Sven Nys: “Het veldrijden is minder attractief geworden”

donderdag 11 januari 2018 om 10:00

Foto: Orange Pictures

Sven Nys is van mening dat het veldrijden vandaag de dag minder attractiever is dan voorheen. Dat vertelt de teammanager van Telenet-Fidea in een interview met radiostation Studio Brussel.


Weggevallen generatie
Het veldrijden heeft de maken met teruglopende bezoekersaantallen. Nys denkt te weten hoe dit komt. “Het is een combinatie van veel factoren. De generatie waar ik deel van uitmaakte is gestopt. Die heeft jaren de tijd gehad om een grote groep supporters op te bouwen. De generatie na mij is om verschillende redenen weggevallen. Zoals bijvoorbeeld Niels Albert vanwege hartproblemen. Daarnaast zijn er jongens als Stybar en Lars Boom, die weg zijn gegaan. Dat zorgt ervoor dat nu alleen de jongste generatie overgebleven is. Die hebben niet de tijd gehad om supporters op te bouwen.”

Koers snel in de juiste plooi

De oud-wereldkampioen is bovendien van mening dat het wedstrijdverloop minder aantrekkelijk is geworden. “Er wordt totaal anders gekoerst dan vroeger. Het is minder attractief doordat alles direct wordt opengebroken. De koers ligt heel snel in de juiste plooi”, stelt hij vast. “Renners kondigen nu ook al aan dat ze niet in het veld zullen blijven. Dat alles bij elkaar zorgt ervoor dat mensen momenteel minder geïnteresseerd zijn in onze sport.”

Nys blijft echter optimistisch over de toekomst. “De cross gaat altijd door. Het blijft een golfbeweging. Net voordat ik prof werd, was er ook een minder moment. Er staan altijd renners op die attractief zullen zijn. Dan krijg je weer een mooi piekmoment.”

Van Aert moeilijk maken
Aanstaande zondag staat in Koksijde het Belgisch Kampioenschap Veldrijden op het programma. Wout van Aert start als topfavoriet. Nys hoopt dat de renners van Telenet-Fidea het hem lastig kunnen maken. “We gaan ons best doen. Maar Wout is uiteraard de grote favoriet. Maar er zijn mogelijkheden om hem te kloppen. Koksijde heeft een heel verraderlijk parcours. Een klein foutje kan al tien seconden kosten. Toon Aerts heeft de afgelopen weken bewezen dat hij in goede doen is.”

Dit artikel delen:

43 Reacties

LaurentJalabert 11 januari 2018 om 10:05

Opa: “vroeger was alles beter”
Kleinzoon: “ok, doei”

NumberSeventeen 11 januari 2018 om 10:05

Ben het deels met hem eens. Maar ik denk dat zijn generatie gewoon een niet al te sterke generatie was waarbij de middenmoot eigenlijk bijna net zo sterk was als de toppers. Nu zijn er twee die gewoon super zijn en dan vallen die oude toppers ineens tegen. Ik zie nog wel een paar jongeren nu wat groeien om in de toekomst wat koersen te pakken.

zacht 11 januari 2018 om 10:21

Serieus 17? Heb je het palmares bekeken van meneer Nys? Daar komt niemand ook maar enigszins in de buurt, ook VDP en van Aert niet. Laat staan de middenmoot uit zijn tijd.

Geflitst 11 januari 2018 om 10:25

Normaal ben ik tegen verzuurde, bejaarde mannetjes, maar hier kun je hem geen ongelijk geven. Het veldrijden nu is misschien van een veel hoger niveau, maar er is ook veel minder spanning.

Utrecht19 11 januari 2018 om 10:28

Om de spanning terug te brengen kunnen we Van der Poel vragen iedere keer met een minuut achterstand te gaan starten en als dat niet helpt twee minuten. HEt probleem is gewoon dat een Nederlander iedereen helemaal zoek rijdt. Voor Nys waren ook de Nederlanders dominant(er) waardoor er minder Belgen de Cross gingen bezoeken. De Belgen komen massaal als een Belg dominant is en zoniet komen er minder. Zal bij ons met schaatsen niet heel anders zijn.

