel meer.

Edit: Daarbij zijn er allerlei organisaties die een belang hebben en dit kunnen en mogen funden. De koers organisatie, de ploegen, de overheid, mss zelfs de wetenschap… de eerste koersen gaan namelijk wel een experiment zijn …

0
Krul 10 juni 2020 om 11:42

‘Voor die andere tests heb je mobiele labo’s nodig, waarin renners én personeel dagelijks langslopen. In een grote ronde is dat een heel gedoe. Constant ‘gesleur’ tussen hotels, start en finish.’

Is het niet altijd al een gesleur? Is het niet gewoon een oplossing om bij het intekenen s’ochtends een mobiel lab neer te zetten waar alleen even een slijm monster wordt genomen (wattenstaaf in je wang)? Geen monster afstaan betekend niet koersen.

Elke renner komt hier sowieso langs en ik denk dat het handig is voor het wielrennen dat ze draagvlak creeren en laten zien dat ze op een veilige manier omgaan met corona. In de huidige samenleving moet je draagvlak creeren als je wilt koersen (zie wat het protest op de dam heeft teweeg gebracht en hoe activisten en halsema worden vergald).

Ploegleiders / mechaniciens / etc zouden prima 1,5 meter afstand moeten kunnen bewaren en zouden dus niet continue moeten worden gecheckt. Alleen voor de masseurs zou er een aparte regeling moeten worden getroffen, want dat is een contact beroep. Het zou dan om rond de 200 personen per dag gaan die moeten worden getest.

0
assen 10 juni 2020 om 13:15

Deels vind ik het ‘gezeur’, waarop mijn reactie was ‘ok, kun of wil je niet, dan geen koers’.

Als het inderdaad heeeel lastig is (vond het eigenlijk helemaal niet zo duur), dan maar alleen dagelijks de renner testen op verantwoordelijkheid van de organisatie. En als je dan een dag of meer moet wachten op het resultaat, dat is dan maar zo.

Wat te doen als een renner positief is? Die vraag moet sowieso worden beantwoord. Hele team uitsluiten, of alleen de renner? Zeg het maar, wie heeft de wijsheid in pacht?

0
Glorious 10 juni 2020 om 13:51

Gewoon 1x in de 4/5 dagen testen en de ploegen zelf checks laten doen plus wat kleine extra maatregelen bij de organisatie, hotels en ploegen zelf. Allemaal niet nodig verder.

0
Samlambeej 10 juni 2020 om 14:03

Testen op de rustdag, een maximumaantal gevallen vastleggen, zitten ze daaronder, dan koerst men door. Dat is reëel.

Bij 1 (vals?) positief geval het hele circus opsluiten? Dan kan je beter nie beginnen.

0
rovi 10 juni 2020 om 15:04

Hoezo onbetaalbaar? Voor een miljoen kun je de hele tour iedere dag 40 man per ploeg testen… Zet dat eens af tegen het verhaal dat vrijwel alle ploegen failliet zouden zijn zonder tour.

Om over het argument “Als er iemand positief is moeten we de koers stilleggen dus kun je beter maar niet testen” maar helemaal niet te spreken…

0

Headlines

Populair

Materiaalzone