Team DSM laat Felix Gall, Max Kanter en Martijn Tusveld gaan
Martijn Tusveld - foto: Cor Vos
woensdag 11 augustus 2021 om 20:54

Team DSM laat Felix Gall, Max Kanter en Martijn Tusveld gaan

Team DSM laat Félix Gall, die nog onder contract lag tot eind volgend jaar, vertrekken. Ook Max Kanter en Martijn Tusveld, allebei einde contract, kregen afgelopen winter al te horen dat ze op zoek mochten naar een andere ploeg. Dat vertelt hoofdcoach Rudi Kemna in het tweede deel van het exclusieve interview met WielerFlits, dat morgen op onze site verschijnt.

Felix Gall heeft dezelfde manager (Marc Bator – Team Vision, red) als Ilan Van Wilder en zoals eerder aangehaald, die relatie werkt niet”, vertelt Kemna. “We hebben Felix afgelopen winter al laten weten dat hij gerust naar een ander team mag uitkijken. Hetzelfde geldt voor Max Kanter. Het wordt in de toekomst moeilijk om met dit managementbureau samen te werken.”

“Trouwens ook Martijn Tusveld kreeg de voorbije winter al te horen dat hij naar een ander team mag uitkijken”, geeft Kemna nog mee. Tusveld is net als Kanter einde contract. Gall had nog een overeenkomst tot eind volgend jaar.


Onze journalist Nico Dick trok naar het Team DSM-hoofdkantoor voor een uitgebreid gesprek met hoofdcoach Rudi Kemna en ploegleider Matt Winston. Het eerste deel van dat interview las je dinsdag al. Donderdagochtend leest u deel twee, over het ontstane imagoprobleem, het al dan niet vertrekken van een aantal renners, de kwesties Leknessund, Matthews en Hirschi, etc…

 
43 Reacties
Sorteer op:
11 augustus 2021
Dat snap ik opzich nog wel. Beter alle banden met dat bureau en z’n renners breken, dan botsend blijven samenwerken.
  11 augustus 2021
  Behalve voor Van Wilder dan…
  11 augustus 2021
  Want je hebt zoveel te doen met een managementbureau van een renner die nog een jaar onder contract ligt... :/ Volgens mij kunnen ze zo'n jongen gewoon volgend jaar de deur wijzen, maar willen ze geen kosten maken die geen investering zijn in hun eigen toekomst. Niet geheel onlogisch, maar zo'n zuinige benadering levert zelden op. Dit geeft andere jonge renners ook niet de indruk dat ze hier gewaardeerd zullen worden als het even niet helemaal gaat zoals het schijnheilige management wilt dat het gaat.
  11 augustus 2021
  Wanneer ze die renner zonder overleg elders aan gaan bieden heb je daar alleen maar gezeik mee. Als dit bureau zijn renners dan ook tegenstrijdig met de teamgeest adviseert snap ik dit standpunt heel goed.
11 augustus 2021
Vroeg duidelijkheid geven is goed werkgeverschap, maar een jaar vooraf al zo’n boodschap lijkt me niet zo passen bij de essentie van een sportploeg …
11 augustus 2021
Ik snap nu ook beter waarom Tusveld als enige renner van DSM iets van het NK wilde maken, die reed daar als contractloze, zonder begeleiding uit de ploeg bovendien …
11 augustus 2021
Tusveld afgelopen winter al afgeschreven?! Merkwaardig na zijn beste grote ronde, waarin hij een belangrijke rol kon spelen voor de kopmannen.
11 augustus 2021
Waaron mag Tusveld weg? Die zit bij een ander management En eens met bovenstaande. Zo blijf je toch nooit gemotiveerd
11 augustus 2021
Dat wordt waarschijnlijk TJV voor Tusveld net als eerder Teunissen en Hofstede.
11 augustus 2021
edit wf: houd het netjes
  11 augustus 2021
  Het is gelukkig maar een duits team ;)
11 augustus 2021
Dus Gall mag weg omdat hij dezelfde stoute manager heeft als Van Wilder maar die mag niet weg?
  11 augustus 2021
  Is inderdaad niet consequent, maar bij DSM hebben ze een unieke manier van tegen de zaken aan kijken. Die zaakwaarnemer is de grootste Duitse speler in het managen van wielrenners en als ploeg met een Duitse licentie lijkt me dat een bedrijf wat je beter niet tegen je kunt hebben.
  11 augustus 2021
  Jahahaha, dat is toch compleet idioot. En zeker als je dat zo hardop uitspreekt. En als volgend jaar Bardet en Degenkolb naar die manager overstappen (wat hun goed recht is), mogen ze dan ook oprotten? Echt be-la-che-lijk.
11 augustus 2021
Ik begrijp niet goed waarom ze bij Gall aangeven dat hij mag vertrekken omdat er niet goed valt te werken met zijn manager. Als dat de enige reden is, dan zou hetzelfde toch ook voor Van Wilder moeten gelden? Het lijkt me dat ze het gewoon niet echt zien zitten in Gall. Tusveld verbaast me wel. Het is geen topper, maar die jongen presteert na veel tegenslag toch op een aardig niveau en is zeker niet de minste binnen de selectie. Waarom hem dan afgelopen winter al naar de uitgang verwijzen? Op tijd duidelijkheid is fijn, maar nog een jaar rond moeten rijden bij een ploeg die je al heeft afgeschreven, lijkt me niet echt ideaal.
  11 augustus 2021
  Ik denk dat Tusveld te vaak erbij ligt en te oud wordt om er nog veel potentie in te zien. Voor hem 100 anderen
  11 augustus 2021
  Sowieso: doorselecteren is op zich logisch, maar je hebt toch ook wat continuïteit nodig op het niveau van de ondersteunende renners?
  11 augustus 2021
  Tusveld is inderdaad gewoon van een goed niveau en hij zit al jaren bij de ploeg, ik begrijp ook niet waarom ze dan al een jaar van tevoren beslissen zijn contract niet te verlengen. Want zo hoog ligt het niveau bij DSM in de breedte echt niet, als je Tusveld doorselecteerd moet je 90% van de selectie dumpen.
11 augustus 2021
De gemiddelde wielervolger snapt volgens mij geen sikkepit meer van dit team.
  11 augustus 2021
  Er is ook geen touw aan vast te knopen, Je mag niet meer weg met een doorlopend contract behalve als je Felix Gall heet en je wilt niet meer samenwerken met de grootste Duitse zaakwaarnemer als Duitse ploeg wat automatisch betekend dat er vele deuren dicht gaan. Bij Ilan bekruipt mij het gevoel dat men vooral vasthoudt aan zijn contract vanwege diens volgende ploeg, als ik niet beter wist (TJV zit zo goed als vol) zou ik denken dat men hem juist niet naar Ome Frits en Co wil laten vertrekken.
11 augustus 2021
Gun ilan dan ook gewoon die transfer...
11 augustus 2021
Wel bizar ook dat je Tusveld al afgelopen winter(!) verteld dat hij uit mag kijken naar een andere ploeg, nota bene nadat hij een prima Giro als knecht heeft gereden. Waar slaat dat in godsnaam op?
  11 augustus 2021
  Misschien is hij geen ‘vriend van het team’?
  11 augustus 2021
  Is ook raar, zou ik nog begrijpen als er bij wijze van door selecteren een sterkere renner voor terug komt maar we hebben het over een knecht die net een prima grote ronde in dienst heeft gereden en die je dan al een jaar voor het einde van zijn contract hebt beoordeeld als onvoldoende. Dan moet er komend seizoen wel een erg goede klimknecht voor in de plaats komen. Ben benieuwd!
11 augustus 2021
Kemna: “ Ik wil eerst nog even de filosofie van Team DSM uitleggen. Want die geeft je een antwoord op veel vragen. Kijk, we weten hoe we een topteam moeten maken. Door heel hard te werken, in combinatie met onze passie en overgave. En met cooperation, samenwerking, als sleutelwoord. Dat laatste is ontzettend belangrijk." Ook Kemna: "Het wordt in de toekomst moeilijk om met dit managementbureau samen te werken.” Lekker bezig. Je stelt je inderdaad coöperatief op, dhr. Kemna. Lekker buitensluiten.
11 augustus 2021
Door DSM te bashen kan je hier goed scoren momenteel, maar je moet (vind ik) als volger wel ietsie pietsie je best doen om te begrijpen wat er gezegd wordt. Dat mis ik nog wel eens. Volgens mij staat er namelijk geen hogere wiskunde: een net-niet-renner die zijn belangen laat behartigen door Marc Bator levert te veel onrust op en dat is een net-niet-renner niet waard. Dus ja, dan ben je gewoon consequent indien je Van Wilder tot de categorie kansrijke-renners inschaalt en tot op zekere hoogte wél met hem verder wilt. Hoe noemen we dat: maatwerk en flexibiliteit, juist hetgeen dat DSM zou ontberen. En wat zeggen de criticasters: hij er uit, dus die ander dan toch ook! Dat laatste is star/zwart-wit/protocol. Wanneer je de twee uitersten van een lint pakt en je maakt daarna een cirkel, dan blijken die uitersten eng dicht op elkaar te liggen. Dat signaleer ik keer op keer bij de DSM discussies, wel amusant.
  11 augustus 2021
  Maar als je Ilan als kansrijk ziet, hoe denk je dan verder te gaan met hem, als je hem weghoudt uit de Vuelta en hij daar zo ziek van wordt, dat ie vervolgens Denemarken niet meer wil/kan rijden? Echt alleen maar verliezers! Wanneer gaan ze bij DSM snappen dat ze ieders energie beter positief kunnen gebruiken?
  11 augustus 2021
  Lijkt mij ook geen hogere wiskunde dat je Ilan en zijn zaakwaarnemer nu een perfecte voorzet geeft om eenzijdig het contract op te zeggen. Immers wat gaat Iwan straks voor de rechter verklaren? Een doorlopend contract bij Felix betekend iets anders dan bij Van Wilder? Terwijl beiden problemen veroorzaken door hetzelfde management mag alleen de slechtste van de twee vertrekken? Dat is juridisch niet een geweldige strategie. Uiteindelijk zal ook Ilan gewoon vertrekken ergens in oktober of zo met een betaling van zijn resterende jaarsalaris. De situatie is onhoudbaar en met verstoorde verhoudingen kun je geen jaar door.
  11 augustus 2021
  Je kunt het wel op DSM bashen schuiven, maar je kunt toch moeilijk ontkennen dat dit een rare gang van zaken is. Zo'n Felix Gall is zelf opgeleid, krijgt een contract voor 3 jaar, rijdt in zijn eerste jaar amper een programma, en krijgt nog voor zijn 2e jaar te horen dat hij zijn contract niet uit hoeft te dienen. En dat omdat zijn manager je niet bevalt. Terwijl je bij een andere renner met dezelfde manager hemel en aarde bewogen wordt om hem binnen te houden.
  12 augustus 2021
  Toch kan je met de beste wil lastig een goed gevoel krijgen over wat er allemaal gebeurt en hoe het gecommuniceerd wordt. Misschien missen ze daar wel vooral een sterke PR-man op het moment.
11 augustus 2021
Dit team en z'n leiding zijn echt een puinhoop... het is wachten op het moment dat de sponsor hem terugtrekt
  11 augustus 2021
  Ja dat denk ik ook. En ik was echt fan van ze (Sunweb, DSM) en ook van hun beleid met focus op talent ontwikkeling. Zo jammer dit...
  11 augustus 2021
  Op het moment heeft de sponsor wel wat anders aan het hoofd. DSM is volop bezig met het chanteren van de provincie Limburg door te dreigen met vertrek, als ze geen subsidie krijgen voor een verhuizing naar Maastricht. En die subsidie zou dan uit een potje moeten komen voor het steunen van kleine kernen.
  11 augustus 2021
  Ze hebben al een paar dagen geleden afgezien van die subsidie en gaan gewoon verhuizen naar Maastricht
  11 augustus 2021
  Dat gevecht is toch al beslecht? Als in dat het HK naar Maastricht verhuist? En dat ze geen beroep doen op de beloofde subsidie? Meen dat gelezen te hebben... Edit: just saying :-)
  11 augustus 2021
  Bij de Provincie Limburg zijn ze traditioneel bereid ver te gaan in hun 'cooperation' meende ik van diverse nieuwsberichten de laatste jaren begrepen te hebben. Ger Koopmans was een geweldig voorvechter van het voor-wat-hoort-wat principe.
11 augustus 2021
@xistnc: inderdaad. ‘Doen wat ik zeg anders weg!’ zit bij DSM diep in de bedrijfscultuur …
11 augustus 2021
Prima renner die Tusveld, benieuwd waar die terechtkomt.
  11 augustus 2021
  Bij Lotto Soudal? Kwestie van iemand te hebben die wel een berg over kan ipv al die jonge Belgische "klimmers" Tusveld wel 26e in zijn laatste Giro. Halen die jonge Belgische "klimmers" daar nooit in hun leven.
11 augustus 2021
De uittocht gaat gewoon door. Wie wil er nog fietsen voor DSM?
  12 augustus 2021
  Ja ik zie het wel zitten jaartje prof zijn. In de inspanningstest scoorde ik 380 en ik ben rete goed in cooperation op niveau Kemna
12 augustus 2021
Ik ben toch ook zeer benieuwd hoe sponsor DSM tegen dit alles aankijkt. De jaren ervoor als Sunweb ging het als een speer en had de ploeg de gunfactor, daar is nu helemaal niks meer van over lijkt het. Dat moet een sponsor toch niet prettig vinden...
12 augustus 2021
Wat was er eigenlijk eerst? De melding dat Ggall mocht uitkijken naar een andere ploeg (en dat DSM dus zijn contract niet wil honoreren) of Van Wilder die werd aangeboden bij andere ploegen? Ik vermoed het eerste en in dat geval snap ik al een stuk beter waarom Bator het tweede deed. Als DSM geen contracten respecteert, waarom hij dan wel.

Reacties zijn gesloten.