Tadej Pogacar wint op Jebel Hafeet in slotrit UAE Tour en is ook eindwinnaar

zaterdag 26 februari 2022 om 13:12
Tadej Pogacar wint op Jebel Hafeet in slotrit UAE Tour en is ook eindwinnaar

Foto: Cor Vos

Tadej Pogačar heeft de laatste etappe in de UAE Tour gewonnen. De Sloveen van UAE Team Emirates won de sprint op de aankomst op Jebel Hafeet van Adam Yates. Pogačar is ook de eindwinnaar van de etappekoers in de Verenigde Arabische Emiraten.

De slotrit in de UAE Tour was er een van pittige aard. De rit begon in Al Ain en maakte eerst een ronde langs diverse toeristische trekpleisters. Vervolgens moesten de renners een lange lus door de woestijn maken om dan terug te keren naar Green Mubazzarah, waar de afsluitende klim van Jebel Hafeet begon. De stijgingspercentages lagen meestal rond de 8 à 9% met een piek van 11% op drie kilometer van de finish, zeer zwaar dus. De voorbije twee jaren won Tadej Pogačar op deze aankomst. 

De vlucht van de dag werd in de slotrit al snel gevormd. Gianni Vermeersch (Alpecin-Fenix), Clément Davy (Groupama-FDJ), Daryl Impey (Israel-Premier Tech), Michael Schwarzmann (Lotto Soudal), Michael Mørkøv (Quick-Step Alpha Vinyl), Kaden Groves (BikeExchange-Jayco) en Joris Niewenhuis (Team DSM) waren de gelukkigen. De voorsprong van de kopgroep schommelde voortdurend tussen de twee en drie minuten. 

Het peloton tijdens de etappe – foto: Cor Vos

Ganna en Dumoulin lossen snel
Nieuwenhuis, de Nederlander in de kopgroep, liet zich uitzakken en keerde terug in het peloton. Team DSM liet op Twitter weten dat hij zijn ploegmaten moest helpen in de finale. Met nog een dertig kilometer te gaan waren er drie ploegen die prominent de leiding namen in het peloton. INEOS Grenadiers (voor Adam Yates), BORA-hansgrohe (voor Aleksandr Vlasov) en UAE Team Emirates (voor leider Pogačar) waren de ploegen in kwestie. 

Met nog elf kilometer te gaan begon de slotklim. De voorsprong van de kopgroep bedroeg toen nog maar een kleine minuut en het werd snel duidelijk dat de winnaar in het peloton te zoeken was. Vermeersch probeerde nog even door te versnellen uit de kopgroep. Hij werd echter op acht kilometer van de streep gegrepen. Ondertussen was Filippo Ganna, de tweede in het algemeen klassement, al snel gelost uit het peloton. Ook Tom Dumoulin moest al snel afhaken.

Yates en Pogačar in de laatste kilometers van de Jebel Hafeet – foto: Cor Vos

Ploegenspel UAE Team Emirates
Op vier kilometer van de streep kwam de eerste tempoversnelling in het peloton, Rafael Majka was de man van dienst. De deur stond flink open en de groep werd al maar kleiner. Met nog drie kilometer te gaan viel Yates aan. Een flinke versnelling van de Brit, maar Pogačar zat onmiddellijk in het wiel. Daar bleef de Sloveen ook zitten, daardoor konden Pello Bilbao en João Almeida terug aansluiten bij de twee leiders. Almeida verzorgde vervolgens het tempo tot aan de vod van de laatste kilometer.

Daar versnelde Yates opnieuw, Bilbao en Almeida moesten er weer af. Een sprint à deux moest beslissen wie de overwinning nam op Jebel Hafeet. De jonge renner van UAE Team Emirates zette zich al snel op kop in die sprint en Yates wist hoe laat het was. Pogačar reed vlot naar de overwinning en stelt daarmee ook zijn eindzege veilig. Yates eindigde als tweede, in de achtergrond reed Bilbao naar een derde plaats. 

Dit artikel delen:

20 Reacties

Dion 26 februari 2022 om 13:20

Even een halfuur scrollen en je bent langs alle spam en kan je reageren.

Geen maat op deze jongen. Gaat allemaal zo eenvoudig.

De Cabybara van de Conradkade 26 februari 2022 om 13:58

Ja, jeetje, het is wel heel erg geworden. Zelfs de reclames hebben reclames. Zou Kerckhoffs zo duur zijn dat al die reclame nodig is?

Ronellenfitsch 26 februari 2022 om 13:21

Ik had Yates vandaag toch wel de rit als kruimel gegund … maar dat stond vast niet in het draaiboek van de sjeiks

Kopinkas 26 februari 2022 om 13:57

Yates houdt er waarschijnlijk net méér kruimels aan over – zijn grijns mocht er alvast zijn. Waarom hij niet vroeger aanviel is me een raadsel.

adelaarvanantwerpen 26 februari 2022 om 14:05

@kopinkas
Er stond blijkbaar wind op kop. Dus ik denk dat Yates zo laat twee hele explosieve versnellingen heeft geplaatst in de hoop Pogacar te lossen en dat te kunnen doortrekken naar de streep. Als hij eerder ging met wind kon UAE hem veel makkelijker controleren.

Limal 26 februari 2022 om 13:24

Ik denk dat Yates hem bijna kraakte op dat laatste steile strookje binnen de laatste km, maar de sprint wint hij weer met overschot. El Imbatido 2.0.

xistnc 26 februari 2022 om 13:29

Pogi zat inderdaad een paar keer op een klein gaatje en keek zelfs ook even achterom.

freire93 26 februari 2022 om 13:27

Die Plapp, is wel een talentje hoor.

Ronellenfitsch 26 februari 2022 om 13:41

In de marge moet Nieuwenhuis zich dus laten uitzakken vanwege de cooperation? Pfff …

Ronellenfitsch 26 februari 2022 om 13:48

Oh, en Nieuwenhuis ook DNF. Een Lopezje gedaan? Redactie, bel hem eens …

Anton van Valouwe 27 februari 2022 om 10:20

DSM tweede in het ploegenklassement, Pfff…

xistnc 27 februari 2022 om 10:27

Ah, daar reden ze voor!

Anton van Valouwe 27 februari 2022 om 14:27

Ja, want ze waren bang dat ze door Dumoulin ingehaald zouden worden…

Zadelsnuffelaar 26 februari 2022 om 13:45

Dumoulin had er weer geen zin in?

Bullfish 26 februari 2022 om 15:02

Weer ruim 4 minuten.

BincheTournaiBinche 26 februari 2022 om 14:10

Nu op naar Tirreno-Adriatico en de Ronde van het Baskenland alwaar 2 van de Grote 3 van het wegrennen elkaar zullen treffen.

bellevue 26 februari 2022 om 14:14

Of Tadej Pogacar in vorm is? Reken maar!

Lalsacien 26 februari 2022 om 14:32

Goede prestatie van Bouchard.

oborobo 26 februari 2022 om 15:05

Het is nog vroeg in het seizoen natuurlijk,maar wat gaat dat worden met Tom Dumoulin?

Wheely 26 februari 2022 om 17:19

Strakhov knap 33e geworden in het AK na een week in de aanval.

Headlines

Materiaalzone