Hoogleraar Blocken pleit voor dagelijks testen peloton: “Dan kunnen we veilig fietsen”
foto: Cor Vos (archief)
zondag 7 juni 2020 om 11:04

Hoogleraar Blocken pleit voor dagelijks testen peloton: “Dan kunnen we veilig fietsen”

Het wielerpeloton kijkt reikhalzend uit naar de herstart van de competitie, maar hoe veilig is het fietsen in een peloton nu eigenlijk? Hoogleraar aerodynamica Bert Blocken van de TU Eindhoven heeft een oplossing. “De kern van de zaak is om het hele peloton elke dag te testen”, zo vertelt hij aan de NOS.

Wetenschappers van de universiteiten van Leuven en Eindhoven voerden begin april een onderzoek uit om het besmettingsgevaar in een peloton vast te stellen. De onderzoekers bekeken hoe druppels, die door niezende, hoestende of spugende wielrenners in de lucht komen, in een peloton verspreid kunnen worden.

Blocken: “Je hebt allereerst de hele kleine druppeltjes, ook wel aerosolen genoemd. Het is nog niet bekend in welke mate ze een risico vormen. Verder hebben we nog de hele grote druppels die het virus kunnen bevatten. Als je in het wiel zit van een renner die hoest of niest, vang je die druppels op. In principe zou je op die manier besmet kunnen raken.”

“De remedie moet niet erger zijn dan de kwaal” 
Uit het onderzoek kwam naar voren dat wielrenners twintig meter afstand moeten houden, een afstand die uiteraard niet kan worden aangehouden tijdens een wielerkoers. En dus komt Blocken met een oplossing. “We zullen het peloton elke dag moesten testen om te zien of iedereen coronavrij is. Op die manier kan er veilig gefietst worden.”

Volgens Blocken is het een kleine inspanning om het complete peloton dagelijks te testen. “Op een gegeven moment moet de remedie niet erger zijn dan de kwaal. Ik denk dat het niet starten met wielercompetities nog nadeliger is voor teams, renners en sponsoren. Het is uiteindelijk een kleine inspanning om weer wedstrijden te kunnen rijden.”

Besmet met het coronavirus? “Haal de persoon uit koers” 
Blocken benadrukt dat er alsnog iemand besmet kan raken tijdens een wedstrijd. “Je kunt dan hetzelfde doen als in het Duitse voetbal: je haalt de persoon in kwestie uit koers. Laat de renners gewoon hun werk doen.” De hoogleraar hamert verder op extra gezondheidsmaatregelen. “Hou buiten de koers anderhalve meter afstand en denk ook aan zaken zoals het ontsmetten van fietsen.”