WernerFranke 11 januari 2018 om 10:31

@utrecht
Als het gewoon een kwestie van gefrustreerde Belgjes zou zijn, zou de UCI niet het hele systeem hervormen.

west 11 januari 2018 om 10:35

Hij heeft de grootste ploeg van het hele circus. Rij die twee mannen dan eens als een team in de wielen in plaats van dat Van de Haar, Van Kessel en Aerts hun eigen plan trekken. Wat is het nut van Hermans, Cleppe en Soete en volgens mij hebben ze er nog een paar, als ze niet de eerste paar ronden kneiterhard in de weg willen rijden. Dan stap je maar af na een half uur… Ik zeg niet dat teamspel gaat werken, maar nu wordt het alleen geprobeerd als het in ronde 8 toevallig zo uitkomt..

Wat betreft dat eeuwige geflirt met de weg, dat is toch van alle tijden?

delgado 11 januari 2018 om 10:48

Nys heeft altijd gelijk als het over de cross gaat. Altijd. Simpel.

delgado 11 januari 2018 om 10:53

@west
Raakt kant noch wal. Om Mathieu in de weg te rijden, moet je er eerst vóór kunnen geraken, en dat is net wat onmogelijk blijkt. Zelfs voor de kopmannen, maar jij denkt dat Cleppe dat moet kunnen. Haha.

teunster 11 januari 2018 om 11:05

Delgado, je tweede opmerking, niets aan toe te voegen. Maar je eerste comment slaat nergens op. Die (bijna-)verafgoding is niet gezond en natuurlijk heeft hij niet altijd gelijk. Natuurlijk wel een insider en prettig om naar te luisteren als co-commentator. En ik word trouwens ontzettend moe van die Thibau hype, maar das weer een ander verhaal.
Persoonlijk snap ik het mindere aantal bezoekers wel, ik zit zelf nu ook met wat minder spanning te kijken dan bijvoorbeeld vorig jaar.

delgado 11 januari 2018 om 11:13

@teunster
Niet al te letterlijk nemen ;-) natuurlijk heeft niemand per definitie altijd gelijk. Ik wil gewoon zeggen dat Nys hier wéér, zoals zovaak, heel verstandige dingen zegt over de cross.

De reeks over Thibau vind ik geweldig. Mooi om te zien hoe vader en zoon hun liefde voor de fiets delen.

Gebruikersnaam 11 januari 2018 om 11:17

Simpel. Mannen vertrekken om half 2, vrouwen om 3 uur. Dan eindig je met een hoogtepunt, want de vrouwencross is niet alleen véél spannender, het is ook stukken internationaler (bij de mannen wordt het steeds genanter) en je zit daar zelfs geregeld met enkele toppers van de weg én het mountainbiken die opduiken, dus in de breedte is het niveau ook gewoon hoger.

west 11 januari 2018 om 11:40

@delgado
Het is onmogelijk omdat iedereen ervan uit gaat dat ze een uur moeten crossen. Als je een team bent hoeft niet iedereen per se uit te rijden. Ik zeg niet dat Cleppe dat per definitie gaat lukken, maar nu kiezen al die jongens direct hun eigen tempo met oog op hun top tien plaatsje. Er wordt ook niks geprobeerd.
Zou Nys of all people toch moeten weten, dat een ploeg iets kan forceren :P

Veloburto 11 januari 2018 om 11:50

“net voordat ik kwam was er ook niets aan”. Toen kwam de Grote Nys en was het heel vet. “en nu is weer niks aan” Gelukkig is er nu een realityserie over zijn zoon en zodra hij gaat koersen is het weer vet denk ik.

tristania 11 januari 2018 om 12:08

Behalve van der Poel zijn er ook weinig aansprekende persoonlijkheden. Bart Wellens was ontzettend populair. Veel van die jonge renners van nu hebben nog weinig uitstalling. In interviews kan ik ze nauwlijks uit elkaar houden.
En ja de Belgen presteren wat minder. Veel sporten staan of vallen met succesvolle landgenoten.

delgado 11 januari 2018 om 13:00

@west
Dit is gewoon compleet onwaar in het tijdperk-Mathieu. Mathieu neemt regelmatig de kopstart en versmacht iedereen direct. Ofwel doet Van Aert het, mocht VDP niet super gestart zijn.

Er is een reden dat ze hun eigen tempo kiezen. Die gasten kunnen gewoon niet beter. Geen sprake van ‘iets proberen’. Momenteel is er geen enkele tactiek gemoeid in het veldrijden. Want dat laten VDP en VA niet toe.

schipperaar 11 januari 2018 om 13:09

@delgado
Was de cross zoveel spannender toen Nys alles won? Doet nu eenmaal pijn bij de vnl Belgische supporters om vdp in de voorname koersen te zien triomferen dus blijven ze meer en meer thuis.

west 11 januari 2018 om 13:15

@delgado
Het feit dat hij de kopstart neemt terwijl hij niet de snelste sprinter is, geeft al aan dat ze er helemaal niet alles aan doen. Het is conservatief, ouderwets koersen wat ze bij Nys en de andere ploegen doen.

52voor11achter 11 januari 2018 om 13:39

Veloburto +1

Taliesin 11 januari 2018 om 14:10

Hmm, het zal wel kloppen dat de koers minder spannend is door de overmacht van twee man.
Ziet er niet naar uit dat dat snel verandert. Het zou best wat langer spannend mogen zijn, daar heeft ie gewoon gelijk in. Aan de andere kant heb je met vd Poel wel echt een fenomeen in de sport die een genot is om te volgen in duel met van Aert, ook een fenomeen maar dan iets minder. De sport is met name gebaat bij meer concurrentie. Of de Belgische toeschouwers aantallen nu echt zo teruglopen, ik weet niet of dat waar is en zelfs als het een beetje terugloopt wil ik daar niet veel uit afleiden. De verschillende TV zenders vechten om uitzendrechten dus daar is duidelijk publiek voor.

MatthiasVDH 11 januari 2018 om 14:17

Ik snap het nut niet van bv Quinten Hermans in de eerste ronde alles op alles te laten zetten. Denkt iemand echt dat vdP of vA dan zullen panikeren? Die weten wat ze kunnen, rijden als halve Sky-bots een uur lang aan een constant tempo en dan ben je als tegenstander kansloos. Als Quinten Hermans één ronde vol sprint, dan zit ie kapot en heeft hij misschien een voorsprong van 5-10 seconden.

west 11 januari 2018 om 14:24

@matthias
Je moet geen tempo gaan rijden. Dan moet je gaan zieken. Zorgen dat je ervoor zit als team en dan tempo laten zakken en de lijer uithangen.

delgado 11 januari 2018 om 14:37

@west
Dat moet je eens tegen die mannen zeggen: “jullie doen er niet alles aan”. Denk dat ze je vierkant uitlachen. Ik ga er maar verder niet op in, want we zijn het duidelijk in te grote mate niet eens.

Belkin 11 januari 2018 om 14:38

‘Er staan altijd renners op de attractief zullen zijn’… Ik denk niet dat er snel een attractievere renner opstaat als van der Poel. Probleem is alleen dat de laatste tijd vrijwel nooit iemand deze attractieve renner kan volgen…
Verder eens met VeloBurto haha!

MatthiasVDH 11 januari 2018 om 14:40

@west
Stel, louter hypothetisch, dat je er voor raakt en een gat laat vallen, zou Mathieu of Wout dan niet meteen erover gaan om te achtervolgen? Als je het in de laatste ronde doet, heb je wel slaagkansen ja, maar ik het gebeurt zelden dat ik nog twee man van de zelfde ploeg bij VDP zie zitten na 10 minuten, laat staan na een uur.

  • 1
  • 2

Reactie plaatsen

Je moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.

Headlines

Materiaalzone

Populair

Poll

Simon Yates is in mijn ogen de terechte winnaar van de UCI WorldTour 2018.

Stand