 
16 Reacties
Sorteer op:
7 juni 2020
Qua richting van denken erg pragmatisch. Het hangt er natuurlijk wel vanaf hoe snel betrouwbare testresultaten beschikbaar kunnen zijn (in uren, niet in dagen) en hoe besmettelijk iemand nu eigenlijk kan zijn de periode (in dagen) voordat een test voor het eerst positief is.
  7 juni 2020
  De uitslag kan binnen uren beschikbaar zijn. En als je negatief test (ervan uitgaande dat de test klopt) kan je natuurlijk ook niemand besmetten. Best wel waterdicht dus, als het in de praktijk haalbaar is.
  7 juni 2020
  Vrijwel direct, althans in 20 minuten. Zoals ik elders hier in reactie heb aangegeven. Ontwikkeling is supersnel tot stand gekomen. a. vanwege enorme kennis en vaardigheden Rothberg b. vanwege zijn netwerk, bij MIT, Harvard, Jale etc. c. de grootste talenten in programmeren, biometrie etc willen in zijn projecten meedraaien ivm CV, loopbaan kansen aanvulling: d. en feit dat de beste professoren op dit gebied in USA input gaven of als klankbord wilden fungeren.
7 juni 2020
Niks op tegen, maar om veilig te spelen moet je ook hun entourage (ploegleiders, mecaniciens, verzorgers, dokters, etc) gaan testen. Dus pakweg 15 à 20 personen per ploeg. Doe dit in rondes en je komt uit op een kleine 350 testen. Bij een klassieker gaat dit naar de 400 dagelijkse testen. Is dit haalbaar ? Dan denk ik hierbij aan het ganse plaatje : afname, transport naar labo, onderzoek, resultaat en dit alles binnen een paar uur.
  7 juni 2020
  Bij een klassieker is er niet sprake van dagelijks..
  7 juni 2020
  Eigenlijk moet je alleen maar de mensen in koers testen. Dus renners, mensen on volgauto's en op motors. De rest komt niet bij het peloton in de buurt tijdens koers en is dus niet relevant. Helemaal niet als je het verdere contact met andere mensen ook tot een minimum houdt. Stel dat er in een meerdaagse koers plots een renner positief test dan kan je in die situatie de hele staff van die ploeg testen.
  7 juni 2020
  ca €30,00 voor de hele kit plus per testbuisje klein bedrag. Klaar in 20 minuten en thuis of mee op hotel. Plus zere hoge betrouwbaarheidsgraad. Meer daarover etc via min reactie met linkjes op deze pagina.
7 juni 2020
Tja, testen als de nieuwe heilige graal. Los van de operationele ellende schijnt het dat de testen niet 100 % betrouwbaar zijn... foutpositief en foutnegatief. Iedere dag testen van alle renners gaat betekenen dat er dus mogelijk meetfouten zullen optreden. Ook al gaat het om een paar procenten: in beide gevallen is het best lullig... Is er ook gekeken naar de luchtcirculatie in het peloton? Stel je voor dat er één renner zonder het te weten besmet is met het virus en heel af en toe een beetje hoest/snottert: hoe groot is dan de kans dat je virusdeeltjes ook echt binnen krijgt en er ziek van wordt? Mijn vermoeden is dat de kans groter is dat er besmettingsgevaar is in de hotels waar de ploegen verblijven. Mijn idee zou geweest zijn: zo snel mogelijk weer gaan koersen gelet op de weersomstandigheden, accepteren dat het virus misschien kan opspelen en het aan de ploegen overlaten om alle mogelijke voorzorgsmaatregelen te nemen (doen ze namelijk al voor een groot deel). Verder alleen verblijven op plekken waar de ventilatie maximaal is. Helaas gaan we pas in het najaar koersen.... De kans is best groot dat er dan weer een opleving zal gaan ontstaan (weersomstandigheden) omdat veel mensen (dus ook renners, staf) het nog niet hebben gehad. Uiteraard hoop ik van harte dat mijn zorg geen waarheid wordt.
  7 juni 2020
  Je test nu op aanwezigheid weerstand stoffen en op aanwezigheid Covis-19 virus. De combinatie samen geeft een hogere testdichtheid, (betrouwbaarheid) maar nog altijd niet voldoende. Op RNA DNA in een nucleic acid test 99,9% wat lab Gold standaard is. https://www.newhavenbiz.com/article/rothbergs-homodeus-ramps-up-covid-test-production meer zie in mijn reactie hier op de pagina.
7 juni 2020
Een hoogleraar aërodynamica die een uitspraak doet over testen op aanwezigheid van het veronderstelde coronavirus? Hoe gekker kan het nog worden? Idd, maar dat is oud nieuws, zijn de PCR tests zeer gevoelig en hebben een foutmarge, vals positief en - negatief. Daarenboven staat iig nog de vraag wat deze test eigenlijk meet cq kan meten. En al het andere dat wetenschappelijk wetenswaardig is over covid 19. Zie bijvoorbeeld de website van Dr. med. Wolfgang Wodarg. https://www.wodarg.com/
  7 juni 2020
  Vanuit psychologisch oogpunt is het heel interessant om te zien welke bronnen mensen het liefst willen vertrouwen... Tip van de dag: dokters/wetenschappers hebben zelden of nooit websites die naar zichzelf vernoemd zijn. Het verbaast mij dan ook helemaal niet dat deze man in Duitsland berucht is voor zijn bizarre conspiracy theories. Voor zij die hun mening over deze man nog moeten vormen is hier een (vertaald) fact-check artikel: https://translate.google.com/translate?hl=de&sl=de&tl=nl&u=https%3A%2F%2Fwww.tagesspiegel.de%2Fpolitik%2Ffaktencheck-wolfgang-wodarg-verbreitet-thesen-die-wichtige-tatsachen-ignorieren%2F25654104.html&sandbox=1
  7 juni 2020
  Dit artikel vind ik dan bijvoorbeeld interessanter - wetenschappers die met alternatieve hypothesen komen om opmerkelijke trends te verklaren, maar steeds vanuit een gezonde dosis academische onzekerheid: https://www.theguardian.com/world/2020/jun/07/immunological-dark-matter-does-it-exist-coronavirus-population-immunity
  7 juni 2020
  Correct de foutmarges op PCR etc zijn nog iets te hoog. Echter er komt een test aan mobiel device kun je meenemen of thuis toepassen en 99,9 % wat zeer hoog is. Zie je verder in mijn reactie elders. PS een hoogleraar in ander vakgebied kan zich door zich te verdiepen in de kenmerken etc van Covid-19 en logisch redeneren ook analyses maken die gewoon kloppen. Jezelf ergens goed in verdiepen en gewoon gezond boerenverstand gebruiken zouden meer mensen kunnen doen.
7 juni 2020
Hier zal de PCR test bedoeld zijn. De snelste momenteel hiervan toont binnen een uur aan of er RNA van het virus in je lichaam aanwezig is. Zegt dus of je het virus bij je draagt of niet en daarmee samenhangend of je besmettelijk bent of niet. De PCR testen die er zijn hebben nog geen super hoge sensitiviteit (70-98% blijkt uit een review), dus de kans dat een besmet persoon onterecht negatief test, is nog aardig groot. Betekent toch dat besmette wielrenners alsnog in het peloton anderen kunnen besmetten.
  7 juni 2020
  kan sneller, beter, betrouwbaarder 99,9 % en goedkoper. Zie mijn reactie op de ze pagina.
7 juni 2020
Uiteraard testen. Elke dag. Jonathan Rothberg wetenschapper uitvinder van de: = portable parallel DNA sequencing techniek, = Mobiele ultrasound techniek,Ultrasound-on-a-chip, met gebruik van I.Phone en Butterfly https://en.wikipedia.org/wiki/Jonathan_Rothberg https://www.butterflynetwork.com/press-releases/atrium-health-and-butterfly-network-drive-innovation-in-medical-imaging-during-covid-19-battle = Portable MRI techniek,Point-of-Care MRI En nu bijna gereed voor levering eenvoudig thuis testen op Covid-19 Nucleic Acid Test op basis van RNA, DNA, Gold standard lab norm met hogere zekerheid dan de huidige testen gecombineerd waarbij men kijkt of weerstandsstoffen of Covis-19 aanwezig is in het lichaam. Test die 99,9 % haalt is waarbij combi van huidige lager scoort. Betrouwbaar en betaalbaar. https://www.newhavenbiz.com/article/rothbergs-homodeus-ramps-up-covid-test-production Wij hebben reeds contract met zijn firma om aantal sets af te nemen zodra FDA goedkeuring en CE certificaat wordt aangevraagd. Meerdere sporters die deze home test gaan gebruiken. Naast mogelijk andere testen afhankelijk van hoe moeilijk de EU of Ned overheid weer gaat doen. twitter https://twitter.com/JMRothberg @MYGeneMachine Zijn uitvindingen https://www.homodeusinc.com/about MIT, https://www.technologyreview.com/2020/04/16/999887/how-to-test-everyone-for-the-coronavirus/

Reacties zijn gesloten